Koncerny BMW Group a Viessmann Group založili joint venture „Digital Energy Solutions“ pre energetický manažment

Koncerny BMW Group a Viessmann Group založili joint venture „Digital Energy Solutions“ pre energetický manažment.

  • Spoločnosť Digital Energy Solutions podporuje zákazníkov pri optimalizácii svojho energetického systému identifikáciou, vytvorením a komercializáciou energetickej flexibility
  • Optimalizačný prístup zahŕňa elektromobilitu, teplo/chlad a elektrickú energiu
  • Ponuka je spočiatku zameraná na malé a stredné podniky z oblasti priemyslu a živností.

Koncerny BMW Group a Viessmann Group ponúknu spoločné riešenia pre energetický manažment. Pod značkou Digital Energy Solutions vnesú obe skupiny podnikov svoje kompetencie a technológie, s cieľom optimalizovať energetické systémy zákazníkov vo vzťahu k udržateľnosti, nákladom a bezpečnému zásobovaniu. Realizácia prebehne v rámci komplexného prístupu so zahrnutím elektromobility, tepla/chladu a elektrickej energie.

Intenzívne zmeny v dôsledku decentralizácie a flexibilizácie v spojení s rozsiahlou digitalizáciou umožňujú nové výrobky a služby. Koncerny BMW Group a Viessmann Group ako lídri na poli inovácií za týmto účelom spojili svoje kompetencie v spoločnom podniku Digital Energy Solutions, ktorý podporí zákazníkov pri identifikácii, vytváraní a komercializácii energetickej flexibility.

Každý z koncernov má v spoločnom podniku so sídlom v Mníchove 50-percentný podiel a menuje jedného konateľa. Ponuka spoločnosti Digital Energy Solutions bude spočiatku zameraná na malé a stredné podniky z oblasti priemyslu a živností a bude k dispozícii zákazníkom v Nemecku a Rakúsku.

Vysoko kompetentní partneri v oblasti energetického manažmentu

Pri vývoji svojich nových digitálnych riešení z oblasti energetického manažmentu môžu obaja partneri joint venture využívať rozsiahle know-how z vlastných spoločností.

Tak napríklad koncern BMW Group sa svojimi vozidlami BMW i stal priekopníkom na poli elektromobility a s balíkom ChargeNow ponúka celosvetovo najrozsiahlejšie služby pre prístup a využívanie verejnej infraštruktúry pre dobíjanie. Okrem toho plánuje firma integráciu nových a použitých vysokonapäťových batérií pre inteligentné stacionárne zásobníky elektrickej energie vybudovať na samostatné odvetvie podnikania. S globálnym trendom k obnoviteľným energiám sa nutne zvýši aj dopyt po medzizásobníkoch elektrickej energie, pričom stále dôležitejšiu úlohu bude zohrávať aj elektromobilita.

Ako centrálnu stavebnú jednotku využíva joint venture koncernom BMW Group novo vyvinutý IT systém na inteligentný manažment energetických systémov (Smart Energy Backbone). Vo svojej celosvetovej výrobnej sieti vsadil koncern BMW Group veľmi úspešne na vlastný inteligentný manažment energetických dát, ktorý prináša menšiu spotrebu elektrickej energie, vyššiu istotu vo výrobe a vyššiu kvalitu výrobkov.

Aj vďaka tomu sa koncernu BMW Group podarilo v období rokov 2010 až 2014 znížiť emisie CO2 na jedno vyrobené vozidlo o viac ako štvrtinu. Koncern pritom intenzívnejšie vsádza na výrobu a dodávky energie z miestnych obnoviteľných zdrojov. V roku 2014 pochádzalo 51 percent elektrickej energie koncernu BMW Group nakupovanej od cudzích dodávateľov z obnoviteľných zdrojov – cieľom je dosiahnuť podiel vo výške 100 percent.

Koncern Viessmann Group už pred desaťročiami zadefinoval udržateľnosť ako jednu zo svojich ústredných hodnôt podniku. V tejto súvislosti sa podarilo v rámci projektu svetelného majáka v sídle centrály spoločnosti znížiť emisie CO2 o 80 percent, využívanie fosílnych nosičov energie o 70 percent a zvýšiť podiel obnoviteľnej energie na viac ako 60 percent.

Pri vývoji takýchto perspektívnych energetických konceptov pre iné podniky patria podľa spoločnosti Viessmann poradenstvo, plánovanie a realizácia k sebe. Pre prax to znamená, že zo zásady sa ponúkajú komplexné riešenia od jedného dodávateľa. Spoločnosť Viessmann berie do úvahy celý podnik so všetkými spotrebami energií, od jednotlivých výrobných procesov až po celú výrobnú lokalitu. Tak vznikne integrovaný, merateľný energetický koncept.

BMW i3 Viessman

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.