Kompaktné SUV Mercedes-Benz GLA po inovácii

Nový model GLA vstupuje do nadchádzajúceho modelového roku s rozšírenou ponukou motorov, cieleným zvýraznením dizajnu interiéru a exteriéru, ako aj aktualizovanými variantmi výbavy. Kompaktné SUV sa tak výrazne odráža v jeho vzhľade, karoséria presviedča výrazne atletickejšou rečou tvarov. Na čele modelového radu stojí model Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC*, mimoriadne športový rozsah výbavy ponúka Yellow Night Edition. Svetová premiéra bola v januári 2017 v rámci North American International Auto Show NAIAS v Detroite.

Model GLA bol prvý raz predstavený v roku 2013 a ihneď sa katapultoval medzi úspešné modely vo svojom segmente, v ktorom urobil dojem a nanovo ho definoval. Model GLA charakterizuje športovo-dynamická reč tvarov, šikovná ovládateľnosť a komplexná ponuka prvkov na individualizáciu. Ako prvé kompaktné SUV z dielne Mercedes-Benz priniesol model GLA čerstvý vietor do svojho trhového segmentu a osvedčil sa v ňom ako stabilný prvok. Najväčšie úspechy dosiahol GLA na trhoch Čína, USA, Nemecko a Veľká Británia.

So siedmimi modelovými radmi (GLA, GLC, GLC kupé, GLE, GLE kupé, GLS a G) disponuje značka Mercedes-Benz najširšou ponukou SUV zo všetkých prémiových európskych automobiliek a napĺňa tak všetky individuálne požiadavky svojich zákazníkov na mobilitu. Platí to aj pre portfólio GLA: žiaden konkurent neponúka väčší výber motorov vo svojom segmente – od základného modelu Mercedes Benz GLA 180 d* s výkonom 80 kW (109 k) a emisiou CO2 od 103 g/km až po Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC s výkonom 280 kW (381 k). Mimoriadne tuhá štruktúra karosérie pritom vytvára spoľahlivý základ pre široké spektrum výkonov.

Nové komfortné a bezpečnostné funkcie ako 360 stupňová kamera alebo bezdotyková obsluha ponúka GLA ako jediný modelový rad v tomto trhovom segmente.

Novým v programe motorov je GLA 220 4MATIC*. S výkonom 135 kW (184 k) a krútiacim momentom 300 Nm uzatvára medzeru medzi oboma benzínovými motormi 115 kW (156 k) a 155 kW (211 k).

Príťažlivá štruktúra cien, spustenie predaja 9. januára 2017

Predaj nového GLA značky Mercedes-Benz sa spustí 9. januára 2017.

Záruka úspechu: expresívny dizajn, technický výkon

Expresívny dizajn s výrazným charakterom SUV, ktorý ladí so svojou technickou výkonnosťou, je aj naďalej vynikajúcim kúpnym argumentom pre väčšinu zákazníkov.

Zákazníci si môžu vybrať medzi troma variantmi podvozku: sériovo je GLA vybavený komfortným podvozkom; na želanie je dostupný podvozok so znížením (v kombinácii s AMG Line alebo balíkom dynamiky jazdy).

Pri terénnom komfortnom podvozku (na želanie) je karoséria zvýšená o 30 milimetrov. To vedie k lepšej priechodnosti v teréne vďaka vyššej svetlej výške, vyššej polohe sedadla a k výraznejšiemu terénnemu vzhľadu vozidla.

Zmenené nárazníky, ďalšie disky z ľahkej zliatiny a nová, príťažlivá farba kaňonová béžová charakterizujú ročník 2017 už na prvý pohľad. GLA tak vizuálne zdôrazňuje svoje gény SUV ako ešte nikdy predtým. Doposiaľ na želanie dodávané bixenónové svetlomety nahradili svetlomety s LED, ktoré sa vyznačujú farebnou teplotou podobnou dennému svetlu.

Vzácna novinka: vylepšenie vnútra

V ničom nezaostávajú ani vnútorné hodnoty: v tomto trhovom segmente exkluzívne ponúkaná 360 stupňová kamera sníma bezprostredné okolie vozidla, ktoré sa na mediálnom displeji zobrazuje buď na celú obrazovku alebo vedľa seba v siedmich perspektívach. Medzi nimi je aj virtuálny pohľad na vozidlo zhora – vytvorený z údajov štyroch kamier: prednej a cúvacej kamery, ako aj kamier vo vonkajších zrkadlách.

