Šiesta generácia Mercedes-Benz Triedy E kombi má sedem modelov

Razantné podanie v prospech kombi novej Triedy E počas tenisového turnaja Mercedes Cup v Stuttgarte: šiesta modelová generácia je dynamická ako tenisoví profesionáli a priestranná ako ústredný dvorec.

Inovatívna technika a presvedčivá priestorová koncepcia z nej robia najinteligentnejšie kombi, aké značka Mercedes Benz doposiaľ vyrobila. Súčasne oslavuje s modelom Mercedes AMG E 43 4MATIC premiéru aj prvé športové vyhotovenie.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

V otázke ponuky miesta patrí Trieda E kombi aj naďalej medzi favoritov vo svojom segmente: ložný objem má až 1 820 litrov, a priestor nad hlavou, ako aj okolo cestujúcich dosahuje v tejto triede špičkové hodnoty, napriek výrazne športovejšej strešnej línii. Už od konca roku 2016 bude opäť k dispozícii aj kombi s treťou, vyklápacou lavicou pre deti.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

„Nové kombi je dynamické ako značka Mercedes Benz a priestorné, tak ako to očakávajú naši zákazníci. Inteligentné prvky výbavy ako poloha operadla zadného sedadla na prepravu nákladu a jeho sériové rozdelenie v pomere 40:20:40 umožňujú využiť veľkú ložnú kapacitu ešte lepšie,” uvádza Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG, zodpovedný za odbyt divízie Mercedes Benz Cars. „Okrem toho má kombi samozrejme všetky inovácie novej Triedy E – najinteligentnejšieho biznis sedanu na svete.“

K uvedeniu nového kombi na trh budú k dispozícii modely E 200 so štvorvalcovým benzínovým motorom (135 kW/184 k) a E 220 d (143 kW/194 k) s úplne novovyvinutým štvorvalcovým dieselovým motorom, ako aj E 250 s výkonom 155 kW (211 k) a krútiacim momentom 350 newtonmetrov. Vo štvrtom štvrťroku 2016 budú nasledovať modely E 200 d s výkonom 110 kW (150 k), E 350 d so šesťvalcovým dieselom s výkonom 190 kW (258 k) a E 400 4MATIC, ktorého šesťvalcový benzínový motor vyvinie výkon 245 kW (333 k) a s krútiacim momentom 480 newtonmetrov. Všetky modely sú pri uvedení na trh vybavené novou deväťstupňovou automatickou prevodovkou 9G TRONIC.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Prvým športovým vyhotovením nového multitalentu je model Mercedes AMG E 43 4MATIC kombi, ktorý bude tiež dostupný od štvrtého štvrťroka. S trojlitrovým motorom V6 s dvoma turbodúchadlami s výkonom 295 kW (401 k), automatickou prevodovkou 9G TRONIC so skrátenými časmi preradenia, pohonom všetkých kolies AMG Performance 4MATIC a so športovým, špeciálne pre AMG vyvinutým,  podvozkom ponúka vysokú dynamiku charakteristickú pre značku AMG a vyššiu agilnosť.

Inteligentný ložný priestor: veľký, variabilný a dobre využívateľný

Ložný priestor kombi Triedy E s objemom 670 až 1 820 litrov patrí medzi najväčšie v segmente. Novinkou je sériová funkcia zadnej lavice pre zväčšenie priestoru pri preprave nákladu: operadlo možno vyrovnať do zvislej polohy približne o 10 stupňov. To zvýši ložný objem o ďalších 30 litrov pri plnom zachovaní využiteľnosti vozidla ako päťmiestny automobil.

Okrem toho sa aj operadlo zadného sedadla dá sériovo rozdeliť v pomere 40:20:40, čo vytvára veľa možností individuálneho rozdelenia medzi prepravnou kapacitou a počtom miest na sedenie. Operadlá sedadiel možno elektricky odomknúť pomocou vypínačov v ložnom priestore, ako aj vpravo a vľavo vedľa sedadiel.

