Mercedes-Benz EQ. Ďalší krok v elektro ofenzíve

Značka Mercedes-Benz postúpila o ďalší krok v presadzovaní svojej elektrickej ofenzívy: prvý sériový model produktovej značky EQ sa vyrobí koncom desaťročia v závode Mercedes-Benz v Brémach.

„Automobily bez emisií predstavujú budúcnosť. A teším sa, že pri sériovej výrobe nášho prvého elektrického modelu značky EQ môžeme dôverovať jedným z našich najdôležitejších partnerov v globálnej výrobnej sieti: kolegyniam a kolegom z Brém. Závod v Brémach poskytuje maximálnu flexibilitu, vysokú rýchlosť a od začiatku kvalitu značky Mercedes aj pre naše modely na elektrický pohon,“ hovorí Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars.

Základy v koncepte

Sériový model je založený na koncepte EQ – elektromobile so vzhľadom športového SUV kupé, ktorý bol predstavený v septembri na autosalóne „Mondial de l’Automobile 2016“ v Paríži. S dojazdom až 500 kilometrov a typickými silnými stránkami značky Mercedes v oblasti bezpečnosti, komfortu, funkčnosti a konektivity je koncepčné vozidlo predzvesťou novej éry. Produktová značka EQ je elementárnou súčasťou podnikovej stratégie pre mobilitu budúcnosti, ktorá je zhrnutá pod pojmom CASE. Štyri písmená znamenajú strategické piliere zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric), ktoré inteligentne prepájajú a dôsledne ženú vpred celý podnik.

Do roku 2025 plánuje mať divízia Mercedes-Benz Cars na trhu viac ako desať vozidiel na čisto elektrický pohon. Nové elektromobily možno vyrábať v rámci existujúcej globálnej výrobnej siete s prevádzkami na štyroch kontinentoch. „Vo výrobe intenzívne pracujeme na implementácii našej elektrickej ofenzívy. V tejto súvislosti skúšame výrobu elektromobilov vo všetkých prevádzkach divízie Mercedes-Benz Cars. V Brémach sme už začali s intenzívnymi prípravami. Vo všeobecnosti sme novú organizáciu výroby spružnili tak, aby sme dokázali rýchlo reagovať na rastúci dopyt zákazníkov na našich trhoch,“ hovorí Markus Schäfer, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za riadenie výroby a dodávateľských reťazcov.

Vyrobené v Nemecku

„To, že prvé vozidlo EQ vyrábame v závode Mercedes-Benz v Brémach je obrovským symbolom dôvery a skutočným vyznamenaním pre našu prevádzku,“ hovorí Peter Theurer, vedúci závodu Mercedes-Benz v Brémach. „Ako hlavný závod pre Triedu C a GLC sme v posledných rokoch vždy znovu dokazovali našu silu pri rozbiehaní výroby, našu flexibilitu a technické know-how. Teraz vykonáme ďalší rozhodujúci krok smerom k mobilite budúcnosti a ďalej rozšírime našu rozmanitosť aj pri téme pohonov.“

Produktové portfólio brémskeho závodu sa v súčasnosti skladá z desiatich rôznych modelov. Popri vozidlách s klasickým spaľovacím motorom tu v sériovej výrobe schádzajú z pásu napríklad aj hybridné vozidlá dobíjateľné zo siete Triedy C a GLC. Okrem toho sa v Brémach bude vyrábať aj GLC F-CELL – prvé vozidlo s palivovými článkami s technológiou Plug-in na svete. S prísľubom nového elektrického SUV značky EQ budú vozidlá „vyrobené v Brémach“ v budúcnosti ponúkať celý produktový rad inteligentných technológií pohonu.

„Brémsky tím je hrdý a šťastný, že ich prevádzka dostala príležitosť pri prvom sériovom vozidle značky EQ. Elektromobilita ponúka v súčasnosti najväčšie príležitosti pre budúcnosť v odvetví a je našim najvyšším cieľom, aby sa na tom zúčastnila aj prevádzka v Brémach. Toto rozhodnutie podniku vnímame aj ako poďakovanie a uznanie za vynikajúci výkon, ktorý naše kolegyne a kolegovia podávali v uplynulých rokoch“, hovorí Michael Peters, predseda závodného výboru v závode Mercedes-Benz v Brémach.

Akumulátor pre nový elektromobil bude vyvinutý stopercentnou dcérskou spoločnosťou koncernu Daimler ACCUMOTIVE a bude sa vyrábať v Kamenzi. Výroba sa v rámci podnikovej stratégie CASE rozšíri vďaka investícii približne 500 miliónov Eur. V prevádzke v Kamenzi tak vznikne jedna z najmodernejších a najväčších fabrík na akumulátory v Európe. V budúcnosti sa v Kamenzi budú vyrábať lítium iónové akumulátory pre všetky elektrifikované vozidlá značiek Mercedes-Benz a smart – od hybridných vozidiel dobíjateľných zo siete až po modely na čisto elektrický pohon. Okrem toho sa budú vyrábať akumulátory pre stacionárne akumulátory energie Mercedes-Benz a pre 48-voltové systémy. Daimler investuje celkovo viac ako jednu miliardu Eur do budovania globálneho výrobného zväzu pre systémy akumulátorov.

