Premiéra prvého kupé a SUV v jednom od trojcípej hviezdy. GLE hodilo rukavicu X6tke

Mercedes-Benz kombinuje dve úplne odlišné triedy vozidiel do nového modelu – kupé Triedy GLE značky Mercedes-Benz. Športový gén kupé je v ňom dominantnejší ako výrazné rysy robustného vozidla kategórie SUV. Okrem presvedčivej dynamiky jazdy na ceste na vás zapôsobí aj vizuálny prejav. Kupé Triedy GLE sa s plynulými bočnými líniami, predĺženou a nízkou kabínou, výraznou maskou chladiča s chrómovou lištou v strede a stvárnením zadnej časti odkazuje na typické štýlové prvky obzvlášť športových modelov značky Mercedes-Benz.

Kupé Triedy GLE je v čase svojej premiéry dostupná vo výkonovom rozsahu od 190 kW (258 k) do 270 kW (367 k) ako naftový alebo benzínový model. Obzvlášť príťažlivý je najvyšší model GLE 450 AMG, ktorý je prvým zástupcom novej línie produktov značky Mercedes-AMG – športových modelov AMG. Na palube modelu GLE 450 AMG je okrem bohatej sériovej výbavy so systémom regulácie dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT, športovým priamym riadením alebo systémami asistencie pre vodiča, ktoré sú typické pre túto značku, vždy prítomná aj deväťstupňová automatická prevodovka 9G TRONIC a stály pohon všetkých kolies 4MATIC.

„Naše kupé Triedy GLE zjednocuje typické prívlastky kupé ako športový charakter, dynamika a agilita so sebavedomým prejavom, všestrannosťou a robustnosťou vozidla kategórie SUV.“ Týmito slovami prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva koncernového výskumu a vývoja divízie Mercedes-Benz Cars, opísal najmladšieho člena rodiny modelov značky Mercedes-Benz. Značka Mercedes Benz vďaka kupé Triedy GLE rozširuje svoje úspešné portfólio vozidiel karosérie kupé. V porovnaní s klasickými, dvojdverovými modelmi Triedy C, Triedy E a Triedy S, ako aj štvordverovými kupé Triedy CLS a Triedy CLA je nové kupé najindividuálnejšou interpretáciou typického výrazu a ľahkosti tejto rodiny vozidiel.

„Pre Mercedes-Benz je kupé Triedy GLE priekopníkom všestrannej triedy vozidiel. Tým si naša značka získa nových zákazníkov,“ povedal o novom modeli v portfóliu produktov Ola Källenius, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za odbyt.

Regulácia dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT: vysoký rozsah variability od energicky-športových po suverénne-pohodlné vlastnosti

Už po prvom metri má kupé Triedy GLE prejav ako športové kupé. Aj keď je poloha sedenia vyvýšená ako vo vozidle kategórie SUV, s čím sa spája na pomery kupé mimoriadne dobrý rozhľad, cestujúci nadobúdajú dojem, že sedia vo vozidle, ktoré je viac športové ako terénne. Zvukový prejav pripomína výkonné športové vozidlo a v spojení s bezprostredným a priamym plnením všetkých príkazov počas jazdy je zárukou príjemného chvenia. Na želanie môže byť zdrojom výsostného pokoja, ktorý sa spája s neochvejnou rovnováhou jazdnej dynamiky. To sú zvyčajne zážitkové svety, ktoré musíte hľadať v dvoch vozidlách – agilnom, plnokrvnom športovom kupé a pohodlnom, pokojnom vozidle kategórie SUV. To však neplatí pre nové kupé Triedy GLE: regulácia dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT tak prvýkrát umožňuje široké rozpätie dynamiky jazdy a spája tieto diametrálne odlišné zážitkové svety v jednom vozidle.

