Test Mercedes-Benz Trieda E 350 d 2016 sedan

Veľký rozruch vo svete automobilov a automobilových nadšencov urobil Mercedes-Benz so svojím modelom Trieda E. Predstavil prevratné novinky, ktoré ho momentálne posunuli v niektorých technológiách o stupeň vyššie voči triede S.

Urobí si tak Trieda S nechceného a v konečnom dôsledku lacnejšieho konkurenta? Možno aj áno, ale určite nebude Mercedesu trvať dlho a prídu s ďalšími skvelými novinkami a technicky-priekopníckymi novinkami v S-Class.
Trieda E ma za sebou bohatú históriu. Samotný názov Trieda E, alebo aj E-Class si model pripevnil na veko kufra až v roku (alebo skôr “už” ? ) v roku 1993. Aktuálny model Triedy E je už piatou generáciou vyššej strednej triedy hraničiacou s vysokou triedou, teda jej väčšou a hlavne luxusnejšou Triedou S.

Motorizácia E sedan

Testovaný model s označením 350 d má v šasi auta osadený naftový agregát s úžasným výkonom, priebehom krútiaceho momentu a s plynulým, no výrazným výkonom. Motor 350 d má až 6 valcov, usporiadaných do V. Onedlho bude aj tento motor, ako posledný Mohikán medzi nízkoobjemovými trojvalcami. Bude sa zdať, že takýto motor musí mať poriadny apetít. Našťastie má iba obrovskú chuť vyraziť dopredu a nebrať ohľady na bežné autá. To čo ponúka tento motor je neporovnateľné s motormi nižšej triedy, napriek ich výkonu a Triede E sa viac než hodí ako niečo-niečo na šerbeľ. Pre porovnanie je tabuľka motorov 220 d a 350 d.

Usporiadanie/počet valcov
R4
V6
Zdvihový objem (cm³)
1 950
2 987
Menovitý výkon (kW pri 1/min) [1]
143/3 800
190/3 400
Menovitý krútiaci moment (Nm pri 1/min) [1]
400/1 600 – 2 800
620/1 600 – 2 400
Kompresný pomer
15,5 : 1
15,5 : 1
Zrýchlenie 0 –100 km/h (s)
7,3
5,9





Spotreba tohto výkonného motora prekvapila, ale mali sme ju očakávať. Vďaka novej 9-stupňovej automatickej prevodovke si tento motor len tak pradie. Na diaľnici pri tempomatovej rýchlosti 125km/h sa dostala na prekrásnych 6,1l/100km. Kombinovaná mimo obce a obce 5,8l/100km. Samozrejme mesto tomuto motoru neurobí ani trochu dobre a spotreba rastie niekde na 8l/100km.
Priemerná spotreba za 1700km sa dostala na skvelých 6,8l/100km.
V prípade dažďa a dosť mokrej vozovky stúpla spotreba o 1 celý liter – čo nie je veľa keď rozpočítate 1l na 100km. Aspoň je krásne vidno, aký odpor vytvára počasie a vozovka.

Pomer výkon/spotreba je úchvatný a tak trochu nadobúda človek dojem, že Mercedes-Benz nielen že dohnal skvelý vývoj motorov BMW, ale dokonca ich aj preskočili.

Podvozok

Voči predchodziemu E sa podvozok kompletne zmenil. Momentálne je na výber zo štandardného podvozku s tlmičmi v kombinácií s pružinami, ktorý je údajne veľmi dobre vyvážený medzi komfortom a športovosťou.
Ďalej je možnosť si priplatiť vzduchovú kontrolu pohybu karosérie. Systém vzduchového pruženia v kombinácii s plynulým nastavovaním tlmenia zabezpečuje komfort pri prekonávaní nerovností a jazdnú dynamiku na veľmi vysokej úrovni. Tlmenie sa na každom kolese prispôsobí aktuálnej jazdnej situácii a podľa potreby sa dá nastaviť na komfortnejšiu alebo športovejšiu jazdu. Práve tento podvozok obsahovala testovaná verzia.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-09

Komu by to nestačilo, Trieda E je pripravená aj s náročnejšími technológiami, ako je podvozok AGILITY CONTROL. Tento podvozok so selektívnym pasívnym systémom tlmenia zabezpečuje vyvážený komfort jazdy tým, že vlastnosti odvaľovania, tlmiaci účinok a stabilizáciu optimalizuje na daný povrch vozovky.

Podvozok treba jednoznačne pochváliť a aj s nískoprofilovými pneumatikami sa správal ako pravá žehlička. Odfiltroval všetky chyby vozovky a prepustil ich iba ako nejaké jemné nerovnosti.

Ďalšia veľká pochvala.

Pohodlie v interiéri

Interiér triedy E spája to najlepšie z triedy C, triedy S a ako bonus pridáva pár noviniek. Ako hlavný prvok udrú do očí dva displeje umiestnené vedľa seba, presne ako v S-Class. Nie sú ale s touto triedou totožné. Keďže sa jedná o zbrusu nový model, aj prístrojový panel má novú grafiku ukazovateľov. Môžete si vybrať z rôznych variantov zobrazenia budíkov: klasický, športový a moderný. Druhý displej umiestnený v strede prístrojovej dosky zobrazuje multimediálnu časť, ako je už zvykom. Oba displeje majú uhlopriečku 31,2cm, no sú za príplatok. V opačnom prípade dostanete štandardný klasický prístrojový panel s budíkmi a pre multimédia dostanete oddelený displej v podobe tabletu umiestneného na prístrojov doske.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-04

