BMW Motorrad Concept Link. Nový prístup k mestskej mobilite na dvoch kolesách

BMW Group predstaví na podujatí Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2017 svoju víziu bezemisnej mestskej mobility na dvoch kolesách: BMW Motorrad Concept Link. Dizajnová štúdia sa inšpirovala vozidlom BMW Motorrad Vision Next 100 a spája digitálnu konektivitu s požiadavkami na mestskú mobilitu na dvoch kolesách. Vytvára nové cesty a dizajnom aj technológiami sa pohybuje mimo zabehnutých konvencií.

BMW Motorrad Concept Link  ako smer budúcnosti

„BMW Motorrad Concept Link predstavuje nový prístup k mestskej mobilite. Spája digitálny a analógový svet, pričom sa zameriava na jazdca a jeho potreby mobility. Obsahuje funkčnosť aj digitálny svet, čoho výsledkom je dopravný prostriedok skĺbený s komunikačným zariadením. Pre mňa je BMW Motorrad Concept Link, so svojím nadčasovým a zredukovaným štýlom, oveľa viac ako štúdia. Vozidlo skôr vnímam ako symbol novej doby,” vysvetľuje Edgar Heinrich, riaditeľ dizajnu BMW Motorrad.

Dizajn ako súčasť rozlišovania a definovania segmentu

Originálny charakter štúdie ozrejmuje nový dizajnový jazyk. „BMW Motorrad Concept Link nevychádza zo súčasnej konštrukcie, no skôr odráža funkčné potreby, technickú konštrukciu a digitálnu realitu dnešných používateľov. Technické možnosti elektrického pohonu ako ploché zásobníky energie pod podlahou vozidla či kompaktný pohon zadného kolesa nám umožnili vytvoriť mimoriadne originálny dizajn, ktorý vytvorí nový segment. Výrazné vyjadrenie sily vozidla je pre BMW Motorrad úplne nové a borí všetky zaužívané pohľady na motocykel,” dodáva Alexander Buckan, riaditeľ dizajnu vozidiel v BMW Motorrad.

Nízko položený natiahnutý rám a rovné sedadlo spojené so šikmo stúpajúcou prednou časťou tvoria modernú a zároveň výnimočnú siluetu. Zdôrazňuje to aj využitie farieb: predná časť v titánovej farbe Liquid Metal Titanium kontrastuje s čiastočne matným čiernym rámom. Farby majú priečny sklon, čo podčiarkuje dynamický potenciál vozidla BMW Motorrad Concept Link.

Na mieru podľa potrieb mestskej mobility

Nová konštrukcia dôrazne zameraná na funkčnosť prináša vďaka elektrickému pohonu vysokú úroveň radosti z jazdy. Vozidlo BMW Motorrad Concept Link je ideálne vytvorené tak, aby splnilo požiadavky modernej mestskej mobility, ktorá si vyžaduje najmä výrazné zrýchľovanie a jednoduchú ovládateľnosť. Vzhľadom na nízku stavbu sa na motocykel dá nastupovať zboku, ale aj zozadu. Spiatočka uľahčuje manévrovanie a parkovanie v úzkych mestských priestoroch.

Jazdec si môže podľa svojich potrieb pozdĺžne prispôsobiť sedadlo. Proporcie vytvorili miesto na nový odkladací priestor. Široké možnosti na odkladanie vznikli pod sedadlom jazdca. Ten sa k uskladneným veciam dostane kedykoľvek a jednoducho – pomocou posuvných dvierok. Nová architektúra vozidla BMW Motorrad Concept Link tak ideálne spája radosť z jazdy a funkčnosť.

Čisté tvary a moderné technológie

Pri bližšom pohľade zaujmú čisté línie, veľké plochy a jednoduché precízne tvary, ktoré podčiarkujú vyspelý vzhľad vozidla BMW Motorrad Concept Link. Ďalej to umocňuje aj dvojfarebné lakovanie. Technické srdce vozidla tvorí veľká matná čierna plocha. Tiahne sa spredu dozadu a spolu s pneumatikami, prednými svetlometmi, pohonnou jednotkou a odpružením tvorí jeden celok. Dva ikonické svetlomety z organických kryštálov (LEC) dostali minimalistický tvar. Ich čisté moderné a tenké tvary zvyšujú vizuálnu príťažlivosť prednej časti.

Neprehliadnuteľne výrazné kontúry bočných panelov ohraničujú tmavé srdce vozidla, vylepšujú aerodynamiku a poskytujú vyššiu ochranu proti vetru a dažďu. Bočné strany kolies sú zakryté, čo podčiarkuje súčasnú vizuálnu príťažlivosť.

