Nové Safety Car a Medical Car v F1: GT S a kombi C 63 S

Krst ohňom na pretekárskej trati: modely GT S a C 63 S, nové automobily od značky Mercedes-AMG orientované na výkon, sa počas majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™ starajú o maximálnu bezpečnosť.

Počas prvej Veľkej ceny v austrálskom Melbourne (12. až 15. marec 2015) oslávi model GT S svoje prvé nasadenie na pretekárskej dráhe ako oficiálne bezpečnostné vozidlo majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™. Kombi C 63 S bude zabezpečovať rýchlu záchranársku službu ako oficiálne záchranárske vozidlo majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™. Značka Mercedes-AMG je v kráľovskej triede medzinárodného motoristického športu všeobecne aktívna od roku 1996.
Čo sa týka bezpečného vedenia skupiny pretekárov Formuly 1® po okruhu, keď pre zlé poveternostné podmienky alebo nehodu na trať prichádza bezpečnostné vozidlo Safety Car, nové GT S je dokonalé vozidlo. Druhé športové vozidlo vyvinuté vo vlastnej réžii značky Mercedes-AMG má optimálne predpoklady na výkon ťažkej práce v kráľovskej triede motoristického športu. Základom pre rýchle kolá na pretekárskej trati je koncepcia motora uloženého vpredu na stred s usporiadaním transaxle, motor V8 s dvoma turbodúchadlami s mazaním so suchou kľukovou skriňou, dvojspojková prevodovka a pokrokový podvozok s hliníkovou nápravou s dvojitým priečnym zavesením kolies. V koncepčných génoch modelu Mercedes-AMG GT S sa ukrýva vynikajúca dynamika jazdy: inteligentná hliníková odľahčená konštrukcia je zárukou nielen nízkej hmotnosti vozidla, ale aj nízko položeného ťažiska a výhodného rozdelenia hmotnosti medzi prednou a zadnou nápravou od 47 do 53 percent.

Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm

Bernd Mayländer (NEMECKO, 43 rokov), od roku 2000 vodič oficiálneho bezpečnostného vozidla Safety Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™: „Model SLS AMG s krídlovými dverami bol mojím služobným vozidlom vo Formule 1® päť rokov. Teraz sa už teším na nový model Mercedes-AMG GT S, s ktorým som sa mohol zoznámiť už v štádiu jeho vývoja. Nové športové vozidlo AMG ma už po prvých kilometroch očarilo a úplne presvedčilo svojím vysokým výkonom na pretekárskej trati.“ Bývalý pilot pretekov DTM dnes pôsobí aj ako inštruktor AMG Driving Academy a počas vybraných podujatí aj ako ambasádor značky Mercedes-Benz.

Náročný profil požiadaviek na bezpečnostné vozidlo Safety Car

Prejazd zákrut vo vysokých rýchlostiach, dynamické zrýchlenie jazdy a rýchle časy na kolo – profil požiadaviek FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) na bezpečnostné vozidlo Safety Car je náročný. Napokon ide o bezpečné vedenie pretekárskych vozidiel najvyššej triedy motoristického športu v extrémnych situáciách. Bezpečnostné vozidlo Safety Car nesmie ísť príliš pomaly, aby sa pneumatiky a brzdy vozidiel Formuly 1® nechladili príliš rýchlo a aby sa motory neprehrievali. Bernd Mayländer, ktorý sedí v kokpite bezpečnostného vozidla Safety Car s analytikom pohonných látok FIA Petrom Tibbettsom (Veľká Británia, 59 rokov): „Stojíme s bezpečnostným vozidlom Safety Car v uličke boxov, pripravení na zásah, a čakáme na povel od vedenia pretekov.“ Keď zlé počasie alebo nečakané udalosti ohrozujú bezpečný priebeh pretekov, dostane tím bezpečnostného vozidla Safety Car príkaz, aby zasiahol.

