BMW radu 1 Sedan: športový a mimoriadne emotívny model exkluzívne pre čínsky trh

Nanovo vyvinutý v Mníchove, vyrábaný v meste Šen-jang – nový model pre rýchlo sa rozvíjajúci segment prémiových kompaktných vozidiel upravený podľa potrieb čínskeho automobilového trhu – výber spomedzi 3- a 4-valcových motorov vybavených technológiou BMW TwinPower Turbo a modelov Sport Line a Luxury Line.

BMW radu 1 sedan

Mníchov/Peking. Dnešné spustenie predaja BMW radu 1 Sedan rozširuje ponuku nemeckej prémiovej značky o model upravený presne podľa potrieb čínskych zákazníkov. BMW radu 1 Sedan je s jeho jednoznačným športovým duchom a špecifickým celkovým konceptom zameraným na tento trh mimoriadne emotívnym novým vstupným modelom do segmentu prémiových kompaktných vozidiel. Práve tento segment má v Číne veľký potenciál na ďalší rast. Spoločnosti BMW Group a BMW Brilliance Automotive Ltd. budú tento model ponúkať iba na čínskom trhu.

Model BMW radu 1 Sedan vyvinuli v mníchovskej v centrále BMW v spolupráci s čínskymi konštruktérmi. Koncept vozidla a jeho výbava sa zamerali na špecifické požiadavky moderných cieľových skupín v Číne ako aj na miestne podmienky vrátane hustoty dopravy a infraštruktúry. Počas vývoja pre hromadnú výrobu absolvovalo vozidlo intenzívne testovanie po celom svete vrátane okruhu Nürburgring ako aj vo všetkých klimatických pásmach, ktoré sa v Číne nachádzajú. Následne sa potom podľa toho robili úpravy, aby zákazníci pri každodennom užívaní v ich prirodzenom prostredí zažili nefalšovanú radosť z jazdy.

BMW radu 1 Sedan sa vyrába vo fabrike v meste Tiexi otvorenej v roku 2012, ktorá je súčasťou spoločného podniku BMW Group a BMW Brilliance Automotive Ltd. Fabrika patrí pod výrobný komplex Šen-jang na severovýchode Číny. V tomto komplexe sa vyrábajú aj ostatné modely značky upravené cez čínsky trh. V Šen-jangu sa uplatňujú rovnaké prísne štandardy kvality ako vo všetkých ostatných výrobných fabrikách spoločnosti BMW Group po celom svete.

Kompaktný sedan s nezameniteľným športovým duchom BMW.

Konštrukcia modelu BMW radu 1 Sedan sa presne prispôsobila potrebám čínskych zákazníkov. Karoséria so splývavou zadnou časťou s charakteristickým trojpriestorovým vzhľadom je to, čo vyhľadávajú zákazníci vo viacerých kategóriách. Vzhľadom na popularitu karosérií typu sedan v Číne, spustila značka BMW špecifický program. Špeciálne pre čínsky trh sa vyvinuli modely BMW radu 3 a BMW radu 5 s predĺženým rázvorom. Vyrábajú sa vo fabrike v meste Šen-jang.

Ako doplnok k 5-dverovej verzii BMW radu 1 vyrábanej v Nemecku, sa značka rozhodla rozšíriť ponuku v prémiovom kompaktnom segmente o sedan vyvinutý špeciálne pre Čínu, ktorý sa bude vyrábať iba v tejto krajine. BMW radu 1 Sedan predstavuje jedinečnú kombináciu športového ducha značky v spojení s eleganciou. Dopĺňajú ich najlepší jazdný komfort v triede, luxusná výbava a progresívne technológie konektivity, ktoré predstavujú špičku segmentu. S týmito vlastnosťami je vozidlo mimoriadne príťažlivé najmä pre mladé cieľové skupiny, ktoré hľadajú vstupný model do sveta prémiových automobilov značky BMW.

Výnimočný dizajn s charakteristickými líniami.

Športová elegancia BMW radu 1 Sedan, neopakovateľná v prémiovom kompaktnom segmente, sa odráža v proporciách aj na líniách karosérie. Neprehliadnuteľnú príťažlivosť sa podarilo dosiahnuť prispôsobením typických prvkov dizajnu sedanov značky BMW na kompaktné rozmery exteriéru s dĺžkou 4 456 milimetrov, šírkou 1 803 milimetrov a výškou 1 446 milimetrov. Krátke previsy, dlhá kapota, kabína posunutá dozadu a dlhý rázvor s hodnotou 2 670 milimetrov dávajú BMW radu 1 Sedan pretiahnutý športový vzhľad. Charakteristická línia vozidla plynulo stúpa od predných blatníkov, cez kľučky dverí až k zadným svetlám, čím dodáva vozidlu ďalší punc dynamiky.

