Nižšia spotreba o 22 percent. Nákladné autá napredujú

Napriek drasticky sprísneným emisným štandardom pre oxid dusíka a emisiu tuhých častíc sa spotrebu paliva ťažkých nákladných vozidiel podarilo za uplynulých 20 rokov znížiť o 22 percent. Tento dôkaz teraz poskytla porovnávacia jazda certifikovaná skúšobnou organizáciou DEKRA. Tri nákladné vozidlá značky Mercedes-Benz z rokov 1996, 2003 a 2016 jazdili v auguste 2016 na náročnej a uznávanej testovacej trati špecializovaného magazínu „Lastauto Omnibus“.

Mercedes-Benz a Daimler vypracovali kvalitný vývoj. Cieľom bola aj spotreba

To, čo vyvinula automobilka Mercedes-Benz s veľkou finančnou a technickou náročnosťou za dlhé obdobie, sa na cestách vysoko osvedčilo. Takto sa za posledných dvadsať rokov na interných skúšobných jazdách spoločnosti Daimler, napríklad na diaľkovej trati Stuttgart – Hamburg – Stuttgart, ustavične darilo dosahovať nové úspory paliva. To teraz dokázala aj nezávislá a náročná skúšobná jazda pod dohľadom organizácie DEKRA a magazínu Lastauto Omnibus. Výsledkom je certifikované zníženie spotreby paliva pre najnovšiu generáciu diaľkového nákladného vozidla Actros značky Mercedes-Benz o 22 percent v porovnaní so základným vozidlom z roku 1996, modelom konštrukčného radu SK značky Mercedes-Benz a posledným zástupcom pred érou Actrosa.

Model 1844 bol certifikovaný podľa štandardu Euro II platného v roku 1996, takže smel emitovať sedem gramov NOx na jednu kilowatthodinu (kWh) a v prípade pevných častíc nesmel prekročiť hraničnú hodnotu 0,15 g/kWh. Počet a veľkosť častíc sadzí a ostatných častíc neboli stanovené. Druhé skúšobné vozidlo, Actros 1846 (rok výroby 2003), bolo certifikované podľa stupňa čistoty spalín Euro III s počtom päť gramov NOx na každú kilowatthodinu (kWh) a 0,10 g/kWh hmotnosti častíc. Tretím skúšobným vozidlom bol Actros 1845 značky Mercedes-Benz najnovšej generácie, spĺňajúci Euro VI. Pre porovnanie: aktuálny Actros Euro VI prekonáva staré limity Euro II o 94,3 percent (NOx, hraničná hodnota dnes 0,4 g/kWh) prípadne o 96 percent (0,01 g/kWh) v hmotnosti častíc za súčasných výrazne sprísnených podmienok merania.

Z tohto zníženia spotreby od roku 1996 až dodnes vyplýva úspora viac ako 50 miliónov ton CO2 vďaka nákladným vozidlám značky Mercedes-Benz v Európe. Základom výpočtu sú nasledujúce parametre: odbyt približne jedného milióna nákladných vozidiel Mercedes-Benz v segmente diaľkovej dopravy v Európe od roku 1996 dodnes a konzervatívne odhadnutý jazdný výkon 75 000 km na jedno vozidlo a jeden rok pri dobe používania osem rokov. Spotreba paliva na 100 km pre roky 1996, 2003 a 2016, aktuálne nameraná počas skúšobnej jazdy certifikovanej organizáciou DEKRA, je pritom lineárne premietnutá na ďalšie roky.

Preukázateľný rozdiel

V kontexte drasticky znížených hodnôt emisií v kategóriách „tradičných“ škodlivín skutočná spotreba na trati v skúšobnej prevádzke po 1 536 skúšobných kilometroch s veľmi náročnou topografiou a skúšobnou hmotnosťou 40 ton dosiahla nasledujúce výsledky: zatiaľ čo 20 rokov starý SK typu 1844 značky Mercedes-Benz zvládol jazdu na úrovni 40,8 l na 100 km, Actros 1846 Euro III spotreboval 37,4 l na 100 km a aktuálny Actros 1845 Mercedes-Benz Euro VI iba 31,9 l/100 km – pri identickom jazdnom výkone.

To, že v prípade porovnávacej jazdy ako táto všetko prebieha podľa prísnych pravidiel, je v špecializovanom magazíne Lastauto Omnibus známe už desaťročia. Na tomto porovnaní troch generácií sa podieľala aj Dekra ako nezávislý skúšobný orgán. Táto kontrola skúšky bola dôležitá aj preto, lebo pozitívny vývoj spotreby ťažkých úžitkových vozidiel sa na politickej úrovni ustavične overuje.

Rovnaké podmienky

Skúška bola navrhnutá podľa zásad, ktoré vedúci skúšok magazínu LaO Frank Zeitzen sformuloval pre všetky merania spotreby a jazdného výkonu na cestách. K tomu patria technicky čo najviac identicky pripravené skúšobné vozidlá rovnako ako za volantom osvedčení novinári skúšajúci nákladné vozidlá. Skúšobní jazdci sa po každom skúšobnom kole za volantom vozidiel striedali, návesy sa navzájom menili každý deň.