Príťažlivo riešený interiér modelu GLA s ušľachtilými materiálmi a vynikajúcim spracovaním zvyšujú hodnotu nielen novými poťahmi sedadiel a ozdobnými časťami ovládacích prvkov. Samostatne stojaci multimediálny displej s uhlopriečkou 20,3 cm (8“) má zvyčajný štíhly vzhľad a umožňuje rovnako ako nové ciferníky jednoznačné odčítanie údajov. Ovládače elektrického nastavenia sedadiel vo dverách získajú niekoľko efektných zvýrazňujúcich prvkov: budú v striebornej chrómovej farbe – rovnako ako odkladací priečinok v stredovej konzole lemovaný pochrómovaným rámom. Výraznejší vzhľad majú aj prstence vzduchových dýz a podčiarkujú tak príbuznosť s SUV v interiéri.

O láske k detailom svedčia aj nové látky poťahov sedadiel pre línie výbavy Style a Urban. Nové sú farby čalúnenia v prípade línie výbavy Style ako imitácia kože ARTICO/látka Macápá vo farbách čierna/okrová žltá, saharská béžová alebo čierna a v prípade línie výbavy Urban ako imitácia kože ARTICO/látka Maringá vo farbách krištáľová sivá alebo čierna.

Nová štruktúra: väčšia pestrosť ponuky

Balík Komfort Exklusiv rozširuje doterajší balík Exklusiv o komfortné sedadlá s čiernou kožou vo vzhľade byvolej kože, špecifickou pre SUV. Ako ozdobné diely sú tu použité podľa výberu hliník s lichobežníkovým výbrusom, hodvábne matné svetlohnedé topoľové drevo a hnedé lesklé koreňové drevo. Mimoriadne exkluzívne: čierne matné jaseňové drevo alebo ozdobné prvky AMG z uhlíkových vlákien.

Doterajší balík Exklusiv so sériovými športovými sedadlami ostáva aj naďalej k dispozícii na želanie a je určený pre mimoriadne športovo orientovaných zákazníkov.

Okrem toho, v budúcnosti bude možné skombinovať balík Night aj s líniou výbavy Style. 18 palcové disky z ľahkej zliatiny v dvojfarebnom vyhotovení, lamely masky chladiča vo vysokolesklej čiernej farbe, čierny pozdĺžny držiak na strešný nosič a čierna ozdobná lišta línie boku, čierny vysokolesklý predný a zadný nárazník, ako aj kryty vonkajších zrkadiel zavŕšia v tomto prípade športový vzhľad modelu GLA.

Jasný výhľad: diódy LED spravia z noci deň

Na želanie dodávané vysokovýkonné svetlomety s LED nahrádzajú doterajšie bixenónové svetlomety. Okrem skvelého vysvietenia sa vyznačujú aj teplotou svetla podobnou dennému svetlu a odbremeňujú zrak v prípade nočnej jazdy. Aj spotreba energie je nižšia: približne o 60 percent ako xenónové a cca o 70 percent ako halogénové svetlomety. Stretávacie svetlo dimenzované na 34 wattov pracuje s projekčnou technikou s LED, diaľkové svetlo s technikou reflektora s LED. Smerovky, denné osvetlenie a obrysové svetlo sú vyhotovené ako multifunkčné svetelné vodiče, ktoré vďaka vyššiemu stupňu voľnosti návrhu umožňujú vytvoriť nezameniteľný dizajn. Výmena žiaroviek tak odpadá počas celej životnosti vozidla.

V zadnej časti nového modelu GLA sú použité svietidlá využívajúce výlučne technológiu svetelných diód s viacúrovňovou funkciou, ktorá reguluje svetlo brzdových svietidiel a smeroviek v troch úrovniach intenzity. Vysoký jas cez deň, stredná úroveň počas jazdy v noci a nízka úroveň počas státia v noci, aby svetlo neoslňovalo účastníkov premávky vzadu. S touto viacúrovňovou funkciou model GLA automaticky reguluje správnu úroveň jasu pre všetky svetelné a poveternostné pomery a dopravné situácie. Táto regulácia svetla je mimoriadne obľúbená počas státia pred semaforom alebo pri jazde v kolóne, pretože na ostatných vodičov svieti príjemné, neoslňujúce brzdové a smerové svetlo.

Ozdravovacia kúra: ponuka nových motorov, nižšia spotreba

Model GLA 220 4MATIC rozšíri v budúcnosti paletu modelov o ďalšiu verziu pohonu všetkých kolies v segmente benzínových motorov. Výkonom 135 kW (184 k) sa z neho stáva príťažlivé vozidlo a svojou výkonnosťou s emisiou 152 g CO2 patrí medzi najúspornejšie vo svojej triede. Dieselový variant GLA 180 d s hodnotou 103 g CO2 je šampiónom úspornosti vo svojom segmente.

