Test. Nové Volkswagen Polo! Teda starý Golf, vlastne nové Polo ?

Polo je už takpovediac jednou z ikon značky Volkswagen a keďže od uvedenia jeho poslednej generácie, ak teda nerátame jemný facelift, ktorý bol uvedený v roku 2014, ubehlo už 9 rokov, rozhodli sa v Nemecku, že prídu na trh s novým, v poradí šiestym Polom. Auto je postavené na novej platforme MBQ A0. Nie je však prvé, pretože na tejto platforme bola postavená Ibiza od Seatu. Bolo to o niečo skôr ako samotné Polo. Prečo to v koncerne takto naplánovali? No možno preto, že Polo je skvelé auto a keďže hlavné sú v koncerne predaje značky Volkswagen, tak Ibiza nezatienila Polo, ale bolo to naopak. Po predstavení Pola, akoby sa Ibiza stiahla do úzadia.

Športovejší a mladší dizajn

VW nenechal nič na náhodu a Polo je teraz vzhľadom oveľa športovejšie, ostrejšie, mladšie. Nadpis článku nebol samozrejme náhodný, keďže mnohým sa spredu nové Polo môže javiť ako Golf. Naozaj sa naň podobá oveľa viac ako predošlý model. Badať tu vplyv novodobej štylizácie Volkswagenov, aj keď si Polo zachováva jemné kontúry predošlého modelu. Predná časť staršieho modelu mala akoby stlačený „čumák“, no teraz je posunutá viac dopredu a ohnutie kapoty prudko nadol je až na jej samotnom konci. Dokonca kapota akoby bola pretiahnutá až medzi svetlá. Mriežka chladiča krásne prechádza až do svetlometov, či už sa jedná o halogénové alebo LED svetlá. Samotná línia auta je akoby prepojená po celom obvode a tiahne sa od svetiel, popod okná dverí až pod okno kufra.

Ostrejšie sú aj spätné zrkadlá so vstavanými smerovkami. Zadná časť auta nebola prepracovaná až tak výrazne, avšak myslíme si, že ak je niečo dobré, tak to netreba meniť. Čo nás však pri Volkswagenoch zakaždým sklame je otváranie kufra. Je realizované prostredníctvom znaku VW, ktorý treba nadvihnúť, no pri tomto úkone si často zašpiníte ruky. Vhodnejšie by bolo otváranie zo spodnej časti piatych dverí.

Nová platforma so sebou prináša aj nové rozmery

A to doslova! Polo si od predchádzajúcej generácie prešlo „objemovkou“. Narástlo do dĺžky o 81 mm a dostalo sa teda prvýkrát cez 4 metre, konkrétne na 4053 mm. Polo je aj širšie a to o 61 mm, meter sa teda zastavil pri hodnote 1751 mm. Výška sa zmenila len nepatrne, klesla o 7 mm. Najväčšej zmeny dĺžky sa dočkal rázvor. Predĺžený bol až o 94 mm. To v konečnom zúčtovaní znamená, že Polo 6. generácie prekonalo rázvorom Golf 4. generácie. Takéto zmeny si samozrejme vypýtajú svoju daň pri parkovaní, avšak veľmi rýchlo vás tieto obavy prejdú, keď sa do neho posadíte. Kabína je priestrannejšia než kedykoľvek predtým. Už sa nebudete cítiť stiesnene, naopak, jazda v novom Pole je vďaka väčším rozmerom oveľa príjemnejšia a navonok to zväčšenie až tak ako vnútri nevidno. Vďaka väčším rozmerom je viac miesta aj vzadu. Aj keď som mal sedadlo vodiča nastavené pre moju výšku, cca. 175 cm, tak pasažier za mnou mal dostatok miesta na nohy. Nerátajte však s tým, že vzadu budú môcť sedieť traja ľudia. Toto auto je skôr štvormiestne. Tu však zmeny, ktoré prinieslo zväčšenie auta nekončia. Zásadná zmena prebehla v kufri, ktorého objem sa zväčšil z 280 litrov až na 351 litrov. Ak ste niekedy jazdili s Polom 5. generácie, tak si rozdiel hneď všimnete. V aute sa tak nie len že príjemnejšie sedí, ale si so sebou môžete zobrať oveľa viac vecí.