Prvý športový model AMG – GLE 450 AMG

Model GLE 450 AMG je výnimočným spojením superšportového a predsa komfortného charakteru. Najvyšší model V6 kupé Triedy GLE ako prvý športový model AMG umožňuje lákavý vstup do sveta značky orientovanej na športové vozidlá a výkon.
„Model GLE 450 AMG kupé je náš prvý športový model. Ďalšie modely, výrazne orientované na emócie a výkon, predstavíme v blízkej budúcnosti. Novou líniou produktov z dielne Mercedes-AMG sa usilujeme o to, aby skutočné technológie športového vozidla a čaro pretekárskeho športu boli dostupnejšie,“ povedal Tobias Moers, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH. „Každé vozidlo z Affalterbachu spĺňa prísľub značky o jazdnom výkone.“

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

Nové športové modely AMG sa vyznačujú svojou vlastnou, presvedčivou podstatou a vďaka vysokému výkonovému stupňu, sériovému pohonu všetkých kolies, ako aj prepracovaným riešeniam podvozka spĺňajú prísľub o športovom prejave. S piatimi jazdnými programami INDIVIDUAL, COMFORT, SLIPPERY, SPORT a SPORT+, ktoré si vodič môže zvoliť otočným ovládačom v stredovej konzole, pokrýva variabilné ovládanie jazdnej dynamiky DYNAMIC SELECT úplne odlišné charakteristiky. Systém prepája všetky regulačné systémy, a tak vytvára rôzne zážitkové svety. Označenie je zároveň programom: SPORT a SPORT+ robia z modelu GLE 450 AMG športové a dynamické vozidlo s vynikajúcou pozdĺžnou a priečnou dynamikou. Opačným pólom je nastavenie COMFORT. Tu do popredia vystupujú parametre pohody pre uvoľnené, suverénne plachtenie vpred, ktoré sú tak typické pre klasické sedany značky Mercedes-Benz, ako aj náhon nastavený na čo najvyššiu energetickú efektivitu. Jazdný program na klzký povrch SLIPPERYoptimalizuje jazdné vlastnosti pri nízkom trení, napríklad na cestách pokrytých snehom alebo ľadom. Program INDIVIDUAL vo všetkých variantoch motora navyše poskytuje vodičovi možnosť naprogramovať a uložiť to, čo mu v jednotlivých regulačných stratégiách najviac vyhovuje.

Regulácia jazdnej dynamiky DYNAMIC SELECT v modeli GLE 450 AMG nie je len moduláciou „tvrdých schopností“, napríklad podvozok, riadenie alebo hnacie ústrojenstvo. Zvolený jazdný program je možné prežívať aj na emocionálnej úrovni, pretože sa menia aj rozličné „mäkké schopnosti“ ako zvuk motora, prístrojové vybavenie alebo dynamické osvetlenie vozidla. Rôzne zobrazenia v systéme ovládania obrazovky a kokpitu COMAND menia svoj charakter podľa zvoleného jazdného programu. Zároveň je reakcia funkcie osvetľovania zákrut svetlometmi kompletne vyhotovenými zo svetelných diód spontánnejšia a zvuk motora ovláda celú škálu tónov od športových-dominantných po zdržanlivé-suverénne:
• Ak si vodič zvolí režim COMFORT, ustúpia ukazovatele viac do pozadia a indikačné prístroje ako otáčkomer, podobne aj motor, reagujú na požiadavky vodiča uvoľnenejšie. Spojením riadenia hnacieho ústrojenstva nastaveného na komfort a podvozka vzniká presvedčivé príjemné prostredie na úrovni sedanu. Zvuk motora zoslabne a vydáva príjemné tóny, odozva vozovky a okolia preniká do interiéru so značným pokojom.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

• Celkom iný zážitkový svet prináša režim SPORT+. Charakter sa zmení mihnutím oka, zmeny prevodových stupňov 9G-TRONIC, najmä pri podraďovaní na nižší stupeň, zvukovo zvýrazňuje funkcia medziplynu, prístroje na prístrojovej doske reagujú spontánnejšie a „špičkovejšie“. Veľký centrálny displej prostredníctvom fotorealistickej grafiky z motoristického športu znázorňuje pozdĺžne a priečne zrýchlenia, ako aj uhol natočenia kolies. K tomu sa pripája aj silný zvuk motora, ktorý zvýrazňuje športový program aj zvukovo. Toto nastavenie vyvracia pochybnosti: kupé Triedy GLE je skutočný športovec najvyššieho rangu, v ktorom cestujúci môžu precítiť pútavý zážitkový svet.

