BMW R 1200 GS Adventure. Zoznámenie so snom

BMW R 1200 GS Adventure je vlajková loď do terénu od najstaršieho nemeckého výrobcu motocyklov. S hmotnosťou 260kg bez nákladu a svojich celkových rozmeroch je ale strašiakom. Skutočne ale vystraší?

R 1200 GS je na trhu pomerne krátko, iba 12 rokov. Netreba však zabúdať na predchodcu R 1150 GS a ďalších a ďalších rodičov a prarodičov dnešného dobrodruha. História BMW v sekcii motocyklov je bohatá, výrazne bohatšia než história áut. Koniec koncov si môžete všetky tieto údaje naštudovať v reportáži o BMW histórií, ktorú sme pre vás pripravili spoločne s veľmi ochotnými zástupcami BMW Slovensko.

Motorizácia R 1200 GS Adventure

Na BMW je úžasné to, že stále sa držia tradícií a snažia sa v tak preslávenom motocykli udržať boxer motor s protichodnými piestami. Tento motor je vyvíjaný už od počiatku BMW, približne 100 rokov. Technické údaje pred tým ako skočíme na reálny pocit.

Typ motora Vzduchom/kvapalinou chladený štvortaktný, plochý dvojválec, s dvoma hore umiestnenými kľukovými hriadeľmi a jednou vyvažovacou hriadeľou
Vŕtanie * Zdvih 101 mm x 73 mm
Zdvihový objem 1 170 ccm
Výkon motora 92 kW (125 ks) pri 7 750 ot./min.
Maximálny krútiaci moment 125 Nm pri 6 500 ot./min.
Kompresný pomer 12,5 : 1
Príprava zmesi / Systém riadenia motora Elektronické vstrekovanie do sacieho potrubia
Čistenie škodlivín vo výfukových plynoch 3-cestný katalyzátor s uzavretým okruhom, emisná norma Euro 4

Masívny krútiaci moment motora R 1200 GS Adventure spolu so splašenými koňmi necítiť pri zatiahnutí rýchlopalu v takej miere, ako by človek očakával od tak objemného motora. Za prvé si treba uvedomiť hmotnosť motocykla. 260kg s plnou nádržou benzínu je pomerne veľká masa. Pomer výkonu voči tejto hmotnosti je 1k na 2,08kg. Ak ešte pridáte jazdca s ladvinkou, tri kufre s nákladom, hmotnosť prudko narastá. Stále je výkonu dostatok, nikto a nič sa netrápi. Motor sa zdá maximálne kultivovaný a nemá chuť vás potrestať pri nejakej chybe.




BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 16

Takto boli opisované aj predošlé generácie, či už nových 1200-viek, alebo starších 1150-tok. Od minulého roka (2015) sa ale zmenilo pár vecí v spojení s motorom a hlavne v spojení s porovnávaním BMW s japonskou a talianskou konkurenciou. Všetci hovorili:”podvozok úžas, motor, śśśśś, nie je to japonec.”

Zmena jazdných režimov ktorá ovplyvňuje vstrekovanie paliva, miešanie paliva so vzduchom, odozvu na plyn, zapaľovanie zmesy, ovládanie klapky na výstupe, atď. otvorila hlavne pre BMW úplne nové obzory. Na výber je z nasledovných režimov: ROAD, RAIN, DYNAMIC, ENDURO.

Jazdné režimy

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 18

RAIN bol v tomto teste žiaľ používaný až príliš často, nakoľko väčšinu času pršalo. RAIN upraví drvivú väčšinu zariadení na motocykli práve daždivým podmienkam. Kontroluje či nedochádza k preklzu zadného kolesa a ak áno, obmedzí dávku krútiaceho momentu. Výkon je podávaný v malých dávkach. Ku RAIN sa ešte vrátime pri podvozku.

ROAD je na oko príbuzný režim s RAIN. Určený je na 80% cestovania na R 1200 GS Adventure v suchom počasí. Plyn už pracuje s väčšou dávkou výkonu aj krútiaceho momentu. Všetko ale stále s určitou gráciou a povznesením sa nad prešľapmi jazdca.

DYNAMIC je dynamický režim určený na cesty. Javí sa ako športový režim v BMW automobiloch. Okamžité reakcie na plyn, človek má pocit, že motor už beží na “plný objem”. Dá sa s ním dobre jazdiť po asfaltových serpentínach. Jazdec si to naozaj užije.

