Nová Trieda S kupé a nová Trieda S kabriolet

Kupé a kabriolet ako členovia veľkej a úspešnej skupiny Triedy S vozidiel už čoskoro budú ťažiť z rozsiahlych inovácií, ktoré boli zatiaľ práve zavedené v sedane.

K týmto inováciám patria nové alebo z funkčného hľadiska výrazne vylepšené asistenčné jazdné systémy, moderná koncepcia ovládania a zobrazovania na širokouhlom displeji, nová generácia volantu, komplexné komfortné ovládanie funkcie ENERGIZING a najnovšia generácia infotainmentu. Exkluzívne pre tieto dve dvojdverové vozidlá sú vyhradené inovatívne zadné svietidlá s technológiou OLED, ktoré sú súčasťou sériovej výbavy. Nový motor V8 biturbo v modeloch S 560 kupé (kombinovaná spotreba paliva: 8,0 l/100 km; kombinované emisie CO₂: 183 g/km) a S 560 kabriolet (kombinovaná spotreba paliva: 8,7 l/100 km; kombinované emisie CO₂: 199 g/km) je ešte dynamickejší.

Nová Trieda S kupé a Trieda S kabriolet

„Nová Trieda S kupé a Trieda S kabriolet svojím nezameniteľným, exkluzívnym dizajnom a ušľachtilými materiálmi s dokonalým, hodnotným vzhľadom v interiéri stelesňujú našu interpretáciu moderného luxusu. A nielen to: obidve luxusné štvormiestne vozidlá sú vybavené najnovšou špičkovou technikou Triedy S,“ vysvetľuje Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG, zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars.

Zdokonalený dizajn sprostredkuje viac než len športový charakter a zvýrazňuje vysokú technickú zdatnosť. Trieda S kupé a kabriolet sú vybavené spojlerom predného nárazníkau s pochrómovaným predným rozdeľovačom prúdenia a veľkými otvormi na prívod vzduchu. Novonavrhnuté bočné obloženie prahov a pochrómované dvojité koncovky výfuku so vzhľadom V12 povyšujú dynamický vzhľad na ešte vyššiu úroveň.

Dynamickejšia je aj línia výbavy AMG Line, ktorá je navyše obohatená o nový spojler predného a zadného nárazníka. Mimoriadne výraznými prvkami v prednej časti sú trojrozmerne tvarované a veľké otvory na prívod vzduchu vrátane dvoch pochrómovaných plutiev v každom otvore.

Sériové inovatívne zadné svietidlá s technológiou OLED

Novým charakteristickým znakom Triedy S kupé a Triedy S kabriolet sú inovatívne zadné svietidlá s technológiou OLED. V rámci tejto technológie (organická dióda emitujúca svetlo) sa na sklenenú dosku tlačia tenučké vrstvy z organických materiálov, ktoré vyžarujú svetlo. Spolu 66 ultraplochých diód OLED pôsobí v zadnom svietidle ako voľne vznášajúce sa prvky. Okrem toho uvoľňujú do všetkých smerov veľmi homogénny svetelný obraz a vytvárajú jedinečný denný a nočný vzhľad. Zvýrazňujúcim prvkom pri odomykaní a zamykaní vozidla je navyše animovaná dynamická sekvencia svetiel s následným rozsvietením zadného svetla. Samozrejme, aj v prípade zadného svietidla s technológiou OLED sa pri uplatňovaní viacúrovňovej technológie, ktorá je bežná pre značku Mercedes-Benz, použijú rôzne stupne intenzity brzdového svetla a smerového svetla v závislosti od jazdného stavu a svetelnosti okolia (deň/noc).

Ďalšiu možnosť individuálneho prispôsobenia vozidla poskytujú dva nové disky kolies v kombinácii s líniou výbavy AMG Line. Sú to disky AMG s priemerom 50,8 cm (20″) vrátane rozšírenia podbehov kolies AMG s 10-lúčovým dizajnom s titánovým sivým lakom, leštené (na želanie pre líniu výbavy AMG Line), príp. disky s vysokolesklým čiernym lakom, leštené (na želanie pre líniu výbavy AMG Line Plus).