Množstvo optimalizácií znížilo súčiniteľ cw

Modelom GLA presvedčil ďalší konštrukčný rad značky Mercedes-Benz o svojej aerodynamickej kvalite. Dobré obtekanie vzduchu, ktoré v rozhodujúcej miere prispieva k nízkej spotrebe paliva v bežných podmienkach a udržiava úroveň hluku na príjemne nízkej úrovni aj pri vyššej rýchlosti, bolo dosiahnuté množstvom aerodynamických optimalizácií v aerodynamickom tuneli špičkovej technickej úrovne v Sindelfingene. Medzi ne patria nízky stupeň stĺpika A s prispôsobenou geometriou a aerodynamicky optimálne riešený kryt vonkajšieho zrkadla. Veľkoplošné obloženie hlavnej podlahy, ďalší kryt v strednej časti zadnej nápravy a dokonca aj aerodynamicky optimalizovaný koncový tlmič výfuku s difúzorom zlepšujú vedenie prúdenia vzduchu pod spodkom vozidla. Dômyselná strešná odtrhová línia, špeciálne tvarované zadné svietidlá a decentný bočný zadný spojler zabezpečujú aerodynamicky optimálne odtrhávanie vzduchu na zadnej časti. Vďaka množstvu optimalizácií sa hodnotu súčiniteľa cw podarilo zlepšiť z 0,29 na 0,28.

Bezpečnosť na prvom mieste: autonómne brzdenie a upozornenie na únavu

Bezpečnosť vozidla má v Mercedes-Benz najvyššiu prioritu. Model GLA je už sériovo vybavený aktívnym asistentom brzdenia: upozorní vodiča na nedostatočný odstup od predchádzajúceho vozidla a v prípade potreby zvýši podporu brzdnej sily na hodnotu potrebnú v danej situácii. Ak systém rozpozná, že vodič reaguje neskoro, spustí autonómne brzdenie s cieľom zabrániť zrážke alebo minimalizovať jej dôsledky. Rovnako sériovo je model GLA vybavený asistentom sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST, ktorý dokáže rozpoznať typické príznaky únavy vodiča a upozorniť ho na hroziaci mikrospánok.

Viac komfortu v zadnej časti

Inžinieri sa venovali aj zadnej časti modelu GLA a pridali mu nové funkcie: prostredníctvom v tomto trhovom segmente exkluzívnej zvláštnej výbavy bezdotykovej obsluhy možno zadné výklopné dvere otvoriť a zatvoriť pohybom nohy bez použitia rúk a bezdotykovo – tento proces je sprevádzaný výstražným tónom. Proces možno kedykoľvek ukončiť a ihneď ho zastaví aj možná prekážka. V kombinácii s balíkom odkladacích priestorov je ložné dno uzamykateľné – zámka je integrovaná v sklopnej kľučke a obsluhuje sa kľúčom.

Nový model GLA 45 4MATIC značky Mercedes-AMG

Mercedes-AMG dôrazne pokračuje vo svojej modelovej ofenzíve a vylepšuje model GLA 45 4MATIC vizuálne aj technicky. Inteligentnými aerodynamickými opatreniami ako novonavrhnutý spojler predného nárazníka a nová odtrhová hrana na strešnom spojleri sa podarilo zvýšiť dynamiku jazdy a jazdnú stabilitu, súčasne sa znížil odpor vzduchu. Napriek športovo dimenzovanému vyváženiu vztlaku je súčiniteľ odporu vzduchu cw s hodnotou 0,33 nižší ako v predchádzajúcom modeli.

Charakteristickým poznávacím znakom nového GLA 45 4MATIC značky Mercedes-AMG je športovejšia predná časť. Spojler predného nárazníka dostal ešte dynamickejší tvar, nové mriežky otvorov na prívod vzduchu, vložku predného rozdeľovača prúdenia v striebornej chrómovej farbe a krídelká vo vysokolesklej čiernej farbe. Tie ešte efektívnejšie usmerňujú prúdy chladiaceho vzduchu k chladičom vozidla. Niektoré časti výbavy, ktoré boli predtým na želanie – ako vysokovýkonné svetlomety s LED – sú teraz súčasťou sériovej výbavy. Dvojitá lamela masky chladiča AMG Twin Blade je teraz v striebornej chrómovej farbe rovnako ako vložky v bočnom obložení prahov. Ďalším voliteľným prvkom sú 20-palcové disky z ľahkej zliatiny s mnoholúčovým dizajnom v dvoch farebných variantoch: matný čierny lak, leštený ráfik kolesa alebo titánový sivý lak a leštené celoplošne.

