Volvo Cars a ich vozidlo bez kľúča

Už desiatky rokov používajú vodiči na vstup do vozidla a jazdu fyzický kľúč. Tie časy však skončili. Automobilový priemysel zažíva zlom. Spoločnosť Volvo Cars sa totiž v roku 2017 ako prvý výrobca automobilov chystá ponúknuť vozidlá bez kľúča.

Zákazníci značky Volvo získajú možnosť používať namiesto fyzického kľúča digitálny prostredníctvom svojich mobilných telefónov. Inovačná technológia digitálneho kľúča na báze rozhrania Bluetooth prinesie zákazníkom značky Volvo oveľa viac flexibility a otvoria sa im úplne nové spôsoby používania vozidla a tiež spoločného využívania vozidiel.

Volvo Cars digital key

Volvo Cars digitálny kľúč

Vďaka novej aplikácii od spoločnosti Volvo bude digitálny kľúč v mobilnom telefóne zákazníka zabezpečovať úplne rovnaké funkcie, ako má v súčasnosti fyzický kľúč, teda zamykanie a odomykanie dverí či batožinového priestoru a tiež štartovanie vozidla.

Navyše s touto novou technológiou môžu zákazníci prostredníctvom svojej aplikácie získať viac ako jeden digitálny kľúč, vďaka čomu môžu mať prístup k viacerým vozidlám Volvo na rôznych miestach – v súlade so svojimi meniacimi sa potrebami mobility.

Pomocou aplikácie by si ľudia mohli rezervovať a zaplatiť vozidlo z požičovne kdekoľvek na svete, pričom na telefón by im okamžite prišiel digitálny kľúč od vozidla. Po príchode by zákazník mohol vozidlo jednoducho nájsť cez GPS, odomknúť ho a odísť, čím by sa vyhol nepríjemnému čakaniu v požičovniach áut na letiskách a železničných staniciach.

Vďaka digitálnemu kľúču od spoločnosti Volvo Cars bude spoločné využívanie vozidiel jednoduchšie a pohodlnejšie. Majitelia vozidiel Volvo budú môcť prostredníctvom mobilných telefónov poslať svoj digitálny kľúč iným ľuďom, aby mohli tiež používať ich vozidlo. Môže ísť napríklad o členov rodiny, priateľov alebo kolegov z práce.

„My, v spoločnosti Volvo, sa nezaujímame o technológiu len pre technológiu samotnú. Nová technológia musí našim zákazníkom uľahčovať život a šetriť čas. Potreby mobility sa vyvíjajú rovnako ako očakávania našich zákazníkov, ktorý požadujú jednoduchý prístup k vozidlám,“ povedal Henrik Green, viceprezident pre produktovú stratégiu a manažment vozidlových radov spoločnosti Volvo Cars. „Naša inovačná technológia digitálneho kľúča v sebe skrýva potenciál úplne zmeniť spôsob prístupu k vozidlám Volvo, ako aj spôsob ich spoločného využívania. Namiesto toho, aby vozidlá celý deň nečinne stáli na parkovisku, mohli by sa využívať oveľa častejšie a efektívnejšie kýmkoľvek, koho si majiteľ vyberie.“

Spoločnosť Volvo odskúša túto technológiu na jar 2016 prostredníctvom svojej spoločnosti Sunfleet sídliacej na göteborskom letisku vo Švédsku, ktorá sa špecializuje na spoločné využívanie vozidiel. V roku 2017 bude novou technológiou digitálneho kľúča vybavený aj limitovaný počet komerčne dostupných vozidiel.

„Existuje samozrejme viacero spôsobov, ako možno použiť túto technológiu spoločného využívania kľúča,“ dodáva Martin Rosenqvist, riaditeľ pre nové vozidlá v rámci oddelenia špeciálnych produktov spoločnosti Volvo Cars. „Tešíme sa na to, ako inak sa táto technológia bude dať v budúcnosti využiť. Sme otvorení všetkým nápadom.“

Spoločnosť Volvo je priekopníkom nových riešení digitálneho kľúča. V roku 2015 predstavila táto švédska automobilka ako prvá na svete komerčnú službu dodania on-line nákupu priamo do vozidla, a to poskytnutím jednorazového digitálneho kľúča dodávateľskej spoločnosti. Technológia digitálneho kľúča bude teraz dostupná aj pre zákazníkov.

V ponuke ostanú aj fyzické kľúče pre každého, kto bude mať o ne záujem.

Inovačná technológia bezkľúčového vozidla od spoločnosti Volvo sa po prvýkrát predstaví na Svetovom kongrese mobility 2016 (22. – 25. februára) v Barcelone v stánku spoločnosti Ericsson.

Phone as key

mobil ako kľúč

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.