Vozidlá putujúce ponad pracovisko. BMW Group v Lipsku v podaní zosnulej architektky Zahy Hadid

V roku 1973 Karl Schwanzer navrhol v Mníchove pre BMW štvorvalcovú budovu, čím vytvoril jednu z najpôsobivejších podnikových centrál na svete.

Budova bola dokonca ešte aj v roku 2013 zvolená za jedno z 10 „Najlepších podnikových sídiel na svete“. Spoločnosť BMW Group od tých čias pri budovaní svojho vizionárskeho imidžu spolupracovala s renomovanými architektmi, ako sú Sir Nicholas Grimshaw, Coop Himmelb(l)au či Gunter Henn.

V roku 2015 BMW oslovilo britsko-irackú architektku Zahu Hadidovú pri príležitosti desiateho výročia hlavnej budovy spoločnosti BMW Group v Lipsku, ktorá získala množstvo ocenení vrátane ceny Deutsche Architekturpreis (Nemecká cena za architektúru). Zaha Hadid značke BMW pri tejto príležitosti uviedla: „Konštrukcia budovy BMW Group v Lipsku odráža dôraz, ktorý spoločnosť kladie na dokonale integrované pracovné prostredie, pričom odmieta tradičné rozdelenie do samostatných skupín. To už na modernom pracovisku nemá svoje miesto. Integrácia, komunikácia a spolupráca sú pre BMW v Lipsku kľúčovými hodnotami – zamestnanci tak dokážu vytvárať ďalšie inovácie a vyvíjať revolučné systémy pre modely i3 či i8, umožňujúce zásadné zníženie produkcie emisií uhlíka a vytváranie významných programov pre ľudí z komunity. Úspech BMW Group v Lipsku je svedectvom vízie, ambícií a zápalu všetkých zúčastnených. Z celého srdca blahoželám k vášmu 10. výročiu.”

BMW Group Leipzig Lipsko 4

Spoločnosť BMW návrh predstavila už v roku 2002 na bienále architektúry v Benátkach a o dva roky neskôr sa mohla tešiť z Pritzkerovej ceny za architektúru udelenej Zahe Hadidovej.

Interiér budovy sa drží ústredného princípu absolútnej transparentnosti a optimálnej efektivity celého pracovného procesu. Vozidlá v rôznych fázach výroby na ceste z karosárne do lakovne putujú po 600-metrovej otvorenej montážnej linky do nasledujúcich výrobných fáz tak, aby na ne videl každý z tisícov zamestnancov, ako aj všetci návštevníci. Takmer bezhlučný pohyb karosérií môžete sledovať dokonca aj z jedálne. Motívy prepojenia a pohybu sa tak stávajú jednotiacim prvkom celej budovy v súlade s víziou samotnej architektky, ktorá s nadšením dodala: „Panta Rhei. Na tomto mieste skrátka prúdi energia zo všetkých strán!”

BMW Group Leipzig Lipsko 1BMW Group Leipzig Lipsko 2

Miesto, kde sa technológie a konštrukcia snúbia s revolučnou funkčnosťou: prehľadné pracovné procesy a výrobné fázy predstavujú základ jedného z najmodernejších a najudržateľnejších závodov na svete. Od uvedenia do prevádzky v roku 2005 vyrobil závod spoločnosti BMW Group v Lipsku viac než 1,6 milióna nových vozidiel rôznych radov, vrátane dvoch novátorských modelov BMW i – BMW i3 poháňaného výlučne elektrickou energiou a hybridného plug-in modelu BMW i8 .

Spoločnosť BMW Group za uplynulých 40 rokov podporila stovky iniciatív po celom svete v najrôznejších oblastiach kultúry vrátane moderného umenia, jazzu či klasickej hudby, ako aj dizajnu a architektúry. V Lipsku BMW podporuje Museum der bildenden Künste, jazzové dni, medzinárodný umelecký program Lipska, centrum Kunstareal Baumwollspinnerei, ako aj a cappella festivaly či festivaly venované Bachovým skladbám.

BMW Group Leipzig Lipsko 3

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.