BMW 420d cabrio. So strechou by nebolo záživné

Na zimné obdobie sme obdržali od BMW krásnu, novú štvorku (tým myslím, že skutočne bola panensky nová, mala okolo 80km na tachometri). Motor diesel (prečóóóó zaséééé smradliak lenivýýýý???), automatická prevodovka, adaptívne svetlomety aaaaa skladacia strecha. Viete si predstaviť našu radosť zo skladacej strechy, keď bolo vonku okolo -10°C – ako malí chlapci.

Dizajnis ako sa patris

Odpredu je vidno rozdiel ihneď, že sa jedná o širšiu a ploskejšiu verziu trojky. A keď pozriete na bok a zadok, jednoznačne sa nejedná o trojku, veď je to väčšie, bude to štvorka. Ale niečo na nej nesedí, tie tvary sú také nič nehovoriace, strecha ako iglu a kufor je dlhý jak na starom Volvo kombíku. V tom si uvedomíte, že strecha má niekde nejaké predelenie, aha, to je cabriolet s pevnou strechou! Tak skúsme dať strechu dole.

_IGP8756

O moc lepšie, kufor je tak akurát, nádherne vyznie krivka tiahnúca sa cez dvere až po zadné svetlá. A tie masívne veľké sedačky ako trčia z auta. Presne takto vyzerá cabriolet, no krása.

_IGP8835

Priestor a využitie

Je pravda, že trieda 4er má už vylepšené mnohé veci, ktoré v cabrioletoch chýbali. Napríklad, keď máte stiahnutú strechu v kufri, tak do kufra nič nedostanete, pretože otvor je výrazne zmenšený. Nezúfajte ale! BMW má také špeciálne tlačidlo na kryte kufra, ktoré po stlačení dvihne do výšky celý kryt kufra a aj s poskladanou strechou, takto môžete veselo napchať objemnejšie veci do kufra a potom jednoducho zase strechu s krytom vrátite na miesto a zavriete kufor.

_IGP8842 _IGP8839 _IGP8838

Kufor bez strechy v útrobách je priestranný, napchali sme do neho monitor, veľkú počítačovú skriňu, kufor a ešte by sme miesto na dva kufre našli.

_IGP8817 _IGP8816

Začal som odzadu, tak budem pokračovať dopredu. Zadné sedačky? Otras, hrôza. Vzadusediaci to prirovnávali ku núdzovej lavici s chladničkou v strede a smiešnou “lakťovou opierkou”. Posadil som sa tam a je to pravda, cítite sa stiesnene, zle sa vystupuje a vôbec, na čo to tu rozoberám, poďme radšej dopredu.

_IGP8810 _IGP8799 _IGP8797_IGP8801

Vpredu luxus, sedačky sú masívne a zanechávajú vo vás pocit bezpečia. Keďže sa jednalo o sedačky z M-balíka, dali sa krásne nastaviť vo všetkých oblastiach a teda aj chudší vodiči, ako my, nelietali zo sedačiek von pri prejazde zákrutami. Panel a všetky ovládacie prvky sú naokolo usporiadané presne ako aj v jednotke, dvojke, trojke,… na jednej strane je to dobré, no strane druhej by ste už čakali od 4er niečo iné, niečo viac, niečo s luxusnejším nádychom. Všetko je síce širšie a nie stiesnené ako v 1er, dokonca do priehradky pred spolujazdca bez problémov napcháte A4-ky a nepokrčia sa. Ale je to 4er, prečo to nemá trebárs krásne lišty, lepšiu lakťovú opierku a pod.?
Príjemný pocit nevytvára ani samotný materiál, ktorý pokrýva prístrojovú dosku. Tvári sa ako mäkčený plast, pri dotyku ako guma a na oko je to ako z auta z minulého storočia. Ale! Ale ten materiál taký musí byť, pretože sa jedná o cabrio, do ktorého vám bez srandy môže spadnúť dážď, na všetko svieti slnko priamo. Jednoducho interiér je už vystavený vonkajším vplyvom a teda sa mu to dá odpustiť. Hlavne nech to splní účel.