Takýmto spôsobom bolo zabezpečené, že ťažné jednotky boli na každom ťažnom vozidle používané rovnako často. To vylučuje napríklad rozdiely v prekonávaní nerovností. Čo sa týka vyzaťaženia a druhov a rozmerov kolies, sú prívesy identické. Pre porovnanie troch generácií boli tri skriňové návesy vyťažené naložené na identických 32 ton a vybavené rovnakými druhmi a rozmermi kolies. Aby sa zdokumentoval aj pokrok v prekonávaní nerovností na ceste, základný ťahač Mercedes-Benz SK 1844 z roku 1996 jazdil na pneumatikách Michelin XZA/XDA s rozmermi 295/80-22.5, ktoré boli v tej dobe rozšírené. Druhé skúšobné vozidlo, Actros 1846 (rok výroby 2003) jazdilo na pneumatikách Michelin rodiny Multiway s ešte aj dnes zvyčajnými rozmermi 315/70-22.5. Najaktuálnejšiemu skúšobnému vozidlu Actros 1845 Euro VI boli natiahnuté úplne nové pneumatiky Michelin tiež s rozmermi 315/70-22.5.

Ohľadom jazdného výkonu skúšobných vozidiel sa nový Actros Euro VI musel vysporiadať s drobnou nevýhodou. S počtom 8 000 km na tachometri nebol ešte celkom zabehnutý. Vďaka minimalizovaným hodnotám odporu agregátov možno najlepšie hodnoty spotreby očakávať po najazdení približne 50 000 km. S počtom 55 000 km jazdil optimálne zabehnutý Actros 1846 Euro III (rok výroby 2003). 20 rokov staré základné vozidlo, Mercedes-Benz SK 1844 Euro II z roku 1996, to vytiahlo na 610 000 km.

DEKRA-zertifizierte Versuchsfahrt: Unabhängiger Lkw-Test beweist: 22 Prozent weniger Dieselverbrauch und CO2-Emission in 20 Jahren

Vedúci skúšok magazínu LaO Zeitzen jednoznačne sformulovanými požiadavkami nastavil štýl jazdy pre seba a zvyšných dvoch skúšobných jazdcov Michaela Kerna a Vassilisa Daramouskasa. Boli zadefinované jazdná rýchlosť, zvýšená a znížená rýchlosť pre jazdu z kopca a do kopca, na ktoré zapisovatelia dohliadali. Dodržiavanie jazdnej rýchlosti na oboch starších vozidlách zabezpečoval klasický tempomat. V najnovšom Actrose mohlo tieto úlohy prevziať predvídavé riadenie prevodovky Predictive Powertrain Control (PPC).

Vozidlá na skúšobnej trati magazínu Lastauto Omnibus vo Falcku absolvovali celkovo šesť meracích kôl, každé v dĺžke 256 km. Po každej meracej jazde si skúšobní jazdci vymenili testované vozidlá, a v súlade s priradením vozidiel sa menili aj 32-tonové návesy. Vždy večer sa konalo presné a teplotne kompenzované dotankovanie.

S touto vysokopresnou prípravou a uskutočnením skúšky možno jej výsledky na reálnych cestách veľmi dobre premietnuť do praxe. Hodnoty spotreby porovnania generácií, dosiahnuté na iných trasách, však budú iné. Ich vzájomný pomer sa nejako zásadne nezmení, ich absolútne hodnoty však budú iné – aktuálna skúšobná trať magazínu Lastauto Omnibus je považovaná za pomerne ťažkú. Je ťažšia ako kedysi absolvovaná dvojdenná jazda zo Stuttgartu až do hesenského údolia rieky Werra a späť. A ťažšia aj ako napríklad klasická skúšobná trasa Mercedes-Benz Stuttgart – Hamburg – Stuttgart, používaná na zistenie spotreby.

Aby bolo možné ešte lepšie porovnávať hodnoty reálnej spotreby nákladných vozidiel, automobilový priemysel Európy sa dohodol na vývoji meracieho cyklu. „Vecto“ predstavuje skúšobný postup, ktorý má byť prelomovým. Vecto je skratkou slovného spojenia „Vehicle Energy Consumption Calculation Tool“. V preklade to znamená „nástroj na výpočet spotreby paliva“. Aj v tomto prípade sa zmerajú hlavné vstupné údaje, ktoré sa potom spracujú nástrojom, oficiálne poskytnutým Európskou komisiou. Príslušná meracia trať, ktorá odzrkadľuje európsku diaľkovú prepravu, bola vypracovaná vo veľmi náročnom procese. Nezávislé skúšobné organizácie zmerajú na ceste napríklad hodnoty odporu vzduchu každého individuálneho variantu kabíny vodiča nákladného vozidla. To isté platí pre valivý odpor pneumatík. Aj v tomto prípade musia výrobcovia pneumatík v náročných cestných skúškach doložiť, ako to vyzerá s valivým odporom ich produktových línií líšiacich sa veľkosťou, vnútornou štruktúrou a dezénom. Pri hnacom ústrojenstve, pozostávajúcom z motora, prevodovky a hnacej nápravy (náprav), sa rovnako ako v prípade kabín vyžaduje spolupráca výrobcov automobilov.

Skúšobný postup Vecto sa v súčasnosti dokončuje na oficiálnych výboroch Európskej únie a prvý raz sa pre najdôležitejšie segmenty nákladných vozidiel (diaľková a distribučná doprava) použije v sezóne leto/jeseň 2018.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.