SLC je nový kompaktný roadster Mercedes-Benz

Vzor všetkých kompaktných roadsterov dostáva pri príležitosti 20-ročného jubilea nový názov a od marca 2016 vystúpi ako SLC s výraznou technickou a dizajnovou optimalizáciou.

Zmena názvu poukazuje na tradične blízke príbuzenstvo s triedou C, s ktorou má roadster mnohé prvky svojej techniky spoločné. Novými sú teraz tak špičkový športový model Mercedes-AMG SLC 43, ako aj základný variant SLC 180. Vizuálne mimoriadne nápadné sú sériová diamantová maska chladiča a Intelligent Light System s LED (zvláštna výbava). SLC sa bude dať objednávať od polovice januára 2016.

Nová SLC značky Mercedes-Benz preberá veľké dedičstvo: ako predchodkyňa SLK si získala množstvo fanúšikov na celom svete a od svojho uvedenia na trh v roku 1996 sa predala približne 670 000-krát. Komplexne zdokonalená a s modelovou paletou od úspornej SLC 250 d s vysokým krútiacim momentom až po výkonového športovca Mercedes-AMG SLC 43 má na to tie najlepšie predpoklady. Modely SLC 250 d, SLC 300 a SLC 43 sú sériovo vybavené športovo-komfortnou automatickou prevodovkou s meničom 9G-TRONIC, pre novú SLC 180 s výkonom 115 kW (156 k) a SLC 200 sa dodáva na želanie.

Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za odbyt divízie Mercedes-Benz Cars: „Skladacou strechou nanovo definovala značka Mercedes-Benz v roku 1996 svoj roadster a pôžitok z jazdy pod otvorenou oblohou skombinovala s neobmedzeným komfortom pri zlom počasí. Kompaktný roadster ostáva aj pod novým názvom príkladom kombinácie vášne a rozumu a oslovuje tak súčasne srdce i rozum.“

V rámci modernizácie modelov dizajnéri Mercedes-Benz ešte viac nadupali športový vzhľad kultového roadstera. Prispieva k tomu najmä nová čelná časť. Strmo vztýčená maska chladiča súčasne ťahá kapotu motora v tvare šípa do výšky. Všetky SLC majú sériovo diamantovú masku chladiča.

Mercedes-AMG SLC 43, obsidianschwarz mettalic Mercedes-AMG SLC 43, obsidian black, mettalic

Pomocou DYNAMIC SELECT možno stlačením tlačidla v okamihu zmeniť charakteristiku vozidla, pretože systém na príkaz vodiča zmení charakteristiku motora, prevodovky, riadenia a podvozka.

Pohon: individuálna jazdná charakteristika prostredníctvom DYNAMIC SELECT

Novým základným modelom programu je SLC 180 s výkonom 115 kW (156 k). Postačuje mu iba 5,6 l/100 km podľa NEFZ. Emisia CO2 predstavuje 127 g/km. Za ním nasledujú SLC 200 s výkonom 135 kW (184 k) a SLC 300 s výkonom 180 kW (245 k), ktoré majú štvorvalcový motor so zdvihovým objemom 1 991 cm3. Šampiónom úspornosti je aj naďalej dieselový model SLC 250 d s výkonom 150 kW (204 k) a emisiou CO2 114 g/km.

Driving Performance — tento sľub značky AMG napĺňa Mercedes-AMG SLC 43 fascinujúcim spôsobom. Pretože nový model kombinuje 3,0-litrový motor V6 preplňovaný dvoma turbodúchadlami s výkonom 270 kW (367 k) a krútiacim momentom 520 Nm so zdokonaleným športovým podvozkom AMG, známym z Mercedes-AMG SLK 55. Primerane športové sú jazdné výkony, napríklad SLC 43 zrýchli zo stoja na 100 km/h za 4,7 sekundy.

