Digitálne svetlá dajú najlepší výhľad, neoslnia a premietnu informácie

Digitálne svetlá „DIGITAL LIGHT“ podstatne zvyšujú bezpečnosť jazdy v noci. Softvérom riadené svetlo je súčasťou pokrokového asistenčného systému pre vodiča, zlepšuje výkon a komunikáciu.

Digitálne svetlá tvoria údajne budúcnosť

Budúcnosť automobilového svetla spočíva podľa inžinierov Mercedes-Benz v neoslňujúcom diaľkovom svetle v kvalite HD. Revolučná technológia svetlometov sa vyznačuje najvyšším výkonom, zlepšuje komunikáciu a je súčasťou pokrokového asistenčného systému pre vodiča. V novom svetlomete v kvalite HD pracujú čipy s viac ako miliónom mikrozrkadiel, čiže celkovo viac ako dva milióny v jednom vozidle. Inteligentnú riadiacu logiku, potrebnú na riadenie svetla, si automobilka Mercedes-Benz vyvinula sama. Algoritmy dostávajú zo snímačov vozidla podrobné informácie o okolí a vypočítajú z nich v reálnom čase hodnotu jasu pre každý z viac ako dvoch miliónov svetelných bodov. S touto dynamikou a presnosťou vytvára spomínaný inteligentný systém takmer neobmedzené možnosti ideálnej distribúcie svetla vo vysokom rozlíšení, ktorý sa optimálne prispôsobí podmienkam okolia. „Rozhodujúca nie je technológia vo svetlomete, ale digitálna inteligencia v jej úzadí,“ zdôrazňuje Gunter Fischer, vedúci vývoja exteriéru karosérií a palubných prevádzkových systémov v koncerne Daimler AG. Inováciu vyvinula automobilka Mercedes-Benz spoločne s dvoma partnerskými spoločnosťami a je dobrým príkladom úzkej internej spolupráce medzi výskumom koncernu Daimler a vývojom osobných vozidiel na ceste k pripravenosti na sériovú výrobu.

Digitálne svetlá. Ako to pracuje

Snímače ako kamery alebo radar rozpoznávajú iných účastníkov cestnej premávky, výkonné počítače v priebehu milisekúnd vyhodnotia ich údaje, ako aj digitálne kartografické údaje a vyšlú svetlometom príkazy na prispôsobenie distribúcie svetla vo všetkých situáciách. Výsledkom sú optimálny výhľad pre vodiča bez oslnenia ostatných účastníkov cestnej premávky, ako aj inovatívne funkcie spojené so zvýšením bezpečnosti. „Svojou stratégiou „DIGITAL LIGHT“ sa nesnažíme dosiahnuť rekord v dĺžke osvetleného úseku, s digitálnym svetlom chceme dosiahnuť ten najlepší výhľad a najvyšší jas bez oslňovania. Inovatívne funkcie na podporu vodiča a inscenácie na komunikáciu s inými účastníkmi cestnej premávky výrazne optimalizujú bezpečnosť počas jazdy v noci,“ zdôrazňuje Gunter Fischer.

Stratégiou „DIGITAL LIGHT“ chce Mercedes-Benz nielen docieliť ideálnu distribúciu svetla pre každú jazdnú situáciu, ale aj cielene viesť a podporovať vodiča v kritických situáciách, napríklad pri jazde v zúženom jazdnom pruhu z dôvodu stavebných prác. Preto bude možné premietať na cestu svetelné stopy, ktoré nahradia chýbajúce vodorovné dopravné značenie. Digitálne svetelné systémy dokážu okrem toho aj premietať na cestu správy ako smerové šípky alebo výstrahy. Prostredníctvom „DIGITAL LIGHT“ bude vozidlo v budúcnosti aj komunikovať s inými účastníkmi cestnej premávky: dokáže napríklad premietnuť symboly alebo zebru priechodu pre chodcov. „DIGITAL LIGHT“ je tak dôležitým prínosom pre bezpečnosť cestnej premávky a poskytuje ďalšie moduly na ceste k beznehodovému a autonómnemu jazdeniu – ako integrovaná súčasť celkovej stratégie INTELLIGENT DRIVE. Čo bolo vo výskumnom vozidle F015 v roku 2015 predstavené ešte ako vízia, sa v súčasnosti už nasadzuje do testovacích vozidiel a v blízkej budúcnosti už bude aj na cestách.

Zo svetlometu sa stáva projektor

V novom svetlomete v kvalite HD pracujú čipy s viac ako miliónom mikrozrkadiel. Svetlo sa pritom rozdelí na drobné svetelné body. Čím menšie budú tieto svetelné body, tým lepšie dokáže systém reagovať na rôzne situácie, tým presnejšie možno osvetliť objekty a chodcov a súčasne cielene zacloniť alebo stlmiť individuálne zóny. To vytvorí ten najlepší výhľad pre vodiča bez toho, aby svetlá oslňovali ostatných účastníkov cestnej premávky.

Svoj novovyvinutý softvér na riadenie distribúcie svetla v kvalite HD Mercedes-Benz v rámci stratégie „DIGITAL LIGHT“ v budúcnosti nasadí s dvoma hardvérovými systémami svetlometov:

  • Na dosiahnutie maximálneho rozlíšenia a výkonu stavia Mercedes-Benz na viac ako milión svetelných bodov na jeden svetlomet vo vysokom rozlíšení s novovyvinutou projekčnou technológiou. Viac ako dva milióny mikrozrkadiel, nasvietených vysokoprúdovými svetelnými diódami, vyžaruje svetlo na vozovku – každé zrkadlo možno individuálne nastaviť. Prvé prototypy sú už zabudované do testovacích vozidiel a v novembri 2016 boli predstavené verejnosti v rámci nočných jázd.
  • Nový, vysokoefektívny a veľmi kompaktný čip LED zo spoločného výskumného projektu µAFS, ktorý bol predstavený v októbri 2016, nájdeme v blízkej budúcnosti vo vozidlách značky Mercedes-Benz. V každom svetlomete budú zabudované štyri takéto čipy LED, každý s 1 024 individuálne ovládateľnými svetelnými bodmi. Z toho vyplýva 8 192 individuálne ovládateľných svetelných bodov vo vozidle.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.