FleetBoard – digitálna doba pre prepravcov odštartovala v obrovskom

Digitalizácia, obrovské množstvo dát, klaudové riešenia, intarnet vecí (IoT), ako aj umelá inteligencia nie sú iba moderné slová, ale sú to aj pojmy prenikajúce do priemyslu a v tomto prípade do logistiky ako takej.Svetu začínajú vládnuť programy, aplipkácie v inteligentných telefónoch, informácie prenášané po sieti. Týmto sa neotvára iba odvrátená strana ľudských možností, ale hlavne (a pre to to bolo pôvodne vymyslené) sa týmto umožňuje zjednodušiť, vylepšiť, urýchliť a dotiahnuť do celkovej dokonalosti pracovné procesy. Všetky novinky boli predstavené na prezentácii FleetBoard v Mníchove.

Fleetboard

Už od roku 2000 sa Fleetboard upísal novým inováciám. Je to súbor virtuálnych služieb slúžiaci v reálnom svete. Obsahuje mnoho programov, aplikácií a podslužieb, ktoré sa spájajú do jedného obrovské a silného balíka smerovaného na prepravné spoločnosti poskytujúce hlavne prevozy tovaru hlavne cestnou nákladnou dopravou.

Mapy: HERE

Spoločnosť Daimler odkúpila v roku vynikajúce mapy od NOKIA. Jedná sa o aplikáciu HERE, ktorá zožala úspech po celom svete, čo vytvorili vynikajúci základ pre spoločnosti zaoberajúce sa dopravou po cestách. Dnes dokážu v upravenej verzií pracovať už aj časmi nakládky, prepravy (oddychu vodiča) a vykládky. V praxi tak dokážete kontrolovať na monitore svojho počítača všetky nákladné vozidlá značky Mercedes-Benz, ktoré vlastníte. Vidíte ich časy kedy dorazia na ďalšiu nakládku, koľko paliva im ostáva, či nepotrebujú tankovať na danej trase, či nie je potrebné vykonať servis, či nepotrebujú odpočinok a kde približne by si mohli odpočinúť, atď.

Vyhľadávač v tejto aplikácii umožňuje napríklad aj vyhľadať čerpacie stanice s najnižšou cenou za palivo, toto ale už vykonáte v ďalšom podprograme. Vďaka spolupráci s HERE sa otvorilo mnoho nových dverí, ktoré si predstavíme aj nižšie.

Cloud základ: Microsoft Azure

Spracovanie tak veľkých dát je náročné a rovnako náročné, ba ešte náročnejšie ako uloženie dát do internetu, aby ich mohli zdielať vzájomne osoby, ktoré to potrebujú. Pre toto si Daimler zvolili spoločnosť Microsoft za partnera a využívajú ich cloudové služby Azure. Zabezpečujú softwérové aktualizácie, novinky a prispôsobovanie riešení, lepšie časy výpočtov, zdieľanie všetkých dát a stála možnosť ich úpravy.

Fleetboard HoloDeck

S pomocou HoloLens – okuliarov umožňujúcich vidieť virtuálnu 3D projekciu – možno vidieť kam až sa dokáže celý Fleetboard dostať. HoloDeck stačí namieriť na prázdnu pracovnú plochu stola  a vyobrazia sa vám mapy ciest, reálny pohyb nákladných áut po nich, dáta o vodičovi, nákladnom aute, náklade, vyťaženosť áut a návesov/prívesov, voľný nakladací priestor, časy vodičov atď.

Fleetboard HoloDeck – Hardware-Vision: Mit Hilfe der HoloLens – einer Brille, die es ermöglicht, virtuelle 3D-Projektionen im Raum zu sehen und mit ihnen zu interagieren – erlebt man anschaulich wie Fleetboard die Zukunft des Flottenmanagements gestaltet. In der dreidimensionalen Landschaft des Fleetboard HoloDeck kann der Flottenmanager der Zukunft seine Fahrzeuge live beobachten. // FleetBoard HoloDeck – hardware vision: With the help of the HoloLens – a headset that allows the user to see virtual 3D projections in a space and to interact with them – it is possible to experience how FleetBoard creates the future of fleet management. The fleet manager of the future can monitor his vehicles live in the three-dimensional landscape of the FleetBoard HoloDeck. Fleetboard HoloDeck – Hardware-Vision: Mit Hilfe der HoloLens – einer Brille, die es ermöglicht, virtuelle 3D-Projektionen im Raum zu sehen und mit ihnen zu interagieren – erlebt man anschaulich wie Fleetboard die Zukunft des Flottenmanagements gestaltet. In der dreidimensionalen Landschaft des Fleetboard HoloDeck kann der Flottenmanager der Zukunft seine Fahrzeuge live beobachten. // FleetBoard HoloDeck – hardware vision: With the help of the HoloLens – a headset that allows the user to see virtual 3D projections in a space and to interact with them – it is possible to experience how FleetBoard creates the future of fleet management. The fleet manager of the future can monitor his vehicles live in the three-dimensional landscape of the FleetBoard HoloDeck.

