Mercedes-Benz CLA a CLA Shooting Brake sa modernizovali

Modernizácia modelov CLA a CLA Shooting Brake vybrúsila športovo-expresívny dizajn oboch modelov novými nárazníkmi, sériovou diamantovou maskou chladiča v čiernej farbe a novými diskami z ľahkej zliatiny.

Aj interiér profituje z množstva hodnotných vylepšení, okrem iných nových poťahov sedadiel, ozdobných prvkov a pochrómovaných ovládacích prvkov. Na želanie zvýšia bezpečnosť a komfort vysokovýkonné svetlomety s LED, HANDS-FREE ACCESS a rozšírené možnosti integrácie smartfónov v koncepcii obsluhy. Nový šampión efektivity je model CLA 180 d BlueEFFICIENCY Edition s výkonom 80 kW (109 k) a hodnotou emisií CO2 od 89 g/km. Modely Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC ako kupé a Shooting Brake sa prezentujú ešte dynamickejším dizajnom a získali interiér s ešte vyššou hodnotou. S maximálnym výkonom 280 kW (381 k) a krútiacim momentom 475 Nm patria k najvýkonnejším vozidlám vo svojom segmente.

Mercedes-AMG CLA 45 (C/X117), 2016

Modernizovaný model CLA kupé oslávil svoj debut na autosalóne New York International Auto Show. Prepracovaný model CLA Shooting Brake bude predstavený verejnosti pri príležitosti odovzdávania cien laureátom World Sports Awards v Berlíne 17./18. apríla 2016. Oba modely bude  možné objednať od apríla a k obchodníkom dorazia v júli 2016.

Vďaka športovým proporciám a silnej dynamickej dizajnovej reči so zmyselne tvarovanými plochami sú modely CLA a CLA Shooting Brake nezameniteľné. Pri modeli CLA Shooting Brake sa k tomu pridáva aj jedinečná koncepcia v tejto triede: kým v detailoch mu bezrámové okná prepožičiavajú charakter kupé, súčasne ponúka aj variabilitu a úžitkovú hodnotu vozidla kombi.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117), 2016

Dizajnéri značky Mercedes-Benz pri modernizácii starostlivo vybrúsili mimoriadny vzhľad modelov CLA a CLA Shooting Brake. Všetky modely majú teraz v sériovej výbave diamantovú masku chladiča v čiernej farbe. Vpredu bol použitý nový nárazník s ozdobnou lištou v striebornej, čiernej alebo chrómovej farbe. Na zadnom nárazníku môže byť na želanie nová koncovka výfuku s integrovanou ozdobnou lištou v chrómovej príp. čiernej farbe (balík Night) medzi koncovkami. Samotné koncovky výfuku sú teraz integrované do nárazníka, vďaka čomu na jednej strane vozidlo pôsobí širšie, na druhej strane zabezpečuje mimoriadne hodnotný dojem z rovnomerných a úzkych medzier.

Nový exteriérový lak je dostupný vo farbe kavansitová modrá metalíza. Okrem toho sa výrazne rozšíril aj program kolies. Na výber je celkovo päť diskov z ľahkej zliatiny s rozmermi 45,7 cm (18″), v kombinácii s líniou AMG Line k nim patria aj disky s novým dizajnom piatich zdvojených lúčov. Dostupné sú v dvoch farebných variantoch (čierny resp. titánový sivý lak a leštený).

CLA a CLA Shooting Brake už doteraz disponovali asistenčnými a bezpečnostnými systémami najnovšej generácie, ktoré boli od ostatných konštrukčných radov zavádzané len postupne a čiastočne. Patria k nim napríklad sériový aktívny asistent brzdenia (doteraz známy ako ASISTENT PREVENCIE KOLÍZIE PLUS), ktorý dokáže autonómne brzdiť na zníženie nebezpečenstva nehody v dôsledku nabehnutia, ako aj výber jazdného programu DYNAMIC SELECT. Tým sa dá stlačením tlačidla upraviť charakteristika vozidla tak, že systém na želanie vodiča zmení charakteristiku motora, prevodovky a riadenia. Aj individualizovateľné náladové osvetlenie s dvanástimi farebnými odtieňmi bolo na palube od začiatku.