ENDURO. Ešte teraz mám z tohoto režimu husiu kožu, skutočne. R 1200 GS Adventure sa správa akoby vyštudovala starú školu. Preklz kolesa ju netrápi, nekontroluje trakciu na podklade, jemným pošteklením plynu vyšle vstrekovanie do valcov plnú dávku benzínu a akoby ignorovala ideálny pomer zápalnej zmesy 1 dielik paliva na 13,7 dielikov vzduchu. Ona vyšle 13 dielikov paliva na 1 dielik vzduchu. To 300 kilové hovädo (v tom najlepšom slova zmysle) sa postaví na zadné, či je tam jednotka, dvojka, alebo trojka. Niečo ako zúrivý ťažký býk, ktorý ma pred sebou červenú zástavu. Iba slepo počúvať plyn, to je jediné na čo bol program ENDURO naprogramovaný. (Ak vôbec bol programovaný. Myslím, že iba odpája všetku elektroniku.)

Japonci budú prekvapení a v niektorých veciach sa môžu niečo od BMW naučiť. Škoda len, že to BMW Motorrad tak dlho trvalo.

Konštrukcia

Motorka je ťažká, áno. Svojou veľkosťou a hmotnosťou odradí mnohých (hlavne) mladých ľudí. Avšak podľa fyziológie má mladý človek do 30 rokov viacej sily a energie, ako po tomto veku. Preto jediný argument vysvetľujúci túto anomáliu je: motorka sa javí na oko ako ťažko ovládateľná. Kvôli proti sebe uloženým valcom nemôže jazdec vystrčiť nohu zo stupačiek. Keď sa manipuluje s moto na mieste z miesta vodiča, je len minimálny priestor medzi valcami a stupačkami. Zdá sa, že valce budú ťahať pri naklopení k zemi. Dokonca si človek povzdychne od únavy pri predstave ako by motorku dvíhal zo zeme. Nádrž sa zdá príliš široká, sedlo ako z choppera. Keď človek zlieza z motorky a má v zadu a po bokoch kufre, musí predtým precvičiť akrobaciu.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 04

Je za tým viac ako sa zdá

Argumenty často používané zo strachu pred týmto kusom stroja nie sú na mieste. Kufre zavadzajú na všetkých motocykloch a nastupovanie/vystupovanie sa u iných značiek nelíši od BMW. Priestor medzi valcami a stupačkami nie ja zase až tak malý. Treba robiť o niečo menšie kroky, ale je to iba zvyk a neskôr je to vo vašej hlave plne automatizované. Vysúvať nohu smerom ku prednému kolesu je potrebné tak na supermotarde, ostrom endure a motokrosovej motorke.  Na cestovných endurách sa nejazdí v takýchto extrémoch často. Valce absolútne neťahajú motorku pri klopení k zemi. Práve naopak, kľukovka je krásne vyvážená, vycentrovaná a teda najväčšia masa je práve v strede, takže nie je to o nič rozdielne voči Japoncom a Rakúšanom a kto vie ešte komu. Vystupovanie na motorku bez kufrov je jedna báseň. Ladvinka si musí stupiť jednou nohou na stupačku a tú druhú vyšvihnúť cez motorku. Ak toto zvládajú dámy na koňoch, prečo by to nezvládli u GS?

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 08

Podvozok

Stačilo by jedno slovo: žehlička. Atypické prepákovanie a tlmenie zadného kolesa zaveseného na ramene s vnútorným kardanom je úžasne vyladené. Pardon, ale BMW automobily sa majú čo učiť od tohto oddelenia BMW Motorrad. Predné koleso rovnako využíva kombináciu. Koleso je tlmené a pružené pomocou dole obrátených (up-side down) tlmičov, ku tomu je celé koleso s tlmičmi ako zostava tlmené a pružené prepákovaním s centrálnym tlmičom voči kostre. Rozkmitanie predného kolesa je odstránené s pomocou tlmiča riadenia. Zadný centrálny tlmič sa dá nastavovať z hľadiska mäkosti/tvrdosti aj z hľadiska výšky tlačidlami na riadidlách. Ťažko opísať to aký je podvozok mäkký, ako spracuje každú nerovnosť, ako dokáže stuhnúť pri športovejšej jazde (športová jazda primeraná hmotnosti a druhu motorky), ako odvezie všetko a všetkých bez zmeny činnosti tlmičov k horšiemu. Každý by mal vyskúšať aký je podvozok na GS a vedel by o čo prichádza pri iných značkách.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 14

