BMW Motorrad VISION NEXT 100: The Great Escape. Progresívne riešenie zo sveta motocyklov

BMW Motorrad VISION NEXT 100. Spoločnosť BMW Group sa v rámci osláv svojej storočnice pozerá v roku 2016 do budúcnosti viac ako kedykoľvek predtým a predstavuje štúdie vozidiel budúcnosti pod označením Vision Vehicles, ktoré by o tridsať rokov mali spĺňať požiadavky ľudí na mobilitu. Riešenia vychádzajú z predpokladu, že mobilita bude oveľa mnohostrannejšia a prepojenejšia ako dnes.

Po štúdiách Vision Vehicles od značiek BMW, MINI a Rolls-Royce odhaľuje spoločnosť BMW Group ďalšie progresívne riešenie, tentoraz zo sveta motocyklov: BMW Motorrad VISION NEXT 100. Vozidlo sa predstavilo 11. októbra v Los Angeles na výstave „Iconic Impulses. The BMW Group Future Experience” (Ikonické impulzy. Zážitok z budúcnosti podľa BMW Group).

The Great Escape

„Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 stelesňuje pohľad spoločnosti BMW Motorrad na motocykel v prepojenom svete – analógový zážitok v digitálnom veku. Jazda na motocykli je niečo ako únik pred každodennosťou: v momente, keď si sadnete na motocykel, ste úplne voľní. Váš motocykel je The Great Escape – Veľký únik,” vraví Edgar Heinrich, riaditeľ dizajnu BMW Motorrad, keď vysvetľuje hlavné princípy vzniku Vision Vehicle jeho značky.

BMW Motorrad VISION NEXT 100 prináša jedinečnú radosť z jazdy. Jazdec si nemusí dávať helmu ani si obliekať ochranné oblečenie a môže si tak naplno užívať pôsobenie síl. Zrýchlenie, vietor a prírodu, dotyk s okolitým svetom a vychutnáva si každý moment. Vzhľad štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 predstavuje to najlepšie z motocyklov: dokonalé splynutie človeka a stroja. Každý detail je na najvyššej úrovni a dizajn obsahuje najpríťažlivejšie vizuálne prvky motocyklov značky BMW Motorrad zo všetkých období. Všetky elementy však dostali súčasný nádych. A to vizuálne aj svojou funkciou.

Ikonické elementy štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 spôsobia, že ju ihneď spoznáte ako „pravé BMW”. Nájdete na ňom čierny trojuholníkový rám, biele línie a klasické tvary pohonu motorom typu boxer. Samotný motocykel však využíva pohon s nulovými emisiami. Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 spája minulosť značky BMW Motorrad s jej budúcnosťou a je výnimočným vyjadrením oboch.

Trojuholníkový tvar rámu – návrat klasickej ikony

Čierny trojuholníkový tvar rámu štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 je vedomým návratom k modelu R32, prvému motocyklu značky BMW z roku 1923. Na práve predstavenej novinke sa uviedol v podobe funkčných tvarov, ktoré v dynamickej krivke prepájajú predné a zadné koleso. Vďaka tomu sa podarilo opticky schovať všetky kĺby a ložiská.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-52

Pri pohľade zboku má rám štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 tvary odhaleného nahého motocykla a sedí sa na ňom ako na roadsteri. Premyslené tvarovanie povrchov chráni jazdca ako prúdnicový kryt pred vetrom a počasím. Povrch rámu pokrýva čierna matná textúra so zamatovým vzhľadom. Jeho jemné línie podčiarkujú charakteristické tvary a predstavujú modernú interpretáciu tohto klasického detailu značky BMW. Na tmavom ráme sa optimálne vyníma logo BMW. Za jazdy ho osvetľuje známa biela a modrá farba.