V zadnej časti vozidla pritiahne zrak nová vložka difúzora v spojleri zadného nárazníka, ozdobný prvok v striebornej chrómovej farbe a nová odtrhová hrana na strešnom spojleri. Prispieva k zlepšeniu dynamiky jazdy nového modelu GLA 45 4MATIC.

Ušľachtilý interiér s exkluzívnymi zvýrazňujúcimi prvkami

Zušľachtený bol aj interiér. Prístrojová doska je sériovo potiahnutá imitáciou kože ARTICO a červené kontrastné ozdobné švy jej dodávajú exkluzívny vzhľad.

Ďalším prvkom, ktorý priťahuje zrak, je veľkoplošný ozdobný diel, ktorý siaha prakticky cez celú šírku vozidla: jeho základná štruktúra je matná, na povrchu lesklá a nesie nápis AMG. Dodáva sa v kombinácii farieb čierna/červená (sériovo), prípadne čierna/strieborná (v kombinácii s balíkom Exklusiv). Kľúč od vozidla a voliaca páka E-Select majú teraz sériovo znak AMG.

Združený prístroj dostal nový dizajn číslic a tachometer je rozdelený na kroky 30 km/h. Nové ručičky s čiernym stredom a pochrómovaný rámik okolo displeja indikácie prevodového stupňa zvyšujú osobitnosť dojmu prístrojovej dosky.

Ďalšie komfortné a športové prvky výbavy

Medzi nové prvky výbavy na želanie patria systém bezkľúčového prístupu k vozidlu – bezdotyková obsluha a 360-stupňová kamera: tento systém umožňuje prostredníctvom štyroch prepojených kamier parkovať a manévrovať s realistickým zobrazením okolia vozidla. Vozidlo a jeho okolie možno na multimediálnom displeji zobraziť z vtáčej perspektívy, vodič tak vidí aj prekážky pod líniou okien.

V kombinácii s balíkom AMG DYNAMIC PLUS (zvláštna výbava) je k dispozícii mechanický zverný diferenciál prednej nápravy. Súčasťou balíka sú aj športový podvozok AMG RIDE CONTROL, volant Performance a prídavný jazdný program RACE.

Extrémne agilný dvojlitrový turbomotor

S najvyšším výkonom 280 kW (381 k) a maximálnym krútiacim momentom 475 Nm patrí model GLA 45 4MATIC značky Mercedes-AMG medzi najvýkonnejšie vozidlá v tomto segmente. Rýchlosť 100 km/h zo stoja sa dosiahne už za 4,4 sekundy. Extrémne agilný dvojlitrový preplňovaný štvorvalcový motor spája svoj dych vyrážajúci výkon a vynikajúcu úspornosť s ďalším rekordom: výkon 141 kW (191 k) na liter zdvihového objemu predstavuje najlepšiu hodnotu pre sériový pohonný agregát so štyrmi valcami – povyšuje motor AMG na úroveň čistokrvného športového automobilu.

Medzi špičkové technické komponenty preplňovaného štvorvalcového motora patrí priame vstrekovanie benzínu vedené lúčom. Piezoelektrické vstrekovače centrálne usporiadané v štyroch spaľovacích priestoroch vstrekujú palivo s tlakom až 200 barov. Kombinácia viacdávkového vstrekovania paliva a zapaľovania viacerými iskrami zlepšuje využitie paliva a výrazne zvyšuje termodynamickú účinnosť, čo má za následok nižšie emisie spalín. Twinscroll- turbodúchadlo a maximálne otvorenie výfukovej sústavy zlepšujú vyvinutie plniaceho tlaku, a tým aj odozvu motora na pokyny plynového pedálu.

Dvojlitrový preplňovaný štvorvalcový motor AMG fascinuje mimoriadne spontánnou odozvou na pohyby plynového pedálu, vysokou hnacou silou, ohromnou točivosťou a emotívnym zvukom motora. Výfuková sústava je sériovo vybavená automaticky riadenou klapkou spalín. V závislosti od jazdného programu sa intenzita zvuku motora mení podľa aktuálne zvoleného jazdného programu AMG DYNAMIC SELECT.

S výfukovou sústavou AMG Performance dodávanou na želanie má zvuk motora vďaka zmenenej konštrukcii tlmičov hluku ešte športovejší charakter, čo zvyšuje emotívny sluchový zážitok. Možno ho modulovať voľbou jazdného programu alebo tlačidlom. V interiéri môže byť zvukový prejav po stlačení tlačidla ešte intenzívnejší vďaka výraznejšiemu hluku nasávania motora.