Mercedes-AMG SLC 43, Motorraum, Sechszylinder, 270 kW (367 PS) Mercedes-AMG SLC 43, six cylinder engine, 270 kW (367 hp)

SLC 180 a SLC 200 sú vybavené 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, na želanie získajú tieto modely prevodovku 9G-TRONIC. SLC 250 d, SLC 300 a SLC 43 sú touto športovo komfortnou automatickou prevodovkou s meničom vybavené už sériovo.

Pomocou DYNAMIC SELECT možno stlačením tlačidla v okamihu zmeniť charakteristiku vozidla, pretože systém na príkaz vodiča zmení charakteristiku motora, prevodovky, riadenia a podvozka. Päť jazdných programov „Comfort“, „Sport“, „Sport+“, „Eco“ a „Individual“ možno nastaviť pohodlne tlačidlom DYNAMIC SELECT na hornom ovládacom poli stredového tunela. Jazdný program sa zobrazí na farebnom multifunkčnom displeji a súčasne sa ako hlásenie v automaticky otváranom okne zobrazí na displeji centrálnej jednotky. Systém DYNAMIC SELECT je na SLC 300 a SLC 250 d sériovo. V prípade SLC 180 a SLC 200 s 9G-TRONIC je výber jazdného programu k dispozícii na želanie. SLC 43 má sériovo športovú výfukovú sústavu AMG a pomocou dvoch variabilne nastaviteľných výfukových klapiek prispôsobí zvuk výfukovej sústavy jazdnému programu zvolenému v systéme DYNAMIC SELECT.

Kto sa rozhodne pre balík dynamiky jazdy (zvláštna výbava), ktorý okrem zníženia podvozka o 10 mm zahŕňa aj adaptívny systém tlmenia, priame riadenie a
ESP® s asistentom pre dynamiku v zákrutách, môže cez DYNAMIC SELECT voliť aj silu tlmenia v troch režimoch „Comfort“, „Sport“ a „Sport+“. Sila tlmenia sa pritom automaticky a plynule prispôsobí aktuálnej jazdnej situácii na každom kolese zvlášť.

Športovou výfukovou sústavou možno zvýšiť emocionálny zvukový zážitok.
V nej sa ovplyvní akustika cez integrovanú výfukovú klapku v kombinácii s jazdnými programami systému DYNAMIC SELECT. SLC 300 má športovú výfukovú sústavu sériovo, na SLC 200 sa dodáva v kombinácii s prevodovkou 9G-TRONIC a AMG Line/športovým balíkom.

Asistenčné a bezpečnostné systémy: komplexná ponuka

Novinkou na SLC je sériový aktívny asistent brzdenia, v ostatných konštrukčných radoch známy ako COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Okrem systému výstrahy pri malom odstupe na báze radaru a podpory v brzdení prostredníctvom adaptívneho asistenta brzdenia dokáže tento aktívny asistent brzdenia aktivovať samočinné brzdenie na zníženie nebezpečenstva nehody v dôsledku nabehnutia. Ak vodič pri zistenom nebezpečenstve kolízie napriek výstražnému signálu v združenom prístroji a prerušovanému výstražnému tónu nekoná, systém automaticky aktivuje brzdenie. Tým sa rýchlosť výrazne zníži. Pri nízkej relatívnej rýchlosti môže tento zásah stačiť na to, aby systém zabránil nehode v dôsledku nabehnutia do pomalšie idúceho, zastavujúceho alebo stojaceho vozidla. Naďalej sú v ponuke asistent sledovania mŕtveho uhla a asistent udržiavania v jazdnom pruhu.

S cieľom najlepšej možnej viditeľnosti na cestách nižšej triedy aj na diaľniciach sa Intelligent Light System s LED na želanie pri odbočovaní a v zákrutách automaticky prispôsobuje všetkým svetelným a jazdným podmienkam. Technika so svetelnými diódami vyniká nízkou spotrebou energie, vysokou životnosťou a príjemným bielym svetlom, ktoré je blízke spektru denného svetla. Medzi päť funkcií Intelligent Light System s LED patria diaľničné osvetlenie, odbočovacie svetlo, aktívne osvetlenie zákrut na báze kamery, osvetlenie kruhového objazdu ako aj rozšírené hmlové svetlo.

