Ekologický elektro Fuso Canter E-Cell zníži o vyše 60 % prevádzkové náklady

Úspora prevádzkových nákladov 64 percent – taký je potešujúci výsledok prevádzky ôsmich vozidiel Fuso Canter E-Cell v Portugalsku, ako práve vysvitlo z kompletnej analýzy údajov.

Okrem pozoruhodne vysokej úspory prevádzkových nákladov boduje Canter E-Cell v Portugalsku aj z pohľadu životného prostredia. Žiadna emisia CO2 v mieste nasadenia – zníženie o 37 percent v porovnaní s dieselovým pohonom, ak zohľadníme výrobu elektrickej energie v Portugalsku. Fuso je tak s predsériovou verziou elektricky poháňaného Cantera na správnej ceste k uspokojeniu dopytu aj po elektricky poháňaných nákladných automobiloch v mestskej distribučnej premávke.

Fuso Canter E-Cell sa osvedčil v praxi v distribučnej doprave

Značka Fuso s viac ako 40-ročnými skúsenosťami vyvinula v kompetenčnom centre pre hybridné vozidlá divízie Daimler Trucks v Kawasaki nový Canter E-Cell, akumulátorom elektricky poháňaný a lokálne bez emisií. Prvý čisto elektricky poháňaný ľahký nákladný automobil vyrábaný v malej sérii jazdí bez emisií a takmer nehlučne, a preto má vynikajúce predpoklady na nasadenie v zónach citlivých na emisie a hluk, ako sú historické centrá, parky a pešie zóny.

FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014

S cieľom dokázať využiteľnosť modelu Canter E-Cell v praxi vyslala v polovici roka 2014 značka Fuso osem exemplárov elektricky poháňaného Cantera na praktickú skúšku. Všetky vozidlá jazdili na cestách Portugalska a počas jednoročnej praktickej skúšky boli počas nasadenia ustavične sledované a vyhodnocované. Vozidlá Canter E-Cell vo vyhotovení valník a skriňa jazdili pre kuriérske a špedičné spoločnosti, ale aj pre obce a mestské záhradnícke podniky.

Bez problémov najazdených 51 500 kilometrov – dojazd
až 109 km

Elektrické vozidlá Canter najazdili denne v priemere 50 kilometrov, v praxi však boli dosiahnuté aj hodnoty dojazdu až 109 km. Osem vozidiel bez problémov prešlo spolu 51 500 kilometrov. Najviac využívaný Canter E-Cell ‒ u kuriérskej firmy „Transporta“ ‒ zdolal počas skúšobného roka dobrých 14 000 kilometrov. Dojazd lítiovo-iónových akumulátorov sa pohyboval okolo 100 kilometrov na jeden náklad. Nabíjanie akumulátorov trvá v prípade pripojenia na zásuvku 230 voltov približne sedem hodín, na rýchlonabíjačke klesá nabíjací čas iba na jednu hodinu.

Mitshubishi Canter E-Cell 8

Úspora prevádzkových nákladov až 64 percent

Na základe aktuálnych nákladov na naftu a elektrickú energiu v Portugalsku vyplynuli úspory na prevádzkových nákladoch 64 percent v porovnaní s nákladným automobilom so zvyčajným dieselovým pohonom. V praxi to znamená, že dieselový nákladný automobil Canter spotrebuje na trase dlhej 100 kilometrov približne 14,08 litra nafty, v závislosti od nadstavby a nákladu, Fuso Canter E-Cell potrebuje na tú istú trasu 47,6 kWh, a preto možno v závislosti od cien za elektrickú energiu a naftu v príslušnej krajine dosiahnuť rôzne vysoké úspory.