Osobitnú pozornosť kládli inžinieri na praktické rozmery a inovatívny manažment ložného priestoru: nová Trieda E kombi je tak jedným z mála modelov osobného vozidla, do ktorého sa zmestí europaleta. Minimálnou šírkou ložného priestoru medzi podbehmi kolies 1 100 milimetrov sa podarilo zachovať veľmi dobrý rozmer predchodcu. Na palube je opäť osvedčená dvojitá roleta, ktorá spája funkcie krytu ložného priestoru a bezpečnostnej siete. Vďaka elektrickému pohonu sa kryt ložného priestoru pri otvorení do polohy nakladania automaticky vysunie smerom hore.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Sériové zadné výklopné dvere EASY-PACK možno otvárať a zatvárať elektromechanicky jednoduchým stlačením tlačidla, čo umožní pohodlné nakladanie a vykladanie. Aby nedošlo k nárazu zadných dverí napríklad do stropu garáže, ich pohyb možno kedykoľvek zastaviť a obmedziť uhol otvorenia.

Na želanie bude nakladanie s funkciou KEYLESS-GO s bezdotykovou obsluhou ešte pohodlnejšie: pohybom nohy v priestore pod zadným nárazníkom možno zadné výklopné dvere otvárať a zatvárať plnoautomaticky. Nemusíte mať na to voľné ruky ani položiť batožinu na zem. Tento komfort obsluhy môžete získať aj v kombinácii s ťažným zariadením (zvláštna výbava).

Upevňovacia súprava EASY-PACK (zvláštna výbava) umožňuje využívať ložný priestor variabilne a bezpečne. Inteligentné riešenie manažmentu ložného priestoru zahŕňa lišty v podlahe, upevňovacie prvky, teleskopickú tyč a držiak na batožinu.

Súčasťou koncepcie je aj naďalej regulácia výšky pomocou sériového vzduchového pruženia na zadnej náprave. Tento systém zabezpečuje, aby kombi bolo aj pri plnom využití zaťaženia (podľa modelu až do 745 kg) alebo hmotnosti prívesu (až do 2 100 kg) vždy vo vodorovnej polohe. Na želanie sa spolu so VZDUCHOVÝM OVLÁDANÍM POHYBU KAROSÉRIE dodáva vzduchové pruženie na oboch nápravách.

Vysoký praktický úžitok má aj teraz plnoelektricky zasúvateľné a vysúvateľné ťažné zariadenie so stabilizáciou prívesu systémom ESP® a s asistentom jazdy pri bočnom vetre (zvláštna výbava). Ak ťažné zariadenie nie je potrebné, zasunie sa pod zadný nárazník. Na pripojenie prívesu alebo montáž nosiča bicyklov sa jednoducho opäť elektricky vysunie a automaticky zafixuje v prevádzkovej polohe. Obsluhuje sa tlačidlom v zadných výklopných dverách alebo vo dverách vodiča.

Svetovou novinkou je mimoriadne bezpečný upevňovací prvok pre nosič bicyklov s jednoduchou montážou. Ťažné zariadenie má na spojovacej guli ďalšie dva čapy, ktoré bezpečne podoprú vhodný nosič bicyklov. Takto sa podarilo zvýšiť maximálne zaťaženie na 100 kg a štyri bicykle.

Dizajn exteriéru: dynamické proporcie s atletickou zadnou časťou

Nová Trieda E kombi má moderný, štýlový a dynamický vzhľad, pričom predok až po stĺpik B vystupuje ako sedan. Dlhá kapota motora vytvára siluetu, ktorá ponad predĺženú, športovo klesajúcu strechu pútavo prechádza do atletickej zadnej časti kombi s výraznejšie skloneným zadným sklom. Krátke previsy, dlhý rázvor a veľké kolesá vytvárajú dynamické proporcie. Nízke, pretiahnuté bočné sklá v kombinácii s vysokou líniou boku vizuálne predlžujú telo vozidla. Zúženie kabíny a vypuklé krivky bokov zaujímavo prechádzajú do zadnej časti. Prvý raz je sériový pozdĺžny držiak na strešný nosič tvarovo integrovaný do strechy, čo ešte viac zdôrazňuje atletický charakter kombi. Pozdĺžny držiak na strešný nosič je v jednotlivých líniách vo farbe strieborného hliníka.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Krivky vozidla uzatvára smerom dozadu zmyselná zadná časť so širokými ramenami nad zadnými podbehmi kolies. Široké, funkčné zadné výklopné dvere sú zhora ohraničené strešným spojlerom s tretím brzdovým svetlom v technike so svetelnými diódami. Horizontálne línie v zadnej časti a zadné sklo rovnako ako aj vodorovne usporiadané zadné dvojdielne svietidlá so svetelnými diódami s integrovanou pochrómovanou ozdobnou lištou zdôrazňujú vizuálnu šírku vozidla. Svetlá kopírujúce krivky vozidla s technikou so svetelnými diódami, ktoré sú ústredným prvkom denného i nočného vzhľadu zadnej časti, zdôrazňujú charakter vozidla. Vizuálnym centrom zadných výklopných dverí je široká, pochrómovaná úchopná lišta.

