Volvo Concept Truck hybrid. Testovanie hybridnej hnacej línie

Spoločnosť Volvo Trucks vyvinula koncepčné nákladné vozidlo Volvo – prvé hybridné vozidlo vyrobené pre diaľkové operácie. Keď zohľadníme ostatné inovácie vozidla, celkové zníženie spotreby paliva a emisií CO2 predstavuje približne 30 percent.

Spoločnosť Volvo Trucks v máji 2016 prvýkrát predstavila koncepčné nákladné vozidlo Volvo a teraz ho ešte viac zdokonalila a vylepšila. Okrem inovácií v oblasti aerodynamických vlastností, valivého odporu a zníženej hmotnosti obsahuje nová verzia aj hybridnú hnaciu líniu – jednu z prvých svojho druhu v ťažkých nákladných vozidlách určených na diaľkovú dopravu.

Volvo Concept Truck hybrid

„Usilujeme sa byť na čele vývoja v oblasti elektromobility a neustále sa posúvať ďalej, pokiaľ ide o znižovanie spotreby paliva a emisií,” hovorí Claes Nilsson, výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo Trucks. „Počas najbližších rokov sa v našej spoločnosti budú čoraz viac využívať obnoviteľné energie, a preto pevne veríme, že vzrastie význam elektromobility a hybridných technológií. Hnaciu líniu v našom koncepčnom nákladnom vozidle sme vyvinuli s cieľom zlepšiť efektívnosť dopravy a prispieť k trendu trvalo udržateľnej dopravy v tomto odvetví. Vďaka koncepčnému nákladnému vozidlu získame cenné znalosti a skúsenosti, ktoré nám pomôžu naďalej rozvíjať technológie.”

Hybridná hnacia línia získava energiu pri jazde z kopca na svahoch strmších ako jeden stupeň alebo počas brzdenia. Získaná energia sa uloží v batériách vozidla a použije sa na pohon nákladného vozidla v elektrickom režime na rovných cestách alebo pri miernom sklone. Zdokonalená verzia systému I-See na podporu vodiča od spoločnosti Volvo Trucks bola vyvinutá špeciálne pre hybridnú hnaciu líniu, ktorá analyzuje najbližšiu topografiu a vypočíta najúspornejšie a najúčinnejšie využitie vznetového motora a elektromotora, ako aj optimálny čas na použitie získanej energie.

V rámci diaľkovej prepravy sa odhaduje, že hybridná hnacia línia umožní vypnutie spaľovacieho motora počas 30 % času jazdy. Ušetrí sa tým približne 5 až 10 percent paliva, v závislosti od typu alebo špecifikácie vozidla a jeho jazdných vlastností. Ponúka tiež možnosť prejsť vzdialenosť do 10 kilometrov v úplnom elektrickom režime, aby vozidlo mohlo jazdiť s nulovými emisiami a nízkou hladinou hluku.

„Diaľková preprava má v súčasnosti značný podiel na celkovej spotrebe paliva v sektore dopravy. Vďaka využívaniu hybridných technológií sa výrazne zníži spotreba paliva a produkcia emisií. Ide aj o dôležitý krok pri dosahovaní našich aj spoločenských budúcich cieľov v oblasti životného prostredia,” vysvetľuje Lars Mårtensson, riaditeľ oddelenia Životné prostredie a inovácie spoločnosti Volvo Trucks.

Koncepčné nákladné vozidlo Volvo nadväzuje aj na úspechy svojich predchodcov, najmä zlepšenými aerodynamickými vlastnosťami, valivým odporom a zníženou hmotnosťou vozidla. „Ide o platformu na overenie viacerých nových technológií na zvýšenie efektívnosti dopravy,” dodáva Åke Othzén, hlavný projektový manažér spoločnosti Volvo Trucks. „Niektoré z týchto inovácií sme už zaviedli do našich nákladných vozidiel a ďalšie predstavíme v blízkej budúcnosti. Hybridná hnacia línia je sčasti založená na znalostiach a skúsenostiach získaných pri výrobe hybridných a elektrických autobusov Volvo.”

Fakty: Volvo Concept Truck hybrid

Koncepčné nákladné vozidlo Volvo je výsledkom švédskeho úsilia v rámci dvojstranného výskumného projektu, do ktorého sa zapojila Švédska energetická agentúra (Energimyndigheten) a americké ministerstvo energetiky.
Americké koncepčné nákladné vozidlo, projekt SuperTruck, bolo vyvinuté ako súčasť programu SuperTruck amerického ministerstva energetiky, ktorý podporuje výskum a vývoj s cieľom zlepšiť efektívnosť dopravy v oblasti diaľkových operácií v Severnej Amerike.

Fakty: Elektrická hybridná hnacia línia

Získava energiu pri jazde z kopca na svahoch strmších ako jeden stupeň alebo počas brzdenia. Získaná energia sa uloží v batériách vozidla a použije sa na pohon nákladného vozidla v elektrickom režime na rovných cestách alebo pri miernom sklone.
Zdokonalená verzia systému I-See na podporu vodiča od spoločnosti Volvo Trucks, ktorá bola vyvinutá špeciálne pre hybridnú hnaciu líniu, analyzuje najbližšiu topografiu pomocou informácií z GPS a elektronickej mapy. Systém prostredníctvom zložitého algoritmu na základe sklonu vozovky a odhadovanej rýchlosti vypočíta najúspornejšie a najúčinnejšie využitie vznetového motora a elektromotora, ako aj optimálne časy na použitie získanej energie.
V rámci diaľkovej prepravy sa odhaduje, že hybridná hnacia línia umožní vypnutie spaľovacieho motora počas 30 % času jazdy. Ušetrí sa tým približne 5 až 10 percent paliva, v závislosti od typu vozidla a jeho jazdných vlastností.

Technické údaje: Volvo Concept Truck
Model nákladného vozidla: Volvo FH
Motor: Volvo D13 Euro 6 step C

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.