Closing Fuso Canter E-Cell, Porto, 28th-29th October 2015

Od obecných služieb cez poštu až po kuriérsku službu

Zákazníci zažili Canter E-Cell ako silnú a spoľahlivú koncepciu, ktorá úplne zvláda požiadavky mestskej distribučnej dopravy. Schopnosti elektricky poháňaných ľahkých nákladných automobilov boli testované za najrozličnejších podmienok. Mesto Lisabon využívalo Canter E-Cell na likvidáciu zeleného materiálu a smetí, mesto Porto ako vozidlo na zber recyklovateľného odpadu, mesto Sintra na údržbu lesov a mestá Abrantes a Cascais takisto na údržbu krajiny. Kuriérska spoločnosť Transporta používala vozidlo na priame zásobovanie domácností, dodávateľ energie REN na prepravné účely v rámci priemyselných skladov plynu v mestách Sines a Pombal. Canter E-Cell napokon vypomáhal aj portugalskej pošte CTT prepravou medzi distribučnými centrami miest Lisabon a Coimbra.

FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014

Výsledky praktických skúšok ukazujú, že osem vozidiel sa osvedčilo v každodennom nasadení v distribučnej doprave na krátke vzdialenosti a vo vnútromestskej preprave. Dojazdom viac ako 100 kilometrov prekonali vozidlá Canter E-Cell priemernú vzdialenosť, ktorú denne zdolávajú mnohé nákladné automobily nasadené v ľahkej distribučnej preprave.

Na správnej ceste

„Výsledky praktických skúšok dokázali, že ideme správnou cestou. Zákazníci zažili Canter E-Cell počas skúšobnej fázy ako výkonnú a spoľahlivú koncepciu, ktorá úplne zvláda požiadavky mestskej distribučnej dopravy,“ uvádza Marc Llistosella, prezident a výkonný riaditeľ Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) a vedúci divízie Daimler Trucks Asia počas prvej prezentácie výsledkov.

Portugalská vláda spolufinancovala výskumný projekt cez IAPMEI, štátny úrad pre konkurencieschopnosť a inovácie.

Šesťtonové vozidlo s nosnosťou podvozka takmer 3 000 kilogramov

Zvonka sa Fuso Canter E-Cell od svojich dieselových alebo dieselovo-elektricky poháňaných bratov odlišuje iba balíkmi akumulátorov namontovaných na oboch stranách rámu. Za nezmenenou kabínou Canter pracuje namiesto trojlitrového diesela elektrické hnacie ústrojenstvo. Motor s permanentným magnetom poskytne výkon 110 kW (150 k) cez jednostupňovú prevodovku na zadnú nápravu.

FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014

Rám podvozka je schválený na celkovú hmotnosť šesť ton. Rázvor 4 300 milimetrov ponúka miesto pre nadstavby dlhé až 4,40 metra, hmotnosť ktorých treba odpočítať od nosnosti podvozka tri tony. Zostávajúce dobré dve tony užitočného zaťaženia sú pre väčšinu transportérov vo vnútromestskej distribučnej preprave viac ako postačujúce.

Zrýchlenie ako na osobnom aute

650 newtonmetrov zrýchľuje šesťtonovku ako osobné auto. Pôžitok z jazdy, ako uvádzajú účastníci fázy skúšania, je ohromný. Bohatý krútiaci moment je k dispozícii od prvej sekundy jazdy a zanechá za sebou nejedno osobné auto strednej triedy.

Closing Fuso Canter E-Cell, Porto, 28th-29th October 2015

Ihneď ako vodič zloží nohu z plynového pedála, elektronika prepne na spätné získavanie energie, silu ktorého možno predvoliť v dvoch stupňoch na pravej hlavnej páke riadenia. Vtedy sa elektromotor stáva generátorom a energiou vytvorenou brzdením motorom napája lítiovo-iónové akumulátory namontované na ráme. Kto rekuperáciu pravidelne využíva, dokáže na Canter E-Cell prejsť na jednu „náplň nádrže‟ viac ako 100 kilometrov.

Výstražný systém VSP ‒ Vehicle Sound for Pedestrians

Aby Canter E-Cell v dôsledku nehlučnej jazdy nemohol ohroziť chodcov, je vybavený zvukovým výstražným systémom VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), ktorý možno zapnúť stlačením tlačidla.

