Scania 7 litre engine

7-litorové motory Scania

V rámci novej generácie nákladných vozidiel Scania bolo doteraz predstavených pätnásť rôznych motorov Euro 6 s výkonom od 280 do 730 k, patriacich do troch rôznych rodín (9, 13 a 16 litrov). Scania teraz nadväzuje predstavením štvrtej rodiny.

Nové 7-litrové motory Scania sú najmenšími motormi pre nákladné autá, ktoré Scania za niekoľko posledných desaťročí ponúka, a to ako z hľadiska zdvihového objemu, tak aj vonkajších rozmerov. Očakáva sa, že budú súčasťou dopytu existujúcich aj nových zákazníkov pre aplikácie ako napr. distribúcia alebo odvoz odpadu.

„S novou rodinou motorov výrazne rozširujeme našu ponuku pre rastúci počet zákazníkov, ktorých hlavným poľom pôsobnosti je mesto,“ hovorí Henrik Eng, Product Director, Urban, Scania Trucks. „Zníženie hmotnosti o 360 kilogramov a výrazné zníženie spotreby paliva spĺňa potreby udržateľných dopravných riešení, ktoré sú pre rastúce mestá typické. Napriek formátu to však neznamená, že sme urobili nejaké ústupky ohľadne charakteristík, typických pre spoločnosť Scania, ako sú výkon, robustnosť a prevádzkyschopnosť.“

Nový radový šesťvalec bol vyvinutý spoločne s firmou Cummins, dlhodobým partnerom spoločnosti Scania vo vývoji motorov a súčiastok. Má dobré vlastnosti s nízkymi otáčkami a turbodúchadlo s pevnou geometriou a pre následnú úpravu výfukových plynov pre Euro 6 používa iba selektívnu katalytickú redukciu (SCR).

Technológie a nápady stojace za novými 7-litrovými motormi Scania

„DC07 je založený na dobre známom a robustnom šesťvalcovom motore,“ hovorí Anna Wingren, Assistant Chief Engineer, Scania R&D. „Nadviazali sme naň akumulovanými znalosťami spoločnosti o pokročilých dieselových motoroch, vrátane našej vlastnej technológie. Vyvinuli sme platformu Scania, ponúkajúcu jedinečné vlastnosti pre aplikácie, pri ktorých dopravcovia nevyžadujú vyšší krútiaci moment než 1,200 Nm, ktorý tento motor ponúka.“

Medzi zákazníkmi sa očakávajú dopravcovia s mestskou distribučnou činnosťou a kupujúci, ktorých nákladné vozidlá zaisťujú fungovanie moderných miest tým, že riešia otázky odpadu, údržby a inými spôsobmi zabezpečujú, že sa kolesá stále točia. V týchto typoch aplikácií je hmotnosť často výzvou a je zvyčajne tiež hlavným dôvodom, prečo tieto motory dostávajú pred silnými 9 alebo 13-litrovými motormi prednosť.

Riadiace systémy Scania

Existujúci základný motor prešiel komplexným vývojom. Všetky jeho monitorovacie a riadiace systémy sú vyvíjané spoločnosťou Scania. Okrem toho dostal motor úplne novú inštaláciu turbodúchadla a nová verzia využíva unikátny interne vyvinutý systém následného spracovania výfukových plynov s SCR pre zníženie emisií NOx.

„Mali sme mimoriadne dobrý východiskový bod, ktorý sme teraz vo všetkých ohľadoch transformovali do skutočného motora Scania,“ hovorí Wingren. „Je tichý, nasleduje filozofiu ´nízkych otáčok/vysokého krútiaceho momentu´ a je palivovo efektívny – dokonca sme dokázali prekonať naše stanovené ciele.“

Wingren vysvetľuje, že rozhodujúcim momentom projektu bolo rozhodnutie tímu použiť vlastné riadiace jednotky Scania na získanie optimálnych vlastností a zaistenie dokonalej integrácie so Scania Opticruise a diagnostickým programom SDP3.

„Táto voľba nám zároveň umožnila zbaviť sa systému EGR a zvoliť robustné turbodúchadlo s pevnou geometriou, ako je to v prípade väčšiny našich ostatných motorov Scania,“ hovorí Wingren. „Máme zhruba sto nových dielcov, pričom niektoré z nich, ako napríklad nové kryty na zotrvačníku, sú zapojené hlavne v rámci stretávania sa z rozhraniami, s ktorými interaguje modulárny systém spoločnosti.“

V štýle typickom pre spoločnosť Scania, nové motory ponúkajú svoj najlepší krútiaci moment od takých nízkych otáčok, ako 1050 1/min; krútiaci moment, ktorý je tak k dispozícii až do 1,600 1/min. Tým je zaručená veľmi dobrá ovládateľnosť a, z dôvodu nízkych otáčok, potenciál pre úsporu paliva. A rovnako, ako jeho väčší súrodenci, funguje na riedkom oleji s nízkym trením, čo prispieva k obdivuhodne nízkej spotrebe paliva.