Rovnako ako v prípade sedanu je atletická predná časť v závislosti od línie dizajnu a výbavy vyhotovená odlišne. Základná verzia nesie klasickú masku chladiča Mercedes s hviezdou na kapote, rovnako ako línia EXCLUSIVE – aj keď v trochu inom vyhotovení. Línie AVANTGARDE a AMG Line poznať podľa športovej masky chladiča s centrálnou hviezdou. Každý variant masky chladiča vdychuje Triede E osobitný charakter – elegantný a zdôrazňujúci svoje postavenie alebo dynamický.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Línie sa navzájom odlišujú aj v zadnej časti: základný model má zadný nárazník s čiernou vložkou so vzhľadom difúzora, výfuková sústava má skryté koncové rúry výfuku. Všetky línie majú viacdielny zadný nárazník so súvislou pochrómovanou lištou. Všetky verzie kombi majú sériovo ochranu hrany ložnej plochy z ušľachtilej ocele.

Dizajn interiéru: syntéza emócií a inteligencie

Aj vnútri preberá kombi dizajn sedanu, ktorý medzičasom už získal ocenenia. Prístrojovej doske na želanie dominujú dva široké displeje s vysokým rozlíšením a svietivosťou, každý s uhlopriečkou 12,3 palca. Pod spoločným krycím sklom sa spájajú do širokouhlého kokpitu. Kompletne digitálny displej si vodič môže nakonfigurovať na informácie a pohľady, ktoré sú preňho relevantné a vybrať si niektorý z troch štýlov: Classic, Sport a Progressive. Dotykovým ovládaním na volante, ktoré oslávilo svoj debut v novej Triede E, možno združený prístroj a multimediálny systém ovládať pohybmi prstov.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Medzi ďalšie možnosti ovládania patria dotykové pole s ovládačom v stredovej konzole, ktoré rozpozná aj písané písmo, a ovládanie hlasom LINGUATRONIC. Okrem toho sú k dispozícii tlačidlá priamej voľby, napríklad na obsluhu klimatizácie a pohodlné vypínanie a zapínanie určitých asistenčných jazdných systémov.

Štýl interiéru určujú ušľachtilé materiály. Medzi ne patria napríklad drevo s otvorenými pórmi, drevo s jachtingovým vzhľadom s „prúdnicami“ ako moderné poňatie drevenej intarzie alebo moderné kovové pletivo. Použitie autentických materiálov pokračuje v prípade dverí a línie boku na želanie potiahnutých kožou. Pre značku Mercedes-Benz je typická kvalita, ktorú možno vidieť a vycítiť hmatom, dosiahnutá dôkladným spracovaním detailov a umením remeselnej výroby. Starostlivo zostavená je aj materiálová a farebná koncepcia s mnohými odtieňmi hnedej farby, medzi nimi príťažlivé kombinácie farieb ako béžová macchiato/hnedá espresso alebo béžová macchiato/sedlová hnedá. Rozšírené náladové osvetlenie so 64 farbami, ktoré je obsiahnuté v líniách výbavy, ponúka veľa možností individuálneho nastavenia.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Sedadlá vo svojom ergonomicky plastickom tvare svoj komfort na dlhé trasy, typický pre Mercedes, spájajú s kultivovaným športovým vzhľadom a v závislosti od línie výbavy majú odlišné vyhotovenie. Novinkou v segmente je aj balík teplotného komfortu s vyhrievanými lakťovými opierkami vo dverách a v stredovej konzole a rýchlo reagujúcim vyhrievaním sedadiel plus.