Revolúcia v interiéri

Tu prebehla asi najväčšia zmena. Palubovka sa zmenila v podstate od základov. Celá vrchná časť od budíkov cez infotainment, až po dvere spolujazdca je akoby v jednej línii. Displej v strede je v rovine s lištami, nijako nevyčnieva, ani nie je prehĺbený. Teda pokiaľ si priplatíte za lepší variant s názvom Composition Media s 8“ uhlopriečkou. Je to však iba 180€, teda odporúčame tento variant. Potom, ak nechcete využívať smartfón ako navigáciu, tak je možné priplatiť si za navigáciu. Tlačidlá po bokoch sú v tomto prípade dotykové. Keďže je displej v jednej línii s budíkmi, výduchy fúkania sa museli presunúť podeň. Vždy som kritizoval VW zato, že displeje sú nízko a museli ste odvracať pohľad od vozovky. Teraz však na displej vidíte veľmi dobre a je aj naozaj jasný. Je bez problémov čitateľný aj na slnku. Spolupracuje aj so senzorom osvetlenia, takže prepína režimy pre noc a deň. Rozlíšenie nie je vysoké, ale na navigáciu a pod. úplne postačuje. Čitateľnosť zlepšuje aj fakt, že je celý stredový panel jemne natočený na vodiča. Pod výduchmi klimatizácie sa nachádza jej ovládanie. Pod týmto ovládaním je naozaj priestranná priehradka, ktorá obsahuje USB port. Je možné si objednať aj druhý USB port. Keďže základná verzia infotainmentu podporuje služby Android Auto, Apple Car Play, Mirror Link, tak jedno USB môžete využiť na pripojenie vášho smartfónu a druhé napr. pre pripojenie USB s nahratou hudbou. Do tejto priehradky si dokonca môžete objednať bezdrôtové nabíjanie na smartfón.

 

Hneď vedľa radiacej páky zo strany spolujazdca je lišta, ktorá má akoby oddeľovať páku od tejto strany, no niekedy prekáža kolenám spolujazdca. V priehradke pred spolujazdcom je miesto skôr iba na príručku od auta a nejaké maličkosti. Nachádza sa tu však aj slot pre 2 SD karty a CD prehrávač.

Volant bol v testovanom modeli klasický multifunkčný kožený, tak ako sme pri autách VW zvyknutý. Je trochu väčší na tak malé auto, ale výhodou toho je, že v hociktorej polohe nastavenia volantu je dobre vidieť či už na tachometer, otáčkomer, alebo palubný počítač. Počítač je takisto klasický a nemenili by sme na ňom nič. Biele ostré písmo na čiernom pozadí je veľmi dobre čitateľné v noci, ale aj cez deň. Prvýkrát v tejto triede je však možné zakúpiť si digitálny prístrojový panel namiesto analógového. Výhodou je to, že si viete zobraziť priamo pred sebou presne tie informácie, ktoré potrebujete. Napríklad navigáciu.

 

V interiéri nám chýbala jedna vec a tou boli držadlá nad oknami dverí. Minimálne vzadu by sme ich určite prijali. Najviac sú potrebné hlavne pri prevoze šiat a oblekov, ak nechcete aby sa pokrčili. V priestore pre zadných spolujazdcov sú aspoň na B stĺpiku malé ušká na zavesenie oblečenia, ale to vám môže zavadzať vo výhľade. Poteší upínanie detských sedačiek na oboch stranách zadných sedadiel, je teda možné do auta rýchlo pripnúť dve sedačky.

Motorizácia

V testovanom modely sa nachádzal jednolitrový, turbom preplňovaný trojvalec s výkonom 70 kW (95 koní) a maximálnym krútiacim momentom 175 Nm, ktorý bol dostupný od 2000 do 3500 ot./min. Konkrétne tento model mal 5 stupňovú manuálnu prevodovku. Na výber však máte z viacero motorov. Benzínové ale výhradne litrové trojvalce, výkonovo však rozdielne. Najslabší má 55 kW a 95 Nm krútiaceho momentu, potom nasleduje testovaný 70 kW a najsilnejším je 85 kW s 200 Nm. Najslabšia motorizácia je dodávaná iba s 5 stupňovým manuálom. K strednej si manuál môžete vymeniť za 7 st. DSG a najsilnejšia verzia sa dodáva buď so 6 st. manuálom alebo 7 st. DSG.

