projekt NEXT-E bmw i iPerformance nabíjačka nabíjanie nabíjacie stanice nabíjacia stanica Slovensko elektrosieť plug-in hybrid elektroauto elektromobil mixmotor motormix tit

Projekt NEXT-E získal najväčší grant na podporu e-mobility

Cieľom je rozširovanie infraštruktúry na nabíjanie elektromobilov na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a v Rumunsku. Súčasťou konzorcia je aj BMW.

Projekt NEXT-E a nabíjacie stanice

Projekt NEXT-E bol vybratý Európskou komisiou na financovanie v rámci programu Connecting Europe Facility (Nástroj na prepájanie Európy – CEF). Odporúčaná podpora vo forme spolufinancovania projektu elektromobility z grantu CEF je vo výške 18,84 milióna eur. V rámci projektu NEXT-E sa nainštaluje 222 rýchlych nabíjacích staníc pre viacero štandardov (50 kW) a 30 ultra rýchlych nabíjacích staníc (150 – 350 kW). Nabíjačky sa budú nachádzať pozdĺž hlavných európskych dopravných koridorov a niektorých dopravných koridorov v rámci siete TEN-T. Vznikne tak rozšírená a lepšie vyvinutá infraštruktúra na nabíjanie elektrických vozidiel (EV) na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a v Rumunsku. Projekt bol vybraný spolu s ostatnými 152 úspešnými projektmi spomedzi 349 uchádzajúcich sa projektov zameraných na dopravu, pričom celkové financovanie v rámci programu CEF bude vo výške 7,5 miliardy eur.

“cieľom je vznik vzájomne spolupracujúcej a široko prístupnej siete nabíjacích staníc pre elektromobily”

Projekt NEXT-E predstavuje dobrý model jedinečnej spolupráce štyroch hlavných skupín v sektoroch výroby elektriny, petrolejárstve a v plynárenstve, ktoré spojili sily s výrobcami automobilov. Spoločným cieľom je vznik vzájomne spolupracujúcej a široko prístupnej siete nabíjacích staníc pre elektromobily. Má ísť o životaschopnú alternatívu k existujúcej sieti čerpacích staníc pre vozidlá so spaľovacími motormi. Konzorcium pozostáva zo spoločností E.ON Group (Západoslovenská energetika na Slovensku, E.ON Česká republika, E.ON Maďarsko, E.ON Rumunsko), spoločnosti MOL Group (reprezentovanej dcérskymi spoločnosťami vo všetkých šiestich zúčastnených krajinách), Hrvatska elektroprivreda v Chorvátsku, PETROL (v Slovinsku a v Chorvátsku), Nissan a BMW.

Bude sa pozerať na región

Konzorcium NEXT-E bude podporovať národné plány a stratégie na rozvoj elektromobility v regióne. Súčasťou bude rozvoj udržateľných nabíjacích riešení, zapracovanie energie z obnoviteľných zdrojov a vytváranie inovatívnych obchodných plánov a balíčkov pre užívateľov. Tým by sa znížila závislosť od ropy a prispelo by sa k zníženiu zamorenia Európy skleníkovými plynmi. Konzorcium bude úzko spolupracovať s ministerstvami dopravy, Európskou komisiou a so zákonodarcami, aby sa poznatky získané v rámci projektu rozšírili v celej Európe a pomohli k rozvoju infraštruktúry na nabíjanie elektromobilov.

Európa má byť prepojená

Projekt načrtne najlepší a cenovo najdostupnejší prístup k nabíjacej infraštruktúre a k rozmiestneniu služieb, podporí pozdvihnutie využívania elektromobilov v regióne, prepojenie v rámci Európy a sprístupnenie bezproblémového a komfortného cestovania s elektromobilmi aj na väčšie vzdialenosti. Po štúdiách ako Detailný plán siete a Informačné a komunikačné technológie bude nasledovať dvojfázový pilotný projekt rozmiestnenia rýchlych a ultra rýchlych nabíjacích staníc. Výsledkom bude plán na spustenie siete nabíjačiek a cestovná mapa jeho realizácie. Aktivity projektu sa začali v tomto roku spustením viacročného plánu, ktorý by sa mal zavŕšiť 31. decembra 2020.

BMW Group priloží ruku k dielu

E-mobilita a trvalá udržateľnosť sú pre spoločnosť BMW Group jedny z najdôležitejších a najvzrušujúcejších oblastí. Víziou BMW je načrtnutie mobility budúcnosti. BMW Group je so svojimi modelmi BMWi a BMW iPerformance najúspešnejším výrobcom automobilov s alternatívnymi pohonmi na svete. BMWi je značka spoločnosti BMW Group zameraná na služby prepojenej mobility, vizionárske štúdie vozidiel a na nové vnímanie prémiového segmentu so zameraním na trvalú udržateľnosť. BMWi sa nachádza v 54 krajinách. Ponuku značky predstavuje model BMW i3, elektromobil pre mestá a ich okolie, plug-in nabíjateľné hybridné športové vozidlo BMW i8 a nabíjateľné plug-in hybridné vozidlá s označením BMW iPerformance. Významnou súčasťou predajných úspechov vo všetkých spomínaných krajinách strednej a juhovýchodnej Európy sú aj modely BMWi a iPerformance.

BMW dnes ponúka najviac nabíjateľných vozidiel

BMW Group dnes ponúka najširšie portfólio elektrických a nabíjateľných vozidiel. Tvoria ho modely BMW i3 a i8 ako aj široká ponuka nabíjateľných plug-in hybridných vozidiel ako 225xe Active Tourer, sedan 330e, model X5 40e a luxusný model 740e so štandardným aj s predĺženým rázvorom. V roku 2017 rozširujú ponuku modely BMW radu 5 PHEV – 530e (plug-in hybrid electric vehicle – nabíjateľné hybridné vozidlo). Zároveň sa do predaja dostáva aj prvé PHEV značky MINI, Countryman Cooper S E ALL4. BMW Group sa naplno angažuje v oblastiach elektromobility a trvalej udržateľnosti, preto v najbližších rokoch predstaví vzrušujúce novinky ako BMW i8 Spyder ako aj plne elektrické modely MINI a BMW X3.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.