Mercedes-Benz Vision Tokyo: „salónik“ pripojený na sieť

V hlavnom meste Japonska, Tokiu, žije približne deväť miliónov ľudí na ploche 622 štvorcových kilometrov – plocha menšia ako Paríž, no štvornásobne viac ľudí. Megamesto fascinujúcim spôsobom kombinuje tradíciu so špičkovou technickou modernou a ustavične pritom vynachádza nové trendy – je tak ideálnym miestom premiéry pre model Mercedes-Benz Vision Tokyo. Prvý raz sa ukáže svetovej verejnosti na výstave Tokyo Motor Show (30. október až 7. november 2015).

Gorden Wagener, šéfdizajnér Daimler AG: „Mercedes-Benz Vision Tokyo stelesňuje koncepciu automobilového „salónika“ pre budúcu generáciu megamiest. Čistý, zmyselný dizajn konceptu Vision Tokyo definuje novú orientáciu moderného luxusu značky Mercedes-Benz.“ Vozidlo svojím koncepčným posolstvom odzrkadľuje omladenie značky Mercedes-Benz a jej rolu dizajnovej značky určujúcej štýl. Vision Tokyo navrhli dizajnéri globálnej siete štúdií Advanced Design Studio značky Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz Concept Tokyo 2015

Po výskumnom vozidle F 015 Luxury in Motion ako autonómne jazdiaceho luxusného sedanu teraz vo Vision Tokyo značka Mercedes-Benz ukázala, ako sa z auta budúcnosti stane mobilný životný priestor – zóna na vypnutie v rušnej cestnej premávke megamiest.

Vision Tokyo je hold mestskej generácii Z, narodenej po roku 1995, ktorá vyrástla spoločne s novými médiami. Pre túto globálnu generáciu má vozidlo nové miesto v hodnotovom rebríčku: je nielen prostriedkom na presun, ale aj digitálnym, automobilovým sprievodcom. A Vision Tokyo ide dokonca o krok ďalej: vďaka inovatívnym algoritmom sa ustavične vyvíja, vďaka systému Deep Machine Learning a inteligentnému pohonu Predictive Engine sa pri každej jazde učí lepšie spoznávať svojich cestujúcich a ich požiadavky a záľuby. Vision Tokyo je tak dokonalým spoločníkom pre internetovú generáciu.

Mercedes-Benz Concept Tokyo 2015

Vďaka svojmu veľkému vnútornému objemu je Vision Tokyo novou koncepciou pre divíziu Mercedes-Benz Cars. Tieto proporcie sú zvýraznené monochromatickým lakom Alubeam a bočné okná potlačené vo farbe vozidla. Tie vám poskytujú súkromie, súčasne však vpúšťajú dostatok svetla do interiéru a umožňujú tak výhľad smerom von.

Osvetlené modré plochy a línie – okrem iných plochy 26 palcových diskov a bočného obloženia prahov – vytvárajú prekvapivé farebné efekty a signalizujú bezemisný elektrický pohon štúdie. Plutvička na streche vozidla signalizuje možnú autonómnu prevádzku a komplexnú senzoriku potrebnú na snímanie okolia, obsahujúcu aj 360-stupňovú kameru.

Namiesto klasického čelného skla má Vision Tokyo súvislú sklenenú plochu – podobnú zaskleniu kokpitu motorového rýchločlna. Rovnako ako na AMG Vision Gran Turismo sú predné svetlomety vysunuté až na kraj a šikmo postavené. Na poli v zadnej časti vozidla možno zobraziť rôzne svetelné funkcie. Ak vo vozidle hrá hudba, displej napríklad vizualizuje charakteristiku zvuku ako zvukový analyzátor. Zadné sklo je po obvode prstencovo lemované červenými LED prvkami, čo vytvára efekt vizuálnej hĺbky. Aj v tomto prípade možno využiť svetelné pole s LED – na zobrazenie smerovky alebo funkciu analyzátora.

Vision TokyoVision Tokyo

Rozmery Vision Tokyo (dĺžka/šírka/výška: 4 803/2 100/1 600 mm) zodpovedajú rozmerom vozidla strednej triedy. Až päť cestujúcich sa dostane do interiéru cez dvere na ľavej strane, ktoré sa vyklápajú nahor – ideálne pre japonské megamesto, kde sa jazdí vľavo. Klasické usporiadanie sedadiel v radoch tak odpadlo, neexistuje už ani „vpredu“ a „vzadu“: cestujúci sa namiesto toho usadia na veľký oválne tvarovaný gauč. V tomto jedinečnom modeli si všetci cestujúci môžu vychutnať výhody autonómnej jazdy. Pretože aj keď „generácia Z“ často používa sociálne médiá, uprednostňuje, ak je to možné, osobný kontakt. A usporiadanie sedadiel bolo optimalizované na umožnenie komunikácie tvárou v tvár. Vision Tokyo ako moderný klubový salónik spája ľudí. V autonómnom jazdnom režime sa môžu uvoľniť a rozprávať bez toho, aby sa museli starať o jazdu v hustej premávke.

Za cestujúcimi sa dokola nachádzajú veľké obrazovky LED. Perforované sedadlá sú podsvietené, čo vytvára atmosféru špičkového technického prostredia, cielený kontrast k mäkkému povrchu svetlej kože. Aplikácie, kartografické mapy a indikácie zábavného systému sú projektorom premietané v priestore ako trojrozmerné hologramy.

Vision TokyoVision Tokyo

Ak Vision Tokyo nemá jazdiť autonómne, ale má byť vedený človekom, v smere jazdy vpredu uprostred možno z gauča uvoľniť jedno sedadlo, podobne ako „sklápacie sedadlo“ v pilotnej kabíne lietadla. Aj volant možno uviesť z pohotovostnej do jazdnej polohy.

Okrem toho bola karoséria Vision Tokyo navrhnutá tak, aby bolo možné do nej integrovať elektrický pohon s palivovým článkom a aby boli pri náraze chránené. Ten je založený na priekopníckom hybridnom vozidle dobíjateľnom zo siete F-CELL PLUG-IN HYBRID modelu F 015 Luxury in Motion a kombinuje výrobu elektrickej energie na palube s mimoriadne výkonným a kompaktným vysokonapäťovým akumulátorom, ktorý možno nabíjať bezkontaktne, indukciou. Na uloženie vodíka má koncept tlakové zásobníky z plastu vystuženého uhlíkovými vláknami. Celkový dojazd tohto elektrohybridného systému predstavuje 980 kilometrov, z toho približne 190 kilometrov možno prejsť na akumulátor a približne 790 kilometrov na elektrickú energiu vyrobenú palivovým článkom na palube.

Vision Tokyo

Vision Tokyo je pokračovaním radu vizionárskych dizajnových štúdií ako Vision Ener-G-Force (Los Angeles, november 2012), AMG Vision Gran Turismo (Sunnyvale, 2013) a G-Code (Peking, november 2014). Vďaka celosvetovo progresívnemu dizajnu Mercedes-Benz zachytávajú tieto štúdie lokálne trendy v dizajne, kultúre a mobilite a kladú ich do centra pozornosti mobilitných koncepcií. Tieto štúdiové vozidlá zároveň smerujú oveľa ďalej, ako iba k nasledujúcim generáciám vozidiel.

Zdroj+foto: Daimler, A.G.

Mercedes-Benz Concept Tokyo 2015 Vision Tokyo   Vision Tokyo Vision Tokyo   Vision Tokyo Vision Tokyo Vision Tokyo  Mercedes-Benz Concept Tokyo 2015

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.