BMW R 1200 R. Krása nie je v nahote. Krása je v detailoch

V roku 1923 sa BMW muselo rozhodnúť čo s vyrobenými motormi na sklade. Spravili im obal v podobe motorky.  Dnes v tom úspešne pokračujú.

V minulosti bežné motocykle sa dnes premenovali na naháče, alebo naked, alebo roadster. Bežnými sa stali okapotované a z motoriek sú ekologické a praktické skútre, cestovateľské endurá, alebo diaľkové krížniky s prívesnými vozíkmi. Kde sa stratilo chcenie jazdiť s motorkou iba tak? Prísť z práce domov, nechať všetko ležať/stáť, zobrať do ruky iba prilbu, sadnúť na motorku v garáži, naštartovať a vyraziť nevedno kam? Kde je to všetko? Stratilo sa to s dobou a keď sadneme na motorku, tak preto, že sa ňou rýchlejšie dopravíme do roboty, lacnejšie do obchodu, alebo preto, že máme pocit, že nám chýba dobrodružstvo a tak pol roka plánujeme cestu až do ďalekého Rakúska.

Naháče ale zachraňujú povesť motoriek a to, prečo boli pôvodne stvorené. Odlíšiť sa od tých ľudí jazdiacich v plechoviciach, naháňajúcich sa stále za niečim a povyšovaním sa niekam, kde nie sú. Naháč je tu preto, aby ste naň sadli, zaradili jednotku a cítili všetok ten nápor vzduchu na hrudi. Aby vám večer, keď sa vraciate domov bola zima. Aby vám v otvorenej prilbe vletela mucha do úst. Aby ste zmokli ako myš a mali o čom doma rozprávať. To sú klasické problémy motorkára, no vedzte, že pri takom niečom sa nedá myslieť na robotu, na problémy, na stresujúce prostredie.

_IGP2019

V minulosti BMW ani netušilo, do čoho sa púšťa. To čo začalo ako problém s odmietnutou zákazkou motorov a ich prebytkom vyústilo do výroby motocyklov pre záchranu firmy a dnes sa BMW motocykle radia medzi vrcholových výrobcov.

Motor prekvapí

Štandardne ako pri všetkých testoch motoriek, motor ťahá odspodu. Tu ale musíme to ODPSODU zvýrazniť, pretože BMW ťahá ešte od nižších otáčok, ako ostatné motocykle. To sa dá ale očakávať od naháča a ešte ku tomu od boxera. Motor boxer umiestnený aj v aute je takisto pružnejší v nižších otáčkach, v porovnaní s radovým, alebo s V motormi. Je to práve jeho stavbou, že piesty bežia protibežne. V aute oceníte motor boxer pre jeho nízke ťažisko. Na motorke budete na boxer nadávať pri manipulácii na mieste, alebo v nízkych rýchlostiach. Tie valce trčiace do bokov vás budú ťahať k zemi. Ak by sa ale stalo, že by vás prevrátilo na jednu stranu, tak sa aspoň motorka neprevráti úplne, ale iba na valec a zodvihnete ju raz-dva. Nemáme si prečo klamať, každý motorkár si minimálne raz prešiel tým, že musel svoju lásku dvíhať zo zeme a verte, že radšej by ste dvíhali BMW s boxerom.

_IGP2061

Vlastná hmotnosť eRka je 231kg a aj keď má motor krásnych 125 koní pri objeme 1.200ccm, tak na zadné koleso to nedostanete, práve pre vyššie spomínaný nízko položený boxer motor. Aj keď taký kaskadér Chris Pfeiffer od BMW by nás možno presvedčil o opaku a ešte by nám povedal, že sme amatéri. Motor je prepojený s kontrolou trakciou zadného kolesa. Kontrolu trakcie možno zase ovplyvňovať zmenou režimov motora. Na výber je z ROAD – cesta, DYNAMIC – dynamické a RAIN – dážď.

