Mercedes-Maybach G 650 Landaulet: luxus pod holým nebom

Trieda G ako nikdy predtým: v modeli G 650 Landaulet* predviedla značka Mercedes-Maybach nové majstrovské dielo automobilového inžinierstva.

Po Triede S a kabriolete S 650 Mercedes-Maybach je otvorená Trieda G prvé terénne vozidlo podznačky Mercedes-Maybach. Nezvyčajný G 650 Landaulet nasleduje po rovnako spektakulárnych variantoch AMG G 63 6×6 a G 500 4×42. So suverénnym motorom V12, s portálovými nápravami, elektrickou látkovou sklápacou strechou a exkluzívnou výbavou v priestore pre cestujúcich vzadu spĺňa úplne osobité, na 99 exemplárov limitované terénne vozidlo očakávania zákazníkov, ktorí kladú na svoje vozidlo tie najvyššie nároky. Mercedes-Maybach G 650 Landaulet je zrejme najexkluzívnejší spôsob, ako štýlovo jazdiť pod holým nebom.

História Triedy G je bohatá na superlatívy a medzníky. S novým modelom Mercedes-Maybach G 650 Landaulet terénna ikona dokazuje, že definíciu jedinečného luxusu možno vystupňovať ešte viac. To však nie je všetko: kultové vozidlo medzi terénnymi vozidlami sa ustavične zlepšuje a opäť raz ukazuje, aký potenciál v terénnom klasikovi vyrábanom od roku 1979 drieme ešte aj dnes.

„Názov Maybach siaha až k začiatkom automobilu. Je symbolom najvyššieho luxusu s tradíciou, v kombinácii so špičkovou technikou. V roku 2015 sme podznačkou Mercedes-Maybach dôsledne otvorili novú kapitolu luxusnej triedy. Odvtedy bolo expedovaných viac ako 15 000 vozidiel Mercedes-Maybach. Každé desiate predané vozidlo v segmente Triedy S je tak Mercedes-Maybach. Mercedes-Maybach Trieda G Landaulet teraz rozširuje portfólio Mercedes-Maybach o najikonickejšie ušľachtilé terénne vozidlo na svete. Piatym vozidlom po Triede S sedan, Pullman a kabriolet, ako aj štúdii Mercedes-Maybach Vision 6 zdôrazňujeme význam podznačky Mercedes-Maybach pre rodinu značky Mercedes,“ vysvetľuje Dr. Jens Thiemer, vedúci marketingu osobných motorových vozidiel Mercedes-Benz.

Dĺžka 5 345 milimetrov, rázvor 3 428 milimetrov, výška 2 235 milimetrov, svetlá výška takmer pol metra a pritom bohatá ponuka priestoru a komfortu pre štyroch cestujúcich: G 650 Landaulet prekonáva všetko, čo tu už bolo. Táto extrovertná Trieda G je tak doposiaľ nikdy nevidenou kombináciou luxusnej limuzíny so šoférom a terénneho vozidla. Zatiaľ čo vodič a spolujazdec majú miesto pod uzavretou strechou, cestujúci sediaci vzadu si vychutnávajú maximum komfortu: stlačením tlačidla sa elektricky otvorí veľká skladacia strecha a umožní pohľad na modrú oblohu. Majestátny zážitok pod holým nebom zažijú zadní cestujúci na individuálnych sedadlách. Elektricky ovládaná sklenená priečka na želanie oddelí zadnú časť od priestoru vodiča, stlačením tlačidla sa sklenená tabuľa zmení z priehľadnej na nepriehľadnú.

Sedadlá prvej triedy s opierkou lýtok a lôžkovou polohou

Vďaka rázvoru predĺženému o 578 milimetrov si cestujúci v modeli Mercedes-Maybach G 650 Landaulet vychutnajú veľkú voľnosť pohybu. V kombinácii s operadlami prvej triedy z Triedy S sa komfort sedenia a priestorový komfort výrazne zvýšili: elektricky v mnohých ohľadoch nastaviteľné samostatné sedadlá možno pohodlne nastaviť do lôžkovej polohy. Aktívne multiobrysové sedadlá s masážnou funkciou ENERGIZING zaručujú prostredníctvom nafukovacích vzduchových vankúšov vysoký komfort sedenia a výbornú bočnú oporu. Masážne programy zvyšujú pohodu a podľa princípu relaxačnej masáže horúcimi kameňmi využívajú aj aplikáciu tepla. Koncepciu sedenia pre cestujúcich vzadu dopĺňa opierka lýtok s voľne nastaviteľným uhlom a vzdialenosťou v pozdĺžnom smere.

Aj ďalší rozsah výbavy G 650 Landaulet splní každé želanie. Aby si cestujúci sediaci vzadu mohli vychutnávať ten najlepší komfort, medzi samostatnými sedadlami je integrovaná veľká konzola pre podnikateľov s temperovanými držiakmi na nápoje. Umožňujú chladenie alebo ohrievanie nápojov počas dlhšej doby. Ovládacie prvky na otváranie alebo zatváranie sklenenej priečky sú integrované za držiakmi na poháre. Podobne ako na sedadle v lietadle, stredová konzola ukrýva v sebe dva stolíky, ktoré možno ľahko sklopiť a vyklopiť. Aby ste ich mohli použiť aj ako podložku na písanie alebo na tablet a notebook, dosky stolíkov majú kožené vložky.

