Volvo Trucks na výstave Bauma 2016

Na medzinárodnej výstave BAUMA 2016 (11.-17.4.), ktorá je najväčšou akciou svojho druhu v odvetví stavebníctva, predstaví Volvo Trucks svoje najnovšie technológie stavebných vozidiel.

V expozícii bude spoločnosť Volvo Trucks prezentovať celkom päť vozidiel z modelového radu Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FMX a Volvo FL.  Spoločnosť Volvo Trucks nižšie uvádza podrobnosti k moderným technológiám pre stavebné vozidlá z vlastného vývoja:

Nová robustná maska vozidiel Volvo FH a Volvo FH16

Nové čelné partie vozidiel modelového radu Volvo FH vychádzajú z rovnakého dizajnového návrhu ako rad Volvo FMX, ktorý bol navrhnutý pre náročné podmienky v stavebníctve. Ochranný kryt pod nárazníkom a ochranné prvky rohových partií sú vyrobené z oceľového plechu o hrúbke 3 mm. Neoddeliteľnou súčasťou návrhu je i pevný nášľapný schodík a ochrana proti podbehnutiu.

Volvo FH Globetrotter truck FH16 750 kamión nákladné auto (2)

Zvýšená pozícia nárazníka prispieva k vynikajúcemu nájazdovému uhlu, ktorý u stavebných vozidiel s extra zvýšeným podvozkom presahuje 20 stupňov, čo sa týka aj vozidiel Volvo FH od modelového vyhotovenia 2014. V ponuke voliteľnej výbavy je aj atestované ťažné oko z liatiny, ktorého zaťažiteľnosť je úctyhodných 36 ton.

Nárazník sa posunul o 132 mm smerom dopredu, aby bol tým prvým, čo utlmí stretnutie v drsnom prostredí, a ochráni tak ostatné dôležité komponenty vozidla, napr. svetlomety.

Automatické riadenie trakcie

Volvo Trucks je celosvetovo prvým výrobcom nákladných vozidiel, ktorý ponúka automatický pohon všetkých kolies pre stavebné vozidlá. Funkcie automatického riadenia trakcie (Automatic Traction Control) v prípade pretočenia zadnej nápravy na klzkom alebo mäkkom povrchu pripája hnanú prednú nápravu.

Funkciu automatického riadenia trakcie, ktorá je teraz štandardnou súčasťou výbavy vozidiel radu Volvo FMX s poháňanou prednou nápravou, už využívajú stavebné stroje Volvo u návesových jazdných súprav.

Riešenie zahŕňa softvérový systém prepojený so senzormi otáčok na kolesách, čím je umožnené sledovať a riadiť pohon kolies. Ak sa zaznamená pretočenie zadného kolesa, automaticky sa zapája poháňaná predná náprava, a to bez straty výkonu alebo rýchlosti. Pohon predných kolies dokáže zubová spojka aktivovať maximálne do pol sekundy. Spojka je ľahšia a používa menej pohyblivých dielov ako tradičné riešenie s permanentným pohonom všetkých kolies. Pokiaľ je vodič nútený prekonávať obzvlášť náročný terén, môže manuálne uzamknúť diferenciály vpredu i vzadu.

Vďaka poháňaniu prednej nápravy vozidlo v náročnom teréne neuviazne. Z pohľadu celkovej vzdialenosti, ktorú každé vozidlo prejde, sa však táto funkcia využíva len na veľmi krátkom úseku. S funkciou automatického riadenia trakcie sú záberové schopnosti predných kolies vyhradené riadeniu až do okamihu zapojenia prednej nápravy. Vďaka tomu sa vodič môže spoľahnúť na najlepšie možné manévrovacie schopnosti a záber v každej situácii.

Ďalšou výhodou je nižšia spotreba paliva a menšie opotrebenie celej sústavy pohonu a pneumatík ako pri klasickom permanentnom pohone predných kolies. Funkcia automatického riadenia trakcie je zárukou ideálnej voľby pohonu za akejkoľvek situácie. Funkcia automatického riadenia trakcie je štandardnou súčasťou výbavy vo vyhotoveniach 4×4, 6×6 a 8×6 modelového radu Volvo FMX a je k dispozícii pre všetky rady motorov spĺňajúcich emisné normy Euro 3, 4, 5 a 6.