Interiér: štíhly displej, nové ozdobné prvky, pochrómované ovládacie prvky

Interiér CLA zhodnocujú okrem iných nové poťahy sedadiel a ozdobné prvky, aj pochrómované ovládacie prvky. Zaujímavý je výrazne štíhlejší, samostatný mediálny displej s rozmermi 20,3 cm (8″) s novým krycím sklom. Dostupný je ako zvláštna výbava pre Audio 20 USB a Audio 20 CD. Združený prístroj je ešte lepšie čitateľný vďaka novým ciferníkom a červeným ručičkám.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117), 2016

Z veľkej lásky k detailu sa zrodili aj ovládacie prvky v striebornej chrómovej farbe aj pre koncovky a spínače elektrického nastavovania sedadiel vo dverách a chrómové rámiky okolo odkladacieho priečinka v stredovej konzole.

Mercedes-AMG CLA 45 (C/X117), 2016

O svieži vzhľad sa starajú nové ozdobné prvky so vzhľadom plachiet, čierne matné jaseňové drevo (v kombinácii s balíkom Exklusiv), mikrovlákno DINAMICA čierne (voliteľné v kombinácii s líniou AMG Line) a priečne brúsený hliník. Prepracované sú aj poťahy sedadiel: novinkou v programe je kožené čalúnenie v saharskej béžovej/čiernej farbe v balíku Exklusiv (zvláštna výbava) a kombinácia imitácie kože ARTICO/látky Maringá v krištáľovej sivej alebo čiernej farbe v línii výbavy Urban. Kto sa rozhodne pre čiernu, má na výber medzi dizajnom s bielymi alebo modrými prvkami.

Výbava: vysokovýkonné svetlomety s LED na želanie

Na želanie môžu byť modely CLA a CLA Shooting Brake vybavené vysokovýkonnými svetlometmi s LED. Ich farebné spektrum sa viac približuje dennému svetlu ako napríklad pri xenónových svetlometov. Je to príjemné pre oči, čo odbremeňuje vodiča v noci. Technika so svetelnými diódami s výkonom 34 wattov v stretávacích svetlách sa okrem toho vyznačuje veľmi nízkou spotrebou energie – o približne 60 percent menej ako xenón príp. o približne 70 percent menej ako halogén.

Stretávacie svetlá využívajú projekčnú techniku s LED a diaľkové svetlá využívajú techniku reflektora s LED. Ukazovatele smeru jazdy, denné osvetlenie a pozičné svetlá sú usporiadané ako multifunkčné svetelné vodiče. Slúžia aj na zobrazenie funkcie Coming Home. Z dôvodu celoplošného použitia technológie LED nebude viac po celú dobu životnosti vozidla nutné meniť žiarovky.

V kombinácii so zvláštnou výbavou vysokovýkonné svetlomety s LED sa používajú zadné svietidlá s riadenou úrovňou. V tme dokážu znížiť oslňujúci účinok pre vozidlá idúce vzadu. Viacúrovňová funkcia reguluje svetlosť brzdových svetiel a ukazovateľov smeru jazdy v troch stupňoch (deň/jazda v noci /státie v noci).

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117), 2016

Vyšší komfort pri nakladaní ponúka zvláštna výbava HANDS-FREE ACCESS. Dvere resp. veko batožinového priestoru je vďaka nej možné otvárať (CLA a CLA Shooting Brake) aj zatvárať (CLA Shooting Brake) bez použitia rúk a bez námahy. Stačí pohyb nohou v oblasti zadného nárazníka. Funkcia HANDS-FREE ACCESS je dostupná ako súčasť komfortného balíka KEYLESS-GO.

Spájacie zariadenie je teraz dostupné aj v kombinácii s líniou AMG Line. Tak ako CLA Shooting Brake, aj CLA teraz disponuje háčikmi na odevy na držadlách v streche v oblasti zadných sedadiel.