Hnacie ústrojenstvo na rovnakej úrovni ako v cestnej verzii modelu GT S

Hnacie ústrojenstvo oficiálneho bezpečnostného vozidla Safety Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1 je rovnaké ako v cestnej verzii modelu AMG GT S. Vďaka maximálnemu výkonu 375 kW (510 k) a maximálnemu krútiacemu momentu 650 newtonmetrov je štvorlitrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami zárukou vynikajúcich jazdných výkonov: GT S zrýchli z nuly na 100 km/h za 3,8 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 310 km/h. Pre zvukový zážitok priaznivcov Formuly 1® na tribúne a pred televíznymi obrazovkami je model GT S vybavený upravenou výfukovou sústavou Performance – zvuk motora V8 AMG je preto ešte výraznejší a emocionálnejší.

Mercedes-AMG GT S má pretekársky výkon vo svojej DNA, preto stačilo málo úprav, aby sa tento model premenil na oficiálne bezpečnostné vozidlo Safety Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1TM. Napríklad 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT je presne v takom stave, v akom sa dodáva sériovo. Každý zákazník, ktorý chce vlastniť model GT S, si na zvýšenie dynamiky jazdy môže vybrať balík DYNAMIC PLUS, ktorým je vybavené aj bezpečnostné vozidlo Safety Car. Balík ponúka dynamické uloženie motora a prevodovky, špecifické aplikácie motora v jazdnom programe RACE v rámci voľby jazdných programov DYNAMIC SELECT a v manuálnom režime prevodovky „M“. Súčasťou balíka je aj tuhšie nastavenie pružín/tlmičov, väčší záporný odklon kolies na prednej náprave, ako aj prispôsobené športové parametrické riadenie. Balík AMG DYNAMIC PLUS dopĺňajú volant Performance potiahnutý mikrovláknom DINAMICA v čiernej farbe, ako aj žlté prvky v združenom prístroji.

Bezpečnostné vozidlo Safety Car stojí na mimoriadne ľahkých kovaných diskoch s dizajnom skrížených lúčov s plne integrovanými krytmi skrutiek kolies: na kovaných diskoch v matnom čiernom lakom s lešteným lemom ráfika sú pneumatiky so sériovými rozmermi 265/35 R 19 na 9 x 19 (vpredu) a 295/30 R 20 na 11 x 20 (vzadu). Pre model Mercedes-AMG GT a GT S si zákazník môže vybrať aj túto kombináciu kolies a pneumatík ako voliteľnú súčasť výbavy.

Aj vysokovýkonná keramicko kompozitná brzdová sústava je pre cestnú verziu GT dostupná ako voliteľná súčasť výbavy. Jej výhody sú nízka hmotnosť, dlhá životnosť a ešte lepšia odolnosť vďaka keramickým brzdovým kotúčom s priemerom 402 milimetrov vpredu a 360 milimetrov vzadu.

Aerodynamicky optimalizovaný zachytávač vzduchu z uhlíkových vlákien na streche

Čo sa týka vzhľadu, bezpečnostné vozidlo Safety Car Mercedes-AMG GT S sa od sériového vozidla odlišuje najmä výraznými emblémami FIA a F1® a svetelným pásom na streche. Je umiestnený na zachytávači vzduchu z uhlíkových vlákien, ktorého tvar je prispôsobený tak, aby dochádzalo k čo najmenšiemu náporu vetra, a zároveň zabezpečuje aerodynamicky optimálne prúdenie vzduchu na pevný zadný spojler. Usporiadanie a tvar zachytávača vzduchu z uhlíkových vlákien a svetelný pás boli určené na základe komplexných testov vo vzduchovom kanáli. Zadný spojler je presne taký istý, ako zadný spojler v aerodynamickom balíku; je súčasťou mimoriadne exkluzívnej edície „Edition 1“.

Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm

Rýchle a úsporné svietidlá s technikou svetelných diód spĺňajú všetky signalizačné funkcie vo svetelnom páse. Prehľad funkcií:
• Oranžové svetlo: ihneď po nasadení bezpečnostného vozidla Safety Car sa rozsvietia oranžové svetelné diódy. Oranžové blikajúce svetlo v strede a stále bočné svetlá signalizujú „absolútny zákaz predchádzania“.
• Zelené svetlo: ak sa model GT S na začiatku fázy nasadenia bezpečnostného vozidla Safety Car musí zaradiť do stredu skupiny pretekárov, zmení sa farba dvoch stredových svetelných platní v prednej aj zadnej časti svetelného pásu z oranžovej na zelenú. Zelená farba signalizuje všetkým vodičom Formuly 1®, aby bezpečnostné vozidlo Safety Car predišli.

Na svetelnom páse je umiestnená televízna kamera, podobne ako na pretekárskych vozidlách Formuly 1®. Ďalšia kamera sa nachádza na odkladacej ploche za sedadlami.

Špeciálna tabuľka v zadnej časti vozidla s nápisom Safety Car a oranžovými/zelenými svetelnými diódami je synchrónne prepojená so svetelným pásom a je prídavným bezpečnostným prvkom v tme alebo daždi. Ďalšiu významnú signalizačnú funkciu spĺňajú svetlomety a zadné svietidlá: vďaka prerušovanému svetlu vzbudzujú ešte väčšiu pozornosť vždy, keď sa bezpečnostné vozidlo Safety Car nachádza na trati.

Zariadenia iPad®, sieť WLAN a škrupinové športové sedadlá v kokpite

Bernd Mayländer sa musí sústrediť na trať a zároveň musí pozorovať skupinu jazdcov Formuly 1®, Peter Tibbetts zase udržiava rádiové spojenie s vedením pretekov. Aj Bernd Mayländer a Peter Tibbetts spolu komunikujú cez rádiové spojenie. V kokpite je aj druhý rádiový systém, ktorý je záložným riešením v mimoriadnych situáciách. Peter Tibbetts má k dispozícii dve zariadenia iPad®, ktorými pozoruje vozidlá Formuly  1®. Na displeji ľavého, vysúvateľného zariadenia iPad® sa napríklad zobrazuje medzinárodný televízny signál. Na pravom monitore sa na želanie môže zobrazovať animované znázornenie aktuálnej polohy vozidiel na trati alebo sa na ňom môžu zobrazovať aktuálne časy na kolo. Správu dát vizuálnych komunikačných systémov zabezpečuje prístupový bod vo vnútri vozidla so sieťou WLAN.

Bernd Mayländer, seit 2000 Fahrer des Official Safety Car der F

Okrem toho sú vo vozidle nainštalované rôzne systémy špecifické pre FIA, ktoré sú nainštalované aj v každom pretekárskom vozidle Formuly 1® – napríklad transpondér na meranie času, GPS s vysokým rozlíšením a jednotná telemetria. K týmto zariadeniam patrí aj takzvaný marshalling system, ktorý vodičovi prostredníctvom troch svetelných diód signalizuje vlajky aktuálnych úsekov trasy. V bezpečnostnom vozidle Safety Car a v záchranárskom vozidle Medical Car je systém vybavený aj doplnkovou funkciou, takzvaným medical warning light. Ak sa na trati stane nehoda, počas ktorej dochádza k prekročeniu kritickej hranice zaťaženia G, svetelné diódy sa viackrát rozsvietia prerušovaným svetlom. Bernd Mayländer a Peter Tibbetts sa tak môžu pripraviť na očakávané nasadenie.

Na zabezpečenie plynulého priebehu pretekov počas celého víkendu sa všetky systémy, bezpečnostné vozidlo Safety Car a záchranárske vozidlo Medical Car musia podrobiť dôsledným skúškam pred podujatím, ako aj počas podujatia.

O maximálnu oporu posádky bezpečnostného vozidla Safety Car sa starajú šesťbodové bezpečnostné pásy, ako aj škrupinové športové sedadlá s erbom AMG. Všetky ostatné prvky interiéru GT S sú na úrovni sériového vozidla.