Na výber sú aj naftové motory. Sú dva, oba štvorvalce o objeme 1,6 litra. Výkon majú 59 kW, respektíve 70 kW a krútiaci moment 230 Nm, respektíve 250 Nm. Nižší variant je dodávaný iba s 5 st. manuálom, k vyššiemu si môžete priplatiť za 7 st. DSG.

Novinkou je motor na CNG dodávaný s 5 st. manuálom. Jedná sa o trojvalec benzín/CNG s výkonom 66 kW (90 koní).

Vrcholom ponuky je Polo GTI. Vo Volkswagene nepodľahli v tomto prípade downsizingu. Objem motora totiž stúpol od predchádzajúcej generácie z 1,8 litra na rovné 2 litre. Výkon sa zvýšil iba o 8 koní, na rovných 200 a krútiaci moment ostal na 320 Nm, ale je dostupný v širšom spektre otáčok. Polo GTI zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,7 sekundy a maximálku má 237 km/h. Benzínový dvojliter je výhradne spájaný s 6 st. DSG.

Testovaný 1.0 TSI s 95 koňmi tomuto auto úplne stačí. Nie je to športovec, ale na bežnú jazdu s nízkou spotrebou je najlepší. Z 0 na 100 zrýchli okolo 11 sekúnd. Spotreba nás však príjemne prekvapila. Odjazdili sme cca. 900 km, z čoho asi polovica bola po dialnici. Na dialnici sme mali cestou domov nastavené 110 km/h, cestou späť 130 km/h. Dve tretiny testu boli jazdené úsporne, jedna tretina dynamicky. Výsledná spotreba činila 5 l/100 km. Ak jazdíte naozaj úsporne, je možné dosiahnuť spotrebu 4,7. Pri 110 km/h spotrebuje pribl. 4,9 l a ak zdvihnete rýchlosť na 130, tak je to cca. 6 – 6,2 l. To sú výborné čísla. Motor samotný má zvláštny zvukový prejav. Je to dané aj objemom. V nižších otáčkach ho ani nepočuť, ale vo vyšších vrčí ako motorka. Prevodovka má dlhšie stupne a treba si zvyknúť, že motor obľubuje vyššie otáčky, kde dosahuje lepšie výkony.

Sebavedomé na ceste

Jazdné vlastnosti Pola sú veľmi dobré. Určite tomu prospelo aj zväčšenie rozmerov a rázvoru pri zachovaní, resp. jemnom znížení výšky auta. Auto sedí na ceste ako prikované a nebojí sa ani zákrut. V nich vám dajú skvelú oporu predné sedadlá, ktoré vaše bedrá nepustia na výlet ani v najprudších zákrutách. Riadenie je takisto výborné a presné. Aj keď auto prejde nerovnosťami , nestane sa, že by vám volantom trhlo, ale naopak, volant si krásne drží stopu. Aj keď je Polo predokolka, nebojí sa snehu. Dostali sme sa aj do situácií, kde bolo veľa snehu a bolo sa treba s autom prebrodiť. Polo si s tým poradilo bravúrne, no to aj vďaka manuálnej prevodovke.

Asistenčné prvky

Nové Polo prvýkrát ponúka systém núdzového brzdenia s úplným zastavením „City Brake“. Monitoruje priestor pred sebou vďaka systému „Front Assist“ a detekuje chodcov vďaka „Pedestrian Recognition“. Čo je však ešte lepšie, tento systém má Polo už v základe! K autu sa dá v nižších výbavách dokúpiť aj systém rozpoznania únavy vodiča. V highline výbave je v základe. Samozrejmosťou je možnosť doplniť predné a zadné parkovacie senzory a aj zadnú parkovaciu kameru. Do Pola je taktiež možné dokúpiť adaptívny tempomat, ktorý funguje až do rýchlosti 210 km/h.

Autor + foto: Peter Gurbicz

Galéria VW Polo 2018

     
   

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.