MAN TGE. Nečakaná dodávka

S radom TGE tradičná mníchovská značka po prvýkrát vstupuje do sveta dodávkových vozidiel. Kým ponuka MAN doposiaľ začínala celkovou hmotnosťou 7,5 t, najnovšie sú to 3,0 tony.

Pod označením TGE rozšírila spoločnosť MAN svoje modelové spektrum o ľahké úžitkové vozidlo. To osloví dlhoročných užívateľov jeho veľkých bratov v sektore ťažkej nákladnej dopravy. Riešenie precízne šité na mieru pomôžu zákazníkom vybrať predajcovia špecializovaní na MAN TGE.

Komplexná produktová paleta

So svojou produktovou paletou v rozsahu 3,0 až 44 t sa MAN stal poskytovateľom všetkých služieb pokiaľ ide o správne riešenie pre každý druh práce v nákladnej doprave. Pri novom rade TGE bude MAN všetky svoje na zákazníka orientované služby zo sféry nákladných vozidiel transformovať do dodávkových automobilov. Pritom v centre pozornosti je vždy to najlepšie riešenie pre zákazníka. Klientom v novom segmente bude k dispozícii špeciálne vyškolený personál, ktorý poskytne kompetentný kontakt s produktmi. Dlhoročné skúsenosti a hladká kooperácia s rozličnými výrobcami nadstavieb je, samozrejme, rovnako dôležitá, ako úzka spolupráca so zákazníkmi.

Nov_TGE_4_width_740

Výsledkom súhry medzi zákazníkmi, výrobcami nadstavieb a predajom aj servisom je ideálna konfigurácia vozidla. Ponúka špičkovú úžitkovú hodnotu počas celej životnosti. Pokiaľ ide o cieľové skupiny, MAN sa sústredí najmä na sektor logistiky a stavebníctva. No špecifické požiadavky odborných profesií a prepravy osôb sú tiež oblasťami pre uplatnenie ľahkých „truckov“ od MAN Truck & Bus. TGE zaujme najnižším koeficientom aerodynamického odporu Cx 0,33 a tak prirodzene najnižšou spotrebou paliva vo svojej triede. Nízkymi nákladmi na opravy a údržbu nový imponuje aj najlepšími celkovými nákladmi na vlastnenie vozidla (TCO).

Množstvo priestoru a veľká nosnosť

Nov_TGE_1_width_740

Okrem karosérie typu furgon a preskleného kombi sú v ponuke aj podvozky s kabínou a so štvordverovou dvojitou kabínou, ktoré si možno tiež objednať priamo z fabriky, pričom je k dispozícii široký výber konfigurácií. V ponuke verzií nového radu MAN TGE sú na výber dva rázvory, tri dĺžky a tri výšky, pričom dodávkové vozidlá môžu mať karosérie dlhú od 5983 mm do 6833 mm a pri najväčšej verzii s veľkým zadným previsom až 7388 mm. Výška vanov je 2340 mm, 2575 mm alebo 2800 mm a maximálny objem nákladného priestoru až 18,3 m3. Nákladný priestor má v štandardnej výbave vnútorné osvetlenie s využitím technológie LED. Maximálna hmotnosť vozidiel MAN TGE začína 3,0 tonami a na hornom konci ponuky sú 5,5-tonové modely. Ďalších 3,5 ton môže mať príves. Výnimočná je nosnosť 3,5-tonovej verzie, ktorá pri ideálnej konfigurácii odvezie až 1,5 tony nákladu.

Všestranné a efektívne pohonné ústrojenstvo

Rovnako pestrý ako paleta karosárskych modifikácií je sortiment hnacích jednotiek. V závislosti na celkovej hmotnosti vozidla si zákazníci môžu objednať pohon predných, zadných alebo všetkých kolies. Náhony náprav sa dajú kombinovať so 6-stupňovou manuálne ovládanou prevodovkou alebo 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Úplne nová generácia motorov pre MAN TGE debutovala pred vyše rokom v kompletne zrevidovanom a úspešnom Volkswagene Transporter. Navyše tento štvorvalec bol vyvinutý špeciálne pre „tvrdý“ život úžitkových vozidiel. Najdôležitejšia je v tomto prípade hospodárnosť a robustnosť, dva atribúty, ktoré sú podstatnou prednosťou MAN TGE a sľubujú nové optimum ekonomických a ekologických hodnôt. Paleta motorov so zdvihovým objemom 1968 cm3 obsahuje výkonové modifikácie 75 kW/102 k, 90 kW/122 k, 103 kW/140 k a 130 kW/177 k.