Nový model Mercedes-AMG GT S nahrádza model SLS AMG, ktorý sa od roku 2010 používal ako oficiálne bezpečnostné vozidlo Safety Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™. V predchádzajúcej sezóne bolo toto vozidlo s krídlovými dverami v nasadení v desiatich pretekoch z celkového počtu 19 pretekov, z toho 14 krát priamo na trati.

Mercedes-AMG C 63 S kombi ako oficiálne záchranárske vozidlo Medical Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™

Mercedes-AMG C 63 S kombi ako druhé oficiálne vozidlo po boku modelu GT S zažije svoje prvé nasadenie na pretekárskej dráhe – nahradí tak svojho predchodcu, C 63 AMG kombi. Nové oficiálne záchranárske vozidlo Medical Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™ je pripravené na rýchly zásah v mimoriadnych situáciách. Posádku vozidla tvoria až traja lekári. Za volantom sedí pretekár Alan van der Merwe (Južná Afrika, 35 rokov), jeho spolujazdec je oficiálny hlavný lekár FIA Dr. Ian Roberts (Veľká Británia, 51 rokov). Na zadných sedadlách sedí jeden alebo dvaja asistujúci lekári – pochádzajú z prestížnej špeciálnej kliniky neďaleko pretekárskej trate.

Mercedes-AMG C 63 S T-Modell als Official Medical Car der FIA Fo

V štartovacom kole ide záchranárske vozidlo Medical Car za skupinou pretekárov Formuly 1®, pretože v tejto kritickej fáze pretekov jazdia pretekárske vozidlá veľmi blízko seba. Lekári sa tak v nečakaných udalostiach najrýchlejšie dostanú na miesto nehody a okamžite môžu začať poskytovať prvú pomoc. Počas pretekov je oficiálne záchranárske vozidlo Medical Car svetových majstrovstiev FIA Formuly 1™ pripravené na zásah v uličke boxov po boku bezpečnostného vozidla Safety Car.

Aby lekári počas nasadenia v mimoriadnych situáciách nestrácali čas, poskytuje oficiálne záchranárske vozidlo Medical Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™ presvedčivý maximálny výkon: štvorlitrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami modelu Mercedes-AMG C 63 S kombi poskytuje maximálny výkon 375 kW (510 k) a maximálny krútiaci moment 700 newtonmetrov. Z nuly na 100 km/h zrýchli za 4,1 sekundy. Podobne ako v bezpečnostnom vozidle Safety Car, aj v tomto vozidle sú motorV8, sedemstupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT, dynamické uloženie motora a elektronický zverný diferenciál zadnej nápravy na rovnakej úrovni ako v cestnej verzii. Aj záchranárske vozidlo Medical Car ohromuje svojím zvukom: výfuková sústava Performance bola upravená tak, aby si diváci mohli vychutnať výrazný zvuk motora V8 .

Mercedes-AMG C 63 S T-Modell als Official Medical Car der FIA Fo

Inžinieri naladili podvozok AMG RIDE CONTROL na mimoriadne špecifické podmienky prevádzky, záchranárske vozidlo Medical Car nakoniec absolvuje rýchly zásah na pretekárskej trati s tromi až štyrmi členmi posádky a s lekárskym vybavením. Vysokovýkonná keramicko kompozitná brzdová sústava na prednej náprave sa na želanie dodáva aj pre sériovú verziu modelu C 63 S. Keramické kotúče majú priemer 402 milimetrov, brzdové strmene so špeciálnym lakom sú ozdobené výrazným nápisom AMG Carbon Ceramic. O veľmi dobrú priľnavosť sa starajú pneumatiky sériových rozmerov 245/35 R 19 (vpredu) a 265/35 R 19 (vzadu) na diskoch z ľahkej zliatiny s rozmermi 8,5 x 19 a 9,5 x 19 s dizajnom skrížených lúčov nalakované v matnej čiernej farbe s lešteným lemom ráfika. Aj táto výbava sa na želanie dodáva pre každý model Mercedes-AMG C 63.