K dispozícii je aj adaptívny asistent diaľkového svetla plus na trvalé diaľkové svetlo bez oslňovania. Pri zapnutom diaľkovom svetle poskytuje tento systém vždy ten najlepší možný dosvit svetlometov. Vodič sa tak môže plne sústrediť na premávku a nemusí ustavične prepínať medzi diaľkovým a stretávacím svetlom. Adaptívny asistent diaľkového svetla plus využíva stereokameru za čelným sklom, pomocou ktorej rozpoznáva iných osvetlených účastníkov cestnej premávky, napríklad protiidúce vozidlá alebo vozidlá idúce vpredu, a samočinne prispôsobuje svetlomety novej dopravnej situácii. Mechanika v module svetlometu zatieni určitú oblasť svetelného kužeľa vytvoreného svetelnými diódami, v ktorej sa nachádzajú iné vozidlá. Vďaka tomu vodiči týchto vozidiel nie sú oslepovaní. Vďaka tomu môže vodič nechať trvale zapnuté diaľkové svetlo a súčasne môže využívať celý jeho dosah bez toho, aby tým obťažoval alebo ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Táto funkcia je aktívna od rýchlosti 30 km/h na cestách bez pouličného osvetlenia.

V kombinácii so systémom COMAND Online pracuje asistent sledovania dopravných značiek. Systém dokáže rozpoznať a zobraziť obmedzenia rýchlosti, zákazy vjazdu alebo zákazy predchádzania, ako aj zrušenie týchto obmedzení. Ak je komunikácia označená príslušnými dopravnými značkami, pri vjazde na takúto komunikáciu proti predpísanému smeru jazdy sa aktivuje vizuálne aj zvukové varovanie.

V prípade neobsadenia sedadla spolujazdca alebo rozpoznania detskej sedačky sa teraz automaticky vypne airbag spolujazdca. Malé deti tak možno ochrániť pred poranením v dôsledku rozvinutia airbagu spolujazdca. Na spoľahlivé rozpoznanie slúži snímač tlaku.

Cúvanie pri parkovaní a manévrovaní bude s cúvacou kamerou výrazne jednoduchšie a bezpečnejšie. Zapína sa automaticky zaradením spiatočky a vodičovi na displeji centrálnej jednotky zobrazuje okolie za vozidlom pomocou dynamických pomocných čiar. Asistent parkovania PARKTRONIC vrátane navádzania pri parkovaní tak uľahčí na želanie vyhľadanie parkovacieho miesta, ako aj zaparkovanie na pozdĺžne parkovacie miesta.

Komfortná výbava: skladacia strecha sa teraz obsluhuje ešte jednoduchšie

Skladacia strecha na SLC spája pôžitok z jazdy pod otvorenou oblohou s neobmedzeným komfortom pri zlom počasí. Obsluha elektrohydraulicky poháňanej strechy je teraz ešte jednoduchšia. Ak dopravná situácia vyžaduje, že počas otvárania alebo zatvárania strechy je potrebné sa s vozidlom opäť pohnúť, proces začatý počas státia môže pokračovať až do rýchlosti približne 40 km/h. Novinkou je aj automatický oddeľovač batožinového priestoru (v kombinácii so zvláštnou výbavou komfortné ovládanie skladacej strechy alebo KEYLESS-GO): ak sa oddeľovač na zvýšenie objemu batožinového priestoru nachádza v hornej polohe, pri otváraní strechy sa automaticky zasunie dole. Ak by na to nemal dosť miesta pre predmety nachádzajúce sa v batožinovom priestore, sklápacia strecha sa neotvorí a systém vodiča upozorní hlásením „Zatvorte oddeľovač batožinového priestoru“ na združenom prístroji.

