DAKAR 2017: 4. Etapa znamenala postup našich vpred

Program štvrtej etapy bol jasný: ráno 105 km dlhá spojovačka a následne štart do 416 kilometrovej špeciálky. Dnes sa pretekári zároveň presunuli z Argentíny do Bolívie. Na konečnú stanicu do mesta  Tupiza však nedošiel hlavný favorit Toby Price, no naši chalani zapracovali na výsledkoch a posúvajú sa v poradí smerom hore.

Nabudený včerajším výsledkom vyštartoval Joan Barreda Bort na plný plyn. Okamžite sa ujal vedenia, no Austrálčan Toby Price to nechcel nechať len tak. Neustále tlačil na Barredu, až sa mu ho podarilo na desiatom WP predbehnúť a urobiť si mierny náskok. Jeho rýchlosť si však vyžiadala vysokú daň, keď Price škaredo spadol na kilometri 371 a po lekárskom ošetrení bol odvezený do nemocnice. So zlomenou stehennou kosťou ľavej nohy sa tak pre neho Dakar skončil. V dnešnej etape sa nenápadne zozadu zakrádal Matthias Walkner. V cieli sa ukázalo, že vynikajúco zaskočí za zraneného kolegu, keď sa stal víťazom etapy s náskokom dvoch minút na Barredu. Tretie miesto patrilo Metgemu na Honde, štvrtý najrýchlejší čas zaznamenal De Soultrait.

Štefan Svitko

Štefan Svitko ráno štartoval z dvanásteho miesta a až po bolívijské hranice sa držal “len” na jedenástom mieste. Po WP9 však začal výrazne ukrajovať zo svojej straty, obehol niekoľkých pretekárov a v cieli sa tak môže tešiť z piateho miesta so stratou 8,5 minúty na Walknera.

Ivan Jakeš

Ivan Jakeš dnes nastúpil na štart aj po včerajšom zásahu bleskom. Aj napriek bolestiam si Ivan držal svoje tempo z predošlých dní. V cieli bol pomalší o 26 minút
od víťaza, za čo mu v štvrtej etape patrí šesťnásta pozícia. Ivan bol dnes práve pre jeho včerajšie problémy s hľadáčiku viacerých médií a organizátora rally Dakar.

Barreda na Honde síce dnes v etape nezvíťazil, no po vypadnutí Price-a je stále vo vedení súťaže. Náskok na druhého Quintanillu (Husqvarna) zvýšil na 22 minút a 16 sekúnd. Štefan Svitko sa vďaka dnešnému času a pravdepodobne po úprave včerajších výsledkov posunul už na 4.miesto V priebežnom poradí si polepšil dnes aj Ivan Jakeš. Zo včerajšieho 16. miesta sa Ivan posunul na 11.miesto.
Zajtra čaká na pretekárov v sedle motocykla 692 kilometrov, z čoho bude meraných 447 km. Na ceste z Tupiza do mesta Oruro sa vystrieda hneď niekoľko povrchov. Pred samotným záverom špeciálky skomplikujú navigáciu a jazdu dva sektory dún.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.