S rozšírenou integráciou smartfónov (zvláštna výbava) sa do vozidla dajú integrovať smartfóny iPhone® cez Apple CarPlay®, ako aj smartfóny s Androidom vďaka platforme Android Auto™ a dajú sa ovládať hlasom. Funkcie možno zvoliť ovládacími prvkami vozidla. Vďaka tomu sa dajú bezpečne používať aj počas jazdy.

Balík univerzálnej telefónie na rozdiel od doterajšej zvláštnej výbavy komfortná telefónia obsahuje univerzálny miskový držiak na smartfón a dva nabíjacie káble s prípojkou Lightning prípadne Micro USB. Spojenie s vonkajšou anténou s funkciou LTE je indukčné.

Pohon: nový šampión v efektivite od 89 g CO2/km

Nový šampión v efektivite sa volá CLA 180 d BlueEFFICIENCY Edition s výkonom 80 kW (109 k), ktorý je dostupný len s manuálnou prevodovkou. Vďaka opatreniam na zníženie spotreby a príkladnej aerodynamike si vystačí len so spotrebou podľa NEJC 3,5/3,6 l/100 km (údaje pre CLA/CLA Shooting Brake). Emisie CO2 predstavujú 89/94 g/km.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117), 2016

Fanúšikovia pohonu všetkých kolies majú lepší výber vďaka novému CLA 220 4MATIC. Jeho štvorvalcový zážihový motor s objemom 1 991 cm3 poskytuje výkon 135 kW (184 k) a je sériovo prepojený s prevodovkou 7G-DCT.

Novinkou v motorovej palete CLA Shooting Brake je ďalej CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition so štvorvalcovým zážihovým motorom s objemom 1 595 cm3 a výkonom 90 kW (122 k). Spotreba podľa NEJC leží na úrovni 5,5 l/100 km. Táto motorizácia bola doteraz dostupná len pre kupé.

Aktuálna dizajnová reč AMG a vylepšená aerodynamika: CLA 45 4MATIC

Avantgarda stretáva jazdný výkon, hovorí motto modelov Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC a CLA 45 4MATIC Shooting Brake. Oba ponúkajú výnimočnú kombináciu fascinujúceho športového zážitku z jazdy, extravagantného dizajnu a najvyššej individuality a tiež profitujú z modernizácie modelov. Niektoré predchádzajúce prvky zvláštnej výbavy ako vysokovýkonné svetlomety s LED sú teraz sériové. Dvojitá lamela v maske chladiča je vyhotovená v striebornej chrómovej farbe.

Mercedes-AMG CLA 45 (C/X117), 2016

V prospech jazdnej dynamiky a stability bola ďalej vylepšená aerodynamika a znížená hodnota cw. Pri kupé je napríklad nový dizajn odtrhovej hrany AMG na veku batožinového priestoru. K ďalším vonkajším znakom modernizácie modelu je spojler predného nárazníka AMG v novom dizajne výstuhy tvaru A s vložkami v prednom rozdeľovači prúdenia v titánovej sivej matnej farbe a krídelkami vo vysokolesklej čiernej farbe. Tie súčasne vylepšujú aj prúdenie chladiaceho vzduchu. V zadnej časti je novinkou dizajn vložky difúzora so štvoricou vertikálnych plutvičiek. Ako zvláštna výbava je teraz dostupný aerodynamický balík AMG. Obsahuje väčší predný rozdeľovač prúdenia, doplnkové krídelká, čiernu odtrhovú hranu AMG na zadnej časti, ako aj bočné odtrhové hrany na zadných optických vývodoch vzduchu.

Mercedes-AMG CLA 45 (C/X117), 2016

Program obsahuje navyše dva nové atraktívne disky z ľahkej zliatiny: sériové sú disky AMG s rozmermi 45,7 cm (18″) s 10-lúčovým dizajnom, titánový sivý alebo čierny lak, leštené s pneumatikami 235/40 R 18 na 8,0 J x 18 ET 48. Na želanie sú dostupné disky z ľahkej zliatiny AMG s rozmermi 48,3 cm (19″)  s dizajnom krížových lúčov s pneumatikami 235/35 R 19 na 8 J x 19 ET 48. Aj tu existujú dva farebné varianty laku v čiernej matnej alebo titánovej sivej farbe, ráfik je vždy leštený.