Mercedes-AMG SLC 43, obsidianschwarz mettalic Mercedes-AMG SLC 43, obsidian black, mettalic

SLC na želanie ponúka najvyšší teplotný komfort aj pri otvorenej streche. Zabezpečia ho vyhrievanie sedadiel a systém AIRSCARF, vyhrievanie pre oblasť hlavy pre vodiča a spolujazdca, ideálne v kombinácii s niektorým z oboch ponúkaných vetrolamov. Malé bočné sklo za dverami možno teraz v prípade otvorenej strechy osobitne zatvoriť, čo zníži hluk spôsobený vetrom.

Naďalej jedinečnou v SLC je panoramatická skladacia strecha so systémom MAGIC SKY CONTROL – táto sklenená strecha je stlačením tlačidla priehľadná alebo nepriehľadná. Umožňuje tak zažiť pocit jazdy s otvorenou strechou, za horúceho leta však na želanie poskytne chladivý tieň.

Medzi klasické prednosti SLC patrí aj dobre využiteľný batožinový priestor, ktorý je s obsahom 335 litrov s odstupom najväčší v segmente.

Infotainment: rozšírené funkcie systému COMAND Online

Infotainment systému COMAND Online ako systému na obsluhu a zobrazovanie pre navigáciu, telefón, audio, video a internet ponúka množstvo nových a rozšírených funkcií:
• Farebný displej s vysokým rozlíšením (s uhlopriečkou 17,8 cm/7“)
• Rýchla, dynamická navigácia s pevným diskom, s realistickým topografickým zobrazením mapy a tromi rokmi bezplatných aktualizácií kartografických údajov
• Vyvolanie internetových stránok v stojacom vozidle a voľné využívanie aplikácií Mercedes-Benz aj počas jazdy (v kombinácii s príslušným mobilným telefónom)
• Prehrávač DVD
• Internetové rádio
• Rozhranie Bluetooth® s funkciou hlasitého hovoru, funkciou čítania SMS a audiostreamingom na prenos hudby
• Systém ovládania hlasom LINGUATRONIC na ovládanie funkcií audio, telefón, navigácia, vyhľadávanie hudby aj na ovládanie aplikácií Mercedes-Benz
• 2 prípojky USB v stredovej lakťovej opierke a jedna prípojka na kartu SD na ovládacej jednotke systému COMAND
• Integrovaná prípojka rozhrania Media Interface pre iPod® alebo iPhone®
• Prenos adries z mobilného telefónu do centrálnej jednotky (headunit)
• Funkcia Cover Art: zobrazenie obálky albumu v ponuke Audio
• Tiesňové volanie Mercedes-Benz
• Základné služby Mercedes me connect (nehodový a poruchový manažment, manažment údržby a diagnostika na diaľku), dopyt na status vozidla na diaľku prostredníctvom Remote Online

Modernizácie sa dočkal aj systém zábavy Audio 20 CD. Má teraz väčší displej (17,8 cm/7‘‘) a možno ho kombinovať s navigačným systémom Garmin® MAP PILOT; navigačné údaje sa pritom nahrávajú cez pamäťovú kartu SD. V ponuke je aj optimalizované vedenie trasy prostredníctvom služby Live Traffic Information.

Dizajn exteriéru: diamantová maska chladiča a Intelligent Light System s LED

V rámci modernizácie modelov dizajnéri Mercedes-Benz ešte viac nadupali športový vzhľad kultového roadstera. Prispieva k tomu najmä nová čelná partia. Strmo vztýčená maska chladiča súčasne ťahá kapotu motora v tvare šípa do výšky. Všetky SLC majú sériovo diamantovú masku chladiča. V prípade základného modelu je čierna, s lamelou v irídiovej striebornej farbe a s pochrómovanou plochou. Individuálne prispôsobenie je možné v kombinácii s AMG Line alebo balíkom Night: vtedy je diamantová maska chladiča vyhotovená v chróme a farba lamely je buď nezmenená irídiová strieborná (AMG Line) alebo vysokolesklá čierna (balík Night).

