Volvo Trucks a najsilnejší muž na svete spojili svoje sily v extrémnej skúške

Akú záťaž dokáže Volvo FH16 750 utiahnuť? Nová prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi dostane šancu ukázať, akú silu skrýva. Za volantom najsilnejšieho sériovo vyrábaného nákladného vozidla na svete sa posadí najsilnejší muž na svete. Odpoveď sa dozviete 12. apríla na kanáli spoločnosti Volvo Trucks na YouTube.

Spoločnosť Volvo Trucks predstavila 15. marca novú prevodovku I-Shift s pomalými prevodmi. Vďaka novým pomalým prevodom je možné pohnúť sa a pokračovať v jazde i so súpravou, ktorej celková hmotnosť dosahuje 325 ton. U sériovo vyrábaných nákladných vozidiel sa jedná o unikát. Ale akú veľkú záťaž prevodovka zvládne v skutočnosti? Odpoveď na túto otázku odhalí skúška absolútnej sily vykonaná spoločnosťou Volvo Trucks. Vo výzve sa stretne Magnus Samuelsson, bývalý víťaz súťaže o najsilnejšieho muža na svete a Brian Weatherley, novinár venujúci sa nákladným vozidlám. Obaja si musia poradiť so zákonmi fyziky a podrobiť prevodovku I-Shift s pomalými prevodmi tej najtvrdšej skúške.

Volvo FH 700 I-Shift pomalá prevodovka (3)

„Už vieme, že prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi dokáže utiahnuť skutočne ťažké náklady. Prostredníctvom tejto výzvy chceme predviesť ohromujúcu schopnosť prevodovky a ukázať, čo dokážu nové prevodové pomery,” hovorí Peter Hardin, produktový manažér modelov FM a FMX v spoločnosti Volvo Trucks.

Pri tejto skúške, ktorá sa odohráva v prístave mesta Göteborg, musí nákladné vozidlo utiahnuť extrémne ťažký kontajnerový vlak.

Volvo FH16 750 I-Shift pomalá prevodovka (3)

„Snaha pohnúť sa z miesta s takýmto ťažkým nákladom, akým je tento, je pre sériovo vyrábané nákladné vozidlo s automatickou prevodovkou neskutočná výzva. Počas svojej 30-ročnej kariéry novinára, ktorú som venoval nákladným vozidlám, som nezažil nič podobné,” dodáva Brian Weatherley.

Video, v ktorom sa predstaví Magnus Samuelsson v spolupráci s prevodovkou I-Shift s pomalými prevodmi, bude mať premiéru 12. apríla na kanáli spoločnosti Volvo Trucks na YouTube.

Volvo FH16 750 I-Shift pomalá prevodovka

Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi – fakty:

  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi posúva automatické prevodovky I-Shift spoločnosti Volvo Trucks ešte ďalej.
  • Nová verzia prevodovky I-Shift bola špeciálne vyvinutá pre výnimočný rozbeh a jazdu pri mimoriadne nízkych rýchlostiach.
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi umožňuje jazdu pri nízkych rýchlostiach medzi 0,5 – 2 km/h a zvládne rozbeh z miesta s celkovou hmotnosťou súpravy až do 325 ton, čo je jedinečné pre sériovo vyrábané nákladné vozidlá s automatizovanými prevodovkami.
  • Prevodovka je dostupná buď ako priamy pohon alebo s rýchlobehom, a to s jedným alebo dvoma prevodovými pomermi pre pomalé prevody. Možno tiež objednať dva pomalé prevody pre jazdu vzad.
  • Pomalé prevody sú zabudované do prevodovky I-Shift. Viacero súčastí je vyrobených z vysokopevných materiálov, aby zvládli ťažké náklady. Prevodovka je o 12 cm dlhšia než bežná jednotka I-Shift.
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi je dostupná s 13- a 16-litrovými motormi spoločnosti Volvo Trucks v modeloch Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16.

Brian Weatherley, fakty

Britský novinár na voľnej nohe, ktorý sa venuje nákladným vozidlám. Bývalý šéfredaktor časopisu Commercial Motor/Truck & Driver a člen poroty medzinárodnej súťaže Nákladné vozidlo roka. Moderátor internetového seriálu spoločnosti Volvo Trucks s názvom „Brian’s Truck Report”.

Magnus Samuelsson, fakty

Jediný Švéd v histórii, ktorý vyhral titul najsilnejšieho muža na svete (v Maroku, v roku 1998). Na stupňoch víťazov stál celkom päťkrát. Neskôr sa objavil v mnohých švédskych televíznych programoch a filmoch, ale v roku 2000 odmietol úlohu vo filmovom trháku „Gladiátor”.

Volvo FH16 750 I-Shift pomalá prevodovka (4)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.