Štefan Svitko víťazom 10. etapy

Takéto slová je vždy radosť písať: slovenský jazdec Štefan Svitko zvíťazil v 10.etape (14.1.) rely Dakar 2016 z Belénu do mesta La Rioja. Na druhého Argentínčana Kevina Benavidesa mal v cieli náskok 2:54 min. Na treťom mieste bol dnes v cieli líder celkového poradia Toby Price s mankom 5:47 min na Svitka.

ŠTEFAN GRATUĽUJEME!

“Organizátori včera Štefana skrátením etapy trocha nahnevali, tak im to dnes chcel ukázať… Okrem toho sa mi telefonicky posťažoval, že mal v utorok kus smoly. Sedem kilometrov pred tankovaním mu došiel benzín, našťastie mu pomohli domorodci a dali mu dva litre na dojazd. Štefanovo dnešné víťazstvo je skvelá správa. Dosiahol výsledok, na ktorý sme čakali už niekoľko rokov. Teraz veríme, že sa mu podarí udržať si druhé miesto v klasifikácii, čo by bol jeho najlepší výsledok na Dakare. Doma to potom poriadne oslávime,” povedal pre TASR Štefan Svitko starší.

V dnešnej (14.1.) 10.etape bol pravý Dakar – jazda v dunách a správna navigácia. Napriek tomu, že organizátori aj dnes etapu skrátili, jazdci museli absolvovať 278 km meraného úseku a 283 km spojovačky do bivaku, kde ich už čakali ich tímy.

Štefan Svitko Dakar 2016 winner víťaz 10. etapa (2)

V celkovom poradí je i po dnešku (14.1.) na vedúcom mieste Toby Price z Austrálie, Štefan si ale upevnil 2.priečku v priebežnom poradí pričom stiahol rozdiel na prvého na 23 min. Tretie miesto po dnešku patrí Goncalvesovi, ktorý na Štefana stráca 9 min.

Práve Goncalves najviac vyťažil zo šachovania organizátorov. Napriek tomu, že po včerajšej maratónskej etape boli jazdci v bivaku bez svojich tímov “podarilo” sa mu opraviť nepojazdný motocykel, ktorý mu odišiel v 2PW 9.etapy a práve tu bola táto etapa zrušená, t.j. Goncalves nebol nútený predčasne ukončiť tohtoročný Dakar.

Do konca tohtoročného Dakaru zostávajú 3 etapy. Zajtra je to 11.etapa La Rioja – San Juan (712 km celková dĺžka; 431 km rýchlostná skúška). Úroveň náročnosti zostáva rovnaká. Etapa bude obsahovať piesok vo všet-kých svojich formách, hlavne Fesh – Fesh, t.j. ťažký druh piesku, ktorý vyžaduje zručnosť a trpezlivosť. Výhodou bude taktiež rýchlosť na rovnejších úsekoch, kde sa pôjde na štrku a kameňoch.

11_etapa

Zostávajúci program Rely Dakar:

14. januára, 11. etapa: La Rioja – San Juan, 712 km

15. januára, 12. etapa: San Juan – Villa Carlos Paz, 931 km

16. januára, 13. etapa: Villa Carlos Paz – Rosario, 699 km

Štefan Svitko Dakar 2016 winner víťaz 10. etapa

Sekretariát SMF

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.