DAF CF a DAF XF. Rad je kompletný

Spoločnosť DAF predstavila na začiatku leta vybrané konfigurácie nových modelov DAF CF a DAF XF pre diaľkovú prepravu a teraz predstavuje kompletný rad viacnápravových vozidiel a podvozkov. Tieto nové vozidlá sú teraz k dispozícii s dobre známymi, novými a jedinečnými funkciami.

Až o 7 % nižšia spotreba paliva

Všetky nové vozidlá DAF ponúkajú až o 7 % nižšiu spotrebu paliva. To je výsledkom dokonale integrovaných a úplne nových poháňacích sústav s nižšími otáčkami pri prevádzkovej rýchlosti vozidla.

Nová kompaktná jednotka EAS: Viac priestoru na podvozku a vyššie užitočné zaťaženie

Podvozok využíva kompaktné nové jednotky EAS CF a XF. Systém EAS môže byť teraz inštalovaný ako celok (to znamená ako jednotka) medzi prvou a druhou nápravou alebo za 2. prednou nápravou (pre 8×4 FAD). Toto umožňuje voľný priestor na pridanie stojok žeriavu, schránok na náradie alebo pomocných (palivových) nádrží. Výsledkom je viac možností pre usporiadanie komponentov na ráme a vyššie užitočné zaťaženie, pretože nová kompaktná jednotka EAS je o 50 kg ľahšia.

Užitočné zaťaženie vyššie o 100 až 250 kilogramov

Najnovší rad viacnápravových ťahačov a podvozkov je tiež vybavený pohonnými sústavami, ktoré sú v priemere až o 100 kg ľahšie. Vďaka tomu ponúka zákazníkom vyššie užitočné zaťaženie. Nové osi prispievajú k zníženiu hmotnosti až o 250 kg aj na modeli CF FAD 8×4 pre použitie v stavebníctve.

Nové elektrohydraulicky riadené vlečené nápravy pre DAF CF a DAF XF

Jednou z najdôležitejších noviniek v nových modeloch DAF CF a DAF XF je nová zadná vlečená náprava pre nákladné vozidlá a podvozky, ktorá zaručuje maximálnu manévrovateľnosť.

Nová riadená vlečená náprava je vybavená úplne novo vyvinutým systémom elektrohydraulického riadenia (EHS), ktorý je 30 kg ľahší a ďalej zvyšuje užitočné zaťaženie. Riadenie je veľmi presné, pretože systém EHS priebežne vypočítava optimálny uhol natočenia kolies zadnej nápravy na základe natočenia predných kolies a rázvoru náprav. Najväčšie prínosy tohto riešenia budú obzvlášť zrejmé pri jazde v mestských oblastiach a pri manévrovaní v úzkom priestore. Minimalizácia strát trením pneumatík o vozovku a fakt, že čerpadlo riadenia je aktivované len pri otočení volantu, zníži spotrebu paliva o ďalšie 1 %.

truck nákladné auto sklápač vyklápač valník kamion    

Pri rýchlostiach nad 40 km/h je náprava zaistená v priamom smere, aby sa zaručila maximálna stabilita vozidla a úspora paliva. Systém riadenia vlečené nápravy naviac obsahuje omnoho menej súčastí, čím zaisťuje prvotriednu robustnosť a spoľahlivosť.

Nová riadená vlečená náprava je určená nielen pre podvozky a ťahače 6 × 2, ale aj pre špeciálne konfigurácie podvozkov 8 × 2.

Systém EHS je doplnený pneumatickým zavesením pre vozidlá 6 × 2 DAF CF a DAF XF FAN. To umožní rýchlo znížiť výšku podvozku o 90 milimetrov a zdvihnúť o 185 milimetrov pre rýchle a spoľahlivé nakladanie a vykladanie vymeniteľných nadstavieb.

Nové vlečené nápravy s dvojmontážou

Spoločnosť DAF taktiež predstavuje 10-tonovú vodiacú nápravu s dvojmontážou, ktorá má statickú nosnosť minimálne 34 ton. Toto je obzvlášť dôležité pri nakladaní a vykladaní ťažkých kontajnerov, kde je väčšina hmotnosti na zadnej náprave. Nová náprava má o 25 kg nižšiu vlastnú hmotnosť. V kombinácii s ďalším znižovaním hmotnosti modelov DAF CF a DAF XF to vedie k celkovému zvýšeniu užitočného zaťaženia až o 125 kg.

