10 najdrahších áut sveta v roku 2017

Trh s rýchlymi, silnými a luxusnými autami sa prudko rozrastá. Aj keď vo svete sériovo vyrábaných áut sa stretávame so stále sa zvyšujúcimi ponukami dodatočných výbav a možností, pár výrobcov ponúka extra triedu, prirodzene za extra cenu. Ktoré sú tie najlepšie a zároveň najdrahšie?



10. Koenigsegg Regera – 1,8 milióna €

Christian von Koenigsegg je asi najväčší vizionár zo súkromných konštruktérov dnešnej doby. Jeho výtvory sú vysoko osobné a s mnohými priekopníckymi inováciami. Uvedená suma modelu Regera je základná a narastá spolu s individuálnymi požiadavkami zákazníka. Regera má zabudovaný 5,0 litrový V8 twin-turbo motor s výkonom 1100 koní. Nevyužíva prevodovku, ale tzv. Koenigsegg Direct Drive systém s priamym riadením. V ňom je zabudovaný malý elektromotor prepojený s motorom cez hydraulický spojku a funguje ako štartovací motor (štart z čiary).

Obe zadné kolesá majú zabudovaný vlastný elektromotor s výkonom 700 koní. Superauto dokáže jazdiť na čistú elektriku s rozpojenou hydraulickou spojkou.

9. Ferrari LaFerrari Aperta – 2,06 milióna €

LaFerrari Aperta je verzia s otvorenou strechou pôvodného najrýchlejšieho Ferrari vôbec. Aperta využíva rovnaký pohonný systém s výkonom okolo 1000 koní. Stredo-zadne uložený motor 6,3 litra Ferrari F140 V12 spojený s HY-KERS technológiou z Formule 1. Aperta je voči hard-topom zmenená. Má väčší aerodynamický prítlak vpredu, radiátory chladiacej sústavy majú zmený uhol aby odviedli horúci vzduch popod auto a nie ponad auto. Ferrari “Butterfly” dvere majú zmenený uhol otvárania a rovnako sú zmenené podblatníky a blatníky (ak sa to tak dá nazvať u LaFerrari).

8. McLaren P1 GTR – 2,42 milióna €

McLaren P1 GTR vlastne v skutočnosti ani nie je na trhu a nikdy ani nebolo, pretože pôvodne plánovaných vyrábaných 35 kusov sa predalo ešte skôr, ako ich stihli vyrobiť. Ďalej treba myslieť na to, že je to auto určené iba na trať. V skutočnosti bolo auto predávané iba v librách a to za 1,9 milióna. Drahé je aj preto, že je to limitovaná oslavná edícia ku víťazstvu z pred 20 rokov na Le Mans. Z “legálnej” P1 má prebratý hybridný systém s 1000 koňovým benzínovým motorom a elektromotorom. Na výber má z jazdných režimov e-režim, normál, šport, trať a pretek, ako aj “úplné plnenie” a instantný výkonový asistenčný systém. Má pevnú výšku pretekárskeho podvozku, pevne uložený zadný spojler a špeciálne navrhnutý výfukový systém. Z 0 na 100km/h to zvládne za približne 2,4s a maximálka je 362km/h.

7. Bugatti Chiron – 2,43 milióna €

Keď predošlý riaditeľ VW Ferdinand Piech oznámil, že Bugatti vyrobí najrýchlejšie auto sveta, inžinieri v Mulsanne už vyvíjali Veyrona. Príklad spojenia vesmírneho programu a automobilového sveta sa ukázal ako neskutočný a predsa reálny. Maximálka 431km/h bola ako pľuvanec medzi oči všetkým ostatným značkám. Motor W16 s výkonom 1001 koní mal štyri turbodúchadlá, ktoré boli hlučnejšie ako väčšina sériových motorov.

Veyron odišiel a na jeho miesto a ešte o trochu vyššie sa dostal nástupca Chiron. Rýchlejší, silnejší a pokročilejší. 1500 koní, obmedzená maximálka na 420km/h. Jeho skutočná maximálna rýchlosť ešte nebola testovaná a Bugatti ani neprezradilo, akú métu predpokladajú dosiahnuť. A prečo je tak drahý? Pretože bol ručne vymodelovaný v ateliéri, ako pravé Bugatti.

6. Pagani Huayra BC – 2,62 milióna €

Mysleli ste si, že väčší extrém ako Huayra nemôže byť vyrobený? Mýlili ste sa. Je tu Huayra BC, najdrahšie Pagani v celej ich doterajšej histórii. BC sú iniciály Bennyho Caiola, talianskeho investora ktorý vlastnil jednu z najlepších kolekcií Ferrari na svete. Caiola bol jeden z najstarších priateľov Horacia Paganiho a zároveň jeho mentor. Aj preto sa rozhodol Horacio dosiahnuť ešte vyšší psychologický level v tvorbe nového auta.