Do proporcií kompaktného modelu sa podarilo harmonicky integrovať aj obrysy dverí. Zadné dvere zasahujú hlbšie do zadnej časti vozidla, čo umožňuje pohodlnejšie nastupovanie na zadné sedadlá. Navyše bočná strana 4-dverového modelu využíva príťažlivé plochy typické pre BMW radu 1. Prechody medzi plochami vytvárajú atraktívnu súhru svetla a tieňa a dráždivú príťažlivosť atletickej postavy.

Poznávacím znakom prednej časti je široká mriežka chladiča, veľké otvory na vstup vzduchu a dvojité kruhové svetlomety so špičkovou LED technológiou. Zadná časť BMW radu 1 Sedan dostala exkluzívne dominantné horizontálne línie, ktoré podčiarkujú šírku vozidla a jeho excelentné jazdné vlastnosti. Zadné svetlomety vstupujú hlboko do bokov, vytvárajú tak charakteristický tvar L a umocňujú jeho silné sebavedomie.

Kokpit orientovaný na vodiča, veľa priestoru a prémiová nálada.

Interiér BMW radu 1 Sedan ponúka perfektný priestor na intenzívnu radosť z jazdy a na príjemné cestovanie. Kokpit sa, ako vo všetkých vozidlách značky BMW, orientuje na vodiča. Pozícia sedenia aj usporiadanie prístrojov a ovládačov zvyšujú koncentráciu vodiča na vozovku. Štandardnou súčasťou ovládacieho systému iDrive v BMW radu 1 Sedan je aj široký displej v strede palubnej dosky a ovládač na stredovej konzole. Horizontálne línie palubnej dosky prechádzajú až do obloženia dverí, čím vytvárajú pocit jemnej harmónie a veľkého priestoru.

Kľúčovú rolu pri vytváraní prémiového interiéru 4-dverového modelu zohrali precízne spracované povrchy a špičkové kvalitné materiály. Komfort na zadných sedadlách zlepšuje dostatok priestoru na hlavu aj na nohy, ale aj špeciálne vyhotovenie sedadiel. Tvary operadiel a čalúnenie sedadiel zabezpečujú, že cestujúci si aj na dlhších cestách užijú maximálny komfort.

Nová generácia motorov: vysoké otáčky a účinnosť v štýle BMW.

Moderný a športový charakter BMW radu 1 Sedan sa odráža aj v podobe ponuky motorov, ktoré sú dostupné od začiatku predaja. Na výber sú tri najnovšie pohonné jednotky BMW Group. Ich odľahčená hliníková konštrukcia a aktuálna verzia technológie BMW TwinPower Turbo zaisťujú výkon motora vo vyšších otáčkach a dostatočný krútiaci moment v spojení s príkladnou účinnosťou. Medzi použitými technológiami sa nachádzajú prepĺňanie, priame vstrekovanie paliva s centrálne umiestnenými vstrekovačmi, variabilné ovládanie zdvihu ventilov v podobe systému VALVETRONIC patentovaného BMW Group a variabilné ovládanie časovania nasávacích aj výfukových ventilov (double VANOS).

Táto kombinácia vyústila do športovej charakteristiky 2-litrového 4-valcového motora v modeli BMW 125i Sedan. Výkon hraničí pri 170 kW (231 k) a maximálny krútiaci moment 350 Nm je k dispozícii už pri 1 250 ot./min. BMW 125i je štandardne vybavené 8-stupňovou prevodovkou Steptronic. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h s ňou trvá 6,8 sekundy, maximálna rýchlosť je 250 km/h. K týmto hodnotám výkonu sa viaže kombinovaná spotreba 6,4 l/100 km a kombinované emisie 152 g CO2/km.

Ďalší 2-litrový 4-valec pracuje v BMW 120i Sedan. Športové hodnoty zabezpečuje výkon 141 kW (192 k) a krútiaci moment 280 Nm pri 1 250 ot./min. V spojení so štandardne dodávanou 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 235 km/h. Kombinovaná spotreba modelu BMW 120i Sedan je 6,2 litra na 100 km a kombinované emisie CO2 sú 148 g/km.

Ponuku motorov uzatvára 3-valcová pohonná jednotka v modeli BMW 118i Sedan. Z objemu 1,5 litra generuje výkon 100 kW (136 k) a krútiaci moment 220 Nm dostupný pri 1 250 ot./min. BMW 118i Sedan zrýchli so 6-stupňovou prevodovkou Steptronic z 0 na 100 km/h za 9,4 sekundy a maximálna rýchlosť je 212 km/h. Účinnosť motora sa prejavuje na kombinovanej spotrebe iba 5,5 l/100 km a kombinovaných emisiách CO2 iba 132 g/km.

Špecifické nastavenie odpruženia, maximálna bezpečnosť.