Mercedes-AMG SLC 43, obsidianschwarz mettalic Mercedes-AMG SLC 43, obsidian black, mettalic

Medzi ďalšie znaky športového čela patria nárazník s výraznými otvormi na prívod vzduchu a s dynamicky vymodelovanými plochami, ktorý je dole ukončený krídlom z ušľachtilého chrómu, ako aj výrazné svetlomety. Denné osvetlenie je začlenené do jednotiek svetlometov a vyhotovené s technikou so svetelnými diódami. Krycie sklá pozostávajú z priezračného polykarbonátu s vrstvou odolnou voči poškriabaniu. V prípade Intelligent Light System s LED (zvláštna výbava) sú okrajové partie a ďalšie časti telesa svetlometu vyhotovené v čiernej farbe — zvyšuje to celkový dojem a vyvoláva pôsobivý hĺbkový efekt.

Pri pohľade zboku SLC odhalí typické krivky roadstera s dlhou kapotou motora, dozadu odsadenou kabínou a krátkou zadnou časťou. Siluetu charakterizujú mierne stúpajúca spodná hrana okien a značne klenutá strecha, atleticky formované podbehy kolies a športové disky z ľahkej zliatiny s priemerom 16 až 18 palcov, ako aj vetracie mriežky v prednom blatníku. Majú plutvičku vo vysokolesklej chrómovej farbe, ktorá pripomína legendárny Mercedes-Benz 300 SL.

Zadnú časť charakterizujú výkonné proporcie s atleticky tvarovanými blatníkmi. Pritom najmä zadný nárazník s čiernym difúzorom, pochrómovaným krídlom a integrovanými koncovkami výfuku signalizuje dynamický jazdný potenciál SLC. Teraz užšie zadné svietidlá sú vyhotovené v technike so svetelnými diódami a horizontálne členené: hore a v strede sa nachádzajú brzdové a zadné svetlo, pod nimi je ukazovateľ smeru jazdy a spätné svetlo. Veko batožinového priestoru má výrazný šípový tvar, tretie brzdové svietidlo je umiestnené v odtrhovej hrane.

Interiér: väčší displej a galvanicky pokovené ovládacie prvky

Interiér SLC pôsobí po modernizácii modelu teraz ešte ušľachtilejšie.
Medzi výrazné prvky patria nové hliníkové ozdobné prvky s uhlíkovým výbrusom v svetlom (sériovo) alebo tmavom vyhotovení. Nový vzhľad dostal aj združený prístroj. Oba okrúhle tubusové prístroje majú teraz čierne ciferníky. Športový, moderný vzhľad umocňujú červené ručičky.

Mercedes-Benz SLC 300, Interieur, bengalrot/schwarz Mercedes-Benz SLC 300, interior, bengal red/blackMercedes-Benz SLC 300, Interieur, bengalrot/schwarz Mercedes-Benz SLC 300, interior, bengal red/black

Medzi oboma okrúhlymi prístrojmi je sériovo integrovaný veľký farebný multifunkčný displej s uhlopriečkou 11,4 cm (4,5 palca). Na želanie budú medzi nimi analógové hodiny s čiernym ciferníkom. Výrazne väčší je displej medzi oboma ventilačnými dýzami v stredovej konzole: v kombinácii s Audio 20 má teraz uhlopriečku 17,8 cm (7 palcov) namiesto 14,7 cm (5,8 palcov). Rám obrazovky je vyhotovený v čiernej farbe s vysokým leskom. Ďalšie indikácie displeja na zobrazovanie parametrov vozidla uvádzajú na scénu športové prostredie a dopĺňajú ich údaje motora zobrazované v okrúhlych prístrojoch.

O veľkej láske k detailom svedčia aj galvanicky pokovené ovládacie prvky na elektrické nastavenie sedadla (dostupné v kombinácii s pamäťovým balíkom) a galvanicky pokovené radiace páčky na volante, ponúkané v kombinácii s AMG Line a športovým balíkom.