O závode Mercedes-Benz v Brémach

Závod Mercedes-Benz v Brémach je s viac ako 12 500 pracovníčkami a pracovníkmi najväčším súkromným zamestnávateľom v regióne. V súčasnosti sa v prevádzke vyrába desať modelov: sedan, kombi, kupé a kabriolet Triedy C, kupé a kabriolet Triedy E, terénne vozidlo GLC, GLC kupé a oba roadstery SLC a SL. V roku 2015 bol závod vyznamenaný ocenením „Továreň roka“ v kategórii veľkosériová výroba. Ako vedúci závod pre Triedu C riadi závod v Brémach celosvetovú výrobu najobjemnejšieho konštrukčného radu značky Mercedes-Benz v zahraničných závodoch Tuscaloosa/USA, Peking/Čína a East London/Južná Afrika. Aj výroba GLC sa riadi z Brém ako z hlavnej výrobnej prevádzky.

O Mercedes-Benz Cars Operations

Mercedes-Benz Cars Operations zodpovedá za výrobu osobných vozidiel v 28 prevádzkach po celom svete v rámci flexibilnej a efektívnej výrobnej siete s približne 78 000 zamestnancami. Patria sem centrálne funkcie Plánovanie výroby, Výroba technológií, Logistika a Manažment kvality. V uplynulom roku vyrobila divízia Mercedes-Benz Cars viac ako dva milióny osobných vozidiel značiek Mercedes-Benz a smart a vytvorila tak piaty rekord v rade. Sieť sa orientuje na produktové architektúry predného náhonu (kompaktné vozidlá) a pohonu zadných kolies (napríklad Trieda S, E a C), ako aj architektúry SUV a športových vozidiel. K tomu sa pridáva výrobný zväz pre pohonnú sústavu (motory, prevodovky, nápravy, komponenty). V centre každého výrobného zväzu pre architektúru sa nachádza vedúci závod, ktorý slúži ako kompetenčné stredisko pre uvádzanie nových vozidiel, technológie a zaistenie kvality. Stredobodom každodennej práce je nepretržité zlepšovanie a vyvíjanie moderných výrobných postupov, ktoré umožňujú efektívnu, flexibilnú a ekologickú výrobu technologicky vyspelých vozidiel budúcnosti v typickej kvalite značky Mercedes-Benz. Stredobodom sú pracovníčky a pracovníci so svojím know-how, ktorých práca je podporovaná cielene ergonomickým usporiadaním pracoviska a inteligentnou automatizáciou. Popri výrobných závodoch stavia značka Mercedes-Benz v rámci rastového kurzu stále viac na spoluprácu a využíva kapacity zmluvných výrobcov.

O stratégii CASE

CASE – tieto písmená charakterizujú budúcnosť divízie Mercedes Benz Cars. Znamenajú strategické piliere zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric), ktoré inteligentne prepájajú celý podnik. Už dnes preberá divízia Mercedes Benz Cars vedúcu rolu vo všetkých štyroch odvetviach. V srdci všetkých aktivít v oblasti zosieťovania tak leží digitálna značka Mercedes me, ktorá zákazníkom poskytuje prístup k rozsiahlej a personalizovanej ponuke služieb prostredníctvom aplikácie, internetovej stránky alebo priamo v aute. Na ceste k autonómnemu jazdeniu ženie značka Mercedes Benz vývoj už roky intenzívne dopredu, pričom neustále vytvára nové štandardy. Inžinieri značky Mercedes k tomu používajú takzvanú fúziu snímačov Sensor Fusion. Údaje z rôznych snímačov, ako sú kamery, ultrazvuk a radar, sa inteligentne priraďujú a analyzujú. Vynálezca automobilu je so systémom car2go priekopníkom aj v oblasti zdieľania. S približne dvomi miliónmi používateľov je podnik najväčším poskytovateľom služieb voľného zdieľania vozidiel na svete. Pri elektrifikácii hnacieho ústrojenstva sleduje značka Mercedes Benz komplexný prístup a pod značkou EQ vyvíja ekosystém, ktorý popri samotnom vozidle obsahuje aj rozsiahlu ponuku týkajúcu sa elektromobility. Tá siaha od inteligentných služieb, cez akumulátory energie pre súkromných a komerčných zákazníkov a nabíjacie technológie ako indukčné nabíjanie, až po trvalo udržateľnú recykláciu. Na rovnomerné vylepšovanie všetkých štyroch pilierov sú aktivity zviazané do samostatnej organizačnej jednotky.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.