Individuálny systém zábavy s dvoma monitormi pre zadné sedadlá

Pred držiakmi na poháre sa nachádza ovládací prvok na klimatizovanie oblasti zadných sedadiel. Ďalej vpredu sa nachádza „géčkový kokpit“ v štýle prístrojovej dosky v prednom rade: na stredovej konzole sa nachádzajú tri výrazné, centrálne usporiadané tlačidlá. Neslúžia však na ovládanie troch uzávierok diferenciálov: jedno tlačidlo je určené na osvetlenie interiéru, druhé dve slúžia na otvorenie a zatvorenie sklápacej strechy. Súčasťou „géčkového kokpitu“ v zadnej časti sú aj dve príručné odkladacie skrinky a držadlá typické pre G. Na priečnom nosníku, v ktorom je uložená aj priečka, sú umiestnené dva multimediálne displeje individuálneho systému zábavy s vysokým rozlíšením s uhlopriečkou 25,4 cm (10 palcov).

Dvojfarebné čalúnenie designo v štyroch farbách výbavy

Luxusný, vyberaný charakter v Landaulete zvyšuje ušľachtilé čalúnenie designo s kosoštvorcovým prešívaním; vždy je vyhotovené v kombinácii dvoch farieb a k dispozícii je v štyroch farbách výbavy. Zákazník si k nemu môže vybrať niektorý z troch rôznych odtieňov látkovej sklápacej strechy, ako aj niektorú zo štyroch príťažlivých farieb lakov designo, medzi nimi aj jeden matný lak. Nápisy V12 BITURBO na predných blatníkoch poukazujú na vrcholné motorové dielo, dvanásťvalec. Masku chladiča zdobia pochrómovaná dvojitá lamela a pochrómovaná mriežka.

V ráfiku keramicky leštených diskov z ľahkej zliatiny s priemerom 55,9 cm (22 palcov) s dizajnom piatich zdvojených lúčov sú zapracované exkluzívne nápisy LANDAULET. Elektricky vysúvané nástupné schodíky uľahčujú nastupovanie do vozidla. Ochranný kryt spodku vozidla vpredu a vzadu, s rezervou dimenzované rozšírenia blatníkov z pravých uhlíkových vlákien a náhradné koleso umiestnené vpravo na zadnej časti s integrovaným držiakom na tretie brzdové svietidlo sú ďalšou súčasťou exkluzívnych dizajnových prvkov v exteriéri.

Portálové nápravy a pneumatiky s rozmermi 325/55 R 22

Ako to už poznáme z terénnej ikony, géčko si vždy razí nové cesty: na rozdiel od doterajších landauletov, ktoré sa zakladajú na reprezentačných sedanoch, vďaka modelu Mercedes-Maybach G 650 Landaulet zažijete nezabudnuteľné automobilové zážitky aj mimo spevneného povrchu. Portálové nápravy známe z modelov AMG G 63 6×6 a G 500 4×42 prinášajú bohatú svetlú výšku 450 milimetrov, otvorené terénne vozidlo tak suverénne zvládne aj extrémne úlohy. Na rozdiel od bežných tuhých náprav sa v tomto prípade kolesá nenachádzajú na úrovni stredu nápravy, ale vďaka portálovým prevodovkám na hlavách náprav sú podstatne nižšie.

Pneumatiky s rozmermi 325/55 R 22 vytvárajú optimálne predpoklady na dokonalé jazdné vlastnosti na ceste i v teréne. Aj na najnovšom géčku sú samozrejmosťou typické, počas jazdy zapínateľné 100-percentné uzávierky diferenciálu na palube, rovnako ako terénna redukcia v rozdeľovacej prevodovke. Vďaka súhre tejto techniky pohonu všetkých kolies, ktorá je v terénnom segmente jedinečná, sa G 650 Landaulet odlišuje od masy všetkých vozidiel s pohonom 4×4.

Vysoký komfort pohonu zabezpečuje najsilnejší dostupný hnací agregát, motor V12 s prepĺňaním dvoma turbodúchadlami vyvinutý značkou Mercedes-AMG s maximálnym výkonom 463 kW (630 k) a maximálnym krútiacim momentom 1 000 newtonmetrov.

Slávne landaulety zo Stuttgartu na trhu už viac ako 100 rokov

Landaulety majú v stuttgartskej automobilke dlhú tradíciu: k tomuto osobitému druhu vozidiel patril už Benz 25/45 k z roku 1910. Ďalším slávnym príkladom tohto exkluzívneho automobilového druhu sú Mercedes-Benz 300 d Landaulet (od r. 1960), Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet (od r. 1964) a Maybach Landaulet (od r. 2008).

Limitované na 99 vozidiel, uvedenie na trh na jeseň 2017

Rovnako ako všetky ostatné varianty Triedy G, aj Mercedes-Maybach G 650 Landaulet vyrobí na objednávku Magna Steyr v rakúskom Grazi. Svoju svetovú premiéru a spustenie predaja oslávi otvorené štvormiestne vozidlo na ženevskom salóne v marci 2017. Uvedenie osobitej série limitovanej na 99 vozidiel na trh sa začne na jeseň.

      

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.