Mercedes-Benz GLC má najvyššie hodnotenie: 5 hviezdičiek Euro NCAP

GLC dostáva päť hviezdičiek za bezpečnosť cestujúcich, bezpečnosť detí, ochranu chodcov a asistenčné systémy – dosiahla tak maximálny možný výsledok hodnotenia Euro NCAP.

Základom vynikajúceho výsledku je dokonalá súhra aktívnej a pasívnej bezpečnosti: tieto výborné výsledky skúšok umožnila kombinácia vysokopevnej bezpečnostnej bunky priestoru pre cestujúcich, výkonných záchytných systémov, najmodernejších asistenčných systémov pre vodiča a ďalších opatrení.


„Potešiteľný výsledok pre novú GLC v skúškach NCAP potvrdzuje naše úsilie v oblasti aktívnej a pasívnej bezpečnosti,“ uvádza Prof. Dr.-Ing. Rodolfo Schöneburg, vedúci pre automobilovú bezpečnosť, prevádzkovú pevnosť a ochranu proti korózii vozidiel divízie Mercedes-Benz Cars. „Svoje úsilie v budúcnosti zintenzívnime ešte viac, aby sme umožnili maximálnu mysliteľnú bezpečnosť nielen vodičom a cestujúcim vo vozidlách značky Mercedes-Benz, ale aj slabším účastníkom cestnej premávky ako chodcom alebo cyklistom.“
Real Life Safety plus Intelligent Drive

Hodnotenie prostredníctvom nárazových skúšok je iba jeden aspekt ucelenej bezpečnostnej filozofie značky Mercedes-Benz. Aj GLC bola dôsledne navrhnutá na reálne nehodové situácie pri využití poznatkov z vlastného skúmania príčin nehôd. Mercedes-Benz tak ako priekopník bezpečnosti opäť potvrdzuje svoju vedúcu rolu v automobilovej bezpečnosti. Ucelená filozofia značky Mercedes-Benz z vlastného výskumu príčin nehôd: predchádzať nehodám a zmierniť ich dôsledky. Spoločnosť ju zhrnula do označenia „Real Life Safety“.

V novej GLC sú takmer všetky asistenčné systémy pre vodiča, známe z Triedy C, Triedy E a Triedy S, ktoré v rámci koncepcie Intelligent Drive kombinujú údaje snímačov rozličných technológií a dokážu tak výrazne zvýšiť komfort a bezpečnosť. Sériovo sú na palube systémy COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, asistent jazdy pri bočnom vetre, asistent osvetlenia vozidla alebo ATTENTION ASSIST. Ešte komplexnejšiu aktívnu bezpečnosť umožňuje balík asistenčných jazdných systémov plus so systémami DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a pilot jazdy v zápche, brzdou PRE SAFE® s rozpoznávaním chodcov, systémom BAS PLUS s asistentom prejazdu križovatkou, aktívnym asistentom sledovania mŕtveho uhla, aktívnym asistentom udržiavania v jazdnom pruhu a systémom PRE-SAFE® PLUS.

Týmto opatreniam siahajúcim mimo samotné hodnotenie Euro NCAP udelil Euro NCAP dve ocenenia Advanced Rewards za systémy PRE-SAFE® a ATTENTION ASSIST.

Najlepšia možná ochrana pre slabších účastníkov cestnej premávky

Mercedes-Benz kladie vysoký dôraz aj na ochranu slabších účastníkov cestnej premávky, ako sú chodci alebo bicyklisti. V prípade GLC bude použitá aktívna kapota motora, ktorá sa pri náraze naddvihne o 80 milimetrov a poskytne tak ďalší deformačný priestor. Balík bol pod kapotou motora optimalizovaný novým krytom motora a poddajným nasávaním vzduchu a ponúka tak ešte viac deformačného priestoru. GLC tak spĺňa vysoké požiadavky Euro NCAP na ochranu chodcov, ktoré siahajú ďaleko nad rámec zákonných požiadaviek.

Keď stereokamera zistí chodcov v nebezpečnej oblasti, BAS PLUS ihneď upozorní vodiča. Keď systém rozpozná v nebezpečnej oblasti chodcov a vodič na upozornenie systému nereaguje, brzda PRE SAFE® s rozpoznávaním chodcov spustí samočinné brzdenie. Toto rozpoznávanie chodcov ako časť na želanie dostupného balíka asistenčných jazdných systémov plus je míľnikom na ceste k predchádzaniu zrážkam s chodcami resp. k zníženiu ich následkov.
Najlepšie výsledky pre Mercedes-Benz s tradíciou

Aktuálny špičkový výsledok pre GLC je pokračovaním z minulého roka: v minulom hodnotení Euro NCAP dosiahli Trieda GLA, Trieda C a trieda V taktiež päť hviezdičiek a dostali sa tak na špičku všetkých vozidiel testovaných v roku 2014. Trieda C bola zo strany Euro NCAP vyhodnotená ako najlepšia medzi vozidlami strednej triedy.

Testovacie požiadavky boli od roku 2015 rozšírené o ďalší čelný náraz do nedeformovateľnej bariéry. Plný počet bodov za ochranu pri čelnom náraze je preto rozdelený na tento nový test a test čelného nárazu s čiastočným prekrytím do deformovateľnej bariéry. Skúška bočného nárazu používa teraz väčší, ťažší vozík, zatiaľ čo skúška bočného nárazu do stĺpa sa vykonáva väčšou silou vedenou šikmým smerom. V oboch skúškach bočného nárazu sa používa nová, realistickejšia skúšobná figurína – WorldSID – v záujme možnosti lepšieho posúdenia ochrany cestujúcich.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.