Fleetboard FuelHub

Jedná sa o kvázi digitálny trh pre obchodovanie s pohonnými hmotami v rámci súkromných vlastníkov čerpacích staníc (väčšinou práve dopravné spoločnosti vlastnia takéto stanice), predajcov ropných produktov a sprostredkovateľmi. Nákupca profituje z obrovského množstva ponúk, ako aj z kratších časov vybavovania bez zbytočného telefonovania. Predajcovia získajú väčší počet zákazníkov. Celý predaj prebieha vďaka pár kliknutiam. Časom budú pridané ďalšie možnosti zvyšujúcimi efektivitu a možnosti pri obchode cez tento digitálny trh.

FleetBoard FuelHub: The digital marketplace for the purchase of fuel, particularly diesel, for companies with their own fuel tanks, as well as for mineral oil suppliers and distributors. FleetBoard FuelHub: The digital marketplace for the purchase of fuel, particularly diesel, for companies with their own fuel tanks, as well as for mineral oil suppliers and distributors.

Fleetboard nxtload

Na výber a zabezpečenie prepráv sa ku koncu roka 2016 využívalo iba v Európe cez 200 digitálnych platforiem. Mnohokrát je nemožné orientovať sa vo všetkých a vyťažiť tak svoje nákladné auto naplno. Zjednodušiť túto špedičnú prácu má práve nxtload bežiaci na Microsoft Azure a spolupracujúci s HERE a ďalšími produktami z palety Fleetboard. Bude sa jednať o otvorenú platformu ktorá má byť doživotne zadarmo, čo by malo zabezpečiť postupný presun dopravcov a zákazníkov na nxtload. Momentálne sú už v tejto databáze zaradené všetky ponuky a dopyty od Trans.eu a Teleroute a systém tak ponúka dostatočne veľký trh pre špeditérov, dopravcov a výrobcov.

FleetBoard nxtload: meta search engine, dispatchers can easily find and book freight orders in the first phase. FleetBoard nxtload: meta search engine, dispatchers can easily find and book freight orders in the first phase. FleetBoard nxtload: meta search engine, dispatchers can easily find and book freight orders in the first phase.

Fleetboard Vehicle Lens (aplikácia do inteligentného telefónu)

Vzhľadom na rýchlo sa striedajúcich vodičov v rôznych ťahačoch sa často stáva, že vodiči nevedie na čo ktorý ovládač v kabíne je určený. APlikácia Vehicle Lens pre Android a iOS má poskytnúť  všetky potrebné informácie o danom ovládači na displeji mobilného telefónu (alebo tablete). Stačí keď si vodič zapne aplikáciu a nasmeruje fotoaparát na daný ovládač. Aplikácia rozozná pracovné prostredie v kabíne na základe získaného obrazu a poskytne vodičovi čo potrebuje vedieť.

Fleetboard Vehicle Lens: Die App erkennt per Live-Bilderkennung das Nummernschild des Lkw. An der jeweils passenden Stelle am Lkw werden relevante Informationen schnell und übersichtlich per Augmented Reality eingeblendet. // Fleetboard Vehicle Lens: The app uses live image recognition to identify the truck’s number plate. At each relevant point of the truck, relevant information is superimposed quickly and clearly structured via augmented reality. Fleetboard Vehicle Lens: Die App erkennt per Live-Bilderkennung das Nummernschild des Lkw. An der jeweils passenden Stelle am Lkw werden relevante Informationen schnell und übersichtlich per Augmented Reality eingeblendet. // Fleetboard Vehicle Lens: The app uses live image recognition to identify the truck’s number plate. At each relevant point of the truck, relevant information is superimposed quickly and clearly structured via augmented reality. Fleetboard Vehicle Lens: Die App erkennt per Live-Bilderkennung das Nummernschild des Lkw. An der jeweils passenden Stelle am Lkw werden relevante Informationen schnell und übersichtlich per Augmented Reality eingeblendet. // Fleetboard Vehicle Lens: The app uses live image recognition to identify the truck’s number plate. At each relevant point of the truck, relevant information is superimposed quickly and clearly structured via augmented reality.

SMARGO

SMARGO bude otvorená platforma bežiaca na cloude, to znamená bude prístupná pre všetkých 24/7. Má nahrádzať, zjednodušiť a sprehľadniť všetky dokumenty súvisiace s prepravou nákladov, ktoré sú ešte stále v dnešnej digitálnej dobe vedené na papieroch. Okrem programu pre počítače je už vyvinutá aj aplikácie pre Android a príde aj aplikácia pre iOS. Takýmto spôsobom majú všetci v reťazci potrebné dokumenty k dispozícii kedykoľvek a kdekoľvek, od odosielateľov, cez vodičov, až po príjemcov.