Flexframe – riadenie s pomocou rámu

Flexrame je samostatný celok integrovaný do rámu štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 od predného kolesa po zadné. Vzhľadom na svoju flexibilitu sa môže motocykel naklápať bez viacerých kĺbov, ktoré využívajú dnešné stroje. Natočenie riadidiel nastaví celý rám na zmenu smeru. Veľkosť potrebného natočenia závisí od aktuálnej situácie: pri státí stačí Flexframe jemné zatočenie, zatiaľ čo pri vyšších rýchlostiach ostáva veľmi pevný.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-37

Pohon – inšpirovaný motormi BMW boxer

Uprostred trojuholníkového rámu sa nachádza štýlový prvok a historická reminiscencia: pohonná jednotka. Dostala tvary a vzhľad tradičných motorov BMW typu boxer a nevypúšťa žiadne emisie. Jej zovňajšok sa mení podľa okolností: ak motocykel stojí, pohonná jednotka je kompaktná. Zväčší sa iba pri spustení motocykla, aby zlepšila aerodynamiku a chránila jazdca pred živlami. Vysokú kvalitu tohto komponentu podčiarkuje aj jeho povrch z lešteného hliníka.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-63

Minimalistické formy, maximálna kvalita detailov

Štíhly vzhľad štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 jasne vyjadruje vysoké jazdné vlastnosti stroja. Predná časť dostala minimalistický dizajn, ktorý oživujú mimoriadne kvalitné detaily. Súčasťou rámu je nad predným kolesom veľký kovový reflektor s dvoma vertikálne umiestnenými dennými svetlometmi v tvare U. Slúži aj ako veterný deflektor a v kombinácii s malým integrovaným veterným štítom optimalizuje tok vzduchu.

Súčasti ako sedadlo, kryt rámu a krídla sú vytvorené z karbónu.

Pod sedadlom sa nachádzajú dva jemné, červené osvetlené pásy, ktoré tvoria zadný svetlomet a smerovky – využívajú typické tvary dvojitého C zadných svetlometov súčasných motocyklov značky BMW – no s novým, futuristickým nádychom.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-30

Odpruženie zabezpečujú pneumatiky s variabilným dezénom, ktorý sa nastavuje podľa aktuálnych jazdných podmienok a tak v každom momente zaručuje najlepšiu možnú priľnavosť.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-25

Analógové prvky v digitálnom veku

Na štúdii BMW Motorrad VISION NEXT 100 len ťažko uvidíte displeje, káble či tlačidlá. Pri obdivovaní čistých foriem prednej časti však okamžite padne zrak na jeden výnimočný prvok: kolískový prepínač na pravej rukoväti. Tento nevšedný mechanický prvok blokuje alebo uvoľňuje plynovú rukoväť a je poctou analógovej dobe jazdenia na motocykloch.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-29

Minulé dni pripomínajú aj páčky na riadidlách s viditeľnými kĺbmi.

BMW Motorrad VISION NEXT 100:

Do akého sveta príde motocykel budúcnosti?

„Pri vývoji bežných motocyklov sa pozeráme do budúcnosti vzdialenej 5 až 10 rokov. V tomto prípade sme nahliadli oveľa ďalej a objavili sme mimoriadne vzrušujúce zážitky. Niektoré vyhliadky sú veľmi príťažlivé. Som pevne presvedčený, že BMW Motorrad VISION NEXT 100 vytvorí logické smerovanie budúcnosti značky BMW Motorrad,” vysvetľuje Edgar Heinrich.

Pri navrhovaní štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 musel celý tím myslieť o desiatky rokov vopred. Vo svete zajtrajška bude konektivita a digitalizácia zahŕňať úplne všetko. Väčšina vozidiel nebude potrebovať vodiča a súčasťou života budú digitálne služby. Stále viac obyvateľov sveta bude žiť v mestských oblastiach.