Pohodlie

Aj keď sa sedadlá zdajú zbytočne široké (nádrž ani nehovoriac) nie je tomu tak. Jazdcova sedačka oddelená od spolujazdcovej sedačky ponúka vysokú úroveň komfortu. Posed sa dá nastaviť pomocou mechanizmu pod sedačkou (mne však vyhovovala a tak som s ňou nič nerobil). Pod sedačkou sú ukryté aj nejaké štandardné veci pre motocykle, ako sada kľúčov, lekárnička, výstražná vesta a pod. V minulosti bola sedačka jednoliata a spoločne ste ju zdieľali s ladvinkou. Po čase prišlo BMW s jednoliatou ale výškovo rozdelenou sedačkou. Teraz sú sedačky dve. Spolujazdec sedí vyššie voči jazdcovi, ale vietor ho obteká len s minimálnym odporom. Spolujazdec sa môže držať madiel po stranách a tak sa vôbec netlačí na jazdca, dokonca sa môže oprieť aj o zadný kufor na ktorom je “opierka”.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 21

Nádrž je v oblasti kolien zúžená a nohy máte rozovreté/zovreté v prirodzenej polohe. Valce chránia nohy pred vetrom, dokonca aj v prípade zlého počasia. Veľmi rýchlo si človek zvykne na to, že vodou aj vzduchom chladený motor je v mnohých smeroch výhodnejší, ako štandardný radový, alebo V-, L-motor. Vzduch obtekajúci vodou schladený obal valcov je stále dostatočne teplý na to, aby vám zohrial nohy. Oceníte to hlavne pri chladnom počasí.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 01

Posed na R 1200 GS Adventure je príjemný, povedzme, že sedíte takmer vzpriamene (ak sa nehrbíte od prírody). Riadidlá sú široké, dobre sa držia. Ovládače sú po ruke, dokonca máte k dispozícii aj vyhrievanie rukovätí a tempomat. Tempomat na udržiavanie rýchlosti bez držania plynu sa ovláda trošku atypicky, treba si na to ale iba zvyknúť. Možno práve toto je vec, ktorú by mohli v BMW ešte vylepšiť.  Ovládanie navigácie umiestnené na ľavej strane riadidiel vyzerá veľmi intuitívne a ergonomické. Žiaľ ešte sme ani jednu BMW motorku nemali s navigáciou a tak nevieme posúdiť funkciu ovládača.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 20BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 22

Zlepšenia R 1200 GS Adventure

Na staršom modeli R 1200 GS Adventure sme nejazdili nikto z redakcie, preto budú nasledovať iba teoretické obkecy. Zlepšený priebeh motora, vylepšené jazdné režimy, vylepšený podvozok, mierne znížená celková hmotnosť. Zmenené sedačky, vylepšené kufre a hlavne zmenený vzhľad motorky. Práve zmenou vzhľadu na niečo moderné no stále typicky BMW-čkovské si Baworáci sľubujú vyššiu predajnosť mladšej generácii.

Ďakujem za záchranu BMW

Treba povedať, že áno, väčšinou rozhoduje o (ne)kúpe celkový vzhľad čohokoľvek, aj motorky. Ľudí netrápia technológie, praktickosť, či dokonca bezpečnosť. To všetko čo dáva BMW do bezpečnosti by malo byť obdivované zo všetkých strán všetkými fanúšikmi dvoch aj štyroch kolies. Uvádzam praktický príklad: pribrzdil som na mokrej a predtým zaprášenej vozovke aby som nepadol. Viete si živo predstaviť aký je povrch keď navlhne prach – maslo. Napriek jemnému pribrzdeniu zadného kolesa sa dostal zadok do šmyku. Nič sa nedeje kým je zadok v šmyku, hlavné je, že predok drží stopu. Lenže u 260 kilového stroja na masle nie je ani ujdený zadok sranda. Všemožné senzory v priebehu milisekúnd zaznamenali šmyk, odpojili brzdu a neviem čo ešte všetko vykonali, ale motorka sa hneď vyrovnala.

Ďalší príklad: pridanie plynu na mokrom bielom vodorovnom dopravnom značení. Prešmyk kolesa je zaručený. Elektronika opäť zasiahla do regulácie plynu a povolila len takú dávku, aby koleso neprešmyklo. Dokonca jedna krízová situácia: s motorkou na mokrej vozovke kruhového objazdu. Kruhový objazd označený ako hlavná cesta, no vodičku v plechovke to netrápi a tak vám nedá prednosť meter a pol pred vami, veď máte iba motorku, že ? To bol skutočne problém a jemné brzdenie by nepomohlo. Prudké zošliapnutie zadnej brzdy a potiahnutie prednej brzdy až na doraz ma dostalo do šmyku. Ľavá noha ihneď dole zo stupačky a pripravená na to najhoršie, snažiť sa odraziť padajúcu motorku do vzpriamenej polohy. Ale ! Ale BMW to ustálo, síce šmykom do strany, síce vyzerajúc maximálne hrozivo, síce tváriac sa, že to nedobrzdí, ale dobrzdilo a ostalo na oboch kolesách.

