Vision Van Mercedes-Benz. Vízia transportéra a technológií doručovania

V modeli Vision Van prezentuje Mercedes-Benz Vans revolučnú štúdiu transportéra pre mestskú zónu. Vozidlo ako celkový systém integruje množstvo inovatívnych technológií na doručovanie na poslednej míli a definuje tak požiadavky na služby a riešenia budúcich generácií transportérov.

Vision Van vznikol v rámci strategickej iniciatívy budúcnosti adVANce. Mercedes-Benz Vans so stratégiou adVANce prechádza z úrovne čisto výrobcu transportérov do úrovne dodávateľa ucelených systémových riešení. Túto stratégiu dokazuje spoločnosť modelom Vision Van, ktorý je dôkazom svojej inovačnej sily. Vision Van vyniká doposiaľ nevídaným stupňom vzájomného prepojenia informácií a technológií. Ako prvý transportér na svete predstavuje celkovú koncepciu kompletne digitálne prepojeného reťazca procesov od centrálneho prekladiska až po príjemcu.

Vision Van má okrem toho plnoautomatizovaný ložný priestor, integrované drony na autonómne doručovanie vzdušnou cestou a moderné ovládanie joystickom. Vďaka elektrickému pohonu s výkonom 75 kW s dojazdom až 270 km doručuje Vision Van lokálne bez emisií. Elektrický pohon garantuje aj to, že Vision Van bude môcť jazdiť aj v tých častiach centra mesta, kde majú vozidlá so spaľovacím motorom zákaz vjazdu. Keďže elektrický pohon pracuje takmer nehlučne, zjednodušuje doručovanie v neskorých hodinách v obytných zónach pre zásielky podané prostredníctvom služby Doručiť ešte ten istý deň (Same Day Delivery).

Mercedes-Benz Vision Van

„Modelom Vision Van predstavujeme inteligentný, čistý a plne zosieťovaný transportér budúcnosti,“ uvádza Volker Mornhinweg, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans. „Vision Van spája mnohé konkrétne koncepcie budúceho doručovania v mestskej zóne, napríklad plnoautomatický ložný priestor, autonómne letiace doručovacie drony a nové komunikačné funkcie.“

Ovládací softvér z úložiska sa stretáva s optimálnym doručovacím hardvérom

Vision Van navzájom spája množstvo inovatívnych technológií a stáva sa ústredným, inteligentným prvkom v úplne zosieťovanom doručovacom reťazci. Algoritmy nového druhu riadia kompletovanie a prekladanie zásielok, plnoautomatizovaný manažment ložného priestoru, plánovanie trasy pre vozidlo a doručovacie drony. Okrem toho vypočítavajú optimálne doručovacie trasy pre kuriéra. Napríklad zásielky sa automaticky skompletizujú v logistickom centre a preložia do špeciálnych regálových systémov. Bezvodičové dopravné vozidlá prekladajú regály v automatizovanom procese v jedinom kroku, v takzvanom One Shot Loading. Inteligentný manažment ložného priestoru automaticky vydáva kuriérovi balíky na manuálne doručenie v mieste vykládky cez interný palubný výdaj. Systém paralelne podáva zásielky dvom dronom, každý s užitočným zaťažením dva kilogramy, ktoré ich dokážu autonómne doručiť v okruhu s polomerom desať kilometrov.

Mercedes-Benz Vision Van

Súhra ovládacieho softvéra z úložiska s optimálnym hardvérom generuje pozoruhodné úspory času a efektívnosti a posúva kvalitu a flexibilitu doručovacích služieb v mestskej zóne na novú úroveň. Napríklad sa výrazne znižuje čas potrebný na dodanie jedného balíka a prestoj vozidla na obrubníku – takzvaný Curbside Time. Vozidlo tiež umožňuje nové spôsoby doručovania balíka ešte v deň podania a na minútu presné dodanie v termíne, ktorý si zvolil zákazník. Komfort pre koncového zákazníka sa zvyšuje, neúspešné pokusy o doručenie sa stávajú skôr výnimkou. K uvedeným ziskom efektívnosti prispievajú nakladanie v jedinom kroku, automatizačná technika v ložnom priestore a integrácia doručovacích dronov. Technika zaručuje, že chyby v doručení sú takmer vylúčené.