Aj interiér má vyššiu hodnotu. Prístrojová doska je sériovo potiahnutá imitáciou kože ARTICO, rovnako aj horné hrany obloženia dverí. Exkluzívne zvýraznenie dosahujú červeným kontrastným ozdobným švom. Ďalším ťažiskovým bodom je ozdobný prvok: má matnú potlač s lesklou základnou štruktúrou povrchu a nesie nápis AMG. Dostupný je v čiernej/červenej (sériovo) prípadne čiernej/striebornej farbe (v kombinácii s balíkom Exklusiv). Ďalšou novinkou  je voliteľný balík prístrojovej dosky AMG DINAMICA s ozdobným prvkom DINAMICA a športovým volantom DINAMICA. Kľúč od vozidla a voliaca páka E-Select nesú emblém AMG.

S maximálnym výkonom 280 kW (381 k) a krútiacim momentom 475 Nm patria Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC kupé a Shooting Brake k najvýkonnejším vozidlám vo svojom segmente. Rýchlosť 100 km/h zo státia sa dosiahne už po 4,2/4,3 sekundách (údaje pre kupé/Shooting Brake). Svojou spotrebou paliva po 6,9 litra na 100 kilometrov (NEJC kombinovaný) podčiarkuje Mercedes-AMG súčasne svoje vedúce postavenie v rámci efektívnosti.

Na zvýšenie pôžitku z jazdy a emócií upravila značka Mercedes-AMG motor, prevodovku a podvozok oboch modelov CLA už v minulom septembri. Popri silnom motore patrili k novinkám sériové jazdné programy AMG DYNAMIC SELECT a kratšie sprevodovaná 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT. V kombinácii s balíkom Dynamic Plus (zvláštna výbava) je dostupná mechanická uzávierka diferenciálu.

Vedeli ste, že…

…CLA a CLA Shooting Brake sú členmi číslo štyri a päť v rodine kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz? Sú teda členmi mimoriadne úspešnej rodiny: v roku 2015 sa s počtom 582 531 jednotiek Triedy A a B spolu s CLA, CLA Shooting Brake GLA predalo viac kompaktných vozidiel ako kedykoľvek predtým, prírastok 25,8 % v porovnaní s rokom 2014.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117), 2016

…takmer každý piaty kompakt v uplynulom roku išiel zákazníkovi v Nemecku?

…Mercedes-Benz s CLA ponúkol v roku 2013 po prvýkrát vozidlo v segmente kompaktných vozidiel v USA? Tamojší úvodný model dosiahol veľký úspech a   s počtom 29 643 predaných jednotiek (2015: +8,3 % oproti 2014) boli USA v roku 2015 pre CLA najdôležitejší samostatný trh.

…značka Mercedes-Benz zavedením nových modelov kompaktných vozidiel citeľne omladla? Priemerný vek európskych vodičov aktuálnej generácie Triedy A je napríklad teraz o 13 rokov nižší ako v predchádzajúcom konštrukčnom rade.

…v rukách zákazníkov po celom svete s nachádzajú už viac ako štyri milióny kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz?

…konštrukčný rad sa vyrába v maďarskom závode Kecskémet? Výroba kompaktného štvordverového kupé bola spustená v januári 2013, CLA Shooting Brake v januári 2015. Od otvorenia závodu v roku 2012 zišlo z pásu v závode Kecskémet, v ktorom sa vyrába aj Trieda B, už celkovo 500 000 vozidiel.

…2,0-litrový motor s turbodúchadlom AMG je technicky príbuzný so 4,0-litrovým motorom V8 Biturbo s výkonom až 375 kW (510 k) od Mercedes-AMG GT?

… štvorvalcový motor s turbodúchadlom bol už dvakrát vyznamenaný renomovaným ocenením Engine of the Year Award? Hnací agregát od AMG získal túto cenu v rokoch 2014 a 2015 v triede so zdvihovým objemom 1,8 – 2,0 litra. Pokrokové technológie a vynikajúce vlastnosti špičkového štvorvalca presvedčili nezávislých odborníkov.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.