Dokonalá kombinácia: stály pohon všetkých kolies 4MATIC a deväťstupňová automatická prevodovka 9G-TRONIC

Vývojári v novom kupé Triedy GLE prvýkrát ukázali možnosti novej deväťstupňovej automatickej prevodovky 9G-TRONIC v kupé s pohonom všetkých kolies a s pozdĺžnym usporiadaním pohonu. Podľa predvoľby variabilnej regulácie dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT vás automatická prevodovka 9G-TRONIC presvedčí vysokou agilitou a spontánnosťou alebo výsostnou uvoľnenosťou. Týmto spôsobom sa naplno využíva potenciál novej prevodovky. Presviedča tak vysokou rýchlosťou radenia prevodových stupňov a dokonalými zaradeniami pri razantnom šprinte, ako hladkými, takmer nevnímateľnými radeniami počas príjemných uvoľnených prejazdov krajinou.

Čo sa týka stáleho pohonu všetkých kolies 4MATIC, už z princípu vás presvedčia bezpečné i harmonické, ako aj športové jazdné vlastnosti. Modely GLE 350 d a GLE 400 pracujú s rovnomerným rozdelením momentov na prednú a zadnú nápravu v pomere 50:50. V mimoriadne športovom kupé Triedy GLE 450 AMG sa táto konfigurácia mení v prospech ešte väčšej agility a lepšej dynamiky na úrovni vertikálnej osi vozidla, čím sa ešte viac zvyšuje stáčavý moment. Hnací moment sa rozdeľuje v pomere 40:60 medzi prednú a zadnú nápravu. Pozdĺžna agilita a priečna dynamika sa zvyšuje na nadpriemernú úroveň najmä v jazdných programoch DYNAMIC SELECT SPORT a SPORT+ – predovšetkým vďaka dokonalej súhre s prispôsobivými systémami regulácie dynamiky jazdy ASR, ESP® s asistentom pre dynamiku v zákrutách, systémom elektronického riadenia trakcie pre pohon všetkých kolies 4ETS a systémom regulácie bŕzd ADAPTIVE BRAKE.

Pakt o stabilite: AIRMATIC so systémom adaptívneho tlmenia ADS Plus, priame športové riadenie a ACTIVE CURVE SYSTEM

Spolu s pokrokovou konfiguráciou hnacieho ústrojenstva zabezpečuje nové, vyladené vzduchové pruženie AIRMATIC, v rámci ktorého sa prvýkrát používa bezstupňové a variabilné tlmenie ADS Plus, maximálne stabilné podmienky. V závislosti od predvoleného programu DYNAMIC SELECT sa menia ťažiská regulácie tlmenia. V programe SPORT+ sa najviac prejavuje najvyššia možná priečna dynamika pri najlepšom možnom komforte jazdy. Program COMFORT na druhej strane umožňuje najvyšší komfort jazdy pri čo najlepšej dynamike.

Prostredníctvom údajov zo snímača uhla natočenia volantu, štyroch snímačov uhla natočenia kolies, údajov o rýchlosti jazdy zo signálu ESP® a spínača brzdového pedála sa identifikujú aktuálne jazdné stavy. Riadiaci prístroj na základe týchto signálov plynule nastaví aktuálnu silu tlmenia osobitne pre každé koleso.

Ak vodič aktivuje program SPORT alebo SPORT+, k skupine športových podporných systémov sa pridá aj stabilizácia nakláňania ACTIVE CURVE SYSTEM. Zároveň aktívne priečne stabilizátory na prednej a zadnej náprave zvýšia komfort na úroveň sedanu a kompenzujú aj obzvlášť silné jednostranné nárazy – napríklad pri výtlkoch. Spojením degresívneho športového riadenia s novou konfiguráciou, so skutočne priamym nastavením pri prenose riadenia v pomere 17,4:1, a kompaktného športového volantu sa dosahuje vynikajúca ovládateľnosť vo všetkých podmienkach prevádzky – počas presunov mestom, pri jazde na diaľnici vo vyšších rýchlostiach alebo pri plynulom štýle jazdy v priesmykoch s veľkým počtom zákrut.

Modely GLE 350 d 4MATIC a GLE 400 4MATIC v sériovej výbave ponúkajú oceľový podvozok AGILITY CONTROL s amplitúdovým selektívnym systémom tlmenia. Na želanie sa dodáva aj vzduchové pruženie AIRMATIC so systémom ADS Plus.

