Volvo FH16 I-Shift s pomalými prevodmi utiahnu 750 ton z miesta

V akcii „Volvo Trucks vs. 750 ton” stojí pred vozidlom Volvo FH16 750vybaveným prevodovkou I-Shift s pomalými prevodmi výzva v podobe prepravy extrémne ťažkého nákladu. V kabíne Volvo FH16 sedí Magnus Samuelsson, najsilnejší muž sveta a Brian Weatherley, novinár z oblasti nákladných vozidiel. Za chrbtom majú 750 tonový náklad.

V prístave švédskeho mesta Göteborg čaká 300 metrový diaľničný vlak, pozostávajúci z 20 prívesov, ktoré nesú 40 kontajtnerov naplnených náhradnými dielmi Volvo. Spolu s ťahačom je hmotnosť súpravy 750 ton. Cieľ: Rozjazd s vozidlom Volvo FH16 a prejsť s nákladom 750 ton vzdialenosť 100 metrov.
„Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi ponúka rozjazdovú trakciu, ktorá je na trhu sériovo vyrábaných nákladných vozidiel jedinečná. Dva nové prevodové stupne pre pomalé prevody umožňujú prepravu skutočne ťažkých nákladov, rozjazd aj v náročnom teréne a jazdu pri nízkych rýchlostiach ako 0,5 km/h. Špeciálne skonštruované nákladné vozidlá sa zvyčajne používajú na prepravu výnimočne ťažkých nákladov, ale v našom prípade použijeme model Volvo FH16 s neupravovanou hnacou líniou priamo z výroby,” vysvetľuje Peter Hardin, produktový manažér spoločnosti Volvo Trucks pre modely FM a FMX.
Volvo FH16 použité v teste je vybavené prevodovkou I-Shift s pomalými prevodmi a najodolnejšími nápravami z bežnej ponuky produktov Volvo. Za volant sa posadí Magnus Samuelsson, bývalý držiteľ titulu „Najsilnejší muž sveta“.
„Je len málo vecí, ktoré sa vyrovnajú výzvam a víťazstvám nad vlastnými fyzickými limitmi. Vo svojej kariére som už čelil mnohým výzvam, ale táto je z nich doslova najťažšia,” hovorí Magnus Samuelsson.
Po jeho boku bude sedieť Brian Weatherley, skúsený novinár z oblasti nákladných vozidiel.
„Je pôsobivé, že spoločnosť Volvo Trucks vyvinula automatickú prevodovku, ktorá dokáže utiahnuť celkovú hmotnosť súpravy 325 ton. Jazda so 700 tonami GCW* s jedným sériovo vyrábaným ťahačom, je však niečo skutočne strhujúce. Počas svojej 30-ročnej kariéry novinára, ktorú som venoval nákladným vozidlám, som nič podobné nevidel,” dodáva Brian Weatherley.
*celková hmotnosť súpravy

  • Volvo FH16 s výkonom 750 koní v štandardnej konfigurácii a s najodolnejšími nápravami z bežnej ponuky produktov spoločnosti Volvo.
  • Kryt pod točnicou bol vystužený, aby vydržal tlak vyvíjaný na hnanú nápravu.
  • Pred vykonaním testu bolo potrebné prijať niekoľko bezpečnostných opatrení. Dôkladne sme skontrolovali spoje medzi 20 návesmi a starostlivo sme upravili tlak vzduchu vo všetkých 204 pneumatikách.
  • Prívesy viezli celkom 40 kontajnerov. Každý príves viezol dva kontaknery, ktoré boli naložené jeden na druhom.
  • Ako už viete, hmotnosť súpravy nákladného vozidla a prívesov s kontajnermi presiahla 750 ton.
    Poháňané nápravy boli kvôli zaisteniu dostatočného trenia medzi pneumatikami a vozovkou zaťažené nákladom o hmotnosti 40 ton.
    Vozidlo odtiahlo túto súpravu na vzdialenosť 100 metrov.

750 ton si môžete predstaviť napríklad aj takto:

  • 57 nákladných vozidiel Volvo FH16
  • 350 automobilov Volvo XC90
  • 150 dospelých slonov
  • 4 lietadlá Boeing 747 Jumbo Jet
  • Niečo cez 4,5 veterných turbín
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi posúva automatické prevodovky I-Shift spoločnosti Volvo Trucks ešte ďalej.
  • Nová verzia prevodovky I-Shift bola cielene vyvinutá pre dosiahnutie výnimočnej trakcie pri rozjazde a pre zvládnutie jazdy veľmi nízkou rýchlosťou.
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi umožňuje jazdu dokonca aj pri rýchlosti 0,5 – 2 km/h a z kľudového stavu sa dokáže rozbehnúť so súpravou s nákladom o hmotnosti 325 ton. Medzi sériovo vyrábanými nákladnými vozidlami s automatickou prevodovkou sa jedná o jedinečnú schopnosť.
  • Prevodovka je dostupná s priamym pohon a s rýchlobehom. Obe verzie môžu mať jeden alebo dva pomalé prevody. Možno tiež zvoliť dva ďalšie pomalé prevody pre jazdu vzad.
  • Pomalé prevody sa pridávajú k bežnej prevodovke I-Shift. Viacero súčastí je vyrobených z vysokopevných materiálov, aby zvládli ťažké náklady. Prevodovka je o 12 cm dlhšia než bežná jednotka I-Shift.
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi je dostupná s 13- a 16-litrovými motormi spoločnosti Volvo Trucks v modeloch Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.