Digitálne technológie pre analógový zážitok

Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 využíva výhody digitálneho sveta, aby posunula zážitok z analógového jazdenia na úplne novú úroveň. Jedinečný pocit slobody sa podarí dosiahnuť premysleným prepojením medzi jazdcom, motocyklom a okolitým svetom. Ide o prepojenie, ktoré umožní predchádzať kritickým situáciám na cestách. V spojení s aktívnymi asistenčnými systémami sa prepojené prvky postarajú o to, aby mal jazdec na štúdii BMW Motorrad VISION NEXT 100 dokonalý prehľad a kontrolu nad jazdou. Spolu s predvídaním toho, čo je vpredu a s varovaním v prípade potreby ponúka aktívnu ochranu jazdca. Vďaka týmto prvkom sa môžu prilba a ochranné oblečenie pobrať do histórie.

„Self-balancing” – aktívne premyslené asistenčné systémy

V niektorých situáciách sa aktívne asistenčné systémy budúcnosti postarajú o zvýšenie stability a bezpečnosti motocykla jeho automatickým vyvažovaním. A to za jazdy, aj v momentoch, keď stojí. Nováčikovia vyťažia z dodatočného navádzania vo všetkých jazdných režimoch a od motocykla, ktorý sa nikdy neprevráti.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-40

Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 sa narovná aj keď stojí a po tom, ako jazdec zosadne, sa naspäť vzpriami. Vyvažovací systém je aktívny aj za jazdy a prináša mimoriadne agilný a dynamický jazdný zážitok prostredníctvom ľahšieho ovládania. Ocenia to najmä ostrieľaní jazdci. Asistenčné systémy ešte zlepšia ich jazdecké schopnosti. Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 pomôže každému jazdcovi, aby si na motocykli ešte intenzívnejšie užil každý moment. Akýkoľvek výjazd sa tak od začiatku až do konca stane cestou slobody.

Digital Companion – Pripojený. Všestranný. Diskrétny.

Štúdia BMW Motorrad VISION NEXT 100 spája motocykel a špeciálny výstroj pre jazdca do jedinečného funkčného prvku. Je ním Digital Companion (Digitálny spoločník), ktorý v závislosti od aktuálnej situácie a jazdcových potrieb poskytuje nevyhnutné informácie a aktívnu podporu. No jazdenie na motocykli je predovšetkým o samotnom zážitku, preto Digital Companion ostáva v pozadí. Aj keď je neustále aktívny, až do momentu, kým to nie je nevyhnutné, zostáva veľmi diskrétny a nepozorovaný. V prípade potreby však cez rozhranie poskytne jazdcovi potrebné informácie či podporu.

„Pri tvorbe štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 bolo kľúčové, aby digitálna prítomnosť neobmedzovala klasický analógový zážitok z jazdy. Displej a celé rozhranie pracujú tak diskrétne, aby si jazdec dokonale užil zážitok na motocykli, naplno mu dôveroval a vychutnával si slobodu a voľnosť. Pre nás, ako tvorcov rozhrania, bolo úlohou, aby jazdec dostal v správnom momente správne množstvo informácií,” vysvetľuje Holger Hampf, vedúci Oddelenia užívateľských zážitkov v BMW Group.

Štít – správne informácie v správnom čase

Na výmenu informácií medzi jazdcom a motocyklom slúži predovšetkým štít. Pozostáva z páru dátových skiel, ktoré zaberajú celé zorné pole jazdca. Okrem ochrany pred vetrom zobrazuje všetky potrebné údaje v štyroch oblastiach. Zobrazovanie dát ovláda jazdec pohybom očí: pohľad nahor alebo nadol zmení zobrazovaný obsah, pohľad priamo vpred kompletne vypne všetky informácie a umožní jazdcovi, aby sa plne sústredil na zážitok z jazdy. Informácie sa na štíte zobrazujú iba v prípade vyžiadania, alebo vtedy, keď treba varovať vodiča.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-34