Nová generácia športových volantov so sériovou perforáciou v oblasti uchopenia alebo voliaca páka DIRECT SELECT s nápisom SLC (v kombinácii s prevodovkou 9G-TRONIC) dotvárajú športovo-ušľachtilé prostredie. Na želanie je k dispozícii nový multifunkčný volant vo vyhotovení z kože napa/mikrovlákno DINAMICA a v trojramennom dizajne. Vyznačuje sa dole splošteným vencom, mikrovláknom DINAMICA v strednej časti oblasti uchopenia, kontrastnými ozdobnými švami červenej farby a ozdobným krytom na volante, ako aj radiacimi páčkami v striebornej chrómovej farbe.

Prepracovaná bola aj kožená výbava. V prípade výbavy „čalúnenie so vzhľadom kože odrážajúcom slnečné žiarenie“ je napríklad nová perforácia sedadiel v oblasti ramien, v prípade výbavy „koža napa odrážajúca slnečné žiarenie“ sú sedadlá teraz vybavené vzorom priečnych pásov vo zvolenej farbe výbavy. Lem a ozdobný šev sú v kontrastnej farbe. Pribudli farby sedlová hnedá (v kombinácii koža napa a koža napa Exklusiv), ako aj platinová biela (v kombinácii s koža napa, koža napa Exklusiv, koža designo napa a koža designo napa Exklusiv).

Mercedes-Benz SLC 300, Interieur, bengalrot/schwarz Mercedes-Benz SLC 300, interior, bengal red/black

Náladové osvetlenie (zvláštna výbava) bolo rozšírené aj na priestor na nohy a zabezpečuje veľkorysý pocit z priestoru. Okrem odtieňa solárna červená sú teraz k dispozícii aj farby polárna modrá a polárna biela.

Dedičstvo: originál má už 20 rokov

Prvý výstup SLK bol v roku 1996 senzáciou: kompaktný roadster značky Mercedes-Benz, k tomu ešte vo vyzývavom žltom odtieni Yellowstone. A hore žiadna látková strecha, ale pevná skladacia strecha. Z SLK sa tak stal symbol prelomu tradičnej značky Mercedes-Benz a konštrukcia jeho strechy sa stala príkladom pre mnohé ďalšie otvorené automobily.

Pod vonkajším plášťom sa ukryla veľká časť techniky Triedy C. Na tom sa dodnes
nič nezmenilo. Preto je v rámci nového názvoslovia logické, že roadster bude pokračovať svoju úspešnú kariéru pod menom SLC.

Druhé vydanie SLK prišlo na trh v marci roku 2004. Čelná časť vychádzajúca z prednej časti vozidla Formuly 1 zdôrazňovala športovú dynamiku rovnako ako svojho času nový špičkový model SLK 55 AMG.

Na ženevskom autosalóne na jar roku 2005 prvý raz tĺklo dieselové srdce prototypu SLK 320 CDI s jeho dieselovým motorom preplňovaným troma turbodúchadlami a s výkonom 286 k pod kapotou – aj keď sa nikdy nevyrábal sériovo. Kombinácia roadstera a diesela sa realizovala až v treťom vydaní v marci roku 2011 v SLK 250 CDI. Tretí SLK mal ďalšiu technickú novinku: skladaciu strechu so systémom MAGIC SKY CONTROL, teda sklenenou plochou v streche, ktorej priehľadnosť sa dala stlačením tlačidla elektricky zmeniť na nepriehľadnú alebo priehľadnú.

Mercedes-AMG SLC 43, obsidianschwarz mettalic Mercedes-AMG SLC 43, obsidian black, mettalicMercedes-Benz SLC 300, Interieur, bengalrot/schwarz Mercedes-Benz SLC 300, interior, bengal red/blackMercedes-AMG SLC 43, Interieur, Leder Nappa exklusiv mit roter Ziernaht Mercedes-AMG SLC 43, interior, nappa leather with red topstichingMercedes-AMG SLC 43, Interieur, Leder Nappa exklusiv mit roter Ziernaht Mercedes-AMG SLC 43, interior, nappa leather with red topstiching

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.