MINI John Cooper Works GP Concept tit

MINI John Cooper Works GP Concept. Pretekár bez kompromisov

Spoločnosť BMW Group si vybrala frankfurtský autosalón IAA 2017 ako miesto na predstavenie modernej pretekárskej duše značky MINI v podobe modelu MINI John Cooper Works GP Concept. Štúdia sa inšpirovala legendárnymi triumfmi značky na Rely Monte Carlo, od ktorých tento rok uplynulo 50 rokov.

MINI John Cooper Works GP Concept

Vozidlo zosobňuje nefalšovanú dynamiku a zábavu z jazdy na okruhoch aj na cestách. Štúdia preberá štafetový kolík od modelov ako MINI John Cooper Works GP z roku 2012 a MINI Cooper S z roku 2006 s prvkami John Cooper Works GP Kit. Oba modely sa vyrábali v limitovaných sériách, každá obmedzená na 2 000 kusov a vo svojej dobe predstavovali maximálne výkonové možnosti.

„Štúdia MINI John Cooper Works GP Concept je najmä o nespútanom pocite z jazdy a o úrovniach výkonu, ktoré pochádzajú z motoršportu,” vraví Peter Schwarzenbauer, člen správnej rady spoločnosti BMW AG, zodpovedný za MINI, Rolls-Royce a BMW Motorrad. „Toto je zábava z jazdy v jeho najčistejšej podobe.”

MINI John Cooper Works GP Concept 01

Dizajn – kompaktné proporcie a športová obratnosť

Dizajn štúdie MINI John Cooper Works GP Concept si zakladá na čistote a emocionálnej bohatosti. Štúdia je výrazne širšia ako súčasné MINI, čím vyjadruje dynamiku a výkon. Široké predné a zadné nárazníky, bočné prahy a výrazný strešný spojler vytvárajú sebavedomý vzhľad. Použitie ľahkých materiálov ako karbónové vlákna zlepšujú pomer výkonu a hmotnosti. Precízne vyvážené rozloženie hmotnosti je vstupenkou k motokárovým jazdným vlastnostiam značky MINI.

„Ak poznáte značku MINI, určite viete o jej dlhej a úspešnej histórii v motoršporte,” vraví Adrian van Hooydonk, senior viceprezident BMW Group Design. „Štúdia MINI John Cooper Works GP Concept prináša mnoho dizajnových prvkov, ktoré definujú značku MINI a na štúdii sa predstavujú v športovom a príťažlivom vzhľade. Zakomponovali sme maximum výkonu a maximum MINI.”

Predná časť

Prednej časti dominujú široké otvory na vstup vzduchu a precízne tvarované deflektory, ktoré podčiarkujú nízku vzdialenosť medzi vozidlom a vozovkou. Jasne tvarované doplnky ohraničujú siluetu MINI a pri pohľade spredu umocňujú okruhové zameranie štúdie MINI John Cooper Works GP Concept. Výrazný vzhľad vozidla podčiarkuje aj priestor medzi hlavnou časťou karosérie a predným deflektorom. Farebné kontrasty, ktorými sú známe modely John Cooper Works, sa prejavujú v použití čiernej exteriérovej farby Black Jack Anthracite, ktorá mení odlesky medzi sivou a čiernou v kontraste s červenou metalízou Curbside Red. Táto farba ponúka svieži pohľad na klasickú červenú farbu John Cooper Works a vizuálne zvýrazňuje upravené aerodynamické prvky zamerané na výkon.

MINI John Cooper Works GP Concept 24

Medzi najvýznamnejšie rozpoznávacie prvky ikonického dizajnu značky MINI patria oválne hlavné svetlomety a šesťuholníková mriežka chladiča. Športový vzhľad vozidla podporujú prvky ako kapota s otvorom na vstup chladiaceho vzduchu, šesťuholníkový výplet masky chladiča či otvory na vstup vzduchu v prednom nárazníku. Vzhľad svetlometov a otvorov na vstup vzduchu podčiarkujú farebné detaily v oranžovej farbe Highspeed Orange.

Nízko položená spodná hrana predného nárazníka sa nachádza nízko nad vozovkou, zatiaľ čo široký rozchod a rozšírené blatníky zabezpečujú vynikajúcu ovládateľnosť a vysokú rýchlosť v zákrutách. Ďalšou technickou špecialitou je karbónový predný nárazník, ktorý znižuje hmotnosť vozidla. Karbónové vyhotovenie je priamo viditeľné a zvýrazňuje ho vysoko lesklé červené lakovanie s červenou šesťuholníkovou grafikou.

Boky

Časom preverený módny prejav značky MINI, súhra zužujúcich sa bočných okien a stúpajúcej línie ramien, vytvára pri pohľade zboku klinový profil a dáva vozidlu vzhľad pohybu aj keď je statické. Nízka spodná hrana, veľké plochy a svalnatá karoséria spolu s výraznými blatníkmi dodávajú vozidlu pocit obratnosti a dynamiky. Číslo 0059 na vozidle odkazuje na rok, kedy sa zrodilo klasické Mini: 1959.

Spodnú časť vozidla zdobia karbónové prahy. Disky kolies z ľahkých zliatin Racetrack s priemerom 19 palcov v klasickom viaclúčovom dizajne podčiarkujú výkonné ambície štúdie. Kontrastná červená metalíza Curbside Red – spolu s farbou Highspeed Orange na vnútornej strane diskov a logo GP, dodávajú vzhľadu diskov kolies extra energiu. Červená a oranžová farebná kombinácia priťahujú zrak aj na držiaky vonkajších spätných zrkadiel a na kľučky dverí.