To sú hlavné vylepšenia, ABS, kontrola trakcie, kontrola šmyku, regulácia bŕzd a plynu a iné. Nik nechce aby sa podobné situácie stávali, ale sú to motocykle a nie sú tak chránená ako plechovka na 4 či 6 kolesách.

5* z 5* za bezpečnosť!

Čo odporúčame zakúpiť

Vyhrievané rukoväte (je to úžasný nadštandardný komfort), originál hliníkové kufre s ktorými môžete sťahovať aj ženu s milión kabelkami (dajú sa pomocou jednej páčky rozšíriť), úplne oddelené sedačky jazdca a spolujazdca, nadštandardné jazdné režimy, ovládanie podvozka Dynamic ESA. Je obrovské množstvo vecí čo sa dajú od BMW Motorrad odporučiť a ktorými sa stáva z R 1200 GS Adventure skutočný hltač tisícok kilometrov. Netreba zabudnúť na vytŕčajúce valce a ich hliníkové hlavy náchylné na každý škrabanec. Určite investujte do umelohmotných krytov hláv ak sa vám zdá padací rám zbytočný.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 13

Čo je na zváženie

Testovaný motocykel mal zvody a tlmič výfukových splodín značky Akrapovič. Mení charakteristiku motora síce k lepšiemu, ale nad rýchlosť 110km/h vytvára silnú hlukovú kulisu, ktorá sa stane na dlhej ceste veľmi nepríjemnou.

BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 11

Technické parametre

Výkon / Spotreba

Maximálna rýchlosť Viac ako 200 km/h
Spotreba na 100 km pri 90 km/h 4,3 l
Spotreba na 100 km pri 120 km/h 5,9 l
Druh paliva Bezolovnatý benzín, oktánové číslo 95 (RON)
Elektrika
Alternátor Trojfázový alternátor, 510 watt (nominálny výkon)
Batéria 12 V / 11,8 Ah, bezúdržbová

Prenos výkonu

Spojka Olejom mazaná spojka, hydraulicky ovládaná
Prevodovka So stálym záberom, 6-rýchlostná spojka s kuželovitým ozubením
Sekundárny pohon Kardanový hriadeľ

Podvozok/brzdy

Typ rámu Dvojdielny rám, predná hlavná časť s priskrutkovanou zadnou časťou, motor ukotvený v ráme
Predná vidlica / Odpruženie vpredu BMW Motorrad Telelever s priemerom 37 mm, centrálny tlmič
Zadná vidlica / Odpruženie vzadu Hliníkový odliatok letmo uchyteného zadného kolesa systémom BMW Motorrad Paralever; WAD pružiaca jednotka, hydraulicky nastaviteľné predpätie a útlm zadnej pružiacej jednotky ručným kolieskom
Zdvih pružiny vpredu / vzadu 210 mm / 220 mm
Rázvor kolies 1 510 mm
Stopa (závlek predného kolesa) 92,7 mm
Uhol hlavy riadenia 65,5°
Kolesá Vypletané špicové kolesá
Ráfik predného kolesa 3,00 x 19″
Ráfik zadného kolesa 4,50 x 17″
Pneumatiky predné 120/70 R 19
Pneumatiky zadné 170/60 R 17
Brzdy predné Dvojkotúč, plávajúce brzdové platničky, priemer 305 mm, 4-piestné radiálne brzdové strmene
Brzdy zadné Jednokotúč, priemer 276 mm, dvojpiestikový radiálny strmeň
ABS BMW Motorrad Integral ABS (integrálne), s možnosťou vypnutia

Rozmery/hmotnosti

Dĺžka 2 255 mm
Celková šírka (so zrkadlami) 980 mm
Výška (bez zrkadiel) 1 450 mm
Výška sedadla pri pohotovostnej hmotnosti 890 / 910 mm
Dĺžka podsedlového rámu pri pohotovostnej hmotnosti 1 950 / 1 990 mm
Pohotovostná hmotnosť, pri plnej nádrži 260 kg
Celková prípustná hmotnosť 480 kg
Maximálna nosnosť (pri sériovej výbave) 220 kg
Objem palivovej nádrže 30 l
z toho rezerva cca 4 l

Cena

Sumou od 16500€ s DPH sa nestáva R 1200 GS Adventure zrovna najlacnejším artiklom ale nie je ani najdrahším. Zároveň je jednoznačne BMW priekopníkom v bezpečnosti medzi motocyklami a keď ku tomu prihodíte najlepší podvozok, nie je o čom rozmýšľať.

Komplet cenník BMW motocykel.




BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 30 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 29 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 28 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 27 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 26 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 25 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 24 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 23 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 19 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 17 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 15 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 12  BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 10 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 09 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 07 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 06 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 05 BMW Motorrad R 1200 GS Adventure 2016 Tripple Black 03

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.