BMW Motorrad Concept Link taktiež zámerne ukazuje technologické celky, ktoré sú tak súčasťou dizajnu. Práve preto bočné panely nezakrývajú zadnú bočnú sekciu. Namiesto toho sa tiahnu okolo vozidla sprístupňujú pohľadom technické prvky ako pohonná jednotka, chladiace rebrá, jednoramenná kyvná vidlica odpruženie či ozubený remeň. Navyše vylepšujú aerodynamické prúdenie vzduchu.

Dobre známe zadné svetlomety sú už teraz súčasťou zadných bočných panelov a tvoria dva svetelné prvky v tvare písmena C.

Cielené kontrasty a množstvo možností na individualizáciu

Kontrasty vytvárajú cielenú hru protikladov najmä v spojení s čistými líniami štúdie BMW Concept Link a dávajú jej výrazný a pôsobivý vzhľad. Oranžové káble spájajú batériu s pohonom, čím pravej strane dodávajú vysoko kontrastný a sebavedomý vzhľad. Ich priemer napovedá o výkone pohonnej jednotky.

Funkčným a vizuálne príťažlivým prvkom je aj sedadlo, pretože sediaca časť sa nachádza mimo samotného tela vozidla. Vizuálne to odľahčuje bočný pohľad a zároveň upriamuje pozornosť na agilné a jednoduché ovládanie. Sedadlo odkrýva aj pohľad na jeho hliníkovú konštrukciu.

Rozsah nastavenia vyhovie viacerým požiadavkám. Môže to byť športové jednomiestne vozidlo, motocykel pre dvoch alebo čokoľvek medzi tým. Štúdia tak dostáva nezameniteľný vzhľad a funkčný charakter.

Jazdec môže vyjadriť svoju osobnosť širokými možnosťami úprav, ktoré zahŕňajú rôznofarebné bočné panely či rozličné čelné štíty. BMW Motorrad Concept Link je tak za každých okolností ideálnym spoločníkom.

Spojenie jazdca, vozidla a okolia

Inšpirovaný štúdiou BMW Motorrad Vision NEXT 100, aj BMW Motorrad Concept Link prináša svoj pohľad na prepojenie medzi jazdcom, vozidlom a mestským prostredím. Jazdec je tak aj za jazdy pripojený a pokým jazdí, užíva si nové možnosti konektivity s mobilným svetom. Okrem ostatných drobností má štúdia prístup do jazdcovho kalendára a pozná, kam sa najbližšie vydá. Výsledkom je, že môže vybrať buď najrýchlejšiu trasu alebo cestu s najkrajšími výhľadmi a k tomu systém vyberie aj vhodnú hudbu.

Zámerom bolo aj to, aby jazdu nič nerušilo. Zmizla tak klasická prístrojová doska. Namiesto toho sa rýchlosť, navigačné informácie a stav batérie premietajú priamo na štít do zorného poľa vodiča. Ostatné informácie sa zobrazujú na rozmernom paneli umiestnenom pod riadidlami. Panel slúži na to, aby bol v neustálej interakcii s okolitým svetom a na komunikáciu s ostatnými vozidlami. Dotyková plocha rozmerného panela zobrazuje a ovláda rozšírené funkcie zábavy, konektivitu a informácie z cesty. Voľne programovateľné tlačidlá na riadidlách umožňujú, aby si jazdec nastavil svoje vlastné prístupy k obľúbeným položkám a nemusel za jazdy skladať ruky z riadidiel.

Inteligentná výbava vodiča

Komunikácia medzi vozidlom a oblečením vodiča skrýva obrovský potenciál na vylepšenie vodičovej bezpečnosti, komfortu, funkčnosti a jazdného zážitku. Vozidlo BMW Motorrad Concept Link sa vie spojiť aj s výbavou vodiča. Toto prepojenie dokumentuje fakt, že pohyb rukáva jazdcovej bundy otvorí a zatvorí posuvné dvere batožinového priestoru.

Významnú rozlišovaciu schopnosť má aj prešívanie na rukáve, ktoré vyznačuje aktívnu oblasť. Jazdcove oblečenie je zároveň vyjadrením módneho štýlu a nevyzerá, že je určené predovšetkým na motocykel. Ľahké chrániče ramien a lakťov sú súčasťou krátkeho kabáta vyrobeného z vodeodolnej látky. Vďaka tomu ich na modernom strihu bundy ani nevidno.

S kombináciou bezemisného a dynamického pohonu, nového dizajnového jazyka, konektivity a módneho no zároveň funkčného oblečenia je BMW Motorrad Concept Link stelesnením toho, že BMW Motorrad rozumie potrebám mestskej mobility budúcnosti.

BMW Motorrad Concept Link motocykel future koncept mixmotor motormix motorka

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.