Programová rozmanitosť výkonu od 190 kW (258 k) do 270 kW (367 k)

Okrem lákavého dizajnu, nadštandardnej technológie podvozka a pohonu, a tiež asistenčných systémov známych z Tried C, E a S vás kupé Triedy GLE presvedčí množstvom sériových alebo príplatkových detailov výbav a balíkov, ktoré ešte viac obohacujú zážitok z tohto vozidla.

Naftový model GLE 350 d 4MATIC dosahuje výkon 190 kW (258 k) a poskytuje krútiaci moment 620 Nm od 1 600/min. V benzínovom modeli GLE 400 4MATIC sa používa nový šesťvalcový motor s priamym vstrekovaním paliva a dvomi turbodúchadlami s výkonom 245 kW (333 k) a krútiacim momentom 480 Nm od 1 400/min. Presvedčivý prejav obidvoch modelov podporujú disky z ľahkej zliatiny s rozmerom 50,8 cm (20 palcov), s 10-lúčovým dizajnom a rozmermi pneumatík 275/50 R 20. Ak by tieto kolesá neboli dosť športové, je možné objednať si disky z ľahkej zliatiny s rozmerom 53,3 cm (21 palcov) alebo 55,9 cm (22 palcov) so zmiešaným obutím, avšak len v kombinácii so vzduchovým pružením AIRMATIC ADS Plus. Ozdobná spodná lišta bočných okien a vizuálna ochrana spodku vpredu a vzadu so vzhľadom chrómu v kombinácii s výfukovou sústavou s pochrómovanými koncovkami dodávajú kupé ešte viac exkluzivity. Zelené tónované, tepelnoizolačné sklá v lete zmierňujú intenzitu slnečného žiarenia, hlavné svetlomety, denné osvetlenie, zadné svietidlá a tretie brzdové svietidlo žiaria vďaka technike svetelných diód.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

Okrem toho sa sériovo dodáva aj regulácia dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT, zadná kapota EASY PACK s elektrickým ovládaním otvárania a zatvárania, alebo cúvacia kamera s dynamickými pomocnými čiarami na displeji. Dodatočnú aktívnu bezpečnosť jazdy okrem asistenta prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS zabezpečuje asistent dynamického prejazdu zákrutou ESP® a asistent jazdy pri bočnom vetre. V kupé Triedy GLE sa sériovo dodáva aj systém brzdenia BAS PLUS, ktorý sa na želanie dodáva aj s asistentom prejazdu križovatkou.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

Model GLE 450 AMG ide na vec mimoriadne športovo. Vďaka šesťvalcovému motoru s dvomi turbodúchadlami s výkonom 270 kW (367 k) a krútiacim momentom 520 Nm od 1 400/min sú jazdné výkony na športovej úrovni. Aj jazdný program DYNAMIC SELECT SPORT+ je vždy na palube najvyššieho modelu.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

V ňom je sériová výbava okrem iného obohatená aj o špeciálny styling AMG, súčasťou ktorého je špecifický spojler predného a zadného nárazníka, zadná odtrhová hrana vo farbe vozidla a disky AMG z ľahkej zliatiny s rozmerom 53,3 cm (21″) a s dizajnom piatich zdvojených lúčov, a tiež pneumatiky s rozmermi 275/45 R 21 (predná náprava) a 315/40 R 21 (zadná náprava). Na želanie sa dodávajú disky AMG z ľahkej zliatiny s 5-lúčovým dizajnom a veľkosťou 55,9 cm (22″). Pneumatiky s pôsobivými rozmermi 285/40 R 22 (predná náprava) a 325/35 R 22 (zadná náprava) sú zárukou najlepších hodnôt trakcie. Súčasťou sériovej výbavy je tu pre všetky ostatné modely na želanie dostupný balík AIRMATIC vrátane vzduchového pruženia, ako aj bezstupňový systém adaptívneho tlmenia (ADS Plus) s reguláciou výšky a automatickou funkciou zníženia podvozku pri vyšších rýchlostiach.

Vydarená syntéza dizajnu z prvkov kupé a vozidla kategórie SUV

Zmyselnosť a jednoznačnosť – tieto póly určujú formálny jazyk značky Mercedes-Benz už takmer 130 rokov. Ich pôvod je v povahe obidvoch vynálezcov automobilu Carla Benza a Gottlieba Daimlera: Benz konal skôr racionálne, pre Daimlera bola zas charakteristická vášeň. Nové kupé Triedy GLE od značky Mercedes-Benz takmer dokonalým spôsobom demonštruje splynutie týchto napäťových pólov medzi inteligenciou a emóciou, tradíciou a modernou do pôvabnej symbiózy.