Luxusný salónik so širokouhlým displejom a novou generáciou volantu

O nový vzhľad interiéru sa starajú tri nové ozdobné prvky (lesklé hnedé drevo koreň orecha, hodvábne matné sivé jaseňové drevo a drevo designo magnólia s prúdnicami), ako aj tri nové čalúnenia (koža designo napa Exklusiv AMG Line Plus vo farbe porcelánová/tizianová červená, koža designo napa Exklusiv vo farbe porcelánová/tizianová červená a koža designo napa Exklusiv AMG Line Plus vo farbe bengálska červená/čierna).

Charakteristickými prvkami interiéru nových modelov Triedy S sú dva nové, brilantné displeje s vysokým rozlíšením. Každý z displejov má uhlopriečku 12,3 palca. Oba displeje pod spoločným krycím sklom sa vizuálne zlievajú do jedného kokpitu so širokým displejom a centrálne tak zdôrazňujú horizontálne poňatie dizajnu interiéru.

Tento kokpit so širokou obrazovkou obsahuje ako združený prístroj veľký displej s virtuálnymi prístrojmi v priamom zornom poli vodiča, ako aj centrálny displej nad stredovou konzolou. Plne digitálny kokpit obsahuje tri vizuálne a veľmi odlišné štýly Klasický, Športový a Progresívny. Štýly je možné prepínať rýchlo pomocou združeného prístroja a centrálneho displeja podľa osobných preferencií alebo zvoleného vyhotovenia interiéru. Okrem konkrétneho obsahu ponuky, napríklad cestovných údajov alebo údajov o spotrebe, môže vodič na združenom prístroji vyvolať aj zobrazenie navigácie alebo ukazovateľa ECO. Tento ukazovateľ pomáha vodičovi upraviť svoj štýl jazdy tak, aby bol efektívnejší.

Obidva modely sú vybavené tlačidlami dotykového ovládania na volante. Reagujú na pohyby prstov, podobne ako povrch chytrého telefónu. Takto umožňujú riadenie funkcií združeného prístroja a celého infotainmentu bez toho, aby vodič musel zložiť ruky z volantu. Nové je aj ovládanie systému DISTRONIC a tempomatu pomocou ovládacích prvkov priamo na volante.
Infotainment možno navyše ovládať pomocou dotykového poľa s ovládačom na stredovej konzole alebo pomocou ovládania hlasom LINGUATRONIC.
Ovládanie hlasom bolo prvýkrát rozšírené o funkcie vozidla. Teraz možno hlasom ovládať aj klimatizovanie a vyhrievanie/odvetrávanie sedadiel, svetlo (náladové svetlo, svetlo na čítanie, svetlo v oblasti zadných sedadiel), aromatizáciu/ionizáciu, masážnu funkciu sedadiel a projekčný displej. V závislosti od jazykovej verzie a výbavy vozidla možno zadávať až 450 jednotlivých hlasových príkazov.

Systém COMAND Online najnovšej generácie ponúka rýchlu trojrozmernú navigáciu s pevným diskom a topografickým zobrazením mapy, fotorealistickým trojrozmerným zobrazením budov a trojrozmerným otáčaním mapy. Na navigačnej mape sa zobrazujú rôzne informácie: okrem hustoty premávky v reálnom čase napríklad aj výstražné hlásenia poskytované v rámci komunikácie automobilu s okolím, počasie a čerpacie stanice vrátane aktuálnych cien palív a voľných parkovísk.

Vďaka novej službe osobného asistenta môžu zákazníci so službami Mercedes me connect využiť množstvo individuálnych služieb: rezerváciu v reštaurácii, odporúčané turistické trasy, upozornenia na rezervácie kultúrnych a športových podujatí alebo odosielanie cieľov navigácie priamo do vozidla.

