plochá dráha speedway Žarnovica

Dramatické preteky me Speedway dvojíc vyhrali v Žarnovici Poliaci

V nedeľu pokračovala žarnovická plochodrážna sezóna semifinálovým kolom Majstrovstiev Európy dvojíc. Sedem dvojíc z Poľska, Lotyšska, Ruska, Ukrajiny, Slovinska, Bulharska a domáceho Slovenska zviedlo 21 zaujímavých jázd, ktoré však nedokázali určiť víťaza. O tom musela rozhodnúť dodatková jazda. V konkurencii kvalitných profesionálov sa nestratili ani žarnovickí pretekári.
Početná divácka kulisa sa zišla na štadióne aj napriek dovolenkovému obdobiu, aby videla kvalitné podujatie európskeho významu. Premiéra Majstrovstiev Európy dvojíc sa mohla uskutočniť aj vďaka finančnej podpore Mesta Žarnovica, Slovenskej motocyklovej federácie a desiatok ďalších sponzorov. Fanúšikovia na dráhe síce nevideli Martina Vaculíka, no aj napriek tomu vytvorili skvelú atmosféru, ktorá pomohla domácim jazdcom k dobrým výkonom.

Tesne pred pretekmi došlo v štartovnej listine k niekoľkým zmenám. Namiesto Lotyša Lebedevsa dorazil do Žarnovice jeho krajan Maksims Bogdanovs a bez ospravedlnenia nedorazil Ukrajinec s ruskými koreňmi Alexander Loktajev. Preteky však určite neutrpeli na kvalite.

Už v papierových predpokladoch bolo jasné, že zisk každého bodu bude pre našich jazdcov úspechom. V silnej konkurencii profesionálov najmä z Poľska, Ruska, Lotyšska, Ukrajiny, išlo skôr o prekvapenie. No chalani nesklamali.

Už prvá jazda ukázala, že nepredajú svoju kožu lacno. Bola to snáď jediná jazda, v ktorej ešte bulharskí pretekári nemali problémy so svojimi motocyklami. Zo štartu išiel dopredu Patrik Búri nasledovaný Milenom Manevom. V priebehu prvej zákruty si však s oboma bulharskými pretekármi poradil Jakub Valkovič, aby nielen potvrdil vedenie Slovákov 5:1, ale aj do konca dokázal odolávať atakom skúseného Maneva.

Vo štvrtej jazde na našich čakali silní Rusi. Tí nedali slovenským mladíkom šancu a vyhrali suverénnym spôsobom. S Ukrajinou to už nebolo také jednoznačné, ako hovorí v konečnom dôsledku výsledok 1:5. Pozíciu druhého Kobrina stále atakoval Patrik Búri, aby o druhom mieste Ukrajinca rozhodli len posledné metre v cieli.

Medzitým však videli diváci poriadnu “melu” aj v jazde Lotyšov s Poliakmi. V “balíku” sa jazdci dostali po štarte do pekných súbojov na ostrie noža. Lotyš Puodžuks si však brnkol v druhom kole o zadné koleso svojho kolegu Bogdanovsa a pri depe sa porúčal krkolomne k zemi. Na šťastie sa mu však nič nestalo, no z jazdy bol vylúčený. V opakovanej jazde sa dvakrát toľko musel snažiť osamotený Bogdanovs, no prvé miesto si neudržal a musel sa uspokojiť s dvomi bodmi proti silným Poliakom.

Nádhernú jazdu videli fanúšikovia medzi Rusmi a Poliakmi. Po štarte sa doslova bojovalo na lakte a iskry lietali počas celých štyroch kôl. Aj jazda nakoniec skončila 3:3. V jedenástej jazde to síce po štarte vyzeralo na 5:1 pre Slovincov, no Patrik Búri sa vydal na prenasledovanie Nicka Škorju, s ktorým bojoval celé štyri kolá o dva body. V treťom kole išli plece pri pleci, no o niečo na vrch si udržiaval Slovinec. V poslednom kole sa k rozhodujúcemu ataku odhodlal slovenský reprezentant a z výjazdu poslednej zákruty ukoristil Škorjovi druhé miesto a dva body.

Zaujímavo sa vyvíjala aj trinásta jazda. Slovinci v nej nahradili Denisa Štojsa so začiatočníkom Janom Pintarom, ktorý má za sebou iba niekoľko pretekov. Po štarte sa však diali divy na úkor Ukrajincov. Dopredu sa dral Škorja a za ním zvádzali súboj s mladým Pintarom obaja Ukrajinci. Ten to nakoniec nezvládol a v zákrute pri depe padol, pričom zložiť to musel aj Kobrin. V opakovanej jazde štartoval osamotený Škorja a v peknom súboji počas prvého kola sa porátal s oboma Ukrajincami a zachránil tak remízu 3:3.
V jazde proti Poliakom prvýkrát zasiahol do pretekov aj Ján Mihálik namiesto Jakuba Valkoviča. Proti poľským profesionálom naši nemali šancu a jazda skončila 1:5. Inak to vyzeralo proti Lotyšom. Tu síce dopredu vyrazil Puodžuks s Bogdanovsom, no druhého menovaného od druhého kola atakoval Patrik Búri. Súboj trval prakticky až do cieľa, keď sa v niektorých momentoch obaja jazdci ocitli plece pri pleci no nakoniec vyhral skúsený Lotyš.

Tretí a posledný pád videli diváci v poslednej jazde základného rozpisu, kde si na Lotyša Bogdanovsa “vyšliapol” mladý Slovinec Škorja. V snahe ubrániť sa mu však padol a bol z opakovanej jazdy vylúčený.

Po odjazdení všetkých programových jázd bolo všetko jasné, len meno víťaza pretekov zostávalo záhadou. Rovnaký bodový zisk svietil u Rusov a Poliakov. Dodatkovú jazdu však vyhral finalista ME jednotlivcov Szczepaniak pred Kudriašovom a Poliaci tak stáli najvyššie.
Aj keď naši chalani nakoniec skončil na 6. mieste, určite zanechali v silnej konkurencii dobrý dojem za bojovný výkon. Mrzieť môže snáď jazda so Slovincami.

plochá dráha speedway Žarnovica

Výsledky:

Poľsko 27+3 (Mateusz Szczepaniak 11, Grzegorz Zengota 8, Tobiasz Musielak 8)
Rusko 27+2 (Andrej Kudriašov 14+2, Viktor Kulakov 13)
Lotyšsko 24 (Maksims Bogdanovs 12, Kasts Puodžuks 12)
——————————————————————-
Ukrajina 16 (Stanislav Mielničuk 10, Andrij Kobrin 6)
Slovinsko 15 (Nick Škorja 9, Denis Štojs 6, Jan Pintar 0)
Slovensko 11 (Patrik Búri 9, Jakub Valkovič 2, Ján Mihálik 0)
Bulharsko 6 (Milen Manev 5, Christo Christov 1)

Text/zdroj: Mgr. Martin Búri / http://www.speedwayclub.sk/

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.