SMARGO: open, cloud-based platform that presents all the real-time data on the order SMARGO: open, cloud-based platform that presents all the real-time data on the order SMARGO: open, cloud-based platform that presents all the real-time data on the order SMARGO: open, cloud-based platform that presents all the real-time data on the order

Vďaka cloudu budú všetky papiere uložené na server a archivované. Momentálne beží SMARGO v prototypovom režime a je nasadené v BLG LOGISTICS GROUP AG & Co. KG. Od roku 2018 má byť táto aplikácia prístupná v obchode Google Play Store a bude viacjazyčná.

Fleetboard Store pre aplikácie

Už v roku 2016 bol na výstave IAA Nákladné vozidlá predstavený obchod Fleetboard s aplikáciami. Je otvorený a môžu sa do neho zapojiť rôzni vývojári mobilných aplikácií, partneri z priemyslu (napr. výrobcovia nádstavieb).  Otvorenie takéhoto obchodu smerovaného na vodičov a prepravcov tretím stranám umožní vývoj aplikácii, ktoré by sa inak len ťažko dostávali do obehu. Tieto aplikácie nemusia byť vyvíjané iba pre značku Mercedes-Benz, ale pre akéhokoľvek výrobcu/dodávateľa nákladných automobilov.

Fleetboard Store for apps, the open platform for partners and app developer. Fleetboard Store for apps, the open platform for partners and app developer. World premiere of the FleetBoard Store at the IAA: the new marketplace for apps World premiere of the FleetBoard Store at the IAA: the new marketplace for apps

V tomto čase sú v obchode aplikácie od takých silných partnerov ako: Brugg Lifting, Continental, Dautel, DKV, EuroTransportMedia, Palfinger, Schmitz Cargobull, Truck Parking Europe, UTA, uvauvau a potom aplikácie od Fleetborad-u.

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke obchodu: https://www.appyourtruck.com/ .

Fleetboard managment

Balík programov určený pre technické oddelenie dopravnej firmy.

Fleetboard manažment vodiča

Toto je doslova pomocník pre vodiča. Bez ohľadu na značku a model nákladného auta ukazuje aplikácia na základe registrovaného jazdného štýlu tipy na zlepšenie sa. Berie do úvahy predvídavú jazdu, zmenu rýchlosti, brzdenie. Ku tomu priráta prácu s časom, hlavne precízne skontroluje čas jazdy a čas oddychu. Podľa doterajších skúseností dokázali takto vedení vodiči ušetriť až 15% paliva.

Fleetboard manažment vozového parku

Bez ohľadu na značku vozidla sťahuje tento software informácie o časoch jazdenia a celkového času behu, spotrebu paliva, priebežný stav servisu, hlásenie potrebného servisu.  Prenos informácií o stave tlaku v pneumatikách, stave bŕzd, stav hladiny oleja a chladiacej kvapaliny. Plánovanie servisov a zákonom daných prehliadok. Zistenie polohy nákladného auta pri krádeži.

FleetBoard Cockpit FleetBoard Cockpit FleetBoard Cockpit FleetBoard Cockpit FleetBoard Cockpit

Fleetboard manažment návesov

Zbiera telematické dáta ťahača a návesu a v prehľadnom prostredí ich zobrazí kontrolórovi. Prenáša informácie o polohe návesu, identifikačné číslo vozidla, že ťahač má zapojený správny náves. Ďalej všetky informácie o návese (napr. u chladiacich návesov teplota a zatvorenie dverí, činnosť a iné) a jeho technické údaje. Momentálne spolupracuje systém s dvomi najväčšími dodávateľmi návesov v Európe, Schmitz Cargobull a Krone, pričom nasleduje spolupráca s ďalšími dodávateľmi.

FleetBoard Trailer Management kombiniert die Telematikdaten von Zugmaschine und Auflieger ; FleetBoard Trailer Management combines the telematic data of the tractor unit and semitrailer;

Fleetboard manažment transportu

Zobrazuje a spracováva objednávky, naloženie, zmenu nakládky, vykládku, časy čakania na hraniciach, alebo v kolóne a iné. Systém sa dá nastaviť individuálne pre každú firmu podľa ich špecifických požiadaviek, pričom čerpá dáta z telemetrie ťahača a návesu/prívesu. Nápomocní pri tomto type služby sú ľudia z Fleetboard-u, ktorí sa snažia vyhovieť požiadavkám zákazníka, v tomto prípade dopravcu pri riešení rôznych otázok.

Fleetboard App-portfólio

Vďaka rýchlo napredujúcej výpočtovej technike je možné už dnes využívať mnohé aplikácie na Android-e a iOS napomáhajúce pri preprave tovarov.

