Použité akumulátory Daimler zužitkuje stacionárny zásobník

Vo vestfálskom meste Lünen bude čoskoro stáť v súčasnosti najväčší akumulátorový zásobník elektrickej energie na báze použitých akumulátorov na svete.

Spoločný podnik partnerov Daimler AG, The Mobility House AG a GETEC ho začiatkom budúceho roka začne prevádzkovať v areáli REMONDIS SE a predávať na nemeckom trhu primárneho regulačného výkonu. Osobitosťou je pritom nasadenie použitých akumulátorových systémov z elektromobilov. Systémy z vozidiel smart electric drive druhej generácie sú v Lünen pospájané do stacionárneho zásobníka s kapacitou celkovo 13 MWh. Tento postup preukázateľne zvyšuje environmentálnu bilanciu elektromobilov a prispieva tak k hospodárnosti e-mobility.

Heslom „Elektromobilita premyslená až do konca“ pokrývajú spoločnosti Daimler, The Mobility House, GETEC a REMONDIS s projektom v Lünen celý cyklus pridanej hodnoty a zhodnotenia akumulátorov: od výroby a úpravy akumulátorových systémov v dcérskej spoločnosti Daimler, ACCUMOTIVE, príslušnej ponuky elektrických vozidiel a hybridných vozidiel dobíjateľných zo siete spoločnosti Daimler AG, cez inštaláciu a predaj energie zo stacionárneho akumulátorového zásobníka na energetických trhoch prostredníctvom The Mobility House a GETEC až po recykláciu akumulátorových systémov na konci ich životného cyklu a spätného privedenia vzácnych surovín do výrobného kolobehu, ktorému sa REMONDIS v budúcnosti bude venovať.

Daimler akumulátor batéria recyklácia

Výkonné akumulátorové zásobníky sú dôležitým prvkom pre úspešné uskutočnenie energetického obratu. Pri stále rastúcom podiele elektrickej energie z fluktujúcich obnoviteľných zdrojov energie, ako napríklad z veterných alebo solárnych elektrární, sú kľúčom stabilizácie elektrických sietí. Prakticky bezstratovo vyrovnávajú energetické výkyvy – úloha, ktorú v súčasnosti sčasti preberajú elektrárne na fosílne palivá. Takto možno urýchliť energetický obrat a zabrániť nákladom na rozšírenie siete a výstavbu nových elektrární.

Projektom zásobníkov z použitých akumulátorov v meste Lünen štyria partneri dokazujú, že životný cyklus akumulátora vozidiel dobíjateľných zo siete alebo elektrických vozidiel po skončení prevádzky v automobile nekončí. Daimler AG garantuje zákazníkom svojich elektromobilov v závislosti od modelu výkon akumulátorov až desať rokov. Akumulátorové systémy sú však aj potom plne schopné prevádzky, pretože drobné straty výkonu v aplikácii v oblasti stacionárneho zásobníka majú iba podružnú rolu. Hospodárna prevádzka v stacionárnej oblasti je podľa odhadov možná najmenej ďalších desať rokov.

Materiálna recyklácia ako posledný krok cyklu pridanej hodnoty sa tak časovo oddiali. Opätovným použitím lítiovo-iónových modulov z elektromobilov v zásobníkoch na báze použitých akumulátorov kvázi zdvojnásobí ich hospodársky úžitok.

Partneri projektu

Daimler AG je jednou z najúspešnejších automobiliek na svete. Značka Mercedes-Benz je symbolom vysokokvalitných automobilov, ktoré nadchýnajú a fascinujú. Spoločnosť je súčasne najväčším výrobcom úžitkových automobilov na svete a pôsobí v rôznych oblastiac. Cez svoju dcérsku spoločnosť ACCUMOTIVE je od mája 2015 aktívna v oblasti stacionárnych zásobníkov energie – tak v oblasti veľkokapacitných priemyselných zásobníkov, ako aj v oblasti zásobníkov pre súkromných zákazníkov.

The Mobility House AG (TMH) revolucionizuje automobilovými akumulátormi trhy s energiami: technológiami nového druhu umožňuje TMH integráciu elektromobilov do elektrickej siete. TMH spoločne s GETEC inštaluje a prevádzkuje v meste Lünen zásobník – a predáva elektrickú energiu na trhoch s energiou. TMH bola založená v roku 2009 a  na stanovištiach Mníchov, Zürich a San Francisco spolupracuje so všetkými poprednými automobilkami z viac ako 20 krajín.

Ako podnik patriaci do koncernu energetických služieb GETEC vyvíja spoločnosť GETEC ENERGIE AG individuálne a potrebe odpovedajúce riešenia v oblasti zásobovania elektrickou energiou a plynom, ako aj predajom energie. GETEC je spolu s TMH spoločníkom Coulomb GmbH.

REMONDIS SE je jeden z najväčších poskytovateľ služieb na svete v oblasti recyklácie, servisu a vody. REMONDIS plánuje okrem iného recyklovať lítiovo-iónové akumulátory v priemyselnom rozsahu. Podniková skupina je aktívna v Európe, Afrike, Ázii a Austrálii v oblasti udržateľného zásobovania surovinami a vodou.

Zdroj+foto: Daimler, A.G

2nd-Use Energiespeicher

2. použitie batérií z elektromobilov v zásobníku elektrickej energie

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.