Práve v prípade režimu Dážď sleduje čidlo, či nedochádza ku preklzu zadného kolesa a ak áno, tak mihom sekundy obmedzí výkon motora. To znamená, že mohli by ste v daždi pridávať koľko by ste chceli, motor by vás “neposlúchal”, ale robil by si po svojom, aby ste nedostali šmyk. Okrem toho je zmenená aj mapa motora a motor reaguje na pridanie plynu ako keď tečie scukornatený med.

Režim Cesta je volený asi najčastejšie. Má širokospektrálny záber. Motor ťahá krásne odspodu, je “ekologickejší”, dokážete na ňom spraviť rozumnú spotrebu (ale kto to rieši u motorky?). Nemáme čo ku nemu povedať, je to univerzálna mapa.

Režim Dynamický je tento rok prelomom. Boxeri boli povestné ako poslušné ťahúne. Teraz je ale mapa tohto režimu skutočne dynamická a cítite to aj pri odozve na plyn. Motor reaguje rýchlo a ťahá sa do vyšších otáčok. Je omnoho, omnoho športovejší, ako “Cesta”. Prirodzene má všetko pod kontrolou štandardná kontrola trakcie, no nie v takej sile, ako v režime Dážď.

_IGP2030

Ak by si ale niekto trúfal a mal pocit, že konštruktéri v BMW nie sú takí schopní, tak jeden režim je určený iba pre vašu úpravu.

Spotrebu sľubuje výrobca niekde okolo 5,4l/100km a tak sa aj stalo. V režime Cesta bola spotreba okolo 5,2l/100km a v režime Dynamickom s náležite dynamickou jazdou stúpla na 5,9l/100km. Ale akože vážne, rieši niekto spotrebu na motorke??

Podvozok prekvapí tiež

O BMW podvozkoch sa vždy hovorilo ako o najlepších. Ale to platí asi iba pre GS-ka. Tento podvozok bol plne nastaviteľný. Tlmiče sa dali opäť nastaviť na Cestu a Dynamický. Zadná pružina sa dala zvíjať, alebo odvíjať a to pre jedného jazdca, pre jedného jazdca s batožinou a pre dvoch jazdcov. V prípade dvoch jazdcov elektrický motorček viditeľne zodvihol zadok motorky. No aj v režime Cesta s Jedným jazdcom bol podvozok stále tvrdý. Čakali sme niečo jemné, niečo čo bude prechádzať nerovnosťami ako nôž po masle. Teraz bolo cítiť každý hrbol, každú jamu, niekedy zahrkotali aj jazdcove zuby. Nemožno to mať ale BMW za zlé. Snažili sa vytvoriť niečo univerzálne, ale pri tom cítiť, že Jeden jazdec je režim robený pre jazdca s 90kg viac. Toto sa však nikdy neosvedčí, vyrábať tlmiče pre univerzálne použitie. Tlmiče a pružiny sú doslova vedou. Vo vrcholových súťažiach majú tímy pribraté osoby priamo napríklad zo Showy, alebo z KYB a aj tie sa trápia, kým nájdu pre jazdca vyhovujúci stav. Ak máte teda pod 90kg, tak si dajte radšej v servise ešte zmäkčiť tento podvozok. Určite to uvítate.

_IGP2008_IGP2025

Prevodovka narobí hluk

Prevodovka má 6 stupňov, čo je štandard už všade, okrem skútrov. Určite aj prevodovka má obrovskú zásluhu na tom, že tú rýchlosť môžete natiahnuť, že nemusíte radiť ako na nákladnom aute hore a dole. Nie sme spokojní ale so zvukom, aký vydáva. Jednotka doslova buchne, až mykne s motorkou. Vieme, že to motorky robia a vieme, že čím väčší objem, tým hlučnejšie búchanie. Ale keď dokážu zladiť na motorke kontrolu trakcie s motorom, tak neveríme, že nedokážu vyriešiť to otravné buchotanie. Toľko z kritiky a teraz pochvala.

V motorke bol zabudovaný Asistent radenia rýchl. prevodov Pro. Hore radíte bez spojky pod plynom. Dole radíte bez spojky s úplne zavretým plynom. Hore to nie je nič ohurujúce, pretože ČZ so suchou spojkou mala to isté. Ale smerom dole je to úžasné. Pri každom podradení si motorka pridá medziplyn, aby vyrovnala otáčky motora s hriadeľom v prevodovke a zakaždým počuť také to “wummm”, “wummm”. Je to rýchle, pohodlné, efektívne a efektné.