Jazdné vlastnosti nového BMW radu 1 Sedan charakterizujú atletický duch, komfort a bezpečnosť. Dokonalý základ predstavujú pohon predných kolies, takmer rovnomerné rozloženie hmotnosti na nápravy, odľahčená konštrukcia karosérie a pruženie. Nastavenie odpruženia je športové, no zároveň spĺňa aj vysoké nároky na komfort. Pruženie a tlmenie zabezpečujú posádke maximálne pohodlnú jazdu na všetkých druhoch povrchov vozoviek. Akustický komfort sa podarilo vylepšiť prvkami ako kompletné zakrytie podvozka či pneumatikami so zníženým valivým odporom.

O precízne ovládanie vozidla sa starajú výkonné kotúčové brzdy a elektromechanický posilňovač riadenia Servotronic s premenlivým účinkom závislým od rýchlosti. Dynamic Stability Control DSC ponúka široký rozsah funkcií, ktoré za každých okolností zaručia bezpečné ovládanie. Súčasťou štandardnej výbavy modelu BMW 118i Sedan sú 17-palcové disky z ľahkých zliatin (16-palcové pre BMW 118i Lifestyle). Ostatné verzie odstanú 18-palcové disky.

Ovládateľnosť aj ochrana posádky ťažia z vysokej torznej tuhosti karosérie BMW radu 1 Sedan. Bezpečnostná štruktúra využíva presne definované rozkladanie zaťaženia a veľké deformačné zóny, ktoré v prípade kolízie ochránia posádku. Interiér obsahuje kompletnú bezpečnostnú výbavu vrátane predných, bočných a hlavových airbagov, ako aj 3-bodové bezpečnostné pásy pre cestujúcich na všetkých sedadlách. Všetky verzie schádzajú z výrobnej linky vybavené pneumatikami typu run flat s núdzovým dojazdom.

Ovládanie režimu jazdy, možnosti úprav s modelmi Sport Line a Luxury Line.

Štandardne dodávané ovládanie režimu jazdy na stredovej konzole umožňuje nastaviť charakteristiku vozidla podľa aktuálnych preferencií – športovo, komfortne alebo úsporne. Po stlačení tlačidla sú k dispozícii režimy COMFORT, SPORT a ECO PRO. Súčasťou štandardnej výbavy je aj klimatizácia s upravenými akustickými vlastnosťami. Tá je súčasťou špeciálneho vykurovacieho a ventilačného systému pre tento model, ktorý sa musel prispôsobiť špecifickým klimatickým podmienkam v Číne. Okrem vysokého výkonu ponúka aj účinné filtrovanie nasávaného vzduchu. Viaceré komfortné funkcie dopĺňa paleta príplatkových prvkov vrátane širokého výberu exteriérových lakov, diskov z ľahkých zliatin, farieb interiéru, poťahov sedadiel a obkladov interiéru. Zákazníci si tak môžu zostaviť BMW radu 1 Sedan presne podľa svojho vkusu. Alternatívami k základnej verzii sú modely Sport Line a Luxury Line. Ich dizajnové prvky v interiéri a exteriéri umožňujú čiastočné úpravy, ktoré pomáhajú zvýšiť športový nádych alebo exkluzívny vzhľad BMW radu 1 Sedan.

Unikátna konektivita: Asistenčné systémy, služby, aplikácie.

Príplatkové asistenčné systémy predstavujú ďalšie rozšírenie v oblastiach komfortu a bezpečnosti. Paleta systémov obsahuje Driving Assistant vrátane Predkolízneho systému s funkciou City Light Braking, Parkovacieho asistenta a Aktívneho systému udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go.

Inteligentná konektivita dáva BMW radu 1 Sedan mnoho online funkcií, ktoré sú v kompaktnom segmente unikátne. Aplikácie umožňujú, aby sa do operačného systému vozidla bezproblémovo integrovalo viacero zábavných, informačných, navigačných a komunikačných služieb. Navyše, BMW Connected predstavuje pre vodiča osobného asistenta mobility. S ním príde do cieľa pokojne a bez stresov. Flexibilná platforma Open Mobility Cloud umožňuje, aby sa do vozidla pripojilo viacero koncových zariadení ako mobilné telefóny, tablety či hodinky. To napríklad znamená, že celá jazda sa môže naplánovať na základe údajov z kalendára ešte predtým, ako vodič nastúpi do vozidla.Na základe aktuálnych údajov z dopravy môže BMW Connected naplánovať ideálnu trasu a odporučiť presný čas odchodu a vodiča o tom včas informovať pomocou jeho koncových zariadení. Takisto možno pomocou mobilného telefónu skontrolovať či sú všetky okná a dvere zatvorené, prípadne koľko paliva zostáva v nádrži.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.