Zdvíhacia náprava na tandeme

Táto nová funkcia je určená hlavne pre situácie, keď vozidlo v jednom smere prepravuje ťažký náklad, napr. drevo, stavebný materiál alebo veľkoobjemový náklad, ale naspäť sa vracia prázdne. Po zdvihnutí nápravy na tandeme je možné znížiť spotrebu paliva až o 4 percenta. Ďalšou výhodou je nižšie opotrebenie pneumatík a zmenšenie polomeru otáčania vozidla.

Použitie zubovej spojky namiesto diferenciálu na prvej poháňanej náprave umožňuje druhú poháňanú nápravu odpojiť a zdvihnúť hore. Výhodou z pohľadu vodiča je to, že má k dispozícii výkon a výhody v podobe dvoch poháňaných náprav (6×4), avšak súčasne môže ťažiť z lepšej manévrovateľnosti pri jazde s jedinou poháňanou nápravou (4×2). Ďalšou výhodou jazdy so zdvihnutou druhou poháňanou nápravou je zmenšenie polomeru otáčania vozidla a menšie opotrebenie pneumatík ako aj sústavy zavesenia kolies.

Riešenie so zdvíhacou nápravou na tandeme je ideálne v situáciách, keď je kvôli terénu alebo celkovej hmotnosti vozidla nevyhnutné používať vozidlo s tandemovou nápravou, ktoré sa však na spiatočnej ceste vracia prázdne alebo len s ľahkým nákladom. Na klzkom alebo mäkkom povrchu môže vodič zvýšiť tlak pôsobiaci na prvú nápravu zdvihnutím druhej poháňanej nápravy, čo znamená lepšie záberové schopnosti a nižšie riziko uviaznutia vozidla.

Riešenie so zdvíhacou nápravou na tandeme zároveň znamená pohodlnejšiu prácu pre vodiča počas jazdy s prázdnym vozidlom, čo v mnohých prípadoch predstavuje i 50 percent času stráveného na cestách. Pokiaľ sú v kontakte s vozovkou iba kolesá jednej poháňanej nápravy, klesá hlučnosť v kabíne a znižujú sa aj vibrácie prenášané do volantu. Riešenie so zdvíhacou nápravou na tandeme je k dispozícii pre modelové rady Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16.

Systém riadenia Volvo Dynamic Steering pre vozidlá so zdvojenou prednou nápravou

Systém riadenia Volvo Dynamic Steering je teraz k dispozícii aj pre vozidlá so zdvojenou prednou nápravou, čo je v stavebnom priemysle bežne používané usporiadanie. Tieto vozidlá často slúžia k prevozu veľmi ťažkých nákladov, resp. sú ťažké samy o sebe, a tak sú výhody pre vodiča zjavné prakticky okamžite. Okrem výrazne nižšieho odporu riadenia pri nízkych rýchlostiach jazdy sa volant po dosiahnutí krajnej pozície automaticky vracia do neutrálnej polohy pre jazdu v priamom smere. Pre vodiča je tak manévrovanie jednoduchšie a zároveň sa šetrí časom i fyzickou námahou. Súčasťou systému je elektromotor, ktorý kompenzuje vibrácie a nežiaducu spätnú väzbu od povrchu vozovky, pričom minimalizuje silu potrebnú k samotnému riadeniu.