_IGP2012

Sedenie

Ako u každého naháča, ani na tomto nie ste ani zohnutý, ani vystretý. Je to niečo medzi tým. Hovoríme však o pohodlnejšej pozícii vodiča. Širokánska nádrž sadne presne medzi kolená a môžete si tak motorku krásne chytiť. Sedačka je široká a nič z nej a na nej nebolí. Spolujazdcova sedačka je tiež široká a naklonená dopredu. Až príliš naklonená. To zošúchavanie sa na vodiča je celkom otravné. Buď sa musíte stále držať zadných držiakov kufra, z čoho zaručene po čase dostanete kŕče do rúk, alebo budete proste prilepený na jazdcovi, čo tiež nie je príjemné. Z toho vyplýva, že motorka bola myslená iba pre jednu osobu, ktorá si má jazdu užívať a nie prispôsobovať sa ladvinke. Alebo?! Alebo si dáte sedačku prerobiť u profesionálneho čalúnnika, ktorý ma potrebný materiál aj technológie na to, aby spravil zo sedačky niečo neporovnateľne lepšie.

_IGP2035

BMW dá vždy o čosi viac

BMW bolo vždy také nadštandardné voči iným značkám. Začali to asi vyhrievané rukoväte, čo konkurencia neponúkala a ani nemala. Maličkosť, na papieri. Ale každý motorkár vie, že vyhrievané rukoväte nemožno podceniť. Teraz sú vyhrievané rukoväte štandardom (už nejakú tú dobu) a dajú sa veľmi jednoducho ovládať. Ďalším nadštandardom zaradeným v štandardnej výbave je kontrola tlaku v pneumatikách. Údaje z kolies sa ukazujú na displeji. Ďalej denné LED svietenie so svetelným senzorom, ktorý zapne stretávacie svetlomety ak vojdete do tmy. Dokonca aj vstavaný tempomat (nastavíte si rýchlosť a motor sa ju snaží udržať, bez vášho ďalšieho zasahovania/pridávania). Bez-kľúčový Štart-Stop systém, čo sa nám zdá praktické hlavne ak ste naobliekaný a kľúč máte niekde pod treťou vrstvou oblečenia. Motorka dokáže kľúč bezdrôtovo nájsť a naštartovať iba použitím vášho prsta. Pozadie elektronického displeja sa dá meniť na 3 spôsoby. A kopa, kopa takýchto maličkostí, ktoré robia život motorkára krajším.

_IGP2032_IGP2033

Záver

V minulosti bolo BMW neporovnateľne drahšie ako zvyšné značky. Dnes sa ceny s konkurenciou vyrovnali a BMW je stále tá značka, ktorá ponúka niečo na viac. S cenou od 12.800€ (s DPH) dostanete poriadny stroj (s väčším objemom motora, ako máju dnešné autá), so skvelým motorom, s perfektnými brzdami. S podvozkom nemožno byť nespokojný, pretože je to vec individuálna – sadol by na motorku 95kg chlap a vychválil by ho do neba. Jediná nespokojnosť je so spolujazdcovou sedačkou, z čoho si ale vodič nič nebude robiť.

Spomenuli by sme aj konkurenciu, čo je ešte na výber okrem tohto R 1200 R, ale nemáme dôvod. Konkurenčné značky s nami buď nekomunikujú, alebo nemajú vyhovujúce podmienky. A to je pre BMW obrovské, ale skutočne obrovské plus, pretože dnes nie je umenie predať niečo, ale ponúknuť služby, ochotu a ten ľudský faktor zákazníkovi.

Testovací jazdec: Róbert Pivarči; Text a foto: Ing. Vladislav Baniari;

_IGP2013  _IGP2023  _IGP2029     _IGP2044 _IGP2049 _IGP2051 _IGP2052 _IGP2053 _IGP2060  _IGP2062 _IGP2005 _IGP2007

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.