Podobne ako bezpečnostné vozidlo Safety Car, aj záchranárske vozidlo Medical Car má na streche svetelný pás s technikou svetelných diód. Od sériového vozidla sa odlišuje emblémami FIA a F1®, svetlometmi a zadnými svietidlami so signalizačnou funkciou, ako aj osvetlenou tabuľkou vzadu s nápisom Medical Car. Vo veľkom batožinovom priestore s objemom 490 litrov je bezpečne uložená celá výbava lekárov vrátane defibrilátora a respiračného prístroja.

Interiér so špeciálnou pretekárskou výbavou

Pre dokonalú oporu a bezpečnosť členov posádky je rýchle kombi vybavené štyrmi škrupinovými športovými sedadlami s erbom AMG a šesťbodovými bezpečnostnými pásmi. Rádiové vybavenie slúži na komunikáciu s vedením pretekov. Aj v kokpite tohto vozidla sú na pozorovanie diania počas pretekov inštalované dve zariadenia iPad® vrátane prístupového bodu vo vnútri vozidla a siete WLAN.

Oficiálne bezpečnostné vozidlá Safety Car a záchranárske vozidlá Medical Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™  od roku 1996 od značky Mercedes-AMG

Obidve oficiálne vozidlá Official Cars od značky Mercedes-AMG budú mať svoje zastúpenie aj v sezóne 2015 Veľkej ceny Formuly 1®, ako to bolo aj doteraz. Sú zárukou najvyššej bezpečnosti počas víkendu, v ktorom sa konajú preteky, a to nielen v rámci pretekov Formuly 1®, ale aj počas všetkých rámcových pretekov. O nasadenie bezpečnostného vozidla Safety Car a záchranárskeho vozidla Medical Car sa počas sezóny starajú dvaja vysokokvalifikovaní technici AMG. Mercedes-AMG, značka orientovaná na športové vozidlá a výkon od značky Mercedes-Benz, aktívne podporuje Formulu 1® oficiálnymi vozidlami Official Cars od roku 1996.

Prehľad všetkých oficiálnych bezpečnostných vozidiel Safety Car majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™ od značky Mercedes-AMG:

1996:     C 36 AMG (W 202)
od roku 1997:    CLK 55 AMG (C 208)
2000:     CL 55 AMG (C 215)
od roku 2001:    SL 55 AMG (R 230)
2003:     CLK 55 AMG (C 209)
od roku 2004:   SLK 55 AMG (R 171)
od roku 2006:   CLK 63 AMG (C 209)
od roku 2008:   SL 63 AMG (R 230)
od roku 2010:   SLS AMG (C 197)
od roku 2012 (Veľká cena Nemecka): SLS AMG GT (C 197)
od roku 2015:   Mercedes-AMG GT S (C 190)

Prehľad všetkých oficiálnych záchranárskych vozidiel Medical Cars majstrovstiev sveta FIA Formuly 1™ od značky Mercedes-AMG:
1996:     C 36 AMG (W 202)
1997:     C 36 AMG (W 202); E 60 AMG (W 210)
od roku 1998:    C 55 AMG kombi (S 202)
od roku 2001:    C 32 AMG kombi (S 203)
od roku 2004:    C 55 AMG kombi (S 203)
od roku 2008:    C 63 AMG kombi (S 204)
od roku 2015:   Mercedes-AMG C 63 S kombi (S 205)

Zdroj+foto: DAIMLER A.G.

Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm  Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm  Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car und Mercedes-AMG C 63 Mercedes-AMG C 63 S T-Modell als Official Medical Car und Merced Mercedes-AMG C 63 S T-Modell als Official Medical Car der FIA Fo  Mercedes-AMG C 63 S T-Modell als Official Medical Car der FIA Fo  Mercedes-AMG GT S als Official Safety Car der FIA Formel 1 Weltm

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.