_IGP8776 _IGP8775 _IGP8802

Je to teda auto určené skôr párom, poprípade jedincom, no určite mu jeho “rodinná nepraktickosť” neuberá na elegancii a reprezentatívnosti. Treba zvážiť, či chcete auto pre rodinu, alebo auto pre firmu. No myslíme si, že takéto auto by malo byť skôr ako exkluzívne hodinky. Kúpite si ho potom, keď si ho zaslúžite a keď budete chcieť doslova prevetrať hlavu od stresu a chaosu v robote. Takže netreba sa čudovať, ak táto štvorka bude určená pre starších pánov s manželkami, ako pre mladých, bujarých chalanov.

Technológie BMW

Veľká škoda, že sa nám ešte nedostal do ruky model s adaptívnym tempomatom, radi by sme vyskúšali ako pracuje táto, dnes už, nutná samozrejmosť vo vyššej strednej triede tohto Nemca. Inak sme mali v aute to čo vždy u BMW, automatické stierače s dažďovým senzorom, multimediálny systém ktorý stále a v kuse akosi plne podporuje iba iPhony a s ostatnými mobilmi sa musíte pripájať cez Bluethoot a vyhľadávať skladby, nedokážete sa pripojiť na internet a také veci.
Do technológii treba jednoznačne zaradiť aj skladaciu pevnú strechu, pretože systém skladania je ohromný a to vám vravíme ako strojári. Auto je s uzavretou strechou dostatočne utesnené, odhlučnené, teplé v zime. Starostí so strechou sa absolútne nemusíte báť.

_IGP8831_IGP8828 _IGP8825 _IGP8824 _IGP8822  _IGP8820_IGP8821
Vynikajúca vec u cabria je prídavný okruh kúrenia. Je to z dôvodu, ak sa nájdu blázni ako my a budú jazdiť pri -10°C s otvorenou strechou, tak aby nezamrzli. Pri otvorení strechy sa automaticky zopne silnejší stupeň kúrenia. Toto ale výrazne pomáha autu aj keď je studené na parkovisku. Sadne do neho, poviete si: “och, to je diesel, to nechám 5 minút zohriať motor a potom ešte 15 minút kúrenie.” Zabudnite na to, sadnete do 4er cabrio, naštartujete, stopujete 2 minúty a ide príjemný teplý vzduch z vetrákov auta. Vonku počujete, že ešte niečo okrem motora beží pod kapotou. Je to samostatná jednotka kúrenia. Eňo-ňuňo.

A bolo svetlo. Inteligentné svetlo

Prvú vec čo by sme z BMW-čiek zobrali a prikázali dať povinne do každého auta, sú svetlá. Jednoznačne áno. Mali sme k dispozícii adaptívne svetlomety a ako sa raz kolega Igor vyjadril: “čo ti j@3!?#, nikdy som lepšie nevidel.” Vyzerajú skvele, viete aj po tme, že sa jedná o BMW, dodržujú tradíciu a venujú sa evolúcii vlastných Anjelských svetlometov. V spojení s kamerou sa dokážu adaptívne prispôsobovať autám pred vami. V tme sa prepínajú do diaľkových svetiel, pri aute idúcom oproti vyrezávajú tieň tak, aby ho neosvetľovali, ale aby ste videli na krajnicu a samozrejme ďalej. Pri aute idúcom pred vami sa opäť zatienia tak, aby neoslňovali vodiča, ale pri tom svietia neosvetlenú časť vozovky a krajnice. Ak zvažujete, či si takúto srandu priplatiť, tak ani neuvažujte a rovno si ju odfajknite. Adaptívne svetlomety sú novým bezpečnostným prvkom!