Nízka hmotnosť

V porovnaní s dobre známou rodinou päťvalcových motorov DC09 – prirodzenou prvou voľbou mnohých zákazníkov v aplikáciách a typoch činností, na ktoré je DC07 prispôsobený – je zníženie hmotnosti výrazné. Predstavuje 360 kilogramov, ktoré môžu byť využité v prospech nákladu, pričom ostatné veci zostávajú rovnaké. Ale podľa spôsobu, ktorým Scania na veci pozerá a optimalizuje svoje vozidlá, nie je nič, čo by vám bránilo v šoférovaní 26-tonových áut, vybavených novým 7-litrovým motorom.

„Porovnanie s DC09 je relevantné, ale ak často potrebujete nakladať trojnápravové vozidlo na maximum, väčší motor a vlastnosti, ktoré ponúka, sú pravdepodobne správnou voľbou,“ hovorí Eng. „Predstavte si distribučné vozidlo, ktoré začína deň s nákladom s hmotnosťou 18 ton, ale po niekoľkých dodávkach sa rýchlo dostáva na 10 až 12 ton. Potom nie je rozumné používať motor so zbytočne vysokým výkonom, najmä vzhľadom k tomu, že podľa vlastných meraní spoločnosti Scania môžete ušetriť až 10% paliva. Naša ponuka vždy zahŕňa navrhnutie optimálneho riešenia v rámci rozhovoru so zákazníkom, na základe jeho skutočných potrieb.“

Prispôsobenie ponuky ako z hľadiska služieb, tak z hľadiska návrhu riešení vozidla na základe individuálnych potrieb, je skutočnou vášňou spoločnosti Scania. Vyžaduje si to ale rozsiahly sortiment výrobkov, ktorý je dôveryhodný a spoľahlivý. Skutočnosť, že len niečo málo cez rok od uvedenia novej generácie Scania môžeme svojim zákazníkom ponúknuť už 19 motorov Euro 6, je jasným dôkazom toho, že spoločnosť robí to, čo káže.

„Našim cieľom je vždy podporovať zákazníkov v ziskovosti, ale to zas vyžaduje, aby sme mali k dispozícií veľké množstvo variantov kabín a motorov,“ dodáva Eng. „Vďaka modulárnemu systému Scania môžeme ponúknuť také množstvo motorov a dokážeme zaistiť, aby sme zákazníkom vždy poskytovali najlepšiu možnú prevádzkovú ekonomiku.

Technická dokonalosť

DC07 je založený na známom motore, ktorý už je používaný v stovkách tisíc rôznych vozidiel. Preto má tú výhodu, že je úplne moderný a zároveň osvedčený a rešpektovaný. Dizajn by mohol byť označený ako konvenčný, ale Wingren to vidí inak.

Scania 7 litre engine Scania 7 litre engine

„Zavesenie push-rod a štvorventilová technológia fungujú pre dané rozpätie otáčok extrémne dobre,“ hovorí Wingren. „Komplexná technológia by nikdy nemala byť cieľom sama o sebe, ale pre spoločnosť Scania je to otázka vytvárania hodnoty zákazníkov vo forme nízkej spotreby, robustnosti a spoľahlivosti. Práve to je miesto, kde tento motor dodáva 100 percent.“

Ako obchodný riaditeľ spoločnosti Scania, Eng pracuje v rovnakom duchu.

„S ponukou motorov, ktoré už máme a s prídavkom vo forme DC07, dokážeme ponúknuť plne prispôsobené mestské riešenia pre ešte viac aplikácií, bez ohľadu na druh špecifických požiadaviek zákazníka,“ hovorí. Na rozhraní medzi rôznymi rodinami motorov si môžete dokonca vybrať, či bude váš motor s 280 k sprevádzaný 1200 alebo 1400 Nm, v závislosti na tom, ak napríklad dbáte predovšetkým na hmotnosť, a rozhodnúť sa preto pre DC07.“

Nízky tunel motora v sérii P

Predstavenie DC07 zároveň znamená, že si teraz môžete objednať kabínu P s nízkym tunelom motora, čo je možné len vďaka tomu, že nový motor potrebuje menej miesta. Tento rozdiel – tunel motora, ktorý je o 95 milimetrov nižšie – znamená, že kabína sa zreteľne stáva vzdušnejšia a potenciál pre pohyb do strán je vyšší. Vďaka nižšiemu tunelu,majú kabíny P rovnaké odkladacie priestory, ako kabíny G a sú tu nové možnosti pre usporiadanie so zadným úložným priestorom a lôžkami.

„Rozdiel je väčší, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať,“ tvrdí Eng. „Sme presvedčení, že mnoho zákazníkov, ktorí šoférujú výhradne alebo prevažne v mestskom prostredí, túto možnosť ocení. Ide o čisto praktické výhody, o pocit priestoru a vzdušnosti, ktoré sú v týchto typoch aplikácií žiadúce.“

Nízky tunel motora pre kabíny P vyžaduje vašu voľbu nového 7-litrového motora, ktorý môžete zvoliť pre všetky kabíny P bez ohľadu na dĺžku alebo výšku strechy.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.