„Motocykel získava z okolia veľké množstvo údajov a v pozadí pracuje premyslený inteligentný systém, ktorý neustále vyhodnocuje, čo sa deje okolo. Vyhodnocovanie nazbieraných dát môže, napríklad, navrhnúť ideálnu líniu a uhol naklopenia motocykla či varovať vodiča pred blížiacim sa nebezpečím. Digital Companion zobrazuje tieto odporúčania v spodnej tretine zorného poľa v podobe obráteného trojuholníka s dvoma horizontálnymi líniami, ktoré sa smerom von rozširujú. Podobne ako v kokpitoch lietadiel zobrazuje aktuálny uhol naklopenia a ideálne línie. Ak aktuálna poloha motocykla nezodpovedá návrhu, môže ju jazdec upraviť. Pokiaľ však reaguje veľmi neskoro, prípadne nereaguje vôbec, upraví svoju polohu motocykel sám. Digital Companion pomáha nováčikom, aby rýchlejšie zistili, čo ich motocykel dokáže. Skúseným jazdcom umožní odhaliť nové limity a zlepšovať ich schopnosti.

Pohľad nahor aktivuje funkciu spätných zrkadiel a zobrazí, čo sa deje za motocyklom. Zníženie pohľadu do normálnej úrovne otvorí menu, z ktorého si jazdec vyberá dotykom prsta. Pohľad ešte nižšie zobrazí mapu s aktuálnou pozíciou a zvolenou trasou.

Inteligentný. Aktívny. Flexibilný – výstroj pre jazdca

Výstroj pre jazdca, ktorý sa predstavuje spolu so štúdiou BMW Motorrad VISION NEXT 100, dopĺňa jeho jedinečný celkový zážitok. Klasická čierno-biela farebná kombinácia vzdušného odevu umocňuje pocit slobody a plní aj ďalšie funkcie – zvýrazňuje jazdcov štýl a chráni ho pred vplyvmi počasia. V závislosti od podmienok môže chladiť alebo zohrievať. Zipsy na hrudi pripomínajú tradičné motocyklové oblečenie, flexibilné pásy na oblečení aj na topánkach čerpali inšpiráciu zo svalových skupín ľudského tela a podopierajú ho, prípadne mu poskytujú úľavu.

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-38

Vo vyšších rýchlostiach sa oblasť krku nafúkne, aby tak hornej časti chrbtice poskytla lepšiu podporu a zvýšila celkový komfort. K zlepšenému vetraniu prispejú variabilné možnosti otvárania. Na rozdiel od súčasnosti sa futuristický odev štúdie BMW Motorrad VISION NEXT 100 zaobíde bez bezpečnostných prvkov. Dostatočnú ochranu mu ponúkajú inteligentné asistenčné systémy samotného motocykla. Odev je však vybavený snímačmi, ktoré sledujú jazdcov pulz a telesnú teplotu. Podľa toho mu oblečenie nastaví správnu úroveň tepla alebo chladu. Vibrovanie v rukách a v nohách upozorní na zmenu smeru, prípadne varuje jazdca ak by sa uhol náklonu motocykla dostával do kritických hodnôt. Jazdec a jeho stroj tvoria jeden funkčný celok, čo prináša intenzívnejší jazdný zážitok ako kedykoľvek predtým. Edgar Heinrich to zhrnul nasledovne: „ BMW Motorrad VISION NEXT 100 spája to najlepšie z oboch svetov – digitálneho aj analógového a vytvára jedinečný emotívny zážitok: The Great Escape.”

bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-68 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-69 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-65 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-66  bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-62bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-67 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-64 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-59 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-60 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-61 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-56 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-57 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-58 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-53 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-54 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-55 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-50 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-51  bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-48 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-49 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-44 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-45 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-46 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-47 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-41 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-42 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-43 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-39 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-36 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-35 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-32 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-33 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-31 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-28  bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-26bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-27 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-24 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-22 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-23 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-20 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-21 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-18 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-19 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-16 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-17 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-14 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-15 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-12 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-13 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-10 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-11 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-08 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-09 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-07 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-06 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-04 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-05 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-03 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-01 bmw-motorrad-vision-next-100-the-great-escape-motocykel-motorka-motrcycle-02

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.