NEOPLAN Skyliner. Zvíťazil v poctivom teste

V rámci porovnávacieho testu International Bus Competition (IBC) sa náročnej porote predstavili tri poschodové autobusy. Po intenzívnom testovacom týždni najviac bodov získal NEOPLAN Skyliner a presadil sa v konkurencii autokarov VDL Futura a Van Hool Astromega.

Šéf testovacích vodičov Wolfgang Tschakert zdôraznil objektívnosť IBC: „Bodové ohodnotenie reprezentuje názor testovacieho tímu. Veľkí i subtílni šoféri a rôzne temperamenty s rozličnými záľubami – podobne ako je to i v profesionálnej flotile autobusov.“

NEOPLAN Skyliner zaujal

Najlepšie hodnotenie dosiahol NEOPLAN Skyliner. Bol vybavený v duchu požiadaviek tejto súťaže vo vyhotovení pre diaľkové linky s miestom pre vozíčkara, extra širokými dvermi a so zobrazovaním cieľa jazdy. Najviac bodov mu pripísali okrem iného za pohodlie pre cestujúcich a komfort podvozka. Počítal sa aj test v dielni. Špeciálne horné podlažie tohto poschodového autobusu dokáže nadchnúť. Bočné okná pretiahnuté až do stropu (Skylights) poskytujú najlepší výhľad zo sedadiel a pozdĺžne presklenie strechy vytvára príjemný pocit.

NEOPLAN Skyliner interiér interior autobus bus

Ale i bezpečnosť je pri tomto modeli písaná veľkými písmenami. Presvedčili o tom napríklad namerané brzdné dráhy pri studených, resp. zahriatych brzdách (39,8 m, resp. 39,1 m) z rýchlosti 80 km/h a tiež presnosť riadenia či stabilita vozidla. K bezpečnosti prispievajú aj elektronicky riadené tlmiče pruženia MAN CDS (Comfort Drive Suspension). Testovaný autobus disponoval asistenčnými systémami, napríklad prediktívnym tempomatom MAN EfficientCruise a monitorovaním pozornosti vodiča MAN Attention Guard.

Ocenenie IBC-Award sa bude odovzdávať počas septembrového veľtrhu úžitkových vozidiel IAA 2016. „Sme hrdí, že si budeme môcť prevziať toto renomované ocenenie. Naše priebežné vylepšovanie autobusu NEOPLAN Skyliner sa vyplatilo,“ povedal Rudi Kuchta, senior viceprezident divízie Product & Sales Bus v spoločnosti MAN Truck & Bus. „To nám, ostatne, potvrdzujú i naši zákazníci, ktorí NEOPLAN Skyliner vysoko hodnotia na diaľkových linkách aj na dlhých zájazdoch.“

NEOPLAN Skyliner: Úspešná jazda pokračuje

Od júna 2015 je NEOPLAN Skyliner dostupný vo vyhotovení Euro 6. Prémiový dvojpodlažný autokar presvedčuje vďaka optimálnemu prepojeniu hospodárnosti a ohľaduplnosti k životnému prostrediu s exkluzívnym komfortom. Oceňovaný „Sharp Cut-Design“ s čistým priebežným vedením kriviek garantuje najlepšie aerodynamické parametre. Výsledkom je až 5-percentná úspora paliva v porovnaní s poschodovými autobusmi bez opatrení zacielených na optimalizovanie aerodynamiky. Ďalšou silnou stránkou autokaru NEOPLAN Skyliner je batožinový priestor s objemom 11 m3.

NEOPLAN Skyliner exteriér exterior autobus bus

Veľkoryso poňatý interiér poskytuje maximálnu voľnosť pohybu. Skyliner s prepravnou kapacitou až 83 miest na sedenie je ideálny pre diaľkové linky. Pri takomto type nasadenia sa o vyšší komfort pasažierov i vodiča stará špecifická výbava: infopanel zobrazujúci ciele jazdy, zásuvky na 230 V alebo/a USB zásuvky na všetkých sedadlách a nové sedadlo šoféra s vylepšenou pozíciou. Zábavu aj počas dlhých ciest ponúka relaxačný systém Onboard Entertainment, do ktorého okrem Wi-Fi na palube patrí TopLine-Mulitmediacenter s dvoma 19-palcovými monitormi na hornom poschodí a 10-palcovými plochými obrazovkami na dolnom podlaží.

Otázku bezbariérového autobusu pre diaľkové linky má NEOPLAN Skyliner komfortne zvládnutý z pohľadu dopravcu, vodiča i cestujúcich: pasažieri s obmedzenou mobilitou nastupujú/vystupujú po sklopnej rampe. Aby bol zabezpečený potrebný priestor v interiéri, MAN vyvinul veľmi šikovné riešenie: pomocou systému koľajníc sa dajú k sebe prisunúť až tri dvojsedadlá. Dopravcovi to ušetrí kompletné vyberanie sedadiel a keďže sedadlá ostávajú v autobuse, zmeniť konfiguráciu možno i priamo na ceste behom niekoľkých minút.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.