Kupé Triedy GLE je nielen šikovným stelesnením pevne zakorenených princípov dizajnu Mercedes-Benz, ale aj sústredeným spojením princípov dvoch úplne rozdielnych automobilových žánrov. Najmladší člen rodiny GLE v sebe nosí základnú, jednoznačnú štylistickú charakteristiku všetkých moderných kupé značky Mercedes-Benz: spája vynikajúce športové vlastnosti s vysokými estetickými a zmyslovými nárokmi na moderný luxus. Zároveň v ňom vidieť podobnosti s klasickým vozidlom kategórie SUV. Tento model s mohutnými blatníkmi, veľkými výrezmi na kolesá, kolesami s rozmermi do 55,9 cm (22 palcov), ako aj vysokou líniou v oblasti okien a vzdušnou svetlou výškou posúva predstavy o veľkom päťdverovom kupé na vyššiu úroveň.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

Z tohto štylistického genofondu nového kupé Triedy GLE vznikajú extrémne proporcie s estetikou na vysokej úrovni. Svoj podiel na tom má mimoriadne napínavý pomer medzi nízkou kabínou a výrazným telom. Silueta naznačuje dynamiku a agilitu. Vzpriamená športová maska chladiča s jednou lištou, obklopená svetlometmi kompletne vyhotovenými zo svetelných diód v trojrozmernom vypracovaní s krátkym, príťažlivým previsom, je najdôležitejším prvkom prednej časti vozidla. Kapota motora klesajúca smerom dopredu s prelismi charakteristickými pre značku Mercedes-Benz podčiarkuje zaradenie kupé Triedy GLE do tímu mimoriadne športových modelov značky Mercedes-Benz. Decentným odkazom na dedičné faktory vozidla kategórie SUV sú voliteľné, harmonicky zakomponované a osvetlené nášľapné dosky, ktoré sú typickým poznávacím znakom vozidla kategórie SUV alebo terénneho vozidla.

Aj stvárnenie zadnej časti vozidla s jasnou podobnosťou s líniou dizajnu, ktorá sa prvýkrát ukázala na kupé Triedy S, podčiarkuje príslušnosť k vozidlám typu kupé. Zadné svietidlá s trojrozmerným vzhľadom, široká pochrómovaná spona umiestnená v hornej časti a evidenčné číslo vozidla vložené do nárazníka patria k charakteristickým štylistickým znakom. Typický tvar zadného skla, zaobleného v hornej oblasti, je ďalším poznávacím znakom, ktorým sa už počas niekoľkých generácií vyznačujú všetky veľké kupé od značky Mercedes-Benz. Decentným odkazom na vozidlo kategórie SUV je pochrómovaná ochrana spodku vozidla v prednej a zadnej časti spolu so zakomponovanými dvojitými koncovkami výfukovej sústavy.

V interiéri ako prvé vzbudzujú pozornosť príťažlivé športové sedadlá a kompaktný športový volant, ako aj prvky informačného a zábavného systému známeho z Triedy E a Triedy S. Informačný displej je veľmi dominantný a z pohľadu ergonómie optimálne umiestnený. Nie je umiestnený úplne samostatne, ale tvorí súčasť prístrojovej dosky. Vedľa displeja sú umiestnené stredové dýzy, ktoré lemuje hodnotný rám Silver Shadow, podobne ako vonkajšie dýzy. Rovnako je spracovaná aj centrálna jednotka (headunit), čím sa podčiarkuje rovnorodosť interiéru. V stredovej konzole sa nachádza ovládač systému COMAND, nad ktorým je v ergonomicky optimálnej polohe umiestnené dotykové pole. Ďalej vás presvedčí výbava s imitáciou kože ARTICO a ozdobné prvky vo svetlom hliníkovom vyhotovení s pozdĺžnym výbrusom. Zariadenie Audio 20 CD s ôsmimi reproduktormi a komunikačný modul Remote Online na použitie služieb Mercedes connect me v rámci Európy (v závislosti od krajiny) sú zárukou informačného a zábavného systému.