Zvýšené zaťaženie prednej nápravy

Maximálne technické zaťaženie nápravy u ťažkých nákladných vozidiel Volvo so zdvojenou prednou nápravou sa zvýšilo z 18 na 20 ton. Z pohľadu zákazníka to znamená vyššiu produktivitu i flexibilitu. Zvýšená zaťažiteľnosť nápravy rovnako znamená vyšší zisk, prevažne pre stavebné spoločnosti prepravujúce ťažké náklady. Štvornápravové vozidlá s celkovou hmotnosťou súpravy až 32 ton teraz rovnako majú dlhší nákladový priestor. To znamená väčšiu pružnosť pri umiestňovaní nákladu, napríklad štrku u sklápačov. Maximálneho zaťaženia sa pri nakládke dosiahne rýchlejšie a vodič sa môže spoľahnúť, že spĺňa predpísané hmotnostné obmedzenie. Vďaka vyššej zaťažiteľnosti predných náprav je možné voliť z širšej ponuky manipulačných ramien alebo využiť ďalšie riešenie, ktoré s požiadavkou vyššieho zaťaženia predných náprav súvisia.

Vzduchové odpruženie zadnej nápravy v spojení s poháňanou prednou nápravou pre Volvo FMX

Nový variant spájajúci vzduchové odpruženie zadnej nápravy s poháňanou prednou nápravou znamená vyššiu mieru pohodlia a v prípade vozidiel s pohonom všetkých kolies. Zatiaľ, čo listové pružiny sú všeobecne určené pre najvyššie pracovné zaťaženie, vzduchové odpruženie dovoľuje pružne sa prispôsobovať aktuálnej hmotnosti nákladu. To znamená lepšiu ovládateľnosť vozidla, menej námahy pre vodiča a menšie opotrebenie vozidla i povrchu vozovky. Vďaka nižším vibráciám, prevažne u nezaťaženého vozidla, sa vodič môže v priemere pohybovať rýchlejšie aj po nerovných cestách na staveniskách, a tak v pracovnom čase dokáže prepraviť viac nákladu. Systém vzduchového odpruženia Volvo Trucks okrem vyššieho pohodlia prináša svetlú výšku s minimálnou hodnotou 300 mm, čo znamená účinnú ochranu všetkých zraniteľných súčastí vozidla.

Elektronické riadenie brzdovej sústavy (EBS) pre bubnové brzdy

Zákazníci, ktorí v mimoriadne prašných alebo vlhkých podmienkach uprednostňujú bubnové brzdy, môžu teraz využívať výhody elektronického riadenia brzdovej sústavy Volvo (EBS). Elektronika tejto sústavy podporuje rad inteligentných funkcií, vrátane pomocníka pre rozjazd do kopca (Hill Start Aid) pre bezpečnejšie rozjazdy v prudkých kopcoch. K zvýšeniu bezpečnosti prispela aj integrácia motorovej brzdy a funkcia retardéra (tzv. Brake Blending). Okrem samotného vylepšenia funkcie brzdenia možno systém EBS v kombinácii s bubnovými brzdami umožňuje použiť systém riadenia Volvo Dynamic Steering (neplatí pre vozidlá s poháňanou prednou nápravou) a dovoľuje účinnejšie riadiť, lebo prevodovka I-Shift získava niektoré informácie zo systému EBS.

Tlačová konferencia na výstave Bauma

Na spoločnej tlačovej konferencii Volvo Construction Equipment a Volvo Penta sa dňa 12. apríla 2016 od 10:00 do 12:00 v pavilóne Volvo Group na vonkajšej ploche predstavia ďalšie novinky, o ktorých sa dozviete priamo na mieste.

Vozidlá prezentované na výstave Bauma 2016:

  • Volvo FH16, 750 k, ťahač 6×4, spacia kabína, robustný nárazník, zdvíhacia náprava na tandeme
  • Volvo FH16, 750 k, ťahač 8×4, kabína Globetrotter XL, preprava ťažkých nákladov, systém riadenia Volvo Dynamic Steering
  • Volvo FMX, 500 k, sklápač 8×6, automatické riadenie trakcie, zvýšené zaťaženie prednej nápravy, vzduchové odpruženie
  • Volvo FL, 280 k, sklápač s hydraulickou rukou 4×4, krátka kabína
  • Volvo FH, 460 k, sklápač 8×4, spacia kabína, zdvíhacia náprava na tandeme – toto vozidlo je súčasťou vonkajšej expozície na výstave

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.