Služba osobného asistenta Mercedes me connect: individuálna starostlivosť

Už základné služby Mercedes me connect komplexne odbremeňujú vodiča automobilu značky Mercedes-Benz – napríklad pri diagnostike vozidla, v prípade poruchy alebo nehody. S novou službou osobného asistenta, ktorá sa v modeloch Triedy E spustí od júna, bude zákazníkom poskytnuté množstvo individuálnej pomoci: od rezervácie stola v reštaurácii, cez turistické praktické rady, upozornenia na kultúrne a športové podujatia a ich rezervácia až po zasielanie cestovných cieľov priamo do navigácie vozidla.

Prístup je jednoduchý: prihlásení používatelia služieb Mercedes me connect môžu nadviazať telefonické spojenie so službou osobného asistenta v nastavenom jazyku v 19 krajinách v celej Európe buď tlačidlom iCall v stropnej ovládacej jednotke alebo cez aplikáciu connect. O všetko ostatné sa postará osobný asistent.

Zábavná technika pre oblasť zadných sedadiel a bezpečnosť detí: praktické riešenia

Niekoľkými jednoduchými pohybmi rukou sa zo zadnej lavice na sedenie v Triede E vďaka systému integrácie iPadu® Plug & Play vzadu stane komunikačná centrála a kinosála (k dispozícii od decembra 2016). Predpokladom je zvláštna výbava „predvýbava pre systém zábavy a komfortu“. Držiak dostupný ako originálne príslušenstvo u distribútorov Mercedes-Benz sa jednoducho zasunie do predvybavenej štrbiny na zadnej strane predných sedadiel. Držiak je otočný a výklopný a umožňuje používanie iPadu®. Systém integrácie iPad® Plug & Play vzadu je dostupný pre modely iPad® 4, Air a Air 2.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Novou detskou sedačkou KIDFIX XP rozšírila značka Mercedes-Benz svoju ponuku špičkových a bezpečných záchytných systémov pre dorast. Nový model vznikol v spolupráci s výrobcom detských sedačiek BRITAX RÖMER a je zaradený do skupiny II/III, čiže je vhodný pre deti vo veku približne od 4 do 12 rokov a s hmotnosťou 15 až 36 kg. S súlade s požiadavkami Euro NCAP možno operadlo detskej sedačky Mercedes-Benz odstrániť. S exkluzívnym poťahom „Limited Black“ sa nový model dokonale začlení do interiéru Triedy E značky Mercedes-Benz.

Vysoký hlukový a kmitový komfort: jedno z najtichších kombi

Nové kombi Triedy E je jedno z najtichších vozidiel svojej triedy v interiéri – a to napriek tomu, že kombi je pre svoje veľké rezonančné teleso v porovnaní so sedanom koncepčne v nevýhode. Vysoký hlukový a kmitový komfort pritom podstatne pomáha udržiavať kondíciu – najmä na dlhých trasách.

Kmity a hluk pomáha znižovať celý rad opatrení. Rovnako ako na kabriolete výstuhy zosilňujú hlavnú podlahu a prednú časť holej karosérie. Preto je karoséria veľmi tuhá a prenáša menej hluku. Špeciálne izolácie karosérie (okrem iných na zadnej stene priestoru motora, bočných stenách a hlavnej podlahe), ako aj pohlcovače pod zadnými sedadlami a na podbehoch kolies bránia prestupu hluku do interiéru. Kinematické vyhotovenie  podvozku, náprav a riadenia znižuje rušivé vplyvy, ktoré by mohli vzniknúť povrchom vozovky, nevyvážením kolies alebo pri brzdení. Hlukovo boli optimalizované aj ložiská motora a prevodovky, v niektorých modelových verziách sú použité spínateľné ložiská motora.