BC vyzerá a znie ako “starý” model Huayra. Motor je stále dodávaný AMG, 6,0 litra, V12 biturbo vyladený v dielni Pagani na démonických 790 koní a 1099Nm. Prevodovka Xtrac má sedem stupňov a cez špeciálny hnací hriadeľ vyvinutý s LeMans prototypom poháňa iba zadnú nápravu. Prevodovka sa pri tom sama kontroluje a ovláda cez elektro-hydraulické ovládacie členy a synchronizátory z uhlíkových vlákien. Prevodovka na Huayre radila rýchlosti za 150 milisakúnd. Huayara BC zobrala tento čas a ešte ho zrazila o polovicu na 75 milisekúnd.

5. Ferrari Pininfarina Sergio – 2,8 milióna €

Len 6 kusov týchto absurdných Ferrari sa pohybuje po cestách, ak vlastne neodpočívajú nedotknuté v nejakej zbierke. Pininfarina Sergio bol vytvorený synom presláveného dizajnéra Pininfarinu práve v roku, kedy Pininfarina st. umrel. Pôvodne bolo toto auto prezentované v roku 2013 ako koncept. Vyrobené bolo na základoch 458 Spider. Ručne vyrobené Sergio je vďaka celokarbónovému rámu ľahšie o 150kg od 458 Spider. Sergio nemá žiadnu strechu, bočné okná, ani čelné sklo. S motorom z 458 Spider 4,5 litrovým F136F V8 je táto verzia oveľa záživnejšia a emotívnejšia, ako 458 Spider.

4. Aston Martin Valkyrie – 2,8 milióna €

Nie je ešte presne stanovená cena pre toto auto, ale približne sa má pohybovať okolo 2,8 milóna €, plus mínus, kto by už pri tomto riešil drobné. Aston Martin mal doteraz na mnoho dobrého, ale akosi sa nemal k životu. Všetko sa zmenilo novým prezidentom tejto anglickej spoločnosti Andym Palmerom. Ten dal príkaz na vývoj a výrobu zabijaka Vulcan-a a teraz dal pokyn na spoluprácu s RedBull Racing na ktorej sa dohodli s prezidentom RedBull Racing Christianom Hornerom pri pive v krčme (seriózne a vážne). Najsilnejšou stránkou má byť práve aerodynamika auta, ktorú prepracujú vďaka skúsenostiam RedBull-u vo Formula 1. Šasi Valkyrie bude dutá a pretekajúci vzduch cez tieto priestory má vytvoriť dostatočnú prítlačnú silu, takže na aute by nemali byť žiadne krídla, spojlere a difúzory obrovských rozmerov.

Napriek zmluve s AMG si však Aston pre toto auto vybral motor od Cosworthu, 6,5 liter atmosférický V12 a má vytvoriť pomer váha:výkon 1:1. Dosahovať má výkon a teda aj hmotnosť okolo 1000 koní / kg.




3. Lamborghini Veneno Roadster – 3,08 milióna €

Veneno Roadster je najdrahším Lamborghini doteraz. Monokok je prebratý od LP700-4 Aventador s jediným rozdielom, je celý z uhlíkových vlákien. 6,5 litorvý V12 motor má výkon 740 koní a spriahnutý je so sedemstupňovou jednospojkovou automatizovanou ISR prevodovkou. Napriek cene auta je práve táto prevodovka jeho slabosťou a prehrieva sa horšie ako v neodborne upravenom sériovom aute. Celková suchá hmotnosť je 1490kg.

2. Lykan HyperSport – 3,18 milióna €

Postavené vo W Motors je Lykan HyperSport prvé arabské superauto. Svetlomety majú v sebe osadené 420 15-karátových diamantov. Ak sa vám ale ako zákazníkovi nepáčia diamanty, môžete si vybrať z rubínov, žltých diamantov, alebo zafírov. Ďalej je približne v strede auta uložený twinturbo motor 3,8 litra, plochý šesťvalec so 780 koňmi poháňajúci zadné kolesá. Z 0 na 100km/h za 2,8s a maximálka 386km/h.

1. McLaren P1 LM – 3,46 milióna €

McLaren P1 LM je najdrahším autom roka 2017 aj napriek tomu, že nebolo postavené McLarenom. Pôvodné “bežné” P1 bolo prerobené spoločnosťou Lanzante Motorsports špecializovanej hlavne v reštaurovaní starých športových legendárnych áut. Mnoho prvko má z P1 GTR a z McLaren F1. Napríklad rovnako ako F1 má aj P1 LM termálne krytie zo zlata v motorovom priestore. Motor je 3,8litorvý twinturbo V8 kombinovaný s tromi elektromotormi uložených medzi motorom a zadnou nápravou. Produkuje heroických 1000 koní.

Tieto detaily nie sú ale dostatočné v porovnaní s ostatným superautami na to, aby zaň chceli 3,46 milióna €. Tu nastupuje  aerodynamika, ktorú využijete iba na trati. Upravené zadné krídlo so zväčšeným predným spliterom a ďalšími úpravami dosahuje o 40% väčší prítlak voči P1 GTR.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.