Novú vlečenú nápravu s dvojmontážou je možné objednať na ťahače a podvozky 6 × 2 a podvozky 8 × 2.

Nové tandemové nápravy s kolesovými redukciami

Pre vozidlá, ktoré často jazdia v teréne, predstavuje spoločnosť DAF úplne novú tandemovou nápravu s kolesovými redukciami (HR1670T). Nosným prvkom tejto nápravy je liatinová nápravová skriňa, ktorá umožňuje ďalšie zníženie hmotnosti o 60 kg.

Aby bolo možné dosiahnuť čo najvyššej možnej úspory paliva, sú k dispozícii ešte rýchlejšie pevné prevody (3,46, 3,61 a 3,76 : 1). Tieto prevody umožňujú znížiť prevádzkové otáčky motora. Aby sa zabezpečili najnižšie možné prevádzkové náklady, boli intervaly výmeny oleja pre nové tandemové nápravy predĺžené na 3 roky alebo 450 000 kilometrov.

Nová tandemová náprava s kolesovými redukciami je určená pre ťahače a podvozky 6 × 4 a 8 × 4 pre náročné aplikácie s prevádzkou v stredne ťažkom teréne. Tento rad zahŕňa podvozok FAD 8 × 4 s dvoma riadenými prednými nápravami, bežne používanými na prepravu stavebných materiálov, piesku a štrku. S týmto modelom už nie je SCR integrovaný do vertikálneho výfukového potrubia. Namiesto toho je umiestnený v EAS, ktorý môže byť vďaka svojim kompaktným rozmerom umiestnený medzi obi dve predné nápravy. Toto nové usporiadanie viedlo k zníženiu hmotnosti o 115 kg a uvoľneniu priestoru podvozku, ktorý je možné použiť pre iné príslušenstvo karosérie.

Nový ľahký podvozok pre domiešavač betónu 8 × 4 pre celú Európu

Mimoriadne ľahký domiešavač betónu CF FAD 8 x 4 je vybavený 19-tonovou tandemovou nápravou (SR1132T) a dvoma 7,1-tonovými prednými nápravami. Tento podvozok, ktorý kombinuje robustnosť a nízku hmotnosť, sa osvedčil vo Veľkej Británii a vstupuje aj na trhy kontinentálnej Európy. Vďaka optimalizácii systému riadenia a zavesenia, použitiu kotúčových bŕzd a novej kompaktnej jednotky EAS so zvislým výstupom výfuku je pohotovostná hmotnosť vozidla iba 9 150 kg, čo je najlepšia hodnota v tejto kategórii. Unikátny podvozok domiešavača betónu je dodávaný s novým motorom PACCAR MX-11 s výkonom od 270 do 330 kW (370 až 450 hp).

Nové podvozky DAF CF a DAF XF sú perfektne pripravené pre montáž nadstavieb

Spoločnosť DAF predstavila dôležité inovácie podvozkov, ktoré ponúkajú najlepšie riešenia pre nadstavbárov na trhu. Nové moduly a prípravy pre nadstavby (BAM) zohrávajú dôležitú úlohu pri rýchlej inštalácii a montáži skriňovej nadstavby, žeriavu, sklápacej nadstavby alebo hákového nakladacieho systému. Otvory v zadnom previsu rámu podvozku umožňujú jednoduchú montáž zadných zdvíhacích čiel, žeriavov a skriňových nadstavieb, ako aj uľahčujú premiestnenia komponentov, montáž priečok pre ťažné zariadenie alebo ochranu proti podbehnutiu. Nové rozstupy otvorov šetria náklady výrobcom nadstavieb a skracujú čas potrebný na dokončenie vozidla pre zákazníka.

Moderný systém sledovania kapacity akumulátorov

Ďalšou novou funkciou je inovatívny systém sledovania kapacity akumulátorov, skrátene BEM. Tento systém používa novo vyvinutý snímač na meranie presných podmienok kapacity akumulátorov, a dokonca umožňuje zohľadniť podmienky prostredia, čo zaistí naštartovaní vozidla za rôznych podmienok a zlepší tak ich prevádzkyschopnosť.