Komfortné ovládanie funkcie ENERGIZING pre lepší pocit pohody a vyššiu výkonnosť

Komfortné ovládanie funkcie ENERGIZING (zvláštna výbava) prepája rôzne komfortné systémy vo vozidle. Cielene využíva funkcie klimatizácie (vrátane aromatizácie) a sedadiel (vyhrievanie, odvetrávanie, masáž), vyhrievanie plôch, ako aj nastavenia svetla a hudby. Podľa nálady alebo potreby zákazníka umožňuje špeciálne nastavenie na zlepšenie telesnej a duševnej kondície. Zvyšuje sa tým pocit pohody aj výkonnosť.
V závislosti od výbavy je k dispozícii až šesť programov:

  • Sviežosť
  • Teplo
  • Vitalita
  • Dobrá nálada
  • Pohoda
  • Cvičenie (tri okruhy – uvoľnenie svalov, aktivácia svalov a rovnováha – každý okruh obsahuje viacero cvičení)

Každý z programov trvá desať minút. Programy sa farebne a graficky premietajú na centrálnej jednotke a sprevádza ich vhodná hudba. Pre každý program je vopred uložených päť hudobných skladieb. Napríklad hlavnou funkciou programu Vitalita je rytmická hudba s vysokým počtom dobových jednotiek za minútu. Do repertoáru Triedy S preto patrí napríklad skladba Feelin good od Leona Riskina. Ak je k dispozícii vlastná hudba, napríklad prostredníctvom multimediálneho rozhrania, analyzuje sa táto hudba v pozadí a priradí sa niektorému z programov na základe počtu dobových jednotiek za minútu (bpm). Výber jednotlivých funkcií programov možno zrušiť.

Súčasťou komfortného ovládania funkcie ENERGIZING je aj náladové osvetlenie, ktoré je harmonicky a individuálne prispôsobené dizajnu jednotlivých zobrazení. Vďaka 64 farbám ponúka náladové osvetlenie rozšírené na želanie mnoho možností na individuálne nastavenie. Svetlo vytvára farebné svety z rôznych farieb, čím zvýrazňuje interiér ako umelecké dielo.

Nové systémy infotainmentu a bezdrôtové nabíjanie chytrých telefónov

Sériovo sú všetky modely Triedy S vybavené systémami infotainmentu COMAND Online najnovšej generácie, s ktorým sa začala nová éra digitalizácie a zosieťovania. Chytrý telefón sa pomocou krátkodosahovej komunikácie mení na digitálny kľúč od vozidla.

Integračný balík chytrého telefónu umožňuje zariadeniam so systémom Apple používať systém infotainmentu CarPlay™ pre chytré telefóny a zariadeniam Google používať platformu Android Auto. Ak sa cez USB pripojí zodpovedajúci chytrý telefón, zákazník môže prepnúť na platformu CarPlay™ alebo Android Auto.

Sériovo možno nabíjať mobilné telefóny bez akéhokoľvek kábla alebo miskového držiaka. Bezdrôtový systém nabíjania funguje so všetkými mobilnými koncovými zariadeniami s uhlopriečkou do 15,2 cm, ktoré podporujú štandard Qi, príp. môžu byť dodatočne vybavené týmto štandardom. Nabíjacia plocha je integrovaná v odkladacom priestore vpredu na stredovej konzole. Multifunkčná telefónia (zvláštna výbava) navyše umožňuje nabíjať mobilné telefóny, ktoré majú danú funkciu, a spojiť ich s vonkajšou anténou vozidla.

Nové asistenčné jazdné systémy s rozšírenými funkciami

Trieda S kupé a kabriolet sú o ďalší veľký krok bližšie k autonómnemu jazdeniu a novými alebo funkčne výrazne rozšírenými asistenčnými jazdnými systémami inteligentného jazdenia sa dostali na vyššiu úroveň.

Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC a aktívny asistent riadenia pomáhajú vodičovi udržiavať odstup a riadiť ešte komfortnejšie; teraz sa napríklad rýchlosť automaticky prispôsobí aj pred zákrutami, križovatkami a kruhovými objazdmi (pri niektorých funkciách sú možné odchýlky v závislosti od krajiny). Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC na to používa napríklad oveľa viac kartografických a navigačných údajov ako doteraz.

