FIM EWC SlovakiaRing vytrvalostné preteky motocyklov motorky cestné mixmotor motormix Slovakia Ring okruh tit

Endurance World Championship – FIM EWC na SlovakiaRingu

Slovensko zažije tento rok vďaka okruhu SLOVAKIA RING opäť výnimočnú premiéru: Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov (Endurance World Championship – FIM EWC) sú skutočnou elitou medzi svetovými šampionátmi.Slovenskí diváci budú mať o dôvod viac, navštíviť naše podujatie v sobotu 24. júna: slovenský Maco Racing Team preteká na rôznych vytrvalostných pretekoch, ako aj vo FIM EWC, už dlho. V talóne majú trojicu pretekárov – Greg Junod (Švajč.), Marko Jerman (Slovinsko), Anthony dos Santos (Franc.). Tím preteká na špeciáloch Yamaha v najvyššej triede Formula EWC.

EWC a pravidlá

Motocykle v tomto šampionáte musia mať svoj pôvod v sériovej výrobe. Sú však prerobené podľa platnej homologácie FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). Tímy a jazdci budú pretekať v triedach Formula EWC (najsilnejšia – kráľovská trieda), Superstock a Supertwin. Tímy v Superstock zároveň bojujú okrem najlepšieho celkového umiestnenia aj o pozície v pohári FIM EWC World Cup.

Každý motocykel sedlajú 2 až 3 jazdci. Obzvlášť zaujímavá je štartovacia procedúra, pochádzajúca z pretekov 24 h Le Mans: motocykle sú zoradené pri múre boxov na štartovej rovinke a jazdci stoja oproti nim – na opačnej strane šírky asfaltu. Mávnutím štartovej vlajky utejakú krížom k svojim strojom, naštartujú ich bez pomoci mechanikov a vyrazia do pretekov. Podobne štartovali vozidlá do slávnej 24 h Le Mans, naposledy v roku 1969.

Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov FIM EWC navštívilo len na ostatnom podujatí 24 Heures Motos v Le Mans vyše 75 000 divákov. Araktivita našich 8-hodinových pretekov “8 hours of Slovakia Ring” láka už teraz divákov z okolitých, ale aj vzdialenejších krajín. Výnimočnú premiéru šampionátu vo východnej Európe si vychutnáme teda v sobotu 24. júna. Predchádzať jej budú piatkové kvalifikačné jazdy, rovnako prístupné pre širokú verejnosť. V cene víkendového vstupného sú aj nedeľňajšie preteky motocyklového šampionátu Alpe Adria.

Štart pretekov  je naplánovaný na 14:00 s cieľom za tmy o 22:00. Pre divákov je pripravený program už v piatok večer o 18:00, kedy sa v uličke boxov pred garážami uskutoční autogramiáda. Návštevníci sa budú môcť odfotiť s jazdcami a ich pretekárskymi motocyklami.

Lístky na celý víkend sú v predpredaji aj na stránke www.slovakiaring.sk

FIM EWC SlovakiaRing vytrvalostné preteky motocyklov motorky cestné mixmotor motormix Slovakia Ring okruh

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.