Nov_TGE_5_width_740

Komfort a každodenná praktickosť v interiéri

Typické pracovisko vodiča úžitkového vozidla je v TGE pretransformované na príjemný životný priestor. Množstvo premyslených odkladacích poličiek a skriniek pomáha šoférovi udržať v kabíne poriadok pri plnení každodenných úloh. Sedadlo vodiča má štyri rôzne verzie vyhotovenia s optimálnym čalúnením aj tvarovaním pre ideálny komfort i pri dlhých jazdách a spĺňa všetky nároky. Kvôli dlhej životnosti sú použité poťahové materiály s rovnakou odolnosťou voči odieraniu ako v truckoch.

Nov_TGE_7_width_740

Maximálna bezpečnosť s asistentmi

Zásadným príspevkom MAN k bezpečnosti cestnej premávky je sériovo dodávaný asistent núdzového brzdenia (Emergency Brake Assist). Snímače vzdialenosti zaznamenajú kritický odstup od vozidla vpredu a systém pomáha skrátiť brzdnú dráhu. Integrovaná funkcia mestského EBA automaticky zastaví vozidlo v malej rýchlosti, takže redukuje riziko najčastejšieho typu nehôd.

Voliteľné asistenčné systémy podporujú vodiča pri vychádzaní z parkoviska cúvaní, podobne ako asistent pre cúvanie s prívesom. Elektromechanický posilňovač riadenia koriguje vybočenie zo smeru jazdy pri bočnom nárazovom vetre.

Nov_TGE_3_width_740

Tempomat udržujúci bezpečný odstup zaručuje komfortnú jazdu na dlhých rovných úsekoch diaľnic. Systém rozpoznávania malátnosti a multikolízna brzda zvyšujú celkovú úroveň bezpečnosti: posledný zo spomínaných prvkov začne po náraze vozidlo spomaľovať, aby sa v ideálnom prípade predišlo následnej kolízii s inými prekážkami alebo účastníkmi cestnej premávky.

Špičkové služby

Nový modelový rad profituje z profesionálnych služieb MAN, ktorý je známy nekomplikovanou pomocou dokonca aj bez predchádzajúceho dohovoru so servisom. Ďalej rýchlou pomocou cez víkendy a nočnými pohotovostnými službami, ale tiež predĺženými otváracími hodinami. V centre pozornosti servisov sú tiež flexibilné kontrakty o údržbe a opravách. Rozšírenie záruky, garancia mobility a 24-hodinová poruchová služba kompletizuje paletu servisných služieb.

Okrem toho MAN ponúka finančné služby prispôsobené potrebám zákazníka, ktoré asistujú manažérovi vozidlového parku, resp. majiteľovi pri nákupe aj počas celej životnosti vozidla.

Pre kontinuálny profesionálny rast vodičov si možno objednať rozličné školenia s visačkou MAN ProfiDrive. Pri nich sa využívajú rôzne moduly tréningu vodičov so zameraním na núdzové situácie, ekonomický štýl jazdy a na patričné zabezpečenia prepravovaného nákladu. S týmito službami si užívateľ ako aj majiteľ firmy môže zostaviť všestranný balík programov, aký v segmente ľahkých úžitkových vozidiel nájde zriedka.

Digitálne informácie

Medzi faktory, ktoré čoraz viac ovplyvňujú úspech dopravcu v tvrdej konkurencii, patrí garancia nepretržitého servisu a komplexná informovanosť o vozidlovom parku. Maximálny profit sa dá dosiahnuť iba vtedy, ak spoločnosť vždy vie, v akom stave sú jej pracovné prostriedky. Nové riešenie spravovania vozidlového parku, bude v budúcnosti zhromažďovať všetky podstatné dáta a sprístupní ich on-line prostredníctvom rôznych digitálnych služieb. Tieto služby s pridanou hodnotou budú k dispozícii priamo z výroby fabriky alebo aj dodatočne a dokážu poskytovať informácie, ktoré sa vzťahujú na údržbu vozidiel i celkovú disponibilnosť flotily.

Nový MAN TGE sa začne predávať na budúci rok v marci, výroba odštartuje v apríli 2017. Uvedenie na niektoré trhy je naplánované o dva mesiace neskôr (Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a Holandsko) a v ďalších európskych krajinách sa počíta s dodávkami novinky na jeseň 2017.

Nov_TGE_2_width_740    Nov_TGE_6_width_740  Nov_TGE_8_width_740

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.