Volvo Trucks zvyšuje výkon a zároveň znižuje spotrebu paliva

Jedinečná hnacia línia vyvinutá spoločnosťou Volvo Trucks je efektívnejšia ako kedykoľvek predtým. Posledná generácia motorov Euro 6 a integrovaná inteligentná prevodovka Volvo I-Shift sú ďalším krokom, ktoré spoločnosť Volvo Trucks učinila na ceste k efektívnej doprave.
Spojenie dobrých jazdných vlastností s hospodárnym využitím paliva predstavuje ďaleko lepší výsledok, ako keby sme sa zamerali len na jednu z týchto oblastí,” hovorí Claes Nilsson, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo Trucks. „Spoločnosť Volvo Trucks sa už od začiatku rozhodla uspieť na obidvoch frontoch. A práve preto si celý proces vývoja a výroby kompletnej hnacej línie riadime sami. Vďaka tomu sme schopní zaistiť optimálnu integráciu a komunikáciu medzi motorom a prevodovkou, a navyše môžeme neustále dolaďovať hardvér aj softvér, aby sme dosiahli čo najlepšiu rovnováhu medzi dobrými jazdnými vlastnosťami a nízkou spotrebou paliva.”

Volvo FH D13 420 460 500 540 turbo I-Shift Dual Clutch truck kamion nákladné auto náklaďák ťahač náves 2016

Integrovanú hnaciu líniu tvorí inovovaný motor Euro 6 a jedinečná prevodovka I-Shift značky Volvo. Motor je skvelým príkladom toho, ako sa viacero malých zlepšení môže premeniť na jednu veľkú inováciu. Dve najvýznamnejšie zlepšenia sú zvýšený kompresný pomer motora D13 vo verziách s výkonom 420 a 460 koní a nové optimalizované turbodúchadlo na motore D13 vo verziách s výkonom 500 a 540 koní.

„Mnoho našich zákazníkov považuje za dôležité udržanie vysokej priemernej rýchlosti s cieľom ušetriť čas – čas môže byť kľúčovým faktorom prepravnej úlohy. Rovnako dôležité je nezabúdať na čo najnižšiu spotrebu. Tento krát sa nám podarilo vyvinúť motor a prevodovku, ktoré v plnej miere využívajú svoj spoločný potenciál na dosiahnutie efektívnejšej dopravy,” vysvetľuje Mats Franzén, produktový manažér pre súčasti hnacieho ústrojenstva a motory v spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo FH D13 420 460 500 540 turbo I-Shift Dual Clutch truck kamion nákladné auto náklaďák ťahač náves 2016 (4)

Množstvo paliva, ktoré možno v dôsledku najnovších inovácií ušetriť, sa odvíja od parametrov vozidla a od oblasti jeho využitia. Napríklad u vozidla Volvo FH, využívaného pre diaľkovú dopravu, možno spotrebu paliva znížiť až o 3 percentá. Pri preprave ťažkých nákladov ako napríklad dreva, je možné dosiahnuť ešte vyššiu úsporu, ak sa motor skombinuje s prevodovkou I-Shift s pomalými prevodmi, ktorú spoločnosť Volvo Trucks predstavila nedávno, a taktiež Zdvíhaním dvojitej zadnej nápravy – jedinečným systémom s možnosťou dvihnutia poháňanej zadnej nápravy.

Ďalšími významnými faktormi, ktoré pomáhajú znižovať spotrebu paliva, sú aerodynamické inovácie kabíny. Odpor vzduchu sa zvyšuje neúmerne voči rýchlosti. Ak napríklad zdvojnásobíte rýchlosť, aerodynamické sily sa zvýšia štvornásobne, čo má obrovský vplyv na spotrebu paliva v nákladných vozidlách. „Pri práci s aerodynamickými inováciami je dôležitý holistický prístup. Aby sme identifikovali optimalizácie, za ktorých by naši zákazníci ťažili čo najviac, dopodrobna sme preskúmali každý jeden prvok nákladného vozidla,” hovorí Anders Tenstam, hlavný výskumný inžinier vývoja v oblasti aerodynamiky.
Volvo FH D13 420 460 500 540 turbo I-Shift Dual Clutch truck kamion nákladné auto náklaďák ťahač náves 2016 (3)Volvo FH D13 420 460 500 540 turbo I-Shift Dual Clutch truck kamion nákladné auto náklaďák ťahač náves 2016 (5)
Spoločnosť Volvo Trucks v záujme zaistenia plynulejšieho prúdenia vzduchu prepracovala spojler predného nárazníka, panelové spojlery, blatníky, zásterky a podbehy kolies. Ide o malé detaily, ktoré ale v súhrne prinášajú zákazníkom značné výhody.

„Zákazníci od nás neustále vyžadujú nové riešenia, ktoré majú byť nielen produktívne, ale aj hodpodárne. Aby sme naplnili ich potreby, v plnej miere sa zameriavame na neustále zlepšovanie jazdných vlastností našich nákladných vozidiel, pričom znižujeme spotrebu paliva,” hovorí Claes Nilsson.

Inovácie motora Euro 6

Vybrané inovácie motora Euro 6 (13-litrový, technológia common rail):

  • Systém vstrekovania s technológiou common rail pre všetky úrovne výkonu
  • Zlepšená kompresia pre motory D13 s výkonmi 420 a 460 koní
  • Nové optimalizované turbodúchadlo pre motory D13 s výkonmi 500 a 540 koní
  • Znížené vnútorné trenie vďaka novým piestom a kľukovému hriadeľu
  • Aktualizovaný softvér a ovládanie motora
  • Zníženie hmotnosti motora

Prevodovka I-Shift je dostupná v troch verziách

I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks je inteligentná automatizovaná prevodovka, ktorá s precíznym načasovaním zvolí správny prevodový stupeň. Okrem štandardnej verzie prevodovky I-Shift, ktorá je dostupná pre rôzne dopravné úlohy, je v ponuke dvojspojková prevodovka I-Shift Dual Clutch a I-shift s pomalými prevodmi. I-Shift Dual Clutch je dvojspojková prevodovka, ktorá ponúka plynulé radenie prevodových stupňov. Vďaka zachovaniu krútiaceho momentu medzi zmenami prevodových stupňov je prevodovka I-Shift Dual Clutch optimálnym riešením pre dopravné úlohy s veľkým dôrazom na výkon, vysokú priemernú rýchlosť a frekvenciu preraďovania. Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi bola vyvinutá na prepravu ťažkých nákladov a prevádzku v náročných podmienkach, pričom sa dokáže pohnúť zo zastavenia s celkovou hmotnosťou súpravy až do 325 ton. Pomalé prevody tiež umožňujú jazdu pri výnimočne nízkych rýchlostiach.

Aerodynamické inovácie

  • Spojler predného nárazníka je špeciálne navrhnutý pre optimálne zosúladenie prúdenia vzduchu pod vozidlom a po jeho stranách.
  • Spojlery boli prispôsobené tak, aby zabezpečovali lepšie prúdenie vzduchu medzi ťahačom a návesom.
  • Blatníky a zásterky boli prepracované, aby sa zachovala ich funkcia a aby sa zároveň znížil odpor vzduchu.
  • Podbehy kolies boli utesnené s cieľom optimalizovať prúdenie vzduchu medzi kolesami a zásterkami.

Volvo FH D13 420 460 500 540 turbo I-Shift Dual Clutch truck kamion nákladné auto náklaďák ťahač náves 2016 (2)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.