Autonómne jazdenie. Ďalší míľnik na ceste

Presne na Vianoce dostáva automobilka Mercedes-Benz špeciálny vianočný darček: povolenie testovať autonómne jazdiace vozidlá ďalšej generácie na verejných cestách. Aktuálne ťažisko vývoja novej flotily skúšobných vozidiel: autonómne vozidlo, ktoré pohodlne cez aplikáciu dorazí až ku mne – bez vodiča.

Cieľom flotily autonómne jazdiacich skúšobných vozidiel na základe Triedy V značky Mercedes-Benz je intenzívne odskúšanie najnovšej generácie snímačov a operačného systému DAVOS (Daimler Autonomous Vehicle Operating System) v reálnej premávke. Novinkou na palube sú pritom okrem snímačov LIDAR aj technológie Deep Learning a doposiaľ v oblasti automobilov neveľmi používané grafické procesory (GPU). Aj naďalej budú na skúšanie plnoautomatizovaného jazdenia z bezpečnostných dôvodov vo vozidle dohliadať vždy dvaja špeciálne školení vodiči.

Už v roku 2011 dostala automobilka Mercedes-Benz povolenie na skúšanie autonómnych vozidiel na nemeckých cestách a v auguste 2013 tak úspešne absolvovala trasu Berthy Benzovej. Na základe vtedy získaných skúseností, ako aj množstva ďalších skúšobných jázd na celom svete vyvinula Mercedes-Benz takzvaný Daimler Autonomous Vehicle Operating System (DAVOS) pre autonómne jazdiace vozidlá.

Touto flotilou nových skúšobných vozidiel dosiahla značka Mercedes-Benz ďalší dôležitý míľnik na ceste k autonómnemu jazdeniu.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.