Predvídavý podvozok teraz predvída ešte lepšie

V roku 2014 bol podvozok MAGIC BODY CONTROL (na želanie) s funkciou nakláňania v zákrutách zavedený do sériovej výroby automobilov v Triede S kupé ako svetová novinka. Karoséria sa nakláňa do zákruty až o 2,65°, čím znižuje priečne sily, ktoré cestujúci vnímajú. Inovatívny systém rozpoznáva zákruty pomocou stereokamery za čelným sklom, ako aj pomocou snímača priečneho zrýchlenia podvozka so SKENOVANÍM POVRCHU VOZOVKY. V novej Triede S kupé je táto regulácia podvozka ešte lepšia: nová stereokamera tohto systému má výrazne vyššiu výkonnosť a funguje až do rýchlosti 180 km/h. Kabriolet Triedy S je sériovo vybavený celonosným poloaktívnym systémom vzduchového pruženia AIRMATIC s plynulou reguláciou tlmenia.

Nový motor V8 biturbo s odpájaním valcov, motor V6 s funkciou kĺzania

Nový motor V8 biturbo v modeloch S 560 kupé a S 560 kabriolet patrí k najúspornejším benzínovým motorom V8 na svete a spotrebuje až o osem percent menej paliva ako jeho predchodca. Na zníženie spotreby paliva sa v novom motore V8 pomocou ovládania ventilov CAMTRONIC v oblasti čiastočného zaťaženia vypnú štyri valce súčasne (len kupé). Znížia sa tak straty pri zmenách preplňovania a celkový stupeň účinnosti štyroch valcov v režime spaľovania sa zlepší premiestnením prevádzkového bodu k vyšším záťažiam. Ďalším špeciálnym komponentom sú turbodúchadlá uložené vnútri bloku motora, ktorý má tvar písmena V. Nový motor V8 dosahuje výkon 345 kW (469 k) a krútiaci moment 700 Nm.

Kupé so zážihovým motorom V6 s menovitým výkonom 270 kW (367 k) má teraz označenie S 450 (kombinovaná spotreba paliva: 8,9 l/100 km; kombinované emisie CO₂: 204 g/km). K efektívnosti v reálnom jazdnom režime prispieva nová funkcia kĺzania. Ak to jazdná situácia a stav nabitia akumulátora umožňujú, odpojí sa spaľovací motor od hnacieho ústrojenstva a pracuje s voľnobežnými otáčkami, aby sa kolesá vozidla mohli otáčať voľne. Ďalšou novinkou v modeli S 450 je automatická prevodovka 9G-TRONIC. Vďaka širokému rozpätiu prevodových stupňov jeden až deväť sa výrazne znižujú otáčky motora, čo je rozhodujúci faktor pre vysokú energetickú účinnosť a komfort jazdy. Model S 450 je vybavený filtrom pevných častíc pre zážihové motory.

Parametre

Prehľad modelov kupé Triedy S:
S 450 4MATIC S 560 (4MATIC) Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ Mercedes-AMG S 65
Počet valcov/usporiadanie 6/V 8/V 8/V 12/V
Zdvihový objem (cm ³) 2 996 3 982 3 982 5 980
Menovitý výkon (kW/k) 270/367 345/469 450/612 463/630
Menovitý krútiaci moment (Nm) 500 700 900 1000
Spotreba kombinovaná (l/100 km) ¹, ² 8.9 8,0 (8,7) 9.3 11.9
Emisie CO2 kombinované (g/km)² 204 183 (197) 211 279
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s)² 5.5 4,6 (4,6) 3.5 4.1
Prehľad modelov kabrioletu Triedy S:
S 560 Mercedes-AMGS 63 4MATIC+ Mercedes-AMG S 65
Počet valcov/usporiadanie 8/V 8/V 12/V
Zdvihový objem (cm³) 3 982 3 982 5 980
Menovitý výkon (kW/k) 345/469 450/612 463/630
Menovitý krútiaci moment (Nm) 700 900 1000
Spotreba kombinovaná (l/100 km)[3] 8.7 10.1 12
Emisie CO2 kombinované (g/km) 199 229 272
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s) 4.6 3.5 4.1

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.