BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé – keď legendy spolupracujú

Netreba hádam predstavovať firmy ako BMW a Pininfarina, ktoré sa od nepamäti spájajú s automobilovým priemyslom. Tieto dve legendy sa dohodli na prvej spoločnej spolupráci v celej ich histórii a vzniklo dielo menom BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Každá z týchto spoločností je synonymom pre špičkové technológie, štýl, dynamiku a estetiku. Koncept bol predstavený verejnosti v máji na Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013. BMW Pininfarina Gran Coupé Lusso predstavuje exkluzívnu interpretáciu luxusného kupé BMW  očami talianských dizajnérov v Pininfarine. Výsledkom úzkej spolupráce dvoch dizajnových týmom je vytvorenie novej automobilovej osobnosti, ktorá sa svojím charakterom radí k najvyššej luxusnej triede, pričom nesie výrazný športový podpis Pininfariny.

P90123657BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé dáva slovu “jedinečnosť” nový rozmer. Tento staroslivo vytvorený jednorázový koncept zaujme pozorovateľa na prvý pohľad. Bohatosť povrchových plôch a pevné kontúry sú charakteristikcé prvky elegantnej karosérii, ktorá má typické bavorácke rozmery – dlhý rázvor, pretiahnutá kapota a dlhé bočné sklá. Tieto prvky vdychujú BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé impozantnú dynamiku, aj keď vozidlo stojí. Zároveň vozidlo vyžaruje rovnováhu a harmóniu s dodržaním hodnôt BMW, ako je technológia, dynamika a precíznosť doplnené o špecifické prvky Pininfariny. Očakávaným konečným výsledkom  je perfektné skĺbenie dvoch dizajnových pohľadov pri zachovaní základného DNA vozidla tohoto druhu.P90123664

Vďaka širokému rozchodu predných kolies vyžaruje predná časť BMW Gran Coupé Pininfarina Lusso čistý charakter a dynamiku. Charakteristický znak každého BMW – dve mriežky v tvare obličiek, na cestu uprené svetlomety s dvojitým kruhovým pohľadom, odkazujú na zaužívané dizajnérske prvky automobilov BMW. Súčasne s talianskou jemnosťou sú vložené do čelného pohľadu charakteristické prvky Pinifariny, ktoré vytvárajú zvláštnu atmosféru.

P90123637Dizajnéri BMW a Pininfariny stanovili osobitý dôraz na vytvorenie správnych proporcií. Vozidlo na povrch vykazuje komplikovanú formu dizajnérskeho jazyka BMW, pričom nesie tvarovú jasnosť , ktorá je charakteristickým znakom Pininfariny. V bočnom pohľade zaujme hlavne mocná silueta dynamickou eleganciou, exkluzívné 21-palcové kolesá a niektorým padne do oka označenie V12 na zadnom blatníku.

P90123644Označenie V12 poukazuje na silný motor, ktorý sa skrýva v útrobách tohoto luxusného dizajnérskeho skvostu.

P90121372Interiér BMW Gran Coupé Pininfarina Lusso znázorňuje dokonalú fúziu modernej elegancie a dynamiky podobne ako autoritatívne vyžarujúci exteriér. Vnútorný priestor kabíny spája športovosť, exkluzivitu a komfort a tým ponúka jedinečný zážitok pre tých, ktorí sa doňho usadia. Exkluzívne farby a materiály použité v interieri BMW Gran Coupé Pininfarina Lusso výrečne odrážajú jeho jedinečný charakter. Najjemnešie kože a vzácne drevo kauri prepožičiavajú kabíne vozidla BMW Gran Coupé Pininfarina Lusso zvláštnu auru. Čierne chrómové kovové prvky vytárajú rovnováhu k rozsiahlemu použitiu prírodných materiálov.

P90123665
K záveru len toľko,  výsledkom spolupráce dvoch velikánov automobilového priemyslu je veľmi vydarené dizajnérske dielo, ktorého vlastnosti by sme radi uvítali aj v produkčných modeloch automobilky BMW.
P90123666

P90123669 P90123662 P90123661 P90123660 P90123659 P90123658 P90123650 P90123648P90123654

Autor: Maroš Uhrin, Zdroj: BMW; Foto: zdroj

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.