Kratší prevodový pomer: 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT

Agilnému a dynamickému charakteru prenosu sily pomáha aj 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT. Vďaka kratšie zvoleným prevodovým pomerom jazdných stupňov tri až sedem vodič zažije ešte emotívnejší zážitok zrýchlenia vo všetkých rozsahoch rýchlosti. Pretože menšie rozpätie prevodovky spolu s lepšou odozvou a kratšími časmi preradenia zlepšujú obnovu záberu pri preradení na vyšší stupeň.

Najlepšia trakcia sériovo: pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC

Na dosiahnutie optimálnej trakcie aj pri nepriaznivých podmienkach na vozovke sériový systém pohonu všetkých kolies AMG Performance 4MATIC prenáša hnaciu silu na všetky kolesá. Moment pritom plynule a variabilne rozdeľuje medzi prednú a zadnú nápravu. Toto riešenie zabezpečuje optimálny pomer dynamiky, efektívnosti a trakcie podľa jazdnej situácie. Lamelová spojka s reguláciou špecifickou pre AMG, integrovaná do diferenciálu zadnej nápravy, ihneď prenesie moment motora na zadné kolesá, ak predné kolesá začnú strácať záber. Spektrum siaha od čistého pohonu predných kolies až po rozdeľovanie v pomere 50 ku 50 percent medzi predné a zadné kolesá. Spotrebou paliva 7,4 litra na 100 kilometrov (kombinovaný NEFZ) Mercedes-AMG súčasne dokazuje svoju úlohu priekopníka v otázke úspornosti.

Yellow Night Edition oslavuje úspech kompaktných automobilov AMG

Modelmi A 45 4MATIC, CLA 45 4MATIC, CLA 45 4MATIC Shooting Brake a GLA 45 4MATIC oslovila automobilka nové skupiny zákazníkov a katapultovala úspech športovej značky Mercedes-AMG orientovanej na výkon do výšky. Spoločnosť z Affalterbachu teraz oslavuje bestsellery exkluzívnou Yellow Night Edition, ktorá je k dispozícii pre všetky štyri kompaktné automobily a ktorá obsahuje mimoriadne široký rozsah športových prvkov výbavy.

Špeciálne modely nalakované výlučne v nočnej čiernej alebo kozmickej čiernej farbe možno rozpoznať na prvý pohľad vďaka ich jedinečnej kombinácii matných grafitových sivých a žltých aplikácií. Exkluzívny dojem zvyšujú disky z ľahkej zliatiny v čiernej matnej farbe so žltými ráfikmi a dvojitá lamela AMG v maske chladiča, nalakovaná čiernou farbou. Žlté prvky zvýrazňujú spojler predného nárazníka, kryty vonkajších zrkadiel, vložky v bočnom obložení prahov, zadný difúzor a zadné krídlo (v modeloch A 45 4MATIC a GLA 45 4MATIC). Osobitný charakter zdôrazňujú aj športové pruhy AMG v matnej grafitovej sivej farbe (fólia) na kapote motora, streche, veku batožinového priestoru a stranách vozidla.

Ušľachtilý interiér so žltými zvýrazňujúcimi prvkami

Komplexná výbava a žlté zvýrazňujúce prvky utvárajú vzhľad aj interiéru. Sedadlá AMG Performance v imitácii kože ARTICO/mikrovlákno DINAMICA sú zvýraznené žltými ozdobnými prvkami rovnako ako športový volant AMG Performance v mikrovlákne DINAMICA, zadná lavica, prístrojová doska, línie boku (iba v modeli CLA 45 4MATIC) a lakťové opierky. Medzi ďalšie prvky patria prahové lišty v grafitovej sivej farbe so žltým logom AMG, podlahové rohože so žltým lemovaním, taktiež so žltým logom AMG, ako aj žlté vzduchové dýzy.

Súčasťou rozsiahlej sériovej výbavy Yellow Night Edition sú aerodynamický balík, balík Night, balík osvetlenia a videnia, náladové osvetlenie, sedadlá Performance s pamäťovou funkciou, ako aj volant AMG Performance v mikrovlákne DINAMICA čierna so žltou značkou na 12. hodine v koži napa, ozdobný kryt na volante v striebornej chrómovej farbe s plaketou AMG Edition a žltými kontrastnými ozdobnými švami. Na želanie si zákazník môže objednať aj balík AMG DYNAMIC PLUS alebo obohatiť edíciu inými prvkami zvláštnej výbavy.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.