Nové vývojové centrum pre autonómnu jazdu. BMW Group koncentruje skúsenosti do mníchovského Unterschleissheimu

Na rok 2021 je naplánované predstavenie vozidla BMW iNEXT – samostatne jazdiaceho, elektrického a so všetkými možnosťami konektivity. Následne sa odhalia vysoko automatizované modely ostatných značiek z portfólia BMW Group. Na dosiahnutie týchto cieľov sa spoločnosť BMW Group rozhodla spojiť skúsenosti z vývoja automobilovej konektivity a autonómnej jazdy a sústrediť ich do nového areálu na mníchovskom predmestí Unterschleissheim.

Po dokončení celého komplexu bude na ďalších krokoch smerom k plne samostatne jazdiacim vozidlám, od softvéru po testy v premávke, pracovať viac ako 2 000 zamestnancov. „Vývoj smerujúci k samostatne jazdiacim vozidlám predstavuje pre nemecký automobilový priemysel veľkú príležitosť. Rozhodnutie vyvíjať a testovať tieto vozidlá v premávke v mníchovskom regióne ukazuje, ako môže zo zmeny v automobilovom priemysle vyťažiť BMW Group aj celý región,” vysvetľuje Klaus Fröhlich, člen výkonnej rady BMW Group zodpovedný za vývoj.

Pružnosť ako hlavná výhoda

Od polovice roka 2017 sa do Unterschleissheimu sústredia činnosti, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené na viacerých miestach. „Na ceste za úspechom sme vytvorili nové formy spolupráce pod označením „Projekt i 2.0”. Ide o malé tímy špecialistov, ktoré sa vyznačujú rýchlymi reakciami a spoluprácou v rámci celej spoločnosti ako aj vysokou mierou schopnosti prinášať vlastné rozhodnutia,” dodáva Fröhlich. Novú organizačnú štruktúru charakterizujú pružne reagujúce tímy, krátke vzdialenosti a, predovšetkým, krátky rozhodovací proces. V nových priestoroch môžu softvéroví inžinieri otestovať svoje novinky priamo v aktuálnych vozidlách. „Spájame výhody start-upov ako pružnosť a rýchlosť s prednosťami zavedených spoločností, ku ktorým patria bezpečnosť procesov a skúsenosti z výroby,” podotýka šéf vývoja. Podľa Fröhlicha „pripravované vývojové stredisko pre autonómnu jazdu nám umožní, aby sme v roku 2021 uviedli na trh model BMW iNEXT, prvé samostatne jazdiace vozidlo značky BMW.” Spoločnosť BMW Group očakáva, že s prvými testami samostatne jazdiaceho vozidla sa v mníchovskej premávke začne začiatkom roka 2017.

„Programujeme si sami”

Spoločnosť BMW Group dnes vo vývoji samostatne jazdiacich vozidiel zamestnáva približne 600 ľudí, pričom väčšinou ide o softvérových inžinierov a toto číslo rastie. „Programujeme si sami a taktiež sme zodpovední za implementáciu našich vlastných nápadov,” vysvetľuje André Müller, softvérový inžinier, ktorý pracuje v tíme vyvíjajúcom samostatne jazdiace vozidlá. „Využívame najnovšie technológie ako ROS (Robot Operating Systems – roboticky pracujúce systémy) a výsledky môžeme vidieť takmer ihneď a priamo vo vozidle. Je veľmi vzrušujúce pracovať na oblasti, ktorá má pre budúcnosť taký veľký význam. André Müller sa teší na nových kolegov. Otvorenie komplexu v Unterschleissheime je pre BMW Group ďalším krokom v rozširovaní vývoja vysoko automatizovaných vozidiel a hľadá IT špecialistov a softvérových inžinierov v oblastiach ako umelá inteligencia, učenie strojov a analýza dát.

Všetky aktuálne voľné miesta a informácie, ako sa pridať k BMW Group, sa nachádzajú na bmw.jobs/karrierewebsite. Softvérový inžinier André Müller prezradil viac o svojej práci v rozhovore, ktorý sa nachádza na bmw.jobs/facebookinterview (rozhovor je v nemeckom jazyku. Na požiadanie je dostupný rozhovor aj v anglickom jazyku).

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.