Vrchol športovosti v obale novej Audi S8 plus

Audi novým modelom S8 plus* posúva latku na novú úroveň: s výkonom 445 kW (605 k) a maximálnou rýchlosťou až do 305 km/h nové Audi S8 plus* poskytuje ešte lepšie jazdné výkony ako S8. Nový špičkový model tým posilňuje pozíciu značky v segmente luxusných limuzín premium.

„Našu veľkú športovú limuzínu sme ešte ďalej vybrúsili, ”povedal Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, člen predstavenstva AUDI AG pre technický vývoj. „Nové Audi S8 plus robí výrazný výkonový skok a predstavuje vrchol športovosti v segmente. Za to má dodatok plus v názve.“

Najvýkonnejšia športová limuzína v segmente premium

Jednou zo silných stránok veľkej športovej limuzíny je ľahká konštrukcia: jej karoséria je takmer kompletne vyrobená z hliníka. Karoséria, koncipovaná technológiou Audi Space Frame (ASF), má hmotnosť iba 231 kilogramov – čo je najlepšia hodnota v segmente.

Static photo, Colour: Florett Silver matt

Motor 4.0 TFSI konštruktéri Audi pre novú limuzínu S8 plus ďalej vylepšili. Zvučný agregát V8 Biturbo má teraz výkon 445 kW (605 k) a poskytuje maximálny krútiaci moment 700 Nm, ktorý môže byť vďaka funkcii Overboost krátkodobo zvýšený až na 750 Nm. S výkonom zvýšeným o 63 kW (85 k) oproti modelu S8* veľká limuzína akceleruje za 3,8 sekundy z 0 na 100 km/h, maximálna rýchlosť elektronicky limitovaná na 250 km/h sa dá na želanie rozšíriť až na 305 km/h.

Tieto špičkové hodnoty dosiahli Audi a quattro GmbH vďaka spojeniu svojho know how v oblasti vývoja motorov. Konštrukčné modifikácie na motore 4.0 TFSI pri tom siahajú od špecifickej elektronickej regulácie motora so zvýšením otáčok a prepĺňacieho tlaku cez zmenené nasávacie ventily až po vnútornú geometriu turbokompresorov optimalizovanú z hľadiska účinnosti.

Drivetrain,  Modifications compared to the Audi S8

Drivetrain, Modifications compared to the Audi S8 / Podvozok, zmeny voči Audi S8: výkonnejší motor, keramické brzdy vystužené karbónovými vláknami, dynamické riadenie so superpozíciou a variabilným prevodovým pomerom, športový výfukový systém s modifikovanou vnútornou štruktúrou zadného tlmiča, tlmenie so špeciálne ladeným adaptívnym vzduchovým športovým odpružením

Krútiaci moment posilneného motora V8 sa prenáša cez 8-stupňovú automatickú prevodovku tiptronic na ústrojenstvo pohonu všetkých kolies quattro so športovým diferenciálom. Podvozok je vybavený pneumatickým pružením adaptive air suspension sport a dynamickým riadením, obidvoma so špecifickým vyladením pre S8 plus. V Nemecku sa štandardne montujú 21-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny, navrhnuté špeciálne pre S8 plus s pneumatikami rozmeru 275/35 R 21.

Zvýšenie maximálnej rýchlosti na 305 km/h je súčasťou tzv. Dynamického paketu a v Nemecku patrí k sériovému vybaveniu. Okrem keramických bŕzd s kotúčmi vystuženými uhlíkovými vláknami a antracitovo sivými brzdičmi s nápismi Audi ceramic obsahuje aj športovú výfukovú sústavu, modifikovanú quattro GmbH. Táto výfuková sústava dodáva S8 plus nezameniteľný športový zvuk.

