53. ZLATÁ PRILBA SNP

Posledná augustová nedeľa je tradičný termín pretekov na plochej dráhe v Žarnovici o Zlatú prilbu SNP. Nebolo to inak ani tento rok, keď Automotoklub Plochá dráha Žarnovica usporiadal už 53. ročník týchto najpopulárnejších pretekov na Slovensku.

Početná divácka kulisa vytvorila neopakovateľnú atmosféru a videla 16. jázd základného rozpisu, dve semifinálové a jednu opravnú jazdu a napokon aj jazdu finálovú, kde sme spoznali nového víťaza spomedzi 20 jazdcov a dvoch náhradníkov z desiatich krajín.
O víťazovi základnej časti rozhodol až žreb, kde Martin Vaculík a Jurica Pavlic mali zhodne po 15 bodov. Avšak treba poznamenať že obaja stratili po jednom bode v základnej časti, keď Jurica skončil v 12. jazde za Tomášom Suchánkom a Martinovi chýbal kúsok na víťazstvo v 15. jazde, kde skončil za poľským pretekárom Adrianom Cyferom. Zo základnej časti pretekov sa do semifinále nepodarilo prebojovať ďalším pretekárom zo Slovenska, keď Patrik Búri získal v štyroch jazdách celkom 4 body a skončil na 15. mieste. Michal Tomka získal celkom 7 bodov a v konečnom umiestnení mu patrí 12. miesto.
Na pozíciách náhradníkov boli v štartovnej listine aj Ján Mihálik a Adam Čarada, ktorý však do bojov nezasiahli.
V prvom semifinále si účasť vo finále vybojovali Martin Vaculík a Tomáš Suchánek. Z druhého semifinále sa k nim pridali Jurica Pavlic a Eduard Krčmář. Ostatní semifinalisti postúpili ešte do opravnej jazdy, kde mali ešte možnosť zabojovať o postup do finálovej jazdy. Túto šancu využil Adrian Cyfer a Viktor Trofimov ktorí sa pridali k už známej štvorici postupujúcich do finále. Pred bránami finále a na celkovom 7. mieste skončil Martin Málek, ktorému sa bohužiaľ ani tento rok nepodarilo pódiové umiestnenie. Na 8. mieste skončil ukrajinský pretekár Andrij Kobrin, na 9. mieste Dennis Pedersen z Dánska a prvú polovicu uzatvoril na 10. mieste s číslom 10 poľský pretekár Kamil Wieczorek.
Do finálovej jazdy si pretekári sami vyberajú číslo dráhy, kde ako prvý si vyberal Martin Vaculík a po krátkom, pre niekoho možno dlhom váhaní sa rozhodol pre dráhu žltú, následne si vyberal dráhu Jurica Pavlic, ktorý sa rozhodol pre dráhu modrú a takto si svoje dráhy vybrali aj ostatní finalisti.
Finálová jazda je výnimočná nielen v tom, že v nej štartujú šiesti pretekári, ale aj v tom, že sa jazdí na šesť kôl a tak je dostatok času na prípadné predbiehanie. Tento rok však o prvé miesto neboli také náročné súboje ako pred rokom a Martin Vaculík sa po štarte ujal vedenia a bez zaváhania si ho aj udržal. Martinove víťazstvo bolo celkovo piate a zároveň tretie v poradí čo mu zabezpečilo aj trvalý zisk putovnej zlatej prilby o ktorú sa bojovalo od roku 1988. Zlatá prilba, ktorú si odniesol Martin Vaculík bola celkovo tretia v poradí o ktorú sa v 53. ročníkoch pretekov o Zlatú prilbu SNP bojovalo. A tak ako sme už avizovali, tento ročník aj keď nebol jubilejný, bol výnimočný v tom že sa skončila éra tejto tretej putovnej zlatej prilby a od budúceho ročníka sa bude bojovať o novú zlatú prilbu SNP, ktorá si začne písať svoju históriu.
Vo finálovej jazde za Martinom Vaculíkom do cieľa prišiel Eduard Krčmář z Českej republiky, ktorý sa tak umiestnil na druhom mieste. Na tretom mieste skončil poľský pretekár Adrian Cyfer, na štvrtom Jurica Pavlic z Chorvátska, na piatom Viktor Trofimov z Ukrajiny a na šiestom mieste skončil druhý český finalista Tomáš Suchánek.
K Zlatej prilbe neodmysliteľne patrí ja tradičná tombola, ktorá si aj tento rok našla svojich priaznivcov a samozrejme aj víťazov, ktorý boli z celého Slovenska, čo len potvrdzuje fakt, že o preteky o Zlatú prilbu SNP je celoslovenský záujem. Hlavnú cenu, ktorou bol tento rok elektrický bicykel, získala diváčka z Trenčína.
A nakoniec, no vôbec nie v neposlednom rade je potrebné poďakovať všetkým členom Automotoklubu Plochá dráha Žarnovica, ktorí prispeli k tomuto jedinečnému podujatiu a pomohli s jeho organizáciou. Tak isto veľké ĎAKUJEM patrí aj Mestu Žarnovica, Banskobystrickému samosprávnemu kraju, rádiu EXPRES, spoločnostiam DARO, Ferit, IMPA, Berndorf, JAWA Divišov, Tubex, Antik telecon a ostatným sponzorom, ktorí rôznym spôsobom pomohli k možnosti zorganizovať toto podujatie.

Sekretariát SMF

zlatá prilba plochá dráha Žarnovica 2016 SNP (2) zlatá prilba plochá dráha Žarnovica 2016 SNP Martin Vaculík zlatá prilba plochá dráha Žarnovica 2016 SNP

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.