Zadná časť

Zadná časť štúdie MINI John Cooper Works GP Concept dopĺňa príťažlivé tvary použité na prednej časti aj na bokoch vozidla. Veľké plochy opäť prerušujú precízne tvarované elementy na úpravu prúdenia vzduchu. Zameranie na dynamiku umocňujú zadné LED svetlomety umiestnené v rohoch karosérie. Premyslené detaily ako polovičná britská vlajka Union Jack na každej strane, reprezentujú britské korene konceptu a dodávajú mu športový a technický nádych. Výrazný strešný spojler vizuálne potvrdzuje zameranie štúdie a dokonale zapadá do vzhľadu bočného profilu.

Tak ako predná časť a boky aj spodná časť zadnej časti má veľmi precízny dynamický dizajn. Karbónové otvory a deflektory sa nachádzajú v ideálnej polohe a dve dažďové svetlá na vonkajších hranách zadnej časti zlepšujú viditeľnosť počas pretekov za dažďa. O typický efekt priťahovania pohľadov v štýle DNA značky John Cooper Works sa stará dvojitá koncovka výfukového potrubia v strede zadného nárazníka.

Interiér – odľahčený, so vzhľadom inšpirovaným okruhmi

Interiér štúdie MINI John Cooper Works GP Concept zostáva verný základným prvkom. Predstavujú ich zabudovaná ochranná klietka, dvojica nízko umiestnených škrupinových sedadiel s 5-bodovými bezpečnostnými pásmi a čisto tvarovaná prístrojová doska. Rýchlosti sa menia páčkami na volante.

Všetky prvky interiéru sa zameriavajú na vodiča. Koncept zobrazovania a ovládania s digitálnou prístrojovou doskou a head-up displejom umiestňujú všetky podstatné informácie tak, aby sa nachádzali v zornom poli vodiča a umožnili mu úplné sústredenie sa na jazdu. Komunikácia medzi vodičom a vozidlom je predovšetkým digitálna, najmä dotykové ovládanie nastavovania tlmičov na známom stredovom ovládacom paneli značky MINI. V zmysle digitalizácie má displej širokouhlý formát. Nachádza sa vľavo od veľkého bezpečnostného vypínača a tradičných prepínačov značky MINI so štartovacím tlačidlom. Vytvára sa tak prepojenie medzi digitálnym a analógovým svetom.

Pre potreby znižovania hmotnosti sa vo vozidle nenachádzajú zadná lavica, poťah stropu a klasické panely výplne dverí. Namiesto toho sa na plochu medzi časťami ochrannej klietky a zadným batožinovým priestorom dostali ľahké panely s ozdobnými detailmi a so šesťuholníkovým povrchom. Vzniká tak prechod medzi jednoduchou zadnou a dizajnovo výraznejšou prednou časťou interiéru. Dvere sa otvárajú pomocou zapustených madiel a látkových popruhov. Vodič a spolujazdec tak z vozidla vystupujú podobne ako z pretekárskych vozidiel.

Interiér spája jednoduché športové tvary s vizuálne príťažlivými prvkami a s výraznými farebnými akcentmi. Výsledkom je protiklad medzi menej známou estetikou schránky pretekárskeho vozidla a exkluzivitou prémiového výrobcu vozidiel. Proti základnému bielemu priestoru vystupuje kontrast v podobe čiernej jemnej kože na opierkach hlavy a na operadlách spolu s tkaným textilným poťahom strednej časti operadiel a sedadiel. Nová 3D pletacia technika sa postarala o moderný vzhľad, červené elementy vyzdvihujú vizuálnu príťažlivosť. Svetlá hliníková ochranná klietka sa vyníma popri čiernych častiach vyrobených 3D tlačou na dverách a na palubnej doske. Jemná štruktúra obkladov so šesťuholníkovou grafikou posilňuje športový a moderný vzhľad. Červená metalická farba Curbside Red pridáva vybraným funkčným komponentom príťažlivé farebné akcenty. Dopĺňa ju oranžová farba Highspeed Orange na detailoch ako popruhy, nápisy či prešívanie na volante a na sedadlách. V podobe techník 3D tlače a 3D tkania sa na palubu štúdie značky MINI dostávajú technológie, ktoré v budúcnosti uľahčia proces personalizácie.

MINI + vysoký výkon + okruhový pocit = John Cooper Works

Charakter štúdie MINI John Cooper Works GP Concept určuje dedičstvo z motoršportu, ktoré sa so značkou spája už viac ako päť desaťročí. Legendárny konštruktér pretekárskych vozidiel John Cooper pretvoril klasické Mini na zosobnenie zábavy z jazdy na ceste a na mimoriadne úspešného účastníka na scéne okruhových aj rely pretekov. Kariéra v motoristickom športe, ktorá sa začala písať presne pred päťdesiatimi rokmi, vyvrcholila troma celkovými víťazstvami na Rely Monte Carlo. Dnes je meno John Cooper Works synonymom pre produkty a modely, ktorých vlastnosti vychádzajú zo skúseností z motoršportu a spájajú sa s britským výrobcom prémiových malých vozidiel. Výsledok: skúsenosti z motoristického športu burácajú v každodennom živote.

Galéria

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.