Stredový prístrojový panel je maximálne zjednodušený na ovládanie a čo je chvályhodné, stále neprešli na dotykové ovládanie cez displeje. To uľahčuje ovládanie počas jazdy a pohyby rukou sú na pevné tlačidlá a ovládače presné.
Na volante pribudli miesto tradičných multifunkčných tlačidiel dva snímače pohybu prstov. Ľavý snímač na ľavej strane volantu je určený pre ľavý prístrojový displej. Pravý zase pre pravú stranu. Rýchlosť prechádzania prstami po plochách sa dá nastaviť v nastaveniach. Je to zaujímavé a netradičné riešenie, na ktoré si extrémne rýchlo zvyknete.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-10mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-05mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-14

Sedadlá majú atypické šitie, čo sa nepáči každému. Dôležité je ale sedenie v nich a funkcie ktoré dokážu ponúknuť. Štandardné sedadlo je príjemné, splní základné požiadavky pasažiera. Nadštandardné sedadlo ponúka masáž ENERGIZING so 14 vzduchovými komorami. Miesta je všade dostatok, dokonca to nestojí ani za zmienku.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-27

Nadštandardných funkcií, ktoré Treida E ponúka je obrovské množstvo. Prirodzene nie až také, ako Trieda S. Je to ale na druhej strane dobre, pretože S by mala byť vždy niečo viac.

Zlepšenia

Obrovský zoznam zlepšení s ktorými prišla trieda E by bolo potrebné dať do samostatnej prílohy. Preto vyzdvihneme, resp. spomenieme tie najhlavnejšie zaujímavosti. Trieda E je v prvom rade bezpečné vozidlo, v druhom rade robot a až v treťom rade pohodlná limuzína.
Kamera umiestnená za čelným sklom rozpoznáva až 10.000 rôznych tvarov a oblečení osôb, ktoré vám môžu vstúpiť náhle do cesty. Je nastavená tak, aby zasiahla do riadenia a zabrzdila maximálnou možnou brzdnou silou.
Ďalej radar spoločne so senzormi sleduje, či náhle neskrížilo vašu cestu iné vozidlo (napríklad v križovatke). Ak takáto situácia nastane, opäť vozidlo zasiahne do riadenia a vyvinie maximálnu brzdnú silu, aby sa zrážke vyhlo. Adaptívny tempomat udržujúci vami nastavenú rýchlosť prioritne sleduje (skrz radar) vzdialenosť od vozidla pred vami a upravuje vašu rýchlosť. Tento tempomat dokáže zastaviť vozidlo aj v meste na úplnú nulu a opäť vozidlo rozbehnúť na zadanú rýchlosť bez akéhokoľvek vášho zásahu.
Adaptívne riadenie udržuje auto v jazdnom pruhu, resp. medzi čiarami pomocou kamery. Systém je spoľahlivý, mal by sa ale stále držať volant pre prípad, že by ešte technika nezvládla nejakú nezadefinovanú situáciu.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-06

Je neopísateľné, aké je úžasné sadnúť si na miesto vodiča, zadať rýchlosť a nechať sa viesť celú cestu. Nielen, že prídete čerstvý a oddýchnutý, ale ešte ako bonus budete mať široký úsmev na tvári.

Ďalej auto disponuje tak prepracovaným systémom parkovania, s akým sme sa ešte nestretli. Auto je možné spárovať s iOS operačným systémom (t.j. zariadenie od firmy Apple), stiahnuť si aplikáciu Mercedes me, spárovať zariadenie s autom a môžete zaparkovať dokonca aj cez mobil, alebo tablet. Pokiaľ sedíte v aute, natočíte kolesá pri parkovaní takým smerom, že môžete naraziť do nejakého predmetu a dotknete sa ho, auto zasiahne do riadenia a zabrzdí. Dokonca rozoznáva predmety pred vami a nezareaguje na plynový pedál, ak ho zošliapnete.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-52

Čo odporúčame zakúpiť

Ak jazdíte na dlhé trasy, určite si obľúbite veľkoobjemový motor 350 d. Rovnako tak aj adaptívne riadenie a adaptívny tempomat. Sedačky s masážou a vetraním by vás rozmaznali a vytvorili iné stupeň už tak vysokého komfortu.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-31

Čo je na zváženie

Na zváženie je parkovací asistent. Pripojiť ho možno iba na Apple zariadenie, čo je obrovská podpásová rana zo strany Mercedes-Benz pre majiteľov iných zariadení. Ďalšou nevýhodou je, že auto z bezpečnostných dôvodovneparkuje cez zariadenie ak je v miernom náklone. Čo je úplne bežná vec, že vjazd do garáže máte do mierneho kopčeka. Alebo parkovacia plocha je cez jemný nájazdový obrubník.
Rovnako je na zváženie aj úplne zbytočné strešné okno, ktoré plní iba estetický účel (na každom aute).

Testovaná verzia bola iba so zadným náhonom a ak sa nechystáte jazdiť s autom na zasneženú neupravenú cestu do strmých svahov, ani nemusíte uvažovať nad náhonom na všetky 4 kolesá.

Cena

Trieda E sa začína so základnou benzínovou verziou 180 na cene 44 400€.  Testovaná verzia s 350 d začína na cene 56 070€. Všetky ceny sú s DPH.

mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-03 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-02 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-01 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-08 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-07 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-11 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-13 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-12 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-17 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-16 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-15 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-20 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-18 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-23 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-22 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-21 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-26 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-25 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-24 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-30 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-29 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-28 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-33 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-32 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-36 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-35 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-34 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-39 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-38 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-37 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-41 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-40 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-44 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-43 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-42 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-47 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-46 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-45 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-50 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-49 mercedes-benz-trieda-e-e-class-e350d-test-interier-interior-exterier-exterior-sedan-limuzina-model-girl-hostesdiesel-nafta-51

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.