Nové motory PACCAR MX-11 a MX-13

V súlade s filozofiou DAF Transport Efficiency sme vyvinuli maximálne úsilie na dosiahnutie maximálneho výkonu z každej kvapky paliva. Motory PACCAR MX-11 a MX-13 prešli významnými vylepšeniami. Vývoj nových pohonných systémov bol dôležitým cieľom zníženia prevádzkových otáčok motora, pretože nižšie otáčky motora znamenajú nižšiu spotrebu paliva. Súčasne bol výrazne zvýšený maximálny krútiaci moment motorov PACCAR a teraz je k dispozícii maximálny krútiaci moment pri len 900 otáčkach za minútu.

Výkon motorov vzrástol o 7 kW / 10 k až 14 kW / 20 k (podľa výkonovej varianty motora), zatiaľ čo krútiaci moment pri nových motorov bol zvýšený o 50 až 200 Nm. Spoločnosť DAF navyše v novom rade CF a XF využíva „viacstupňový krútiaci moment”, ktorý umožňuje zvýšiť špičkovú hodnotu krútiaceho momentu o ďalších 100 až 150 Nm pri zaradenom najvyššom prevodovom stupni. To zaručuje dlhotrvajúcu jazdu so zaradeným najvyšším prevodovým stupňom, ktorý je najvhodnejší pre optimalizáciu spotreby paliva.

Moderná prevodovka TraXon: Rýchlejšie radenie, vyššia účinnosť

Nové motory PACCAR MX-11 a MX-13 sú štandardne vybavené najnovšou generáciou automatizovaných prevodoviek TraXon. Tieto prevodovky sú efektívnejšie kvôli nižším stratám trením a vyznačujú sa extrémne plynulým správaním pri radení prevodových stupňov. Stratégie radenia pre špecifické druhy prevádzky sú pre štandardnú dopravu kvapalín a vozidlá „Eco Combi“. Pri modeloch Construction vo verziách DAF CF FAD, FAT (podvozky) a FTT (ťahač) je prevodovka TraXon dostupná s možnosťou výberu stratégie radenia pre prevádzku v teréne pre optimálny prenosový výkon prevodovky a aktiváciu spojky na nespevnenom povrchu. Po aktivácii radí prevodovka TraXon vysokou rýchlosťou a extrémne rýchlo zaisťuje maximálny záber.

Pokročilé funkcie softvéru pre pohonnú sústavu

Rovnako ako pri prvých predstavených konfiguráciách nového radu DAF CF a DAF XF sú nové viacnápravové modely DAF vybavené úplne novou architektúrou elektrických a elektronických súčastí, využívajúcou novú riadiacu jednotku na integrované riadenie všetkých komponentov pohonného systému. Funkcie ako EcoRoll a tempomat boli ďalej rozšírené, aby šetrili palivo.

Vysoko účinné zadné nápravy

Dôležitou súčasťou novej, rýchlejšej poháňacej sústavy sú zadnej nápravy navrhnuté a vyrábané spoločnosťou DAF. K dispozícii sú teraz rýchlejšie stále prevody zadnej nápravy 2,05 : 1, umožňujúce jazdu rýchlosťou 85 km/h pri 1 000 otáčkach za minútu v závislosti od špecifikácií poháňacej sústavy. U novej generácie diferenciálov zadnej nápravy bolo prepracované tanierové ozubené koleso a pastorok pre optimalizáciu životnosti, efektivity a extrémne nízkej hlučnosti.

So zavedením ôsmich 2-, 3- a 4-nápravových podvozkov a troch 3- a 4-nápravových ťahačov je teraz „Pure Excellence“ štandardom pre celý nový rad nákladných vozidiel DAF. Pojem Pure Excellence (Rýdza dokonalosť) vyjadruje filozofiu DAF Transport Efficiency s cieľom dosiahnuť najnižšie prevádzkové náklady a najvyššiu dostupnosť vozidla. Súčasne je synonymom bezchybnej kvality výroby a bezkonkurenčného komfortu vodiča pre nové rady DAF CF a DAF XF, ako aj nové modely LF.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.