Pestré sú aj aeroakustické opatrenia. Medzi ne patria utesnené kľučky dverí, tesnenia na škárach dverí a optimalizácie detailov na geometrii tesniacich profilov pre bočné sklá, ako aj zlepšené tvarovky na vnútorných tesniacich lištách s plynulým tvarovým doliehaním na lištu chodu skla. Vonkajšie zrkadlá a stĺpik A sú rovnako ako v prípade sedanu Triedy E aeroakusticky optimalizované. Štruktúra strechy ako aj modul automatickej posuvnej výklopnej strechy boli aerodynamicky vylepšené v prospech zníženia hluku. V prípade panoramatickej posuvnej strechy mnohé opatrenia na usmernenie prúdenia vzduchu (usmerňovače prúdenia, kryty a tesnenia s prispôsobenou geometriou) zabezpečujú rovnako vysoký hlukový komfort ako u predchodcu, a to aj napriek teraz ešte väčšej ploche otvárania.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Okrem toho je ako zvláštna výbava k dispozícii balík akustického komfortu. Špeciálna akustická fólia v čelnom skle a v bočných sklách zabezpečuje v interiéri najvyšší hlukový komfort. Balík akustického komfortu zahŕňa ďalšie opatrenia na odizolovanie hluku (napríklad ďalšiu izoláciu v priestore na nohy zadných cestujúcich a na tuneli kardanu). Na dosiahnutie vynikajúcej teplotnej izolácie v interiéri sú čelné, bočné a zadné sklo vyhotovené z vrstveného bezpečnostného skla s prídavnou fóliou pohlcujúcou infračervené žiarenie. Takto sa povrch interiéru ako lakťové opierky, volant a sedacie plochy, na slnku zohrejú menej.

Intelligent Drive: na palube sú všetky inovácie Triedy E

Nová Trieda E ako najinteligentnejší biznis sedan definuje nové štandardy bezpečnosti, komfortu a odľahčenia vodiča. Jej inovácie sú samozrejme k dispozícii aj pre kombi. Sériovo je na palube aktívny asistent brzdenia. Dokáže vodiča upozorniť na hroziacu zrážku, optimálne mu pomôcť pri núdzovom brzdení a v prípade núdze aj autonómne zabrzdiť. Okrem pomalšie jazdiacich, zastavujúcich alebo stojacich vozidiel rozpozná napríklad aj priečne prechádzajúcich chodcov, ktorí sa nachádzajú v nebezpečnej oblasti pred vozidlom.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Medzi ďalšie kľúčové prvky patrí napríklad JAZDNÝ PILOT: s týmto systémom spravil Mercedes-Benz ďalší krok na ceste k autonómnemu jazdeniu. Ako pilot udržiavania odstupu DISTRONIC dokáže na všetkých typoch cestnej komunikácie nielen automaticky udržiavať správny odstup od vozidla idúceho vpredu, ale prvý raz aj jazdiť za nimi v rozsahu rýchlosti do 210 km/h.

Rovnako nový je aj parkovací pilot ovládaný na diaľku: tento systém prvý raz dovoľuje zaparkovať alebo vyparkovať v garážach alebo medzerách na zaparkovanie zvonka pomocou aplikácie v smartfóne a umožňuje tak pohodlné nastupovanie a vystupovanie aj v prípade veľmi úzkych medzier na zaparkovanie.

Pred 50 rokmi: prvé oficiálne kombi značky Mercedes-Benz

V auguste 1966 debutovalo v oficiálnom predajnom programe Mercedes-Benz kombi Mercedes-Benz Universal, belgickým partnerom IMA vyrábané kombi na báze modelov so zadnými plutvami 200 D až 230 S. Napriek inováciám ako delené operadlo zadného sedadla, regulácia výšky na zadnej náprave a voliteľný tretí rad sedadiel žiaden úspech: do roku 1969 sa vyrobilo iba 2 754 exemplárov a vývoj nasledovníka sa zastavil.

Nový názov, nový model, nový úspech: kombi

V apríli roku 1978 sa začala sériová výroba kombi konštrukčného radu 123, a začala sa dlhá história úspechu, pričom doteraz sa predalo výrazne viac ako milión vyrobených kombi. Písmeno „T“ (kombi = nem. Modell-T) odvtedy symbolizuje nielen pojmy turizmus a transport, ale aj trendsetter, teda model určujúci nový trend. Model kombi so svojím verným okruhom nadšencov si práve v Nemecku už nemožno odmyslieť, a to nielen z najvyššej triedy Mercedes-Benz. Z každej nasledujúcej generácie Triedy E existuje kombi (S 124, S 210, S 211, S 212). Aj konkurenti sa vydali touto cestou, niektorí so značným oneskorením.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016    Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016     Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Archivnummer: D302571 Archivnummer: D302572  x Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016  Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016  Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016     Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016  Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016  Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016 Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.