Nový Fleetboard Manager

S novou aplikáciou majú zákazníci prehľad o najazdených kilometroch ťahačov Mercedes-Benz za týždeň. Na základe toho si vie zákazník zistiť vyťaženosť strojov, ale aj ekologickosť svojho vozového parku napr. na základe množstva vypustených emisií CO2. Nutnosťou pre prácu s touto aplikáciou je mať nainštalované vo svojom Mercedes-Benz Acctros-e tzv. Truck Data Center. Následne možno využívať aplikáciu zadarmo.

Neuer FleetBoard Manager: hilfreiche Informationen über die Fahrzeugflotte jederzeit abrufbar: einfach, schnell, kostenlos Neuer FleetBoard Manager: hilfreiche Informationen über die Fahrzeugflotte per App jederzeit abrufbar - einfach, schnell, kostenlos // New FleetBoard Manager: useful information on the vehicle fleet available at any time from an app – simple, fast and free Neuer FleetBoard Manager: hilfreiche Informationen über die Fahrzeugflotte jederzeit abrufbar: einfach, schnell, kostenlos

Fleetboard SpaceMapping

Nová aplikácia ktorú už nájdete v obchodoch Android-u a iOS pomáha vodičovi prepočítať nákladový priestor. Vodič zadá svoju výšku a dĺžku návesu. Postaví sa na nákladovú plochu, podrží kameru mobilu vo výške svojich očí a nasmeruje ju na spodnú hranu palety. V priebehu pár sekúnd vypočíta aplikácia zostávajúce miesto. Výsledok možno odoslať cez Messenger, SM, alebo E-mail špeditérovi. Aplikácia je zadarmo a funguje bez ohľadu na náves, alebo nákladné auto. Táto aplikácia je už v obchode Google Play Store v 24 jazykoch.

Fleetboard Driver.app

APlikácia pre prácu aj voľný čas. Zaznamenáva predvídavosť vodiča, pohyby plynovým pedálom, alebo brzdné manévre. V manažérovi času si vodič môže skontrolovať časy jazdy a oddychu, zostávajúci čas oddychu a jazdenia v daný deň a týždeň. 30 minút pred oddychom dostane vodič zvukový a obrazový signál ako upozornenie. Okrem toho je v aplikácii digitálny fitnes tréner s rôznymi návodmi na cvičenia v kabíne. Možno zaznamenávať aj gurmánske zvyky a trasy na pešo. V “Moja komunita” sa dajú zanechať a čítať správy od ostatných vodičov, čo je nové vo svete. Táto aplikácia je už v obchode Google Play Store v 24 jazykoch.

Fleetboard DispoPilot. app

Podniky a podpodniky môžu zasahovať do logistických procesov. Miesto pevne zabudovanému DispoPilot.guide vo vozidle môžu vodiči využívať túto aplikáciu na Andorid-založených zariadeniach. Pre beh tejto aplikácie nie je potrebné mať Truck Data Center, alebo palubný počítač Fleetboard TiiRec. Aplikácia tak zjednodušuje komunikáciu medzi centrálou a vodičom, podporuje plynulé plnenie zákaziek a prenos ťažko vyhľadateľných miest ak je nainštalovaná na zariadení navigácia. Táto aplikácia je už v obchode Google Play Store v 24 jazykoch.

FleetBoard DispoPilot.app Fleetboard DispoPilot.guide, the driver tablet Fleetboard Store for apps, the open platform for partners and app developer. Fleetboard Store for apps, the open platform for partners and app developer. Fleetboard DispoPilot.guide, the driver tablet Fleetboard DispoPilot.guide, the driver tablet Fleetboard DispoPilot.guide, the driver tablet Fleetboard DispoPilot.guide, the driver tablet FleetBoard DispoPilot.app

Fleetboard Fleet.app

Podniky majú pod kontrolou svoje autá a vodičov cez deň a v prípade núdze aj v noci, alebo počas dovolenky. Aplikácia umožňuje prehľad o cestách auta a o časoch jazdenia. Toto si môžu nahliadnuť následne aj používatelia Fleetboard Servicepartner v Mapping-u. Zlepší sa tak prehľad o dodávke, o časoch a o sledovaní. Táto aplikácia je už v obchode Google Play Store v 24 jazykoch.

FleetBoard Fleet.app FleetBoard Fleet.app

Prezentácia na reálnych produktoch na streche budovy v Mníchove

Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros über den Dächern von München // Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros placed on rooftop terrace in Munich Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros über den Dächern von München // Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros placed on rooftop terrace in Munich Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros über den Dächern von München // Mediaworkshop Fleetboard 2017: Mercedes-Benz Actros placed on rooftop terrace in Munich  

 

 

 

 

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.