„Modelom Vision Van integrujeme inteligenciu moderného logistického skladu do transportéra,“ zdôrazňuje Volker Mornhinweg. „S týmto vozidlom by sa produktivita v doručovaní na poslednej míli dala podľa našich odhadov zvýšiť až o 50 percent.“

Vozidlo komunikuje s vodičom a okolím

Dizajnom orientovaným na budúcnosť poskytuje Mercedes-Benz Vans výhľad na generácie transportérov „pozajtrajška“. Inteligencia, efektívnosť a pripojenie vozidla do siete sa v ňom spájajú doposiaľ nevídaným spôsobom. Už riešenie čelnej partie presunie pozorovateľa ďaleko do budúcnosti . Tvár vozidla určujú extrémne široké čelné sklo, ktoré sa ako špičkový technologický priezor klenie až po bočné steny, maska chladiča Black Panel s integrovanou matricou LED, prostredníctvom ktorej Vision Van komunikuje so svojím okolím, a progresívne riešené svetlomety s technikou so svetelnými diódami. Ostré kontúry týchto prvkov kontrastujú s mäkkými plochami vozidla a vstupujú s nimi do pútavého dialógu vášne a emócie s technikou a funkciou. Pomocou displejov LED na prednej a zadnej strane komunikuje vozidlo s okolím. Existujú napríklad výstražné upozornenia pri štartovaní doručovacích dronov, keď zastane vozidlo alebo vystúpi kuriér.

Extrémnou redukciou svojej funkčnosti siaha dizajn interiéru ďaleko do budúcnosti. Dizajnéri sa vzdali volantu, pedálov a stredovej konzoly a nahradili ich riadením elektronickým prenosom, čím vytvorili nové možnosti riešenia interiéru. Vznikol tak jedinečný interiér založený na inteligentnej komunikácii medzi vodičom a vozidlom. Vďaka tomu bolo možné posunúť sedadlo vodiča viac dopredu a zvýšiť tak úžitkovú plochu vozidla.

Vision Van s osobnou nástenkou

Nástenka v podobe široko klenutého oblúka je potiahnutá prémiovou textíliou a rozprestiera sa nad celým čelom. Využíva sa kompletná plocha oblúka s cieľom poskytnúť vodičovi všetky informácie, ktoré potrebuje na svoju prácu. V stave pokoja Vision Van sa oblúk javí ako súvislá modrá plocha s prechodom do čiernej farby. Počas prevádzky sa tu zobrazujú napríklad tachometer, informácie o plánovaní trasy a letové ukazovatele dronov.

Vozidlo komunikuje s vodičom aj prostredníctvom podlahy kabíny. Vďaka špeciálnemu efektu sa v podlahe z ušľachtilej ocele rozsvecujú indikátory LED, ktoré vodičovi signalizujú napríklad to, či sa k vozidlu blíži chodec alebo cyklista. Na zadnej stene kabíny vodiča sa nachádzajú výdaj balíkov a informačný terminál pre vodiča, ktorý mu poskytuje všetky informácie relevantné pre proces doručenia. Slúži ako komunikačný prostriedok medzi autonómne fungujúcim systémovým svetom Vision Van a vodičom, ktorý sa môže plne sústrediť na nastávajúce manuálne doručenie. Okrem toho funguje ako centrálna riadiaca jednotka, ktorá navzájom spája inteligentné vozidlo, automatizované systémy a informácie týkajúce sa zásielok.

Koncepcia interiéru súčasne zaručuje šetrné pracovné postupy pre vodiča. Vypustenie volantu, pedálov a stredovej konzoly umožnilo slobodný pohyb v kabíne vodiča a nerušený nástup a výstup z vozidla. Vozidlo vďaka elektrickému pohonu nepotrebuje prevodové ústrojenstvo, kabínu vodiča tak bolo možné vybaviť rovnou podlahou. Výdaj balíka vo vozidle šetrí vodičovi hľadanie a triedenie zásielok v ložnom priestore náročné na čas a silu. Vodič môže preberať balíky vo výdaji v ergonomicky optimálnej polohe.

Mercedes-Benz Vision Van

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.