MAN poschodový autobus v Singapure

Spoločnosť Land Transport Authority objednala ďalších 122 mestských poschodových autobusov.

Hore MAN, naspodku MAN. Platí to i pre 122 nových nízkopodlahových po-schodových autobusov v Singapure, ktoré vznikli v kooperácii s malajzijským výrobcom nadstavieb Gemilang Coachwork’s a zásluhou podpory MAN Truck & Bus Asia Pacific i miestneho importéra STK. Podvozok v tomto prí-pade pochádza od výrobcu úžitkových vozidiel MAN, firma Gemilang prispe-la hliníkovou nadstavbou, ktorá vďaka využitiu kompozitných materiálov patrí k najľahším na trhu. Experti spolupracovali aj pri vytváraní vzhľadu nápadne zeleného mestského double deckera – dizajn pochádza zo špecializovaného oddelenia v Mníchove.

Podvozok MAN

Trojnápravový nízkopodlahový podvozok A95 je vybavený motorom Euro 5 s výkonom 320 k (235 kW) a šesťstupňovou prevodovkou Ecolife od ZF. Nízke emisie hluku a výfukových plynov šetria životné prostredie a zdravie obyva-teľov metropoly. O bezpečnosť a komfort cestujúcich sa stará elektronický brzdný systém EBS s ABS a ASR, elektronický stabilizačný program ESP a trojica stabilizátorov. S priemerom otáčania 22 metrov je autobus aj napriek svojej veľkej prepravnej kapacite (až 135 cestujúcich) veľmi obratný.

man-poschodovy-autobus-bus-2

Poschodový autobus s luxusom

Poschodový autobus má dĺžku 12 metrov, šírku 2,55 m a výšku 4,40 m. Na spodnom podlaží je k dispozícii aj miesto pre vozíčkara, čo zodpovedá európ-skym bezpečnostným smerniciam. Na horné poschodie vedú pohodlné a široké schody. Autobus ponúka 85 miest na sedenie, z nich 7 je prispôsobe-ných pre starších a pohybovo hendikepovaných pasažierov. Interiér sa vy-značuje moderným dizajnom.

Na palube sa v pohode cíti aj vodič. Usporiadanie jeho pracoviska pripomína skôr kvalitný osobný automobil. Všetky ovládače sú logicky usporiadané a na dosah, palubné prístroje vo dne i v noci dobre čitateľné. Ďalšie plusové body v oblasti komfortu a bezpečnosti získava delená obrazovka kamerového sys-tému, čo umožňuje monitorovať spodné aj horné podlažie.

Po prvej zákazke na 60 vozidiel v roku 2015 dostal lokálny importér STK ďalší kontrakt od singapurskej spoločnosti LTA na 122 týchto kompaktných, no napriek tomu priestranných poschodových autobusov, ktoré budú zarade-né na mestské linky. Podvozky dodá MAN do konca roka 2016, s expedíciou kompletných autobusov sa počíta v priebehu roka 2017. Od prvej zákazky pred piatimi rokmi tak počet autobusov MAN v Singapure vzrastie na úcty-hodné číslo 950. „Vďaka rozšíreniu portfólia produktov o nový podvozok po-schodového autobusu sme teraz schopní ponúknuť kompletnú paletu od 12-metrového sólo autobusu cez 18-metrový kĺbový model až po 12-metrový double decker. Dokážeme tak splniť rôzne priania našich zákazníkov,“ uvie-dol Christian Schuf, vedúci predaja autobusov v MAN Truck & Bus Asia Pa-cific.

man-poschodovy-autobus-bus

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.