Úplne jednoduché jazdenie a nabíjanie

Jazda s vozidlom Canter E-Cell je úplne jednoduchá: ľahký nákladný automobil sa naštartuje pootočením kľúča zapaľovania. Rovnako ako v prípade automatickej prevodovky s meničom môže vodič zvoliť niektorý z jazdných stupňov D, N, R a P. Automatickej prevodovke zodpovedá aj praktická funkcia plazenia v jazdných stupňoch D a R („D“ ako Drive, „P“ ako Parken, „N“ ako Neutral, „R“ ako Reverse).

Od prvého prototypu, ktorý bolo možné vidieť na IAA 2010, bol elektrický Canter ustavične zdokonaľovaný. Medzičasom zo štyroch balíkov lítiovo-iónových akumulátorov s pozoruhodnou kapacitou 48,4 kWh čerpá maximálny výkon 110 kW (150 k) a maximálny krútiaci moment 650 newtonmetrov.

FUSO Canter E-CELL Event, 10th July 2014Closing Fuso Canter E-Cell, Porto, 28th-29th October 2015

Dobré jazdné výkony sú zaručené, pretože plný krútiaci moment elektromotora je vzhľadom na princíp funkcie k dispozícii už pri rozbiehaní. Maximálna rýchlosť Cantera E-Cell je rovnako ako v prípade všetkých vozidiel tejto hmotnostnej triedy obmedzená na 90 km/h. Doba nabíjania, ako aj kapacita akumulátorov, a tým dojazd Cantera E-Cell sa ustavične zlepšujú.

Moderná výroba v závode Tramagal

Canter E-Cell sa vyrába v Tramagale na vlastnej výrobnej linke určenej na výrobu prototypov. Spoločnosť Daimler investovala od roku 2011 približne 27 miliónov eur do modernej výroby v závode, ktorý sa vlani mohol oprieť o svoju už 50-ročnú tradíciu. Závod Tramagal, približne 150 kilometrov severovýchodne od metropoly Lisabon, s rozlohou 39 900 štvorcových metrov, je časťou globálnej výrobnej siete divízie Daimler Trucks. Viac ako 300 zamestnancov v ňom vyrába nákladný automobil Fuso Canter pre približne 30 európskych krajín, ako aj pre Izrael, Maroko a Turecko. Takmer 95 percent vozidiel je určených na vývoz. Od roku 2012 vyrábajú pracovníci v Tramagale aj Fuso Canter Eco Hybrid, hybridnú verziu nákladného automobilu.

Značka Fuso ponúka Canter ako ľahký nákladný automobil s troma rôznymi vysokomodernými hnacími systémami: ako Canter s úsporným dieselovým pohonom podľa aktuálnych stupňov čistoty spalín Euro VI a Euro 5b+, Canter Eco Hybrid s hybridným pohonom a teraz ‒ zatiaľ v rámci overovacej prevádzky u zákazníkov ‒ ako Canter E-Cell s akumulátorovým elektrickým pohonom.

Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation s počtom približne 11 000 zamestnancov je najväčšou dcérskou spoločnosťou Daimler AG v Japonsku. Hlavné sídlo a najdôležitejší výrobný závod sa nachádzajú v Kawasaki blízo Tokia. Svojou značkou Fuso sa MFTBC na celosvetovom odbyte nákladných automobilov koncernu Daimler podieľa viac ako 40 percentami. Dôsledkom toho je Fuso najviac predávaná značka nákladného automobilu koncernu. V Kawasaki sa pre japonský a medzinárodný trh ročne vyrobí a predá do viac ako 150 krajín viac ako 170 000 nákladných automobilov a autobusov Fuso.

Zdroj+foto: Daimler, A.G.

FUSO Canter E-Cell Event, 10th July 2014

FUSO Canter E-CELL Event, 10th July 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.