Vzhľad

Pozíciu najšportovejšieho špičkového modelu radu A8 demonštruje S8 plus špecifickými detailmi dizajnu. Na prvý pohľad padne do oka sériová spojlerová lišta na veku batožinového priestoru. Je lakovaná vo farbe karosérie, na želanie môže byť vyrobená z karbónu. Lamely v bočných otvoroch na vstup vzduchu v nárazníku a spojlerová lišta vpredu sú vyrobené z karbónu. Kryty vonkajších spätných zrkadiel, štandardne lakované vo farbe karosérie, môžu mať alternatívne lesklé čierne alebo karbónové vyhotovenie. Obruba jednodielnej masky chladiča a dvojité lišty masky sú lesklé čierne, voštinová štruktúra mriežky chladiča a bočných otvorov v nárazníku sú matne čierne. Dekoračné lišty na bočných oknách a zadnom okne sú lesklé čierne. K markantným dizajnovým prvkom S8 plus okrem toho patria tmavo tónované zadné skupinové svetlá a lesklý čierny difúzorový nadstavec v zadnom nárazníku s karbónovou obrubou. Dvojvetvová športová výfuková sústava je zakončená na každej strane dvoma lesklými čiernymi oválnymi koncovkami. Alternatívne si zákazník môže objednať Optik paket z modelu S8.

Detail,  Colour: Florett Silver matt

Na maske chladiča a veku batožinového priestoru sú logá S8, na predných blatníkoch nápisy V8 T. Pre Audi S8 plus je exkluzívne k dispozícii lakovanie s matným efektom Florettsilber. Okrem toho sú na výber všetky farby modelu S8.

V Nemecku sa sériovo montujú reflektory s technológiou Matrix LED a dynamickými smerovými svetlami. Diaľkové svetlo na každej strane tvorí 25 malých svietiacich diód LED, ktoré sa dajú zapínať, vypínať a tlmiť podľa potreby. Vďaka tomu vynikajúco osvetľujú cestu bez toho, aby oslňovali protiidúcich vodičov.

Interiér

Interiér modelu S8 plus sa vyznačuje rozličnými športovými detailmi, autenticitou materiálov a veľkorysou priestorovou ponukou. Kontrastné stehy v červenom farebnom odtieni Arrasrot dekorujú čierne kožné poťahy sedadiel a čalúnenie dverí. Plisovaný pás, takisto vo farbe Arrasrot v stredovej osi plochy sedáka a operadla komfortných športových sedadiel zvýrazňuje štýlovosť športovej limuzíny. Strop kabíny a odkladacia polica pod zadným oknom sú potiahnuté čiernou alcantarou.

CockpitDetail

Do horného dekoračného obkladu je votkané červené kontrastné vlákno, spodný dekoračný obklad je z brúseného hliníka. Obklady z čierneho klavírového laku dekorujú voliacu páku automatickej prevodovky tiptronic a stredovú konzolu. Charakteristickými prvkami interiéru modelov S sú kruhové prístroje so sivými stupnicami, bielymi ručičkami s dynamickým rozbehom pri zapnutá zapaľovania a logom S8 v otáčkomere. Pedále a opierka ľavej nohy sú z ušľachtilej ocele; tlačidlo na štartovanie a vypínanie motora má červený prstenec a trojramenný športový volant dekoruje logo S8.

Interior

Audi dodáva S8 plus s normálnym rázvorom a bohatým sériovým vybavením, ktoré zahŕňa náladové osvetlenie, komfortný elektronický kľúč so senzorom ovládaným odomykaním veka batožinového priestoru, rozšírenú koženú výbavu v interiéri, prvky z alcantary, priťahovače dverí a DVD/CD-menič. V Nemecku k sériovému vybaveniu patrí okrem dynamického paketu aj asistenčný paket vrátane Audi pre sense plus, štvorzónovej komfortnej automatickej klimatizácie, systému priestorového ozvučenia Bose Surround Sound System a navigačného systému MMI navigácia plus s MMI touch. Audi S8 plus sa začne predávať koncom novembra za cenu od 145.200 EUR.

Zdroj+foto: Audi

Detail,  Colour: Florett Silver matt

Detail,  Colour: Florett Silver matt

Dynamic photo,  Colour: Florett Silver matt

Interior

Detail

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.