_IGP8768 _IGP8762 _IGP8771WP_20150104_19_53_04_Pro WP_20141229_19_36_55_Pro

Motor a podvozok

Nie sme celkom spokojní. Nie je to chyba BMW, že sú zákony, aké sú a celá EU sa musí prispôsobovať znižovaniu emisii CO2 a spotrebe paliva a podobne. Ale hovoríme o lenivom, slabom, malom a traktorovom nafťáku 20d. Jeho výkon 184 koní a krútiaci moment 380Nm sa papierovo zdajú byť celkom slušné, no v skutočnosti je to v spojení s váhou auta (suchých) 1755kg absolútne nič. Hore kopcom si automat musí podradovať, lebo motor to nedokáže vytlačiť vlastnou hrubou silou. Pretočiť zadné kolesá nechcite, ak ste objemnejší vodič, vzadu máte pasažierov a ešte aj stiahnutú strechu. To je veľa váhy na zadnú nápravu a málo sily od motora.
Má to ale svoje výhody, ak jazdíte sám a úsporne, tak to je fakt úsporné, viď fotky, kde som spravil sám zo Žiliny cez silno zasnežené Strečno a cez Kremnické Bane až do Žiaru nad Hronom kombinovanú spotrebu 4,7l/100km. Normálna kombinovaná jazda so spolujazdcom a s bežným nákladom (nákup, potraviny, atď.) vychádza na 5,2l a jazda po diaľnici 5,4l/100km. Osemstupňová automatická prevodovka je v tomto skutočne výborná a nie jej čo vytknúť. Radí plynule a inteligentne, žiadna zbytočná strata paliva na rozmýšľanie, že čo tam teraz ja z tých ôsmich stupňov zaradím.

WP_20141229_21_16_33_Pro WP_20150104_18_07_56_Pro WP_20150105_08_40_35_Pro

Ďalšou výhodou je, že auto nemá ani ako zadokolka problémy na snehu. Nedokáže mať s tak slabým motorom. Zato kebyže máte benzínový trojlitrový osemvalec, tak zadok je už oproti predku ľahší a pri pridaní plynu by vás iba krútilo na mieste. No ako so všetkým, aj tu platí, pomaly ďalej zájdeš.

Mnohí sa ma pýtali, či je problém jazdiť s BMW, či jeho zadný náhon nie je problém v daždi,alebo snehu. Naše cabrio bolo iba so zadným náhonom a aj jednotka testovaná minulý rok bola zadokolka. S dnešnými autami to nie je žiadna nevýhoda. Elektronické systémy sa starajú o to, aby ste nešmýkali a aby ste nešli do šmyku. A keď sme sa chceli šmýkať, auto to nedovolilo, zistilo náklon svojej osi a ihneď začalo brzdiť predné kolesá, aby nás vrátilo do stopy. Preto odkazujeme, nebojte sa toho ľudia.

Záver

Napriek kráse auta, jeho priestrannosti, jednoduchosti a šikovným pomocným systémom je celé ako cabrio určené iba jednej skupine ľudí hlavne v páre a to mu určite spôsobí nižšiu predajnosť ako napríklad coupéčku. Veď coupé je so strechou pekne zladené, vzadu je už výrazne pohodlnejšie a kufor nemá žiadne prepážky a obmedzenia. Dokonca ani jeho cena mu nenapomáha. Cabriolety série 4 začínajú na 42.000€ (náš testovaný model začínal na 47.100€) a coupé série4 začína už na 36.700€.
Ak by som bol jedinec/samostatná jednotka, mal by som stále vyťaženú hlavu, jednoznačne by som si chcel užiť voľno v aute bez strechy na ceste plnej zákrut, no ku tomu by som nechcel umrieť na “zrýchlenie” 8,6s/100km, ale chcel by som aby mi zadok odstrelila obrovská sila, aby som mal pocit, že auto rozkazuje mne a nie ja jemu.

Test: redakcia MixMotor.eu; Autor+foto: Vladislav Baniari

_IGP8837 _IGP8844 _IGP8795 _IGP8794 _IGP8791 _IGP8790 _IGP8788 _IGP8785 _IGP8777 _IGP8776 _IGP8769

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.