Interiér modelu GLE 450 AMG vás presvedčí športovými sedadlami AMG, športovým volantom AMG s vyhotovením v koži napa, čierna farba, s 3-ramenným dizajnom, ako aj ozdobnými prvkami zo svetlého hliníka s pozdĺžnym výbrusom a športovými pedálmi z brúsenej ušľachtilej ocele s gumovými nopkami. Na želanie zošľachtia interiér ozdobné prvky z uhlíkového vlákna AMG a klavírový lak.

Lákavé balíky výbavy a osobitné možnosti výberu

Aj v kupé Triedy GLE sú obľúbené detaily výbavy zabalené do lákavých balíkov. Balík asistenčných jazdných systémov plus obsahuje DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a so systémom Stop&Go Pilot, brzdou PRE SAFE® s rozpoznávaním chodcov, BAS PLUS s asistentom prejazdu križovatkou, aktívnym asistentom sledovania mŕtveho uhla, aktívnym asistentom udržiavania jazdného pruhu a PRE-SAFE® PLUS. Parkovací balík s 360-stupňovou kamerou a aktívnym asistentom parkovania s PARKTRONIC zabezpečuje najlepší prehľad a bezproblémové manévrovanie pri parkovaní a výjazde z parkovacieho miesta. Intelligent Light System s technikou LED, ktorý sa dodáva sériovo pre všetky modely, zabezpečuje lepšiu viditeľnosť v noci, adaptívny systém stierania skiel s vyhrievaním MAGIC VISION CONTROL prekoná nepriaznivé poveternostné podmienky s faktormi, ktoré zhoršujú viditeľnosť.

Interiér, mimoriadne veľkorysý na podmienky kupé, poskytuje priestor až pre päť osôb. V oblasti zadnej lavice vás kupé Triedy GLE dokonca presvedčí ponukou priestoru s najväčšou šírkou vo svojej triede. Ten, kto si na želanie objedná priestrannú sklenenú panoramatickú strechu, tomu sa vozidlo odvďačí ešte lepším pocitom z veľkorysého priestoru pre všetkých cestujúcich. Kupé navyše ponúka najlepší batožinový priestor s maximálnym objemom 1 650 litrov – mimochodom, tento batožinový priestor dosahuje svetový rekord v kategórii kupé.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

Mercedes-Benz po prvýkrát v tomto segmente ponúka plne elektricky zasúvateľné a vysúvateľné závesné zariadenie, ktoré obsahuje aj stabilizáciu prívesu systémom ESP®. Hmotnosť prívesu s pribrzďovaním v prípade kupé Triedy GLE je až 3 500 kilogramov.

COMAND Online najnovšej generácie s displejom s technológiou TFT s rozmerom 20,3 cm (8″) a intuitívnym dotykovým poľom poskytuje dokonalý informačný a zábavný systém. Súčasťou systému je okrem iného aj prehrávač DVD a asistent sledovania dopravných značiek s rozpoznávaním dopravných značiek vrátane funkcie Varovanie pri jazde v protismere. Zákazník môže na želanie doplniť COMAND Online meničom šiestich DVD, zábavnou technikou vzadu s diaľkovým ovládaním, televíznym prijímačom alebo ozvučovacím systémom Bang & Olufsen Sound AMG.

Pozoruhodné: kombinácie farieb a materiálov v kupé Triedy GLE

Pri individuálnom prispôsobovaní kupé Triedy GLE si zákazníci splnia takmer všetky priania – do hry znovu vstupujú balíky výbavy. Zákazníci tak svojmu kupé Triedy GLE môžu dodať mimoriadne športový vzhľad exteriérom AMG Line, ktorého súčasťou sú aj spojlery predného a zadného nárazníka AMG alebo disky AMG z ľahkej zliatiny s rozmerom 53,3 cm (21″). Ten, kto má rád ešte väčšiu exkluzivitu, môže tieto prvky výbavy kombinovať s balíkom Night, v rámci ktorého sú lišty masky chladiča a kryty vonkajších zrkadiel vyhotovené v čiernej lesklej farbe. Široký výber unilakov a metalických lakov, ako aj takmer neobmedzené možnosti stvárnenia interiéru zväčšujú priestor na individuálnu úpravu. Na výber je spolu 11 lakov, z toho sedem metalických odtieňov a dva špeciálne laky s efektnými pigmentmi vo farbe diamantová biela designo bright
alebo hyacintová červená designo metallic.

Z interiéru vyžaruje moderný luxus a je možné ho upraviť individuálne podľa osobných preferencií od športovo-ambiciózneho stvárnenia po klasické-elegantné stvárnenie.
V tomto smere postačuje rozsah výberu od jednofarebnej čiernej vnútornej výbavy až po rôzne kombinácie čiernej so zázvorovou béžovou, krištáľovou sivou, sedlovou hnedou alebo porcelánovou farbou. Mimoriadne pôsobivý je interiér kupé Triedy GLE v dvojfarebnej koži designo napa Exklusiv v porcelánovej/čiernej farbe. Interiér AMG Line, okrem iného so športovými sedadlami AMG, športovým volantom AMG, výbavou v koži napa a športovou hliníkovou pedálovou súpravou, prenáša športový vzhľad do interiéru. Luxus vytvára balík designo Exclusive – v rámci neho sa vyhrievané komfortné sedadlá s kosoštvorcovým prešívaním, prístrojová doska a obloženie dverí v koži designo a čierne čalúnenie stropu DINAMICA postarajú o ešte exkluzívnejšie cestovanie.

Podľa preferencií sa ozdobné prvky trbliecu vďaka svetlému hliníku s pozdĺžnym výbrusom a farbám hnedé jaseňové drevo s otvorenými pórmi, drevo eukalyptus hnedé, drevo topoľ tmavografitové, alebo vďaka prvkom AMG uhlíkové vlákna/čierny klavírový lak.

Štvorka vyhráva

História úspechu Mercedes-Benz 4MATIC sa začala písať v roku 1985. Pohon všetkých kolies, predstavený v Triede E, bol prvým automaticky regulovaným hnacím systémom v prémiovom osobnom motorovom vozidle. Vtedy si zákazník mohol vybrať zo šiestich modelov. Dnes, takmer o 30 rokov neskôr, sa portfólio osobných vozidiel s pohonom všetkých kolies rozrástlo na 70 modelov v 18 konštrukčných radoch. Od Triedy A po Triedu G disponuje každý model riešením 4MATIC ušitým na mieru – presne podľa charakteru vozidla.

Športové modely AMG ako GLE 450 AMG disponujú pohonom 4MATIC orientovaným na výkon, ktorý na rozdiel od sériových modelov lepšie prenáša krútiaci moment motora na zadnú nápravu. Toto rozdelenie sily s dôrazom na zadnú časť vozidla zabezpečuje vysokú dynamiku jazdy, typickú pre AMG, a najvyšší pôžitok z jazdy.

„G“ vpredu: nové názvoslovie vozidiel kategórie SUV

S premiérou kupé Triedy GLE prináša značka Mercedes-Benz nové usporiadanie svojej úspešnej palety vozidiel kategórie SUV. V centre záujmu je päť kľúčových modelových radov A, B, C, E a S, podľa ktorých sa zákazníci budú orientovať aj naďalej. Pre označovanie modelu vozidla kategórie SUV platí: s odkazom na legendárnu Triedu G budú v budúcnosti všetky modely vozidiel kategórie SUV nosiť v názve začiatočné písmená „GL“. Písmeno „G“ označuje líniu pôvodu. Písmeno „L“ sa v histórii značky Mercedes-Benz vždy opakuje: je to spájacie písmeno, prostredníctvom ktorého sa označenie modelu vyslovuje chytľavejšie a lepšie, napríklad ako v prípade legendárnej SL alebo aktuálnej CLS a CLA. Po ňom nasleduje tretie písmeno, ktoré opisuje príslušnosť ku konkrétnemu kľúčovému modelovému radu.

To konkrétne znamená:
GLA  vozidlo kategórie SUV segmentu Triedy A
GLC  vozidlo kategórie SUV segmentu Triedy C; predtým GLK
GLE  vozidlo kategórie SUV segmentu Triedy E; predtým Trieda M
kupé Triedy GLE vozidlo kategórie SUV segmentu Triedy E
GLS  vozidlo kategórie SUV segmentu Triedy S; predtým GL
G  bez zmeny

Zdroj+foto: Daimler a.g.

Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)   Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)  Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)  